Kuhinjska napa brez odvoda zraka

disc

Guru
4. feb 2011
2.558
671
113
Ima kdo izkušnjo s temi napami?

Tudi imamo prezračevanje , ampak bi vseeno dal tako napo na oglje, da vsaj po tavelkem maščobo polovi.

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.358
211
63
No mi imamo že drugo napo (Faber) z odvodom ven in to ne deluje nič. Premer cevi je žal 12cm, ker takrat nismo bili pozorni na to in zaupaš mojstrom, da vejo kaj delajo. Vleče ven skoraj nič in se uporablja samo za luč. V naslednji kuhinji te grdobije sigurno ne bo več, ampak bo potopna, ki vleče vase in filtrira zrak. Ima kolega zadevo in je neprimerno bolje kot moje. Slabost je izguba predala pod kuhalno ploščo, saj sistem vzame nekaj prostora. In seveda cena.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.253
875
113
Kras
www.mtl.si
Zanimivo, samo ste preverjali, če je vse odprto navzven? Da nimate čisto zrakotesne hiše in potem ni dovoda zraka.
Poizkusi naslednjič samo minimalno pripreti najbližje okno, če bo kaj razlike.

Morda še komentar na tole spodaj: sam ne vidim razloga v neki ultra močni napi. Ko enkrat dosežeš neko moč, ki je dovolj, da zajame paro in vonj in ga pošlje ven, potem je to več kot dovolj. Ni potrebno, da imaš napo, ki ima par 100W in ti potegne še mačka noter :). Ali zrači stanovanje. Sam sem do sedaj imel dve napi, po moči nič kaj ekstra in sta popolnoma zadovoljivo opravljali svoje delo.
Se mi zdi, da je to tako kot pri konjih pri avtih: samo da se hvališ z njimi, a uporabljaš jih pa 10% :).
Btw: brat nabavil ultra močno napo. Če slučajno vključiš na trojko in ni okno odprto, ti potegne zrak iz dimnika. Ni fajn, ker običajno šporget takrat deluje. Tako da po mojem mnenju ni potrebno kupovati ravno nekih zverin, mora biti pa zadeva ustrezno dizajnirana (recimo, če si v pritličju, odvod pa gre na streho bloka), izvedena in pa imeti moraš ustrezen dotok svežega zraka.
Preko osnovne fizike ne moreš, če imaš na 16cm luknjo z rekuperatorjem pretok 50m3 zraka na uro, imaš s kopalniškim ventilatorjem 150m3 na uro, neka normalna sodobna napa ima pa 500+ m3 zraka na uro. Tudi moči motorjev ventilatorjev povedo veliko, nek rekuperator par W, ventilator par 10W napa par 100W.
Jst mam Siemens,kaminsko napo že 11 let.Fuul močna.Pretok ima 700.Vleče ko nora.Imam pa ven speljano.Filtri so kovinski.Ko se prižge mrežica.Pomeni,da morem filtre oprat.Dam jih v pomivalca in nazaj v napo.
Edina slabost te nape je.Da rabi svež zrak.Odprem zračnik da lahko deluje učinkovito.In še stanovanje prezrači brez problema.
Res lovi paro in vonjave,brez problema.Ko vstopim v stanovanje,ni vonja po kuhanju.Ima tudi 3 intenzivne hitrosti+2x booster
Sem mislo,da jo bom zamenjal z Miele.Ampak ne,dokler ne bo crknala naj bo.Ker je res vrhunska :zmaga: :zmaga: :zmaga:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.992
4.662
113
Ja jasno je da 500 kubikov zraka na uro ustvarja velik podtlak oz. mora zrak od nekje jemat, idealno je da imaš v tem primeru ali na kontra strani prostora nek zračnik istega ali večjega fi kot je tisti na napi (ponavadi se montira elektronsko regulirane "rozete" ki se vključijo hkrati z napo, tako da zračnik v ostalem času nima funkcije) oz. druga stvar je da odpreš najbližje okno (lahko na kip).

Pri nas se pri napi na 2 od treh stopenj ni dalo več kuhinjskih vrat zapret ker je bil tak podtlak, sedaj so sicer montirana drsna in to deluje ampak vseeno brez odprtega okna žvižga mimo tesnil. Efektivno to ravno ni,, ker pozimi vleče mrzel zrak čez celo hišo pa še ta je več ali manj diht, tako da napi omejuje pretok.

Še fun fact, ker je kuhinjsko okno na isti steni kot odvod od nape (kakšne 3m razlike) se je pozimi na oknu začel nabirat kondenz na zunanji strani. Paro iz nape je vleklo nazaj v prostor in ta je pri oknu na kip lepo kondenzirala. Tako da sem zamenjal zračnik oz. zunanjo rozeto nape da je sedaj usmerjena in piha v obratno smer kot je okno kar je popolnoma rešilo težavo.