Po novem vec ne. Nima smisla zganjat nostalgije, zdaj so drugi casi.
Ti si za TČ opisal, da je varčna, če je hiša izolirana. TČ je vir toplote. Kateri vir toplote je pa pri neizolirani hiši bolj varčen?
Za tošl sprašujem.
TC voda voda je najbolj varcen nacin.Ti si za TČ opisal, da je varčna, če je hiša izolirana. TČ je vir toplote. Kateri vir toplote je pa pri neizolirani hiši bolj varčen?
Za tošl sprašujem.
Maš tabelo za podkrepit tole misel?V bistvu se ob manjku toplotne izolacije TČ bistveno bolj splaca. Absolutno gledano, relativno je pa isto. Pa govorim o kWh-jih, ne evrih.
V tej tvoji formuli manjka razmerje med električno in toplotno močjo TČ. V tem so nizkotemperaturne boljše. Seveda govoeimo za bajto brez izolacije in brez netmeteringa.Kaka nostalgija....
Hisa 1 rabi 9999kWh za ogreti se pozimi. Daš notri TČ s COP 3. Porabis 3333kWh, prihranis 6666kWh.
Hisa 2 rabi 999kWh za ogreti se. Das notri TČ s COP 3. Porabis 333kWh, prihranis 666kWh.
6666>666
Sem rekla, gledano preko kWh, ne evrov.
Ce bi evre pa toliko bolj drzi. V hiso 2 sploh ne vem, zakaj bi kdo dajal TČ...
Pol so pa se ostali energenti, ki seveda imajo vbglavah nekaterih zacementriano ceno v neskoncnost, elektrika se bo pa drazila. Ampak tu je ugibanje. Bo treba pocakati, da vidimo kateri scenarij se bo odvil.
kalbo
Sva istočasno pisala... Ampak mislim, da je tole odgovor...
Hisa 1 rabi 9999kWh za ogreti se pozimi. Daš notri TČ s COP 3. Porabis 3333kWh, prihranis 6666kWh.
Hisa 2 rabi 999kWh za ogreti se. Das notri TČ s COP 3. Porabis 333kWh, prihranis 666kWh.
6666>666
Popravil sem zateV tej tvoji formuli manjka razmerje med električno in toplotno močjo TČ. V tem so nizkotemperaturne boljše. Seveda govoeimo za bajto brez izolacije in brez netmeteringa.
Tole kompliciranje mene ne zanima.Imam drugačno mnenje.
Varčnost TČ ni odvisna od izolacije in če je varčna v izolirani, je (kvečjemu še bolj) varčna v neizolirani.Lahko boš zdaj za 4kW dodatne moči na mesec plačal 15 EUR več omrežnine, ampak to pri 25MWh porabe toplote praktično ne vpliva na varčnost vira.
Menim, da si v svoji trditvi povedal narobe, in sem napačno menil, da boš v teh par postih to lahko doumel.
Spet nekoristne informacije.Nedoumljiva matematika za tiste, ki menijo, da se toplotna kot vir splača samo, če je hiša dobro izolirana. Resnica pa je ravno obratna. Pri visokih toplotnih izgubah je relativno važnejša poraba, pri nizkih pa investicija.
Zdaj, v tem trenutku (oz. 2026) je vazno izkljucno to, da bo TC delala z nizjo mocjo. Cisto nic drugega. In z nizjo mocjo bo delala IZKLJUCNO v izolirani hisi.
Govorim o smiselnosti kakega drugega energenta za neizolirano hišo, če je sploh smiselno met neizolirano hišo.Popravil sem zate
Hisa 1 rabi 9999kWh za ogreti se pozimi. Daš notri TČ s COP 2,5. Porabis 4000kWh, prihranis 5999kWh.
5999>666 ali 5999<666
Sem glede virov torej na istem kot ti.Seveda, v prioritetah smo si različni.
Meni je v tej zvezi npr. izključno važno, da je v hiši toplo (če si lahko privoščim). S kakšno močjo TČ dela, me sploh ne zanima, kaj šele, da bi mi bilo to (izključno!?!) važno.
Če si s svojimi informacijskimi in logičnimi kapacitetami lahko privoščim, pa poskusim najti tudi, kakšen vir toplote bom uporabil, da se bo najbolj "splačalo". Jaz imam gozda malo, dostikrat me bolijo roke in ne bi za celo zimo pripravljal drv. Za zalogo peletov mi je škoda prostora. In se mi recimo splača toplotna.
Če bi mi delala konstantno s 5kW moči, namesto z 1kW, bi ves čas zaradi tega imel 4kW višjo potrebo po moči. In v najvišji tarifi je to okrog 15EUR dodatno mesečno, verjetno še kak EUR nanesejo ostale tarife. Na ravni ogrevalne sezone (rado me zebe) je to kakšnih 120 EUR, kolikor je torej tak vir toplote dražji od primerljivega v izolirani hiši (če zanemarim porabljeno elektriko, ki jo zagotavlja SE). Kateri vir je varčnejši? Katera investicija v izolacijo bo (strogo gledano stroškovno, brez kakovosti življenja, vrednosti nepremičnine itd.) to prinesla noter?
TLDR
Ker, zdi se, rad bereš preprosto: uživaj v svoji izbiri ogrevanja in se ne sekiraj. Tudi slepa kura...
Kako najmanjsi strosek, ce je 3.6 eur za prekoracitev?V bistvu je res, da je sele zdaj to postalo vazno, ampak koliko je to važno, se pa ne strinjam ravno. Ker je od vsega se najmanjsi strosek. Minoren napram ostalim dejavnikom v enacbi...
Na uro, na kilovat, na lepe oči? Dajmo najprej tole razčistit.Kako najmanjsi strosek, ce je 3.6 eur za prekoracitev?
Za vsako prekoračitev moči 15 minutnega intervala? Kar niti ni slabo pri skoraj 100 takih intervalov.Na uro, na kilovat, na lepe oči? Dajmo najprej tole razčistit.
Lahko prosim za vir te trditve in tudi ceno prekoračitve, ker pri najboljši volji nisem dovolj inteligenten za tole.Za vsako prekoračitev moči 15 minutnega intervala? Kar niti ni slabo pri skoraj 100 takih intervalov.
Od 1.10 dalje imam podatke samo za 4 dni v GENI-ju. Se mi pa podatki o Skupni porabi na dan, ne ujemajo z podatkom iz Solaredga o porabi elektrike iz omrežja.Ali vam na portalu Moj Gen-i pravilno kaže dnevno porabo?