Dohodnina 2008

Jiggler

Pripravnik
22. jul 2007
637
1
18
Nakažejo na tisti račun, kateri je bil zadnji odprt...

Sem imel podobno situacijo...

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
KSZ

V letu 2008 sem prodal nekaj delnic gorenja. Takrat ko je začelo kar konkretno padat.
Vseeno je bilo čez 1keur.
Zdaj pa vas sprašujem, kaj je potrebno storit, ker nikoli še nisem imel opravka z davčno.(v 08 sem bil zaposlen od avgusta, tako da nisem nič dobil pošte).

Dobil sem pošto, ker do 28.2 nisem vložil napovedi.

Zdaj imam rok do 20.6.

Spodaj pa mi piše, da imam ob predložitvi napovedi možnost koristiti institut samoprijave, vendar najpozneje do izdaje odmerne odločbe, ki bi jo sicer izdal davčni organ po uradni dolžnosti. Tako predloženo napoved na primeren način označite, tako, da bo jasno razvidno, da gre za napoved, predloženo na podlagi samoprijave.

Imam tudi link, da si sprintam iz spletne strani napoved.

Ampak problem je še v tem, ker zneska prodanih delnic sploh ne vem, niti ne vem kdaj točno sem to prodal. Vem pa količino delnic.

Kaj storiti v tem primeru?

In še ena stvar mi je neznana. Kako lahko oni določijo, da si ti naredil nek dobiček s prodajo?
Recimo, ko kupiš delnice so npr 20eur/komad, ko pa jih prodaš so 15eur/kom. Se pravi si še izgubo naredil. Ampak kolikor razumem, te obdavčijo ne glede na to, ali si s prodajo zaslužil ali pa izgubil. Če bi imel 100 delnic bi potemtakem moral plačati 300eur davka. Čeprav si že itak 500eur v izgubi. Je to tako?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Si delnice kupil (1) ali dobil s certifiatom(2)?
1. moral bi vložit napoved od kapitalskih dobičkov mislim da do konca februarja.
2. pozabi
v dohodnino ne gre več ?!

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Vse rešeno
cheer.gif

Moram pohvalit gospda, ki je delal za "šalterjem". Izredno prijazen. Vse mi je pokazal, povedal... Ni da ni
cheer.gif

Skratka. Za koga, ki bo to kdaj še potreboval, pa ne ve kaj pa kako.

Delnice sem kupil. In to 3x. Od leta 2004 do 2006. Vsako leto nekaj.
Prodal vse skupaj 2008.

Potrebujemo potrdilo o nakupu in o prodaji. In nato izpolnimo obrazec. Vpišeš datume nakupov, količino, ceno. Mi je gospod še sam v evre preračunal in po datumih papirje zložil. Malokdaj še srečam tako prijaznega uradnika dandanašnji
cheer.gif

Aja, na obrazec se samo zgoraj dopiše SAMOPRIJAVA in pod to se podpišeš. Kazni pa ne bom dobil. Samoprijava je za take zamudnike kot sem jaz.

To je to.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Vidim, da si zadevo ze resil, a vseeno: BPH, pri kateri si kupil in prodal te delnice, bi ti morala poslati izpiske z vsemi potrebnimi podatki.

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.301
33
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Mene pa zanima kako je z dohodki od oddajanja v najem hišniškega stanovanja. Namreč komaj sedaj sem opazil, da mi na povzetku obračuna dohodkov od te najemnine piše, da moram sam prijaviti na obrazcu DOH PREM št.1 do 15 januarja. Jaz tega nisem storil piše pa na povzetku akontacija 0 EUR? Torej bi moral jaz to prijaviti? Lahko pričakujem kakšno pošto od DURS-a?
shocked-1.gif

Pa še nekaj, upokojenci ne rabijo oddati dohodnine saj so davke že prej stran pobrali a ne?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
ksz

jutri zadnji dan za plačilo davka od obresti na vezane depozite
frown-1.gif

adijo €vrčki

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Jaz sem dobil, 30.6.

Dobiš pa na zadnji odprti TRR. Jaz sem dobil kar na e-obresti račun, čeprav sem navedel TRR račun SKB.

kihko

Pripravnik
15. sep 2007
474
0
16
Citat:
Uporabnik zmerni_radikalec pravi:
Mene pa zanima kako je z dohodki od oddajanja v najem hišniškega stanovanja. Namreč komaj sedaj sem opazil, da mi na povzetku obračuna dohodkov od te najemnine piše, da moram sam prijaviti na obrazcu DOH PREM št.1 do 15 januarja. Jaz tega nisem storil piše pa na povzetku akontacija 0 EUR? Torej bi moral jaz to prijaviti? Lahko pričakujem kakšno pošto od DURS-a?
shocked-1.gif
To bi moral prijavit že nekje do 15.2 ali nekaj takega v posebnem obrazcu. Če nisi, potem ti seveda niso vpisali v dohodnino. Takrat ti tudi poknejo stran akontacijo, točen poračun pa potem naredijo pri dohodnini. Če nisi uradno prijavil oddaje, bi jaz to poštimal za naprej, če pa si uradno prijavil pogodbo, potem pa čimprej na davčno in prijavit ta dohodek. Ker ko bodo prišli do tebe, bo šansa, da se izmakneš kazni verjetno bistveno večja, kot če se sam prijaviš in malo potarnaš, da nisi vedel, da je treba posebej že prej oddati.