Citat:
Uporabnik Benady pravi:
- sem lahko v lanskem letu vzdrževani družinski član? sploh ne, samo do mojega 26 roj. dneva ali celo leto?
DA, saj si v letu 2008 dopolnila 26 let.
mi pripada ta olajšava za študente? sploh ne, samo do mojega 26 roj dneva ali celo leto?
DA, ampak bo treba prekalkulirati, ali se splača glede na tvoje dohodke, ker vzdržujočemu članu pokuriš splošno olajšavo...to naj ti kaka računovodkinja pomaga, jaz sem bolj jebiveter v teh zadevah...
Isti problem sem imela jaz...in sva z očijem našla "točko preloma"...on me prijavi do 31.7. in v tem primeru jaz dobim 100% vrnjeno akontacijo, ki so mi jo odvedli čez leto, on je pa še vedno v plusu...če bi me prijavil za več mesecev, bi se meni zmanjšalo vračilo, če pa bi me on prijavil za manj mesecev, bi moral doplačat...
Malo prekalkulirajte doma.
Samo ne vem, kako je s splošno olajšavo. Na ŠS namreč piše:
Splošna olajšava za leto 2008 je 2.959,60 €, za leto 2009 pa 3.051,35 €. Prizna se vsakemu zavezancu
pod pogojem , da drug rezident zanj
ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana. To pomeni, da splošno olajšavo izgubiš, če te starši v svoji napovedi uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana.
Zdaj pa ne vem, kako e-dohodnina oz. e-davki to vzamejo. Jaz sem sicer podatke vpisovala v tisti okvirček, kjer piše, "da je priznana posebna olajšava" , ker je zdej bilo sprejeto, da tudi, če si bil med letom 26, da se ti prizna za celo leto posebna olajšava.
Jsz sm namreč marca dopolnila 26 let.
We'll see...voluharjem ne mislim plačat nič!!!