Elektrarne

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Ruskin plin zadovoljuje le 6 odstotkov energetskih potreb EU-ja
Ali povedano drugače: EU 94 odstotkov svojih energetskih potreb pokrije z viri, ki niso ruski ZP. To so nafta, obnovljivi viri, jedrska energija, premog. Zato lahko že na tej točki enoznačne izjave, poenostavljene ocene ali trditve o "evropski odvisnosti od ruskega plina" zavrnem kot netočne in napačne. Podoba Ruske federacije (RF) kot "plinskega medveda z vzhoda", ki grozi Evropi, je torej pretirana.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Norveška in Alžirija skupaj prodata več plina kot Rusija
Ruski uvoz plina v EU letno obsega približno 130 milijard kubičnih metrov plina, kar – kot že omenjeno – predstavlja dobro četrtino oziroma slabo tretjino porabe vsega plina v 28-erici. EU torej vsaj 70 odstotkov ZP-ja pridobi iz "neruskih" virov. Največ – 33 odstotkov – ga proizvede sam (največji proizvajalki sta Velika Britanija in Nizozemska), med največjimi izvoznicami v EU pa sta poleg Rusije še Norveška (24 odstotkov) in Alžirija (8 odstotkov), ki torej Evropejcem skupaj prodata več plina kot pa Rusija. Sledijo še manjši izvozniki Katar (5 odstotkov), Libija, Nigerija, Trinidad in Tobago ...

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Res je, razen če putin pripre pipico in dvigne ceno plina v nebo... pa še co2 proizvajajo, enako kot tiste na premog...
eh...6% energije v €U je kupljene od rusov.
Torej če putin zapre pipico....bo €U živela naprej rusi bodo pa pocrkali od lakote.

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.421
2.583
113
NEK - v omrežje pošilja 696 MW
Brestanica - 7 plinskih turbin Danes je TE Brestanica elektrarna skupne moči 291 MW, s plinskimi agregati pa lahko EES Slovenije zagotovi polno moč v 15 minutah.

1/2 NEK-a?!

Poraba goriva pri nazivni obremenitvi
Plin14.462 Sm3/h
Dizelsko gorivo13.382 l/h

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.774
548
113
42
povsod malo
NEK - v omrežje pošilja 696 MW
Brestanica - 7 plinskih turbin Danes je TE Brestanica elektrarna skupne moči 291 MW, s plinskimi agregati pa lahko EES Slovenije zagotovi polno moč v 15 minutah.

1/2 NEK-a?!

Poraba goriva pri nazivni obremenitvi
Plin14.462 Sm3/h
Dizelsko gorivo13.382 l/h
Brestanica je bila zgrajena kot rezerva Neku zaradi remontov, izklopov v sili...
In ni 1/2 NEKa za slovenske potrebe je kar krepko več (1/2 NEKa je hrvaškega).

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.172
113
Sekanci imajo za razliko od plina veliko več PM10 ne glede nato kako dobro je izgorevanje. Sploh v ljubljani ko so že sedaj mejne vrednosti presežene pol dneva in to skoraj vsak dan bi bilo to res super. Sploh pozimi.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Zamenjat premog verjamem da ne bo mogoce cez noc. Je pa smiselno da se kje razmislijo o ogrevanju na sekance namesto na plin....
Ne, da ni mogoče čez noč, ampak je nemogoče.

Če se hočeš špilati dolgoročno, je pogojno uporabnega letnega prirasta pri nas za nekaj čez 200MW elektrarno. S kogeneracijo še malo več.
Pogojno, ker bi ti bil nesmiselno drag podvig.

Manjše lokalne zadeve ja. Ta bi se pa sanjalo o prehodu ljubljanske toplarne na sekance, pa kar pozabi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Kaj imajo pa Hrvati za rezervo?
Kaj to tebe briga ;)
Brestanica kot mi je znano je tudi narejena za zasilno ustavitev NEK ob morebitnem večjem izpadu omrezja.
Fukusima.je imela agregate kateri so potonil in je bila fukisima.brez elektrike, posledicno "brez nadzora". Mi imamo Brestanico ce si kaj prav razlagam.
Wiki pravi
Osnovni razlog za izgradnjo takšnega tipa energetskega objekta je bil preprečevanje nevščenosti ob primanjkljajih električne energije . Objekt bi pomenil rezervno moč za takojšnje kritje potreb po električni energiji ter predvsem varno in zanesljivo oskrbo bližnje Nuklearne elektrarne Krško ob morebitnem razpadu elektroenergetskega sistema Slovenije. Termoelektrarna Brestanica ima namreč možnost zagona brez zunanjega vira napetosti.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.172
113
V brestanici so v zadnjih 2 letih naredili še 2 nova agregata tako da jih je dovolj in za NEK in za drugo delovanje. Trenutno jih je 7 res pa da stari 3 verjetno ne bodo več delali.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Ne, da ni mogoče čez noč, ampak je nemogoče.

Če se hočeš špilati dolgoročno, je pogojno uporabnega letnega prirasta pri nas za nekaj čez 200MW elektrarno. S kogeneracijo še malo več.
Pogojno, ker bi ti bil nesmiselno drag podvig.

Manjše lokalne zadeve ja. Ta bi se pa sanjalo o prehodu ljubljanske toplarne na sekance, pa kar pozabi.
Verjamem da je drag pri sedanjih ugodnih cenah elektrike. Kako dolgo bodo se take cene, in kako dolgo bo se poceni nafta in plin?
Kogeneracije bi sicer lahko laufale samo pozimi (ja vem se drazja elektrika zaradi daljse amortizacije) poleti bi pa lahko dobili nekaj tudi od SE

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Brestanica kot mi je znano je tudi narejena za zasilno ustavitev NEK ob morebitnem večjem izpadu omrezja.
Fukusima.je imela agregate kateri so potonil in je bila fukisima.brez elektrike, posledicno "brez nadzora". Mi imamo Brestanico ce si kaj prav razlagam.
Wiki pravi

Mi imamo agregate in Brestanico.

• Všeč mi je
Reactions: tony in Hanzi

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Verjamem da je drag pri sedanjih ugodnih cenah elektrike. Kako dolgo bodo se take cene, in kako dolgo bo se poceni nafta in plin?
Lej, zadeva je že logistični problem. Od kje vse pobirati les, sušiti te količine, deponije,... Tukaj se ne moreš zanašati na odpad, ki ga pridelaš kje drugje, ampak moraš iti namensko in velikopotezno v vse skupaj.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Da bi cela slovenija vozil v lj nima smisla. Ce bi imela vsaka obcina vsaj eno kotlovnico na sekance bi se pa tudi hribovci nasli ki bi zadevo dostavili v dolino.
Zagorje, Šentrupert... Spila

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
V Kočevju imamo kotlovnico na sekance, ki zagotavlja daljinsko ogrevanje za velik del mesta. Tovarna Melamin ima svojo 10 MW kotlovnico, ki poleg toplote poganja tudi parno turbino, s katero krijejo svojo porabo elektrike.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi