Elektrarne

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
eh...6% energije v €U je kupljene od rusov.
Torej če putin zapre pipico....bo €U živela naprej rusi bodo pa pocrkali od lakote.

To je seveda laž, bog ve v čigavem interesu. Verjetno od kakih jastrebov vojne, ki minimizirajo odvisnost Evrope od ruskega plina.

Po plinovodih iz Rusije sicer prihaja kar tretjina plina, ki ga porabi EU.
Od vseh evropskih držav bi Putinovo odločitev, da se ustavi dobava plina Evropi, najbolj občutili na Slovaškem, v Avstriji, Nemčiji in v Italiji. Avstrija namreč 100 odstotkov vsega plina, ki ga porabi, uvozi iz Rusije, Italija le 40 odstotkov, Nemčija 55 odstotkov in Slovenija skoraj 50 odstotkov. Plin predstavlja 19 odstotkov vse porabe energije v Avstriji, kar 31 odstotkov v Italiji, 27 odstotkov v Nemčiji in 14 odstotkov v Sloveniji.

I

Izbrisan uporabnik 474

Kam bi pa z katranom kot ostanek pri kogeneraciji lesne biomase? Ta katran ni primeren za uporabo v asfalru, mimogrede...

I

Izbrisan uporabnik 474

Uplinjanje je edino smiselno. Pri kurjenju je razmerje 1:5 (torej toploto uporabiš za segrevanje olja ali vode, ki poganja turbino). Torej 10kW peč bi naredila "le" 2kW elektrike...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.172
113
Gledam wiki, da pokurijo tudi cca 300.000 ton premoga letno. Kako pa dostavijo premog in sekance? Z vlaki?

BTW, kako bo pa potekala dobava plina, ko bo zgrajena še plinska enota?

Ja z vlaki, za plin je pa zgrajen plinovod, to je še najmanjši problem če odštejemo njegovo umeščanje. Tudi v brestanici se bo zgradil nov plinovod.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: bertoncl
I

Izbrisan uporabnik 474

Ker skuriš plin. Pri uplinjanju biomase pa vroč sintetični plin ohladiš na cca. 40°C, in takrat se katran izloča iz plina. Če ne prečiščen plin pelješ direkt na agregat, bo njegova življenjska doba zelo kratka...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Uplinjanje je edino smiselno. Pri kurjenju je razmerje 1:5 (torej toploto uporabiš za segrevanje olja ali vode, ki poganja turbino). Torej 10kW peč bi naredila "le" 2kW elektrike...
Tole si zelo pomešal...
Izkoristek pri uplinjanju je slabši kot pri kurjenju in proizvodnji pare za parno turbino....
Sintetičen plin gre na Bencijski-Otto motor..Izkoristek tega je max cca 30-35%...Pa je treba prej še kar nekaj energije porabiti za proces uplnjanja..proizvodnje plina iz sekancev....

je pa res, da tako malih parnih turbin praktično ni v uporabi..Moči cca 50-200kW...Motorji pa so...

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Ker skuriš plin. Pri uplinjanju biomase pa vroč sintetični plin ohladiš na cca. 40°C, in takrat se katran izloča iz plina. Če ne prečiščen plin pelješ direkt na agregat, bo njegova življenjska doba zelo kratka...

Tole so prvovrstni produkti uplinjanja lesa...
Katran je še najmanjši problem...
Odvoz na "uničenje" pa stane običajno toliko, da ekonomija uplinjanja pade v vodo...

• Všeč mi je
I

Izbrisan uporabnik 474

Tole si zelo pomešal...
Izkoristek pri uplinjanju je slabši kot pri kurjenju in proizvodnji pare za parno turbino....
Sintetičen plin gre na Bencijski-Otto motor..Izkoristek tega je max cca 30-35%...Pa je treba prej še kar nekaj energije porabiti za proces uplnjanja..proizvodnje plina iz sekancev....

je pa res, da tako malih parnih turbin praktično ni v uporabi..Moči cca 50-200kW...Motorji pa so...

Izkoristek pri dobrem uplinjalnem sistemu je 1:2 (torej za 1kW elektrike proizvedeš 2kW toplote). Moral bi pobrskat, koliko kg sekancev smo porabili za 1kWh. Za proces uplinjanja razen vpihovalnega ventilatorja in obtočne črpalke za hladilno vodo, ne porabiš kaj dosti elektrike...

I

Izbrisan uporabnik 474

Tole so prvovrstni produkti uplinjanja lesa...
Katran je še najmanjši problem...
Odvoz na "uničenje" pa stane običajno toliko, da ekonomija uplinjanja pade v vodo...

Pojdi pogledat kakšen čistilni bazen za sintetični plin pri kogeneraciji, boš videl kakšen problem je katran. Mi nikoli nismo imeli težav z ničemer drugim, kot z katranom. Tega smo razbijali z jakobovo lestvijo (razbijanje molekul z visoko napetostjo) in potem to plazmo čez posebne čistilne pelete, ki so bili posebnih oblik in poseben materail. Ti so delovali kot aktivni filter in pri temperaturi cca. 1000°C katran razbijali na molekule, ki se pri ohlajevanju niso več mogle "sestaviti" nazaj. Lahko poiščem, kaksno smo imeli kemično seatavo, sploh ni bila slaba, pri ohlajenem plinu cca 20% vodika, tudi energijska vrednost je bila kar dobra...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Pojdi pogledat kakšen čistilni bazen za sintetični plin pri kogeneraciji, boš videl kakšen problem je katran. Mi nikoli nismo imeli težav z ničemer drugim, kot z katranom. Tega smo razbijali z jakobovo lestvijo (razbijanje molekul z visoko napetostjo) in potem to plazmo čez posebne čistilne pelete, ki so bili posebnih oblik in poseben materail. Ti so delovali kot aktivni filter in pri temperaturi cca. 1000°C katran razbijali na molekule, ki se pri ohlajevanju niso več mogle "sestaviti" nazaj. Lahko poiščem, kaksno smo imeli kemično seatavo, sploh ni bila slaba, pri ohlajenem plinu cca 20% vodika, tudi energijska vrednost je bila kar dobra...
Na kratko...Nobena od teh zadev NE DELA brez davkoplačevalskega denarja...
Pa ne bom našteval zdaj imen, ki sem jih imel priložnost spoznati v zadnjih 10 letih tule pri nas...
Edino kurjenje je ekonomsko pilo vodo....ostalo žal ne...
Laboratorijsko je bilo marsikaj OK...praksa pa žal ne...
Ja tudi plazmo smo imeli priložnost srečat...pa je potonila, ko je zmanjkal sponzorskega denarja...

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Izkoristek pri dobrem uplinjalnem sistemu je 1:2 (torej za 1kW elektrike proizvedeš 2kW toplote). Moral bi pobrskat, koliko kg sekancev smo porabili za 1kWh. Za proces uplinjanja razen vpihovalnega ventilatorja in obtočne črpalke za hladilno vodo, ne porabiš kaj dosti elektrike...
1:2, kot ti opisuješ je v resnici 1od 3..oz čez palc 30%...Tipično za Otto motorje...

• Všeč mi je