Povsod se to trdi, vprašanje je ali poslušaš take nasvete ali raje one, ki te prepričujejo da je že pol manj dovolj in da ni potrebe ker je BV (največkrat te prepričujejo taki 'prijatelji', ki so se sami zajebali in ne bi radi izpadli edine budale in potem še tebe prepričujejo...). Pri takih investicijah je potrebno gledati na daljši rok, vzeti večji vztrajnik -> dobo 20, 30 let ne iz danes na jutri (lep primer izven energetske učinkovitosti je naša vlada, ki gleda iz danes na jutri (gašenje požarov) kitajska vlada, ki gleda na dobro 30+ let). I če boš pogledal 20, 30 let nazaj in to preslikal naprej, ti bo jasno da se energija draži (tako kot vse ostalo) in je in bo potrebno zmanjšati porabo najprej tam, kjer so izgube največje. In to so ravno pri neizoliranem objektu....zdaj a boš kupil budno za zimo, vetrovko ali pa kratke rokave...je tvoja stvar. Ko pride zima, se bo pokazalo če si se prav odločil...a ne prva zima, ko bo mimo 10, 20 zim.Na PSS so mi rekli, osnova je izolacija in jih nisem resno jemal, pa vidim, da so imeli prav, sploh zdaj.
Od 1.10 dalje imam podatke samo za 4 dni v GENI-ju. Se mi pa podatki o Skupni porabi na dan, ne ujemajo z podatkom iz Solaredga o porabi elektrike iz omrežja.
Ostali so prazni.
Poglej priponko 93344
Za 4 dni imam pa takole...
Poglej priponko 93346
Pa bi te žihr... Ravno zaradi tega:Tole kompliciranje mene ne zanima.
Mene zanima samo, koliko bom placal za presezek in to je to, to zanima tudi 99% ostalih ljudi.
tudi ne more ti bit vseeno, ce TC laufa na tricetrt moci, na pol ali na cetrt, ze zaradi same obrabe komponent. Sam imam sicer verjamem da ne cheapshit tc, Adapt od Kronoterma, in dela od release date dalje (5 let) BP, ampak vsekakor bi v izolirani hisi delala z nizjo mocjo.
Nasa je sicer malo bolj varcna od vecine, je pa tudi kar nekaj vecja od vecine, pa recimo, da se pokrije...Koliko ena družinska hiša tam med 150 do 180m2 porabi energije za ogrevanje? Tako na oko? Vem da je odvisno od TČ, ali je talno gretje in koliko je centimetrov izolacije. Ali mogoče, če imate za svoje hiše podatke in če podate podatek o kvadraturi.
Razmišljam kot elektro distributer.Lahko prosim za vir te trditve in tudi ceno prekoračitve, ker pri najboljši volji nisem dovolj inteligenten za tole.
Ali vam na portalu Moj Gen-i pravilno kaže dnevno porabo?
Tole Jabe pisanje je smiselno, sem enakega mnenja.....lahko daš za TČ 5, 10, 15k€, če ne rabiš tiste za 15k€ in bi čez prišel s tako za npr. 7k€, je vseeno če nekajkrat v letu se prižge tisti grelec in posledično plačaš "penale" al pa višjo obračunsko moč vsak mesec. Ker razlika 8k€ je vseeno previsoka.Zdaj pa - koliko vec naj bi dala za vecjo TČ, da grelca ne bi rabila? 2k€ za tako kot imam jaz, še kakega jurčka zraven, če ne bi bila čipšit. Ne vem, kam naj nabijem ČB, da tole razliko pokrijem.
Kako na mojelektro prideš do tega "Profil odjema"?Direkten primer primerjave med portaloma GENI in MOJ ELEKTRO.
Graf je še kolikor toliko enak, medtem ko so seštevki porabe v blokih na GENI popolnoma napačni:
GENI vs MOJ ELEKTRO:
Blok 2 4,0 kWh vs 2,0 kWh
Blok 3 3,6 kWh vs 1,82 kWh
Blok 4 33,6kWh vs 18,3 kWh
GENI
Poglej priponko 93348
MOJ ELEKTRO
Poglej priponko 93349
Zaradi scene z omreznino je pametno obleci hiso.Tole Jabe pisanje je smiselno, sem enakega mnenja.....lahko daš za TČ 5, 10, 15k€, če ne rabiš tiste za 15k€ in bi čez prišel s tako za npr. 7k€, je vseeno če nekajkrat v letu se prižge tisti grelec in posledično plačaš "penale" al pa višjo obračunsko moč vsak mesec. Ker razlika 8k€ je vseeno previsoka.
Npr. maš predvideno OM v vseh blokih 11 kW in je ne spreminjaš celo leto, pride letno ta strošek cca. 380€, če imaš predvideno OM v vseh blokih 5 kW te pride letno cca. 150€, je to razlika nekje 230€ --> kje je potem razlika do 8k€. Brez da šteješ delovno dobo TČ itd....
Zato ima Jabe kar prav, ko piše da je vse preko tabelc vidno kaj in kako in koliko stane. Ne pa vse nekaj na pamet, pa kar drugi tapametni rečejo itd...
Enaka zgodba je pri tem, al se ti splača obleči hišo (staro hišo, ne novogradnjo) v fasado al ne. Če imaš lastna drva, delujočo peč na drva in hišo brez/oz.malo fasade (ker čisto brez je ni), potem je samo računica (pa če se ti da v hosto) al boš oblekel fasado in kupil novo peč/TČ. Če nimaš viška €€€, potem ostaneš pri tem kot imaš. Pa mogoče šparaš za naprej da boš uredil na stara leta, da ti ne bo treba hoditi v hosto. Ne pa da se zdaj zapufaš, kupiš "najjačo" TČ potem pa gledaš kako boš nastavljal da ne boš prekoračil predvideno OM.
Drugače pa vsakemu svoje, kot vsak zase ve, rad pa preberem vsa mnenja in predloge v temah, se marsikaj pametnega najde.
Direkten primer primerjave med portaloma GENI in MOJ ELEKTRO.
Graf je še kolikor toliko enak, medtem ko so seštevki porabe v blokih na GENI popolnoma napačni:
GENI vs MOJ ELEKTRO:
Blok 2 4,0 kWh vs 2,0 kWh
Blok 3 3,6 kWh vs 1,82 kWh
Blok 4 33,6kWh vs 18,3 kWh
GENI
Poglej priponko 93348
MOJ ELEKTRO
Poglej priponko 93349
Graf ali tudi stevilke? Ker kolikor gledam svoje podatke, vidim da so na geniju ravno x2 v primerjavi z mojelektroSem pogledala podatke za 7.10. in mi Geni prikazuje enako kot mojelektro.