Eno preprosto vprašanje za večino....

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
A dej no..kaj si pa potem danes naredil pametnega, razen , da si do nezavesti repliciral na razne poste? smiselne in nesmiselne ..pa še praviš, da ti dobro gre? ja bravo, take rabimo
stupid-1.gif

če si pa v gospodarstvu, se ti pa oproščam..ampak ne verjamem

No, no.

A nisi ti inšpektor v javni upravi, po hobiju pa lovec (med drugim tudi na razne Pikice)
grin1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
no, no, inšpektorji in pregledniki ne obstajajo samo v JU, veš
wink-1.gif

no, da ne bomo zanemarili boga..pojdimo uživat lepote življenja, ki nam jih je dal bog, ko je iz Adamovega rebra ustvaril žensko
aplauz.gif

čeprav se mi zdi, da je to spet ena bosa
hysterical-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Vsa tema je en velik zeeeeeeeeeeeeeeeeeeh...ni berljiva..pejte ven v peskovnik, pa dokazujte svoj prav..škoda placa na serverju..v veliki večini lapate tukaj osebki, ki ste ne vem na keri vau stopnji študija, od realnega življenja pa pojma nimate...kar malo se izbrusite v RL življenju, pa potem pametujte..

boga pa po mojem skromnem mnenju ni, vsaj v takšni obliki, kot ga prikazuje RKC--AMEN

Sploh ne, pravzaprav je to ena izmed redkih zanimivih tem na tem forumu
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če prav razumem, sedaj primerjaš na eni strani znanstveno teorijo, ki uspešno pojasnjuje, kako svet deluje, na drugi strani pa religiozne dogme, ki so bile sicer zamišljene z enakim namenom, vendar brez kakršnegakoli resne opore v realnosti in katere je znanost že neštetokrat postavila na laž.

Res ne vem, kako naj tole komentiram.

Razumem, da ljudje, ki v nekaj verjamete, od znanosti zahtevate enako popolne odgovore, kot vam jih daje vaša izmišljena predstava o svetu. Ampak tako pač ne gre. Svet je veliko bolj kompliciran kot fikcija in odgovori na vprašanja prihajajo postopoma in skozi neštete generacije ljudi.

Zato imaš opcijo - ali si potrpežljiv in uživaš v vseh sadovih znanstvenega raziskovanja, ki so danes na voljo ter puščaš prostor za prihodnost - ali pa si odgovore enostavno izmisliš ali pa prevzameš izmišljotine drugih.

Jaz sem izbral prvo opcijo. Ti, očitno, drugo.

Že prej sem napisal Baltazarju, pa bom očitno moral še enkrat. V človeški zgodovini imaš nešteto primerov, ko so znanstveni dosežki pokazali, kako zmotna so bila mišljenja nekaterih ljudi v zvezi z vero. Obratni primer ne obstaja... še nobena vera ali religija se ni dokopala do razlage koščka našega sveta, za katero bi v končni fazi znanost morala priznati, da se ne ravna po mehanističnih principih. NIKOLI.

Na tisoče let je minilo in vedno se je izkazalo, da je z vsakim dosežkom znanosti možnost paranormalnih dogodkov v našem Vesolju manjša.

Zato trdim, da boga ni. Kakršnegakoli. Tudi takšnega, ki ga ljudje skrivajo v kvantni svet ali pa v neskončno oddaljene galaksije.

In čisto po pravici jemljem za žalitev, da mi nekdo, ki v nekaj verjame, kot kontra argument porine, da naj to dokažem.

O tem, zakaj je vera slaba, pa sem že pisal: Accident, waiting to happen. Zgodovina nas uči o tem in samo največji neumneži lahko to ignorirajo. Psevdoznanost prodira v vse pore življenja in se reinkarnira v obliki homeopatije in raznih bizarnih teorij zarot in podobnega.

Kaj je vera pravzaprav drugega kot iluzija? A lahko dejansko pojasni kaj, kar se zgodi v resničnem svetu? Ne more... torej ustreza definiciji iluzije.

Tvoji dvomi o evoluciji so tudi zanimivi. Ugotavljanje bioloških razmer pred milijoni let ni ravno otročje lahka naloga in povsem razumljivo je, da pride do napak. Ampak da bi sedaj zaradi tega sklepal, da je nekaj narobe z evolucijo, je pa precej neumno.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
se strinjam, posebej od dons zvečer naprej, ko so nehali z monologi, pa kopiranjem iz kvaziznanstvenih del...velika večina teh razglabljan je na za smeti..sicer..pa počakajmo, kaj bo prinesel čas- baje se še ni nobeden vrnil, pa poročal, kako je lepo sedeti na desnici boga v družbi JK in DM , pa angelčki prepevajo itd...
rolleyes-1.gif
mislim, s čemu se ima folk ukvarjat..par stran pa soljudje trpijo v blatu, umirajo zaradi lakote, ker jim gnide od soljudi raje dobavljajo orožje namesto pomoči..EHH..

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Svet je najlepši, ko ljudje spoznajo samega sebe.

Se ne strinjam. To je navaden egoizem. Svet je veliko večja zadeva kot ti ali jaz. In problem so ravno posamezniki, ki želijo glorificirati svoj obstoj na tak ali drugačen način in ki jim ego ne dovoljuje, da bi sprejeli svojo majhnost in nepomembnost v veliki sliki Vesolja.

Svet bo najlepši takrat, ko bodo ljudje živeli v zavedanju, da imajo, če bodo imeli srečo, povprečno 70 let časa, da Živijo z veliko začetnico. Da je to to, da morajo izkoristiti vsako sekundo, ker ni ne duše in ne boga, tako kot ni božička ali zobne miške. Ko bodo umrli, se bodo njihovi atomi razkropili in vgradili nazaj v naravo, bodisi živo ali mrtvo.

Smo nič drugega, kot del kroženje materije, ki ji je entropijska anomalija dala malce več kompleksnosti, kot je najdemo drugod v Vesolju.

Vse ostalo, je navadna laž. O tem nam lažejo drugi, najhujše pa je, ker o tem najbolj učinkovito lažemo prav sami sebi.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Se ne strinjam. To je navaden egoizem.
Nasprotno. Šele tu se egoizem konča. In ko ni egoizma, ni nobenih problemov o katerih govoriš. In ni ne pridig, vere, morale, norm, ničesar, kar naj bi te vodilo v "pravilno" življenje. In živiš življenje, kar je tudi edini smisel življenja, če že ljudje tako radi iščejo smisel življenja.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Če prav razumem, sedaj primerjaš na eni strani znanstveno teorijo, ki uspešno pojasnjuje, kako svet deluje, na drugi strani pa religiozne dogme, ki so bile sicer zamišljene z enakim namenom, vendar brez kakršnegakoli resne opore v realnosti in katere je znanost že neštetokrat postavila na laž.

Eh, saj sem vedel, da ne boš dojel poante mojega posta. Kar sem hotel povedati, je bilo, da glede na znanje civilizacije, v času ko so te dogme nastale, so imele smisel. Sedaj so seveda popolni nesmisel. Je pa na teh dogmah zasnovano jedro cerkve, zato je z njihovega stališča razumljivo, zakaj se jih še vedno oklepajo. To sedaj ne pomeni, da ne moreš biti veren če ne verjameš, da je bog dobesedno ustvaril Evo iz Adamovega rebra.

Kot sem že napisal, jaz se strinjam z večino tega , kar si ti napisal v tej temi. Ne strinjam se pa s tvojim pristopom do drugače mislečih. Če nekdo želi verjeti v boga, naj vrjame. Če se s tem pusti izkoriščati cerkvi, je to njegov problem.

Citat:
V človeški zgodovini imaš nešteto primerov, ko so znanstveni dosežki pokazali, kako zmotna so bila mišljenja nekaterih ljudi v zvezi z vero.

Še enkrat. Problem ni vera, problem je cerkev, politična institucija s papežem kot poglavarjem.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Razmišljanje o tem, da je tvoja zavest, tvoja duša in tvoj obstoj nekje na sploh NAD NARAVO, je po definiciji egoizem. Vera ti daje občutek pomembnosti v tem svetu in samo vprašanje parih miselnih preskokov na podlagi te zmotne predpostavke te pahne v razmišljanje, da je prav tvoja razlaga edina pravilna in te postavlja nad druge ljudi, še posebej tiste, ki ne razmišljajo o prav teh stvareh.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mislim, da si zamešal vzrok in posledico. VERA je tista, ki poneumlja ljudi in religije niso popolnoma nič drugega kot logična posledica te neumnosti. Religija se je rodila, ko je prvi pračlovek razbil glavo sočloveku, ker se nista strinjala glede tega, zakaj pride do nekega naravnega pojava. Če se ne bi kregala glede tega in the first place bi bilo vse ok. In kregala sta se samo zato, ker sta si v svojem iracionalnem in egoističnem obnašanju s pomanjkljivim znanjem želela pojasniti naravo.

Cerkev je samo skupina malce bolj inteligentnih ljudi, ki znajo izkoriščati kolektivne zablode posameznikov v svoj prid. Ironično so ravno ti posamezniki tisti, ki kasneje najbolj goreče branijo prav to izkoriščanje, čez da ga želijo in celo da je to njihova pravica.

Naravo objektivno pojasnjuje edino znanost. Tisočletja so nas naučila, da so te razlage edine, ki preživijo preizkus časa. Ampak po vsem tem času nekateri še vedno verjamejo, da bodo sami pri sebi prišli do odgovorov. EPIC FAIL!

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Ničesar mojega ni NAD naravo. Moje stanje je NARAVNO stanje. In to je popolni neegoizem.

Če bi bil jest egoist kot ti, bi se s tabo kregal, kar si si tudi zelo želel in provociral, a ni bilo nikogar za kregat.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Ničesar mojega ni NAD naravo. Moje stanje je NARAVNO stanje.

Človeško dušo postavljaš izven naravnih okvirov. Postavljaš jo v nek abstraktni svet, za katerega trdiš, da je povsem nedoločljiv iz okvirov našega opazovanja. Za razliko od vsega v naravi, ki se da preizkusiti, ponoviti in demonstrirati (tudi kvantna mehanika) je tvoja duša torej nad vso to naravo.

Ali torej trdiš, da je nedoločljivost duše naravno stanje, čeprav bi bil to unikum v naravi (to bi bil hud egoizem... "moja duša je nad vsem ostalim v naravi")? Ali pač lahko rečeva, da predpostavljaš nekaj nenaravnega, kar negira tvoj citat?

Torej si bodisi hud egoist, bodisi za človeško dušo predpostavljaš neko nenaravno stanje. Kako sedaj?

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Tudi če dokažemo dušo. Kje je tukaj bog?

Pa koliko zanimivih idej je že bilo glede zavesti. Žal pa so vse plod naše bujne domišljije. Tista z anteno mi je zelo všeč, bi bil dober film! Galaksije, ki jih vidimo so skupki duš, ki živijo nešteto življenj na različnih planetih. Le v svoji spiritualni obliki imajo spomine vseh. Ali pa tista da v bistvu obstaja samo ena duša. In to je božja duša. Ta duša živi vsa naša življenja naenkrat. Ali pa da smo vsi mi del boga. Vsota vseh duš na svetu = bog. Ko bo armageddon bo bog postal celoten. In spet bo big bang. Ker mu je dugcajt. Saj se ti mora smiliti takšen obstoj, vse veš, vse lahko narediš. Zakaj sploh živeti. Vsako knjigo si že prebral, vsako goro preplezal. Pa še samomomora ne moreš narediti. (grška teorija kako bogovi zavidajo ljudem, ker samo mi zares živimo, brez strahu pred smrtjo ni pravega življenja)

Ah ta fantazija kam nas popelje in vse se zdi logično. Samo ponavljat si moraš dovolj časa in vse postane res.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Vsakič znova mi polagaš v usta besede, ki jih ne izrekam. Egoizem, ki ga vidiš, je tvoj problem ne moj. Z dušo se obremenjuješ TI, ne jest. Je nikoli ne omenjam niti mi nič ne predstavlja. To so TVOJI koncepti, ne moji. Jest ne postavljam ničesar izven, nad, pod naravo. Govorim samo o naravnem stanju in to (po tvoje - po definiciji) je šele presežek egoizma.

Ali z bolj domačimi besedami. Humanizem je spoštovanje, ljubezen do vseh ljudi, do vsega. Zato čisti humanizem ne potrebuje nobenih pravil, ker je ljubezen do sočloveka nekaj človeku najbolj resničnega, naravnega, lahko rečem imanentnega.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Prag osebne vere si prestopil v trenutku, ko si me začel obtoževati, da je mehanističen pogled na svet poenostavljanje stvari. V tem trenutku si začel svoj izmišljen koncept vsiljevati drugim.

Moje ideje so vzete iz narave, tvoje niso.

Torej si se odločil za prvo opcijo... trdiš, da je nedoločljivost duše naravno stanje. To je po definiciji egoizem, ker postavljaš sebe in človeštvo na nek piedestal nad vso preostalo naravo.

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
ksz

smešno je, da je potrebno v letu 2009 imeti take debate. tragično je, da moramo gledati religije in vse kar te prinašajo, samo zato ker se nekateri ljudje ne morejo sprijazniti s tem, da so minljivi.

ko umreš te ni več! to je vsa "skrivnost", ki jo je potrebno vedeti. znanje za to razumeti se pridobi že v osnovni šoli.
vse to o dušah/nadzemnem/presežnem in ne vem še čem je plod te "nesprijaznjenosti". dajte raje živet in uživat, dokler ne umrete.

no, če že verujete v nekaj "več", pa vsaj s tem ne terorizirajte okolice. ker mi postane kar slabo, ko pomislim, da potem institucionalne religije ali "razsvetljeni" posamezniki postanejo še "moralne avtoritete", pa da je to neumnost potrebno plačevati iz davkoplačevalskih žepov, da se izumlja termine kot so "žalitev verskih čustev"....

ljudje, ki se ne morejo sprijazniti z osnovno zakonitostjo življenja, to je njegova končnostjo, bi se morali zdraviti zaradi fobije pred smrtjo, ne pa da mora država sofinancirati krožke v katerih snajarijo o tem kako bo, ko umrejo z njihovo "dušo". in s temi krožki potem sklepamo še neke konkordate, želijo "izobraževati" otroke, z njimi se morajo ukvarjati državni uradniki, vojska, kultura, javna RTV....

meni vse to pove predvsem, da gaussova krivulja, ko gre za raporeditev IQ-ja, niti približno ne drži, da je na levi veliko več ljudi, kot si to mislimo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Dobro si tole napisal...

Samo glede IQ-ja se ne strinjam. Poglej malo po tej debati. Izobraženi, inteligentni ljudje, pa še vedno verjamejo v nadnaravno. Vera v kakšnega mainstream boga (krščanstvo, islam...) je definitivno korelirana z IQ-jem (za vero v njihovega boga moraš biti res precej neumen), vera v poljubno paranormalno stvar pa po mojem ne.

Ravno v tem je fora... bolj kot si pameten, bolj logične razloge si izmišlja tvoj um, da te pretenta.

Dejansko je pri vprašanju vere vsak v konfliktu s samim sabo. Razum in človeški čuti proti samoohranitvenemu instinktu, ki si obupano želi večnosti. Bolj inteligenten človek lahko ta instinkt veliko bolje zakamuflira v na pogled povsem logične in všečne razlage (samo poglej Baltazarja npr.).

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Vidiš kako je razumevanje odvisno od sprejemnika. V mojih besedah ni ničesar, kar bi impliciralo tvoje zaključke. Vsiljevanje konceptov je delo ideologij, religioznih ali znanstvenih. Jest ne širim ničesar, ne vsiljujem ničesar. Nasprotno. Vsak pa lahko vzame ali pusti, če v besedah kaj najde.

In če bi se potrudil sprejeti napisano, bi videl da sem napisal, ljubezen do VSEGA, kar ni izključujoče, torej nikjer NE postavljam sebe ali človeštvo izven/nad česarkoli.