Eno preprosto vprašanje za večino....

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.384
1.250
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Tule zna nekdo stvari odlično pojasnit (pa ne mislim zmešane babe na začetku, ta je poslanka v parlamentu in torej po definiciji ne more imeti dosti v glavi), ampak za njo Stephen Fry (od 1:50 naprej):
https://www.youtube.com/watch?v=kvDz9_5me74&feature=related

Sicer se pa splača celo pogledat, en zanimiv del je pa še tule (od 7:00 do 7:50)
https://www.youtube.com/watch?v=QAuaTM6bZXs&feature=related

Tista prva ima že naglas taki, da veš da naklada, tudi če ne bi jezika razumel...

Za kako debato pa to gre? Gre za sprejetje nekega "cerkvenega" zakona, samo nisem izluščil kakšnega. Ma kdo kaki dober link?

Gre za BBCjevo debato o tem ali je cerkev pozitiven dejavnik v družbi ali ne.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
A, oni "voting" pa je bil le od gledalcev?

A ni oni Fry tudi v TV komedijah nastopal?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Saj je popolnoma vseeno, o čem govoriš... bog, energija, duša ali kakšna manj konvencionalna zabloda. Zabloda je zabloda in zame so vse načrtne deracionalizacije sveta enako poneumljajoče.

Še enkrat DOBRO PREBERI Adamsov citat... zgolj človeški egoizem in strah pred smrtjo sta tista, ki marsikoga silita v glorifikacijo svojega obstoja. Samo zato, da zvečer lažje zaspi.... Ampak ne glede na to ni to nič manjša laž.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ti se malce delaš, da ne razumeš mojih argumentov in kontravprašanj, kaj? Nalašč preskočiš vse moje argumente in se zapičiš v mojo odločnost pri naturalističnih pogledih na svet.

Še enkrat te prosim, da mi odgovoriš: Demonstriraj obstoj duše. Oziroma vsaj demonstriraj neko racionalno teorijo, kako in zakaj naj bi duša obstajala. Drugače nisi nič boljši kot razni katolibani z njihovimi argumenti "Prove me wrong, you filthy atheist!". Trdiš, da veš več od nas naturalistov. Dokaži pravilnost svojih pogledov na na svet.

Citat:
Kognitivna znanost se uveljavlja kot multidisciplinarna veda, ki preučuje zveze med možganskimi in duševnimi procesi oziroma zveze med sistemsko-procesualno osnovo (procesi v nevronskih, subcelularnih, kvantnih mrežah) in virtualno nadgradnjo (idejami, koncepti, mislimi kot vzorci-atraktorji) in zavestnim doživljanjem. Združuje dosežke humanističnih, naravoslovnih, medicinskih in informacijskih disciplin na kognitivnem področju ter sodobne poskuse sinteze.

Imaš odebeljeno označeno, kar je znanost ovrgla že leta nazaj. Kvantnih mrež v nevronih NI! Vsaj ne takih, v katerih bi se skrivalo karkoli pomembnega za človeka.

Oprosti, ampak to ni sodobna znanost, ampak sodobno pranje možganov. Kup fancy besed, ki pa kot celota ne pomenijo popolnoma nič. Again, kje so te kvantne mreže?

A veš zakaj sem tako prepričan, da neka duša ne obstaja?

Evolucija. Vseobsegajoča teorija, ki druži vse življenje na Zemlji in katere najpopolnejši izdelek je - človek. Verjameš v evolucijo, dragi Baltazar? Ali ti je bližje kreacionizem?

Ker evolucijsko gledano je duša nepotrebna. Za propagacijo genskega materiala v naslednjo generacijo je popolnoma nepomembno, ali ima človek dušo. Duša je s stališča evolucije za človeka tako nepotrebna kot škrge. Tako kot ne živimo in se razmnožujemo pod vodo, tako ne živimo in se razmnožujemo - po smrti.

Če kdo poenostavlja stvari, si to ti. Neskončno zapleten organizem se ti zdi dolgočasno delo narave... bolje je reči, da je zadaj neka "duša". Ti za razliko od mene zreduciraš človeka na eno samo stvar - njegovo dušo. Ji daš magične lastnosti in jo proglasiš za večno. A je lahko kaj še bolj preprosto (in neumno) kot to?

Pa še enkrat te prosim za demonstracijo tvojih argumentov... ne samo nekih floskul v smislu, kako sem jaz "plehek".

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

WRONG!

Ateist je sam po sebi neumen izraz, ker predpostavlja, da je logical course of action - to believe.

Bright je veliko bolj primeren termin... ampak veliko vernikom ni všeč, ker je enako poveden o neverujočih kot tudi o nasprotni strani (not too bright...).

Ateist je človek, ki se ne obremenjuje z vero. Ni res, da ne verjame v nič, ampak se zaveda, da je iskanje bistva kjerkoli drugje kot v naravi in razumu - brezpredmetno, poneumljajoče in globalno gledano - zaradi izkoriščevalskih religij tudi - nevarno.

Citat:
Če so meje znanega ovili z mejo neznanega in rekli, tam pa je bog, ni nič slabega.

Pa še kako je to slabo! Vidim, da znaš prav dobro brati, ker smo o tem že debatirali kakšen dan nazaj.

Na kratko - kaj pa ko znanost prestopi meje nekoč neznanega? Poneumljeni verniki še vedno verjamejo v stare pravljice in ne v nove dokaze.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

To si odlično povedal - strah pred tem, da si moraš na relativno pomembna vprašanja v življenju odgovoriti z - ne vem.

Ampak to, da je edina alternativa, da ljudje enostavno lažejo sami sebi, je pa pravzaprav precej žalostno in veliko pove o povprečni inteligenci naše vrste.

I

Izbrisan uporabnik #488

Glede definicije ateista se kar strinjam.
To je sedaj katolibanska etiketa za tiste, ki ne "verujejo", čeprav se morda sploh ne ubadajo s problematiko boga in se jih stvar ne dotika.
Tako da to ni neka religija o neobstoju boga, ampak intelektualno stanje posameznika.

I

Izbrisan uporabnik #488

Problem katolibanizma je tudi v tem, da temelji na verskih dogmah, v katere se ne dvomi in ne sprašuje.

Človek pa je radovedno bitje in hitro opazi določene nesklepčnosti med pravljičnimi dogmami in real lajfom.

Zanimivo pa je, da se katolibani v veliki meri poslužujejo potem izdelkov, ki izvirajo iz nasporotovanj njihovim dogmam.

Pa da še Jerneju povem. Bog je izumil tudi PCja...
http://revija.ognjisce.si/leto99/avg99/index.htm

Citat:
Če vzamemo na primer človeško telo, odkrivamo toliko zakonitosti, ki nas pustijo z odprtimi usti od začudenja, če se še znamo čuditi. Naše oko je "čudež tehnike", bolj popolno kot katerikoli fotoaparat ali televizijska kamera. Je to lahko nastalo samo od sebe? Če pogledamo naravo, ki nas obdaja, naštevanja ne bi bilo konca. Če vidimo računalnik, nihče na svetu ne bo trdil, da je nastal sam od sebe. Vemo, da so naši možgani nabolj popoln računalnik na svetu, ki je bil "izumljen" že pred nekaj sto milijoni let in zanj ni potrebna tovarna, ampak samo zakonitost (načrt), ki je živalskih in človeških bitjih. In vse to naj bi nastalo samo od sebe?

Skratka takšne nasvete dajejo svojim članom.

Pri čemer pa fantu ne povejo v obraz, da bo še kar dolgo ROKOMETAŠ
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Še dobro, da ne vržejo pest mivke v vrata in pol trdijo, da je čudež in božja volja, da je nekaj delcev skozi klučavnico na drugo stran prišlo...

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Čaki mal, komu pa sploh odgovarjaš? A ti nisem zelo nazorno napisal, da nisem noben vernik, ne govorim o nobeni duši in zato sploh nimam tu kaj dokazovat. Od kod ti sploh ideja, da mi te besede polagaš v usta? In potem sklepanje na katolibane in celotno razpredanje in spraševanje, ki nima veze z ničemer kar sem jest napisal.

Kar se pa kognicije tiče je tu ogromno stvari in se ne strinjam s tvojim redukcionizmom. Ampak to je lahko druga tema...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Praktično nobene razlike ni med verovanji v različne nadnaravne pojave... pa naj bo to krščanski bog, the spirit of Elvis ali pa tvoja zavest, ki je skrita v "kvantnih mrežah nevronov".

Boš potem demonstriral, da je človekova zavest v osnovi še kaj več kot biološko programiranje nevronov ali ne? To zablodo po mojem še lahko stisnemo v to temo...

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Očitno si precej ozkogled, če ne priznavaš moderne znanosti, v tem primeru kognitivne, kjer je zavest glavni predmet raziskovanja. In glede na to zaprtost razumem, da nočeš razumet kaj vse raziskuje in odkriva.

Kot sem že povedal, zavest je samoreferenčna in ker je ne moreš od zunaj prijet, bi se je ti najraje znebil. Na srečo je mnogo znanstvenikov, filozofov in ljudi, ki so odprti in jih ni strah soočiti se z nečim, kar je za mnoge mehaniciste neoprijemljivo in zato ne obstaja.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne bova prišla do tega, da bi mi demonstriral vsaj eno "odkritje", ki bi ovrglo moj "tradicionalističen" pristop k nevrološki znanosti, a ne?

Again... ena demonstracija, ki bo ovrgla tradicionalen naturalistično-mehanističen pogled na ustroj (ne programiranje znotraj tega!) človeških možganov. Prosim. Ker imaš nenehno polna usta tega, kako neumen in ozkogleden sem... sedaj te pa prosim, da me postaviš na laž.

En dokaz, da so človeški možgani še nekaj več kot skupek nevronov in povezav med njimi... En dokaz, da je procesor še nekaj več kot vsota njegovih tranzistorjev.

Daj si duška.
wink-1.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Nič lažjega
grin1.gif

Ustavi svoj um in poglej, če obstaja kaj takrat, ko stroj ne dela in kaj je to.

Poslal sem te u visoke hribe. Če nimaš kondicije tja prit, to še ne pomeni, da je gora neosvojljiva.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

To ni biološko izvedljivo... Človeški možgani so v nenehnem fluxu in trenutno je zaradi njihove kompleksnosti popolnoma nemogoče povsem zamrzniti znotrajcelično električno in kemijsko dogajanje, da bi ga lahko proučevali.

Kako pa izgleda, ko se ta stroj ustavi, si pa oglej na Žalah. Njegova tkiva propadejo, molekule se razgradijo in atomi se počasi vgradijo v druge snovi. Človeška zavest pa se ugasne nekaj minut pred biološko smrtjo.

Poleg tega to ni nobena demonstracija... to je samo miselni poizkus. Malce spominja na kakšno Pascalovo stavnico in ne morem se znebiti občutka, da veliko bolj verjameš v to kar govoriš, kot da bi dejansko vedel, o čem govoriš.

Again... demonstriraj mi, da so človeški možgani še nekaj več kot skupek nevronov in povezav med njimi...

Dajmo no... to je vendar vrhunec te debate! Ne tako hitro odnehat... oziroma poizkušat s tako plehkimi argumenti in nekimi hribovskimi primerjavami. Zagnanemu naturalistu in ateistu dokazati, da je še nekaj nad naravo... zdaj sem pa že jaz navdušen...

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
@all
hysterical-1.gif

ahahaha, zmaga je blo tole prebrat, komedija.
jernej, svaka cast da se ti lubi takole razsvetljevat od boga prepricane
zmaga.gif

in kje je simon?

// Simon_Vi commited selfpwn

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Lahko se samo smehljam
grin1.gif

Jest TVOJE zavesti TEBI ne morem pokazat.

Razum in njegov miselni tok pa lahko sam preprosto ustaviš in za to ne rabiš umret. Tu si sam svoj eksperiment. Če pa te recimo zanimajo eksperimenti, si preberi tole knjigo: http://www.mindandlife.org/pubtrn.html. Ali pa raziskuj v množici del kognitivne znanosti.

Pa naj te budistični menihi ne motijo preveč, saj so ateisti
grin1.gif

Če pa te zanima delovanje uma v telesu in zakaj um NI telo, lahko greš prakticirat Ki Aikido, ki nima nobene veze z vero ali religijo. En klub vodi dr. medicine, kirurg
grin1.gif
in bi se ob tvojih argumentih samo sladko smehljal.

Ampak vse od naštetega zahteva TEBE, na kar pa ti nisi pripravljen. In zato že vem kakšen bo tvoj naslednji odgovor...