KSZ
V letu 2008 sem prodal nekaj delnic gorenja. Takrat ko je začelo kar konkretno padat.
Vseeno je bilo čez 1keur.
Zdaj pa vas sprašujem, kaj je potrebno storit, ker nikoli še nisem imel opravka z davčno.(v 08 sem bil zaposlen od avgusta, tako da nisem nič dobil pošte).
Dobil sem pošto, ker do 28.2 nisem vložil napovedi.
Zdaj imam rok do 20.6.
Spodaj pa mi piše, da imam ob predložitvi napovedi možnost koristiti institut samoprijave, vendar najpozneje do izdaje odmerne odločbe, ki bi jo sicer izdal davčni organ po uradni dolžnosti. Tako predloženo napoved na primeren način označite, tako, da bo jasno razvidno, da gre za napoved, predloženo na podlagi samoprijave.
Imam tudi link, da si sprintam iz spletne strani napoved.
Ampak problem je še v tem, ker zneska prodanih delnic sploh ne vem, niti ne vem kdaj točno sem to prodal. Vem pa količino delnic.
Kaj storiti v tem primeru?
In še ena stvar mi je neznana. Kako lahko oni določijo, da si ti naredil nek dobiček s prodajo?
Recimo, ko kupiš delnice so npr 20eur/komad, ko pa jih prodaš so 15eur/kom. Se pravi si še izgubo naredil. Ampak kolikor razumem, te obdavčijo ne glede na to, ali si s prodajo zaslužil ali pa izgubil. Če bi imel 100 delnic bi potemtakem moral plačati 300eur davka. Čeprav si že itak 500eur v izgubi. Je to tako?