Dohodnina 2008

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Evo tud jaz, 192€, banda. Ni mi pa jasno, zakaj sploh imamo te davčne stopnje, da lahko za 1€ večji dohodek padeš v višji razred. Mar ne bi bilo bolj smotrno to narediti po kaki zvezni funkciji?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Ravnokar sem asistiral pri oddaji kontrolnih podatkov za dohodnino za društva.
Rok za oodajo je 31.1.2009
Možna je samo oddaja preko eDavkov.
Neposreden vpis ni možen, treba je priložiti datoteko (ASCII), ki jo pripraviš s posebnim programom.
Navodila za download programa se nahajajo tukaj

Problem je, da link do programa ne deluje, ker vsebuje napačno ime ZIP fajla! Vpogled v fajle v tem direktoriju seveda ni dovoljen (directory listing denied). In kličem helpdesk - vsi operaterji zasedeni. Potem bolj kot ne za hec spreminjam URL in ko na konec imena zip fajla dodam še "2008" me računalnik vpraša, kam želim shranit fajl!!!
bonk.gif

Me prav zanima, komu je še uspelo dol potegnit program?
stupid-1.gif

Če bo komu koristilo je prava povezava (za Win verzijo) tale:
http://edavki.durs.si/OpenPortal/Doc/Durs/Download/KPD/Setup_WDohod2008.zip

B.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
ksz

Ne zastopim ljudi, ki stalno pizdijo nad tem, da morajo doplačat dohodnino?!?

Kaj je bolje: plačat 1k € danes ali čez eno leto?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Saj ti dajo tudi potem baje lahko na obroke?!
Je pa po eni strani res bolj epotem plačat, kot pa prej,
Ker sicer brezobrestno kreditirate državo..

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Glej, enostavno, po šolsko, da boš tudi ti razumela svojo zablodo:

reciva, da moraš plačat za lansko leto 1200€ dohodnine in si plačevala "sproti, na obroke" vsak mesec 100€.

Druga možnost pa je, da teh 1200€ plačaš, ko dobiš odločbo - reciva junija letos.

Tebi je ljubša 1. možnost? Ali si pomislila, da s tistimi 100€ na mesec lahko storiš kaj bolj pametenega, npr. odpreš bančni depozit? Tako letos junija še vedno plačaš 1200€, ki pa so ti btw. pridelali še 60€ obresti (govorim na pamet). Lahko bi rekla tudi, da v tem primeru plačaš samo 1140€ davka. Kaj je torej bolje?

Moj originalni post se je nanašal točno na to: osnovnošolska matematika, ki 80% folka (inteligentnega, izobraženega, ...) ni jasna???

B.

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Nekaj je matematika v teoriji, drugo pa praksa.
In meni pač ni všeč plačat vse naenkrat.

In ne želim brezobrestno kreditirati države - nisem rekla, da hočem dohodnino dobiti nazaj, samo plačevala jo ne bi naknadno.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:

In s svojo prakso boš nadaljevala? Kljub temu, da sva črno na belem dokazala, da je napačna?

Citat:

Saj plačuješ sproti, ampak ne dirketno državi temveč (v najinem primeru) banki.

Citat:

In ne želim brezobrestno kreditirati države - nisem rekla, da hočem dohodnino dobiti nazaj, samo plačevala jo ne bi naknadno.
Sori, ampak sedaj pa govoriš neumnosti. Govoriš, da ne želiš brezobrestno kreditirat države ampak s tvojim početjem / razmišljanjem delaš natanko to.
confused-1.gif

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
916
102
43
select 1 from dual;
Glej meni je načeloma vseeno kdaj dohodnino plačam (najraje je tako sploh nebi
evil.gif
), vendar mi je bolje če bi mi vsak mesec pri plači odtegnili 10 evrov več kot pa da jih naenkrat plačam 120. Verjetno je v tem nekaj psihologije, pa vseeno.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.236
3
38
Mene samo nekaj zanima, kaj je to neto mesečna davčna osnova?
Je to lepo neto plača, torej bruto - prispevki za socialno varnost - akontacija dohodnine?

(http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/stopnje_dohodnine_za_leto_2009/lestvica_za_odmero_dohodnine_in_olajsave_za_leto_2009/)

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Citat:

In s svojo prakso boš nadaljevala? Kljub temu, da sva črno na belem dokazala, da je napačna?

Citat:

Saj plačuješ sproti, ampak ne dirketno državi temveč (v najinem primeru) banki.

Citat:

Sori, ampak sedaj pa govoriš neumnosti. Govoriš, da ne želiš brezobrestno kreditirat države ampak s tvojim početjem / razmišljanjem delaš natanko to.
confused-1.gif

Če plačaš dohodnino takrat, ko "se zgodi obdavčeno dejanje" ali kako se temu pravilno reče, to za moje pojme ni kreditiranje.
Če plačaš šele, ko prejmeš odločbo, država kreditira tebe.
Če prejmeš dohodnino nazaj, ti kreditiraš državo.

Če se motim, me seveda lahko popraviš.

Nisem pa naklonjena nobenim nenujnim kreditom...če pa se ti zdi to neumno, kaj naj...
crazy1.gif

Stvar psihologije, kot je že nekdo napisal....

In s svojo napačno teorijo bom nadaljevala, ker je proti tvoji ravno tako slaba, kot tvoja proti kakšni podjetniški ideji, ki je bolj donosna.
Vsak pač po svoje.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
39
samo o plačilu na obroke:

bolš da ti prej jemljejo, ker če maš recimo drugače na koncu plačat 1000€, jih boš v treh obrokih. če ste pa zaslužil največ 400€ na mesec na člana, lahko pa na več obrokov. tko da je bolš sproti pustit po 100€, kot pa na koncu 3x dat 333€ + obresti (cca 10€)

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Če ne bi uveljavljal otrok bi dobil vrnjeno 10€ tako bo pa sedlo nekako 1350€

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:

In s svojo napačno teorijo bom nadaljevala, ker je proti tvoji ravno tako slaba, kot tvoja proti kakšni podjetniški ideji, ki je bolj donosna.
Vsak pač po svoje.

Davke moramo (žal) plačevat vsi. Primarjava "moje ideje" plačila dohodnine z donosno podjetniško idejo zato ni na mestu in je verjetno posledica tvoje želje po iskanju močnega argumenta. Ne moreš primerjat možnosti A in B, pri čemer je A popolnoma neodvisna in je boš deležna v vsakem primeru, ne glede na to ali se odločiš za B ali ne. To je podobno kot (namenoma pretiravam) bi dejala, da strošek za hrano ni smiseln, in rajši denar vložiš v delnice / stanovanje / banko / forex / izobrazbo / biznis... Ampak oba veva, da jesti pač moraš.

Tvoja ideja je "slaba" natanko toliko kot je dražja. In to je v najinem hipotetičnem primeru 60€. Ali je to dejansko slabo ali zgolj zanemarljivo pa je odvisno od vsakega posameznika. Oziroma kot si sama dejala: vsak pač po svoje.

B.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik shootek pravi:
Glej meni je načeloma vseeno kdaj dohodnino plačam (najraje je tako sploh nebi
evil.gif
), vendar mi je bolje če bi mi vsak mesec pri plači odtegnili 10 evrov več kot pa da jih naenkrat plačam 120. Verjetno je v tem nekaj psihologije, pa vseeno.

Trznia nisa za banke in podobne insititucije ? Morda je takih bedakov se vec in bi se to splacalo poceti ... Ce od vsakega tako zasluzis 150-200 EUR na leto s hranjenjem njegovega denarja + 10 EUR dodatne provizije, je 1000 takih ze res lep biznis, delo je pa tisti mesecni obracuni in na koncu placilo DURS. Problem je le dolociti dovolj natancno koliko denarja morajo vloziti vsak mesec ... a ce ne drugega, bi jih lahko obral vsaj za obdobje januar - julij oz. s pritozbo (da zadrzi odlocbo) se za dlje casa, oni bi pa placevali "na obroke"
rolleyes-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Poskus izracuna dohodnine se ustavi ze kar na zacetku:

Secure Connection Failed

edavki.durs.si uses an invalid security certificate.

The certificate is not trusted because the issuer certificate is not trusted.

(Error code: sec_error_untrusted_issuer)

Ne bi dodajal kar ene izjeme ... hecno, da drugim deluje.

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Instaliraj si sigen-ca in sigov-ca root certifikate, pa ne boš dodajal "krenih" izjem

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
916
102
43
select 1 from dual;
In zdaj misliš da si 'jack' jaz pa bedak, ker mi je ljubši drug način kot tebi. Najboljše da ti čez leto ne odtegujejo nič akontacije, potem pa jo plačaš potem naenkrat 5000€. Pa ne skrbi za mene, ker sem si lepo uredil mesečno varčevanje, ki bo drugo leto pokrilo dohodnino (če sem zaradi tega zate bedak, me pa BK).

P.S. Pa meni bedaku kot si me poimenoval, je uspelo brez problema narediti testni izračun iz prve, kaj to pove o tebi?
evil.gif