Hrana v medicini prihodnosti

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Če ugotovijo z nekajletno raziskavo ne nekaj deset tisoč ljudeh, da uživanje nasičenih maščob za x-krat poveča tveganje za nastanek srčno-žilnih obolenj, potem res ne vem, kakšna bi bila novejša dognanja.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Zato, ker je potrebno tudi vzeti v zakup celote življenjski slog človeka. Morda ima že v osnovi slabo prehrano. Mogoče ima preveč stresa, preveč pije alkohola, premalo spi, .... plus tega, da so ti testi povečini posredni, kajti na človeškem telesu lahko delamo zelo malo direktnih testov, lahko je že metoda merjenje napačna.

Kot sem rekel, še pred 2 letoma je veljalo, da je holesterol slab, danes vemo, da to ni res in da je celo nujen za delovanje naših celic. Je pa bad, če so določene celice holesterola premale in začnejo zahajat v naše žile. Verjetno je naslednja stopnja raziskav, kaj naredi te celice majhne ali velike. Oz, do nedavnega je veljalo, da je holesterol v hrani slab, zdaj vemo, da ga direktno iz hrane črpamo zelo malo in da ga večino proizvede naše telo samo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Ko smo že pri holesterola, pa velikost delcev... A na rezultat meritve lahko vpliva velikost delcev?
Npr primer.
V kozarec poln vode daš en velik kamen ali pet zrnc peska. Oboje izpodrine vode, v analizi pa bi dobil rezultat da kozarc s peskom izpodrine 5xveč vode. Je to možno pri holesterolu?

Poznam kar nekaj ljudi ki so suhi in imajo povišan holesterol ( tudi 6 letna punca ki nima niti 20 kg) nekaj pa nas je preobilnih, rezultat pa bp (živalske maščobe jemo v prevelikih količinah, je pa zelo malo olja, cvrtja, margarine)...

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Zato pa samo holesterol ni pokazatelj ali si zdrav ali nisi....slab je lahko visok ali pa nizek LDL in prav tako visok ali pa nizek HDL...zraven so pomembni še trigleciridi, način življenja, rekreiranje ipd. Trenutno je pač vse proti holesterolu, zdravila se pa lepo prodajajo. Glede velikosti delcev ne morem podati striktnega odgovora, je kar nekaj raziskav, dosti sem prebral...ampak še zdej ne vem zakaj tega ne merijo?? Konec koncev je res štos vsega tega v denarju in farmacijskih korporacijah. Sam pa odkar sem več ali manj na maščobah veliko veliko bolje funkcioniram, ni želje po junku, nisem nikoli pretirano lačen, ogromno energije, boljša zbranost, večja umirjenost in veliko boljše spanje...treningi tudi še vedno odlični.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.827
2.080
113
Meni vse to vsako leto merijo na zdravniškem za službo. Vsako leto so razlike, tako da ni vse odvisno od hrane (ne bi rekel, da se mi toliko spreminja okus).

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Zato pa samo holesterol ni pokazatelj ali si zdrav ali nisi....slab je lahko visok ali pa nizek LDL in prav tako visok ali pa nizek HDL...zraven so pomembni še trigleciridi, način življenja, rekreiranje ipd. Trenutno je pač vse proti holesterolu, zdravila se pa lepo prodajajo. Glede velikosti delcev ne morem podati striktnega odgovora, je kar nekaj raziskav, dosti sem prebral...ampak še zdej ne vem zakaj tega ne merijo?? Konec koncev je res štos vsega tega v denarju in farmacijskih korporacijah. Sam pa odkar sem več ali manj na maščobah veliko veliko bolje funkcioniram, ni želje po junku, nisem nikoli pretirano lačen, ogromno energije, boljša zbranost, večja umirjenost in veliko boljše spanje...treningi tudi še vedno odlični.

Kakšen imaš jedilnik?

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Odvisno od dneva in kaj mi paše....evole danes zajtrk bolj tako tako ker nisem bil tako lačen, full se da poslušat telo, nisem mogu verjet na začetku.
- makadamija lešniki, omega 3 kapsule in malo mascarponeja z wheyem in kokosovim mlekom, nato na šihtu kavica s smetano za kavo
- 3 umešana cela omega 3 jajca in 2 rezini slanine, rezina masla, polovica kocke kokosove masti in olive in omega 3 kapsule
- whey po treningu (dokler mi ga ne zmanjka, nekako potrebe ni na keto, razen za sladice delat
cheer.gif
)
- 3 kuhana jajca (ne preveč, rumenjak mora biti še kar mehak), malo popečeni prekajeni losos, ghee maslo in bivollje maslo, rezina ementalerja, zraven pa še par domačih mini paradižnikov in malo domače paprike, sol in prelito z olivcem. + omega 3 kapsule

Jedilnik je zelo zelo različen, kombinacij milijon, to mi je pač danes pasalo...jutri zna biti kakšen svinjski zrezek, postrv, brie sir ipd.
Ko mi zasede pade tudi olimski sir na žaru, čevapčiči al pa vešalica in kepica, dve kajmaka.....sicer pa prevladujejo jajca in res pašejo zraven, ponavadi med 6-9 na dan. Količine masla ipd so takšne da nekako pride do razmerja 70:30=M:B, OH skoraj nič...računam v bistvu nič več, nekako sem dobil občutek za vse.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Od kod pa dobiš dovolj kvalitetne mlečne izdelke, torej da živina ni pitana s sojo in podobnim sranjem, kar je pri nas stalnica?

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Hvala. Samo zanimal me je primer takšnega jedilnika. Mogoče poskusim v prihodnje.

Vsi, ki imajo podobno prehranjevanje, hvalijo dobro počutje.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.141
355
83
Pogledal in se lahko s tem vsem celo strinjam (čeprav bo intelektualna elita alterja pač proti, ker se ne spodobi scat proti vetru). Ko gre za direktno konzumcijo soje. Če pa gre zadeva prej skozi žival, pa ima živalski proizvod, torej mleko, meso, mast katere od teh recimo slabih lastnosti soje? To je bilo moje originalno vprašanje namreč.
Ker soja (in ostale visokobeljakovinske komponente obroka za živalI) imajo eno samo funkcijo - hranilno in energetsko uravnoteženje obroka, ki zagotavlja od pravilnega delovanja vampa do visoke produkcije na koncu. Tako pravi teorija, praksa pa vsaj visoke priraste in proizvodnjo mleka potrjuje. Kako je s sestavo teh proizvodov napram proizvodom zraslim na paši pa ne vem. Vem pa da so ti zadnji za par rangov nižje po količini.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.141
355
83
Citat:
Mogoče je rešitev v tem, da pač poješ več "te" hrane...ne vem

Tega pa ne razumem najbolje. Misliš s tem, da če bi žival pojedla več "paše" bi bila proizvodnja višja? Ali misliš s tem "več" na človeka?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ne ne, na človeka ja.

Enkrat sem spraševal o tem, na bolj kompetentnem forumu, kako je s jajci če gledamo baterijsko vs prosto rejo. Dognano je bilo, da pač tiste iz proste reje vsebujejo več hranil od tistih iz baterijske reje, in da pač slednjih človek poje več, pa dobi enako količino hranil.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.141
355
83
Če neke hrane poješ več, zato da dobiš dovolj hranila ki je v minimumu v neki hrani, potem večine hranil dobiš več kot potrebuješ. Najmanj česar dobiš več kot zares potrebuješ je pa energije.
Zato moram jaz prešaltat s sladoleda kot glavne hrane
evil.gif

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Od kod pa dobiš dovolj kvalitetne mlečne izdelke, torej da živina ni pitana s sojo in podobnim sranjem, kar je pri nas stalnica?

OK glede mascarponeja in smetane bo težka...se ne spuščam tako, vendar tega tudi ni tako tako veliko....maslo je od Planike (naj bi bilo od pašnih krav iz Bohinjskega), ghee je od zlati ghee - naj bi bilo od pašnih krav, sir se tudi dobi bohinjski ...."naj" pišem zato ker sej veš...nikoli ni za verjeti 1000000%...ostali izdelki pa tako...jajca dostikrat dobim brezplačno domača (na srečo), drugače pa omega 3 oz. prosta reja..od Jate...meso,ribe pa spet tako tako...so certifikati ampak smo spet pri "naj".

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik perofero pravi:
Hvala. Samo zanimal me je primer takšnega jedilnika. Mogoče poskusim v prihodnje.

Vsi, ki imajo podobno prehranjevanje, hvalijo dobro počutje.

Najbolje je to, da je počutje odlično,energije dovolj, zbranost...zraven pa še hujšaš ipd. ...če te zanima je za probat...ampak vsaj nekaj mesecev zdržati.
Meni je bilo mogoče še malo lažje...ker sem bil že prej na low carb.....prehod zna bit komu težek, ampak načeloma ni nekih problemov, lahko da se je komu potrebno večkrat zadržat pred kakšnimi OFF obroki v obliki piškotov,sladoledov,bonbonov ipd. junka. Tudi jest se nikakor ne držim 100% - še (npr. na piknikih pade pivo,dva, oz. kakšen obrok totalno mimo na 2 tedna, pač od situaciije. hrana na piknikih drugače ni problem, vzameš npr. čevape,reberca,slanino,bedrca s kožo, zraven seveda kajmak in to je to).
Evo danes....zajtrk- jajca z jurčki in maslo, olive,kokosova mast, kosilo- polnjeni lignji (mastni sir+pršut), blitva s kislo smetano+ kokosova mast+maslo (v kocki), za večerjo pa še vidmo kaj bo...
smile-1.gif

Nazadnje urejeno: