Elektrarne

I

Izbrisan uporabnik 474

Na kratko...Nobena od teh zadev NE DELA brez davkoplačevalskega denarja...
Pa ne bom našteval zdaj imen, ki sem jih imel priložnost spoznati v zadnjih 10 letih tule pri nas...
Edino kurjenje je ekonomsko pilo vodo....ostalo žal ne...
Laboratorijsko je bilo marsikaj OK...praksa pa žal ne...
Ja tudi plazmo smo imeli priložnost srečat...pa je potonila, ko je zmanjkal sponzorskega denarja...

Tu se vsekakor strinjava. Uplinjevalna kogeneracija je iz vidika vložka kot iz vidika delovanja finančno nevzdržna. Če imaš pravilne sekance, pravilne dimenzije, pravilno vlažnost, je izkoristek še kar OK, če pa želiš uplinjati biomaso in vse živo, kar pride iz šume, pa je to velik no no.

Kar sem jaz sodeloval pri razvoju kogeneracij, ni bilo davkoplačevalskega denarja ali subvencij, temveč vse zasebni kapital. Drugače pa je plazma delovala, ampak mot že na začetku rečeno - vse skupaj je finančno nevzdržno. Sicer pa so tudi SE brez davkoplačevalskega denarja nevzdržne

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
"Sicer pa so tudi SE brez davkoplačevalskega denarja nevzdržne"

Čisto resno: v čem je fora s SE?

I

Izbrisan uporabnik 474

"Sicer pa so tudi SE brez davkoplačevalskega denarja nevzdržne"

Čisto resno: v čem je fora s SE?

Povprečna cena proizvedene elektrike iz sončnih panelov je okrog 0.07€/kWh (LCOE). Prodajna cena elektrodistributerjev je nekje 0.035€/kWh (MT), 0.065€/kWh (VT) oz. 0.058€/kWh (ET). Kdo misliš, da plača razliko?

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Povprečna cena proizvedene elektrike iz sončnih panelov je okrog 0.07€/kWh (LCOE). Prodajna cena elektrodistributerjev je nekje 0.035€/kWh (MT), 0.065€/kWh (VT) oz. 0.058€/kWh (ET). Kdo misliš, da plača razliko?
Glavno vprašanje je, kakšna je odkupna cena. Verjetno takšna, da pokrije LCOE?

Ampak ja, vsekakor: vsi mi. Torej subvencioniramo izgradnjo in obratovanje SE. Ampak, OK, vsaj v VT ni tako grozno višja razlika...

I

Izbrisan uporabnik 474

Če je odkupna manjša, potem se ti SE nikoli ne povrne. Če je večja, nekdo plačuje razliko... Že če je razlike 1c€, je pri 1MW na mesec to 10€... Pa malo tu, pa malo tam... Ampak dokler subvencionira EU...

• Všeč mi je
Reactions: tony

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
Od kod pa tebi ta nepreverjena informacija.?
Dnevno porabijo 30% glede na premog.
Če imaš kakšen bolj točen podatek,pa na plan z njim.

Ker pač sem tam delal in sem firbcen pa sem spraševal... V kolikor bi hoteli nadomestiti premog bi bila kolona sleperjev po celi Zaloški da bi uspeli zadostiti porabo še posebej pozimi :) mimogrede njihov PR podatek na spletni strani je 15% toplotne in električne energije iz sekancev...

Premog se vozi z vlaki, imajo celo svojo parno lokomotivo s katero interno premikajo vagone in jih kipajo:)

dugi

Fizikalc
2. sep 2011
221
44
28
ljubljana
Ker pač sem tam delal in sem firbcen pa sem spraševal... V kolikor bi hoteli nadomestiti premog bi bila kolona sleperjev po celi Zaloški da bi uspeli zadostiti porabo še posebej pozimi :) mimogrede njihov PR podatek na spletni strani je 15% toplotne in električne energije iz sekancev...

Premog se vozi z vlaki, imajo celo svojo parno lokomotivo s katero interno premikajo vagone in jih kipajo:)
Ta podatek ne drži.
Zadostujeta dva šleperja premoga in en šleper sekancev na uro za redno obratovanje.

P.S. Če bi res delal v toplarni,bi imel bolj točne informacije.Kar pa posreduješ so bolj info iz spleta.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
Ta podatek ne drži.
Zadostujeta dva šleperja na uro za redno obratovanje.

P.S. Če bi res delal v toplarni,bi imel bolj točne informacije.Kar pa posreduješ so bolj info iz spleta.

Glede na to da na njihovi spletni strani sami reklamirajo da 15% energije pride iz sekancev je tvoj mimosun o 30%... Sem šel preveriti ker je kar nekaj časa minilo od mojih informacij glede sekancev in sem mislil da se je kaj spremenilo.

Poraba je tudi krepko različna poleti ali pozimi. Potem tudi ali je zima temperaturno huda ali pa mila...

Dejstvo na žalost je da sekanci enostavno ne morejo biti nadomestek premogu, vsaj temu ki ga sedaj kurijo ne.

dugi

Fizikalc
2. sep 2011
221
44
28
ljubljana
Glede na to da na njihovi spletni strani sami reklamirajo da 15% energije pride iz sekancev je tvoj mimosun o 30%... Sem šel preveriti ker je kar nekaj časa minilo od mojih informacij glede sekancev in sem mislil da se je kaj spremenilo.

Poraba je tudi krepko različna poleti ali pozimi. Potem tudi ali je zima temperaturno huda ali pa mila...

Dejstvo na žalost je da sekanci enostavno ne morejo biti nadomestek premogu, vsaj temu ki ga sedaj kurijo ne.
Na srečo ni moj mimosun. Trenutna dnevna poraba je 1/3 sekanci,2/3 premog.Poleti se razmerje spremeni v korist premoga.
Zunanja temperatura nima večjega vpliva na obratovanje. Čim smo okoli 0 ali pa -20 je proizvodna na polno.
Tako ali tako obratujeta samo dva bloka,tretji ne ustreza več ekologiji.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
Na srečo ni moj mimosun. Trenutna dnevna poraba je 1/3 sekanci,2/3 premog.Poleti se razmerje spremeni v korist premoga.
Zunanja temperatura nima večjega vpliva na obratovanje. Čim smo okoli 0 ali pa -20 je proizvodna na polno.
Tako ali tako obratujeta samo dva bloka,tretji ne ustreza več ekologiji.
Potem so pa mene nalagali... Ker razložili so mi da bolj kot je nizka.temperatura vec energenta se porabi. Kar je nekako tudi logicno. če pogledaš grafe proizvodnje toplote graf ni ravna premica ampak gre lepo mal gor mal dol :)

Mimogrede 330.000t premoga in 110.000t sekancev je predvidena poraba blok 1 in 3. Torej 3/4 premog 1/4 sekanci.

Ampak ok, ti verjamem.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

dugi

Fizikalc
2. sep 2011
221
44
28
ljubljana
Potem so pa mene nalagali... Ker razložili so mi da bolj kot je nizka.temperatura vec energenta se porabi. Kar je nekako tudi logicno. če pogledaš grafe proizvodnje toplote graf ni ravna premica ampak gre lepo mal gor mal dol :)

Mimogrede 330.000t premoga in 110.000t sekancev je predvidena poraba blok 1 in 3. Torej 3/4 premog 1/4 sekanci.

Ampak ok, ti verjamem.
Hotel ali ne,mi moraš.
Poraba se malenkost zmanjša za vikende.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Eno je plin (1/3), drugo so energijski viri(6%).
(a podatki držijo ali ne, nisem preverjal)

Aaaa, spregledal, hvala.
Torej je gobcanje o 6% čisto zavajanje, ker gredo med vire energije (najverjetneje) tudi francoske jedrske pa TEŠ6, dejansko pa je ruskega plina potrebnega 30% vse porabe plina, kar je pa zelo daleč od zanemarljivega, kot ga poskuša prikazati zgoraj.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa

Poglej na položnico elektrike postavka "prispevek za OV" oziroma nekaj podobnega, nimam pri roki

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Če je odkupna manjša, potem se ti SE nikoli ne povrne. Če je večja, nekdo plačuje razliko... Že če je razlike 1c€, je pri 1MW na mesec to 10€... Pa malo tu, pa malo tam... Ampak dokler subvencionira EU...

Žal subvencionirava ti pa jaz pa večina ostalih Slovencev. Poglej račun za elektriko...

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.442
2.393
113
Pomurje
Dajmo še napisat, da niso vse SE subvencionirane. Da so tudi druge sheme prodaje iz SE.
Za našo na firmi vsem razložim, da ne obremenjujem naših računov s postavko OVE.
Res pa je, da vsi plačujemo "bogatašaom" ta prispevek. Na letni ravni mi je to strošek cca 3k€.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Aaaa, spregledal, hvala.
Torej je gobcanje o 6% čisto zavajanje, ker gredo med vire energije (najverjetneje) tudi francoske jedrske pa TEŠ6, dejansko pa je ruskega plina potrebnega 30% vse porabe plina, kar je pa zelo daleč od zanemarljivega, kot ga poskuša prikazati zgoraj.
Od vse energije katerega €U potrebuje je delež ruskega plina samo 6 %.
Torej...če velika britanija in nizozemska povečata proizvodnjo plina za 100% ker ga zdaj proizvedeta več kot ga €U kupi od rusije...potem ga od rusije €U ne potrebuje več.
Če Norveška proda €U za 100% več plina spet ne rabi €U ruskega plina.
Tako da o ruski odvisnosti je čisto pretiravanje in zavajanje.