Dohodnina 2008

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
ti imaš to plačano.... no odvisno od delodajalca ampak načeloma, to plačujejo...

študentom ne...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Mislim, da si prepozen, lahko pa doniraš letošnjo dohodnino. Edavki ali pa obisk na dursu.
Včasih je bilo 0,5%, a so sedaj spremenil?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.272
7.051
113
Še vedno je 0.5% in max do 5 donacij, vsaka po 0.1 če se ne motim.

Lahko se pa vse lepo uredi kar preko interneta in "donira" 0.5%

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Hvala!
cheer.gif

Enako Blazko in Darjan.
cheer.gif

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
39
Citat:
Uporabnik x5x pravi:
Mene nekaj zanima...
Letos je 1 leto ko sem presegel "limit" oz me fotr nebo dal kot vzdrževanega
družinskega člana ker bi potem moral plačati dohodnino.
Sedaj me zanima kaj sedaj.. dobim domov izpolnjeno ali moram sam vložit?

če si lani dobil da te fort vzdržuje, potem letos izpolni sam in pošlji. itak pa lahko počakaš in ko dobite (če ne bo tko kot hočeš) vložiš ugovor.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Predvidevam da se obresti vzdrževanega družinskega člana prištejejo k obrestim zavezanca (tistega ki uveljavlja tega člana?)
Sicer pa o jurju obresti lahko samo sanjam....

BohVar_alias_BOHL

Pripravnik
6. sep 2007
698
0
16
Laibah
Citat:
Uporabnik pikec85 pravi:
Kolk te pa tle olupijo?

Se še jaz pridružujem na vprašanju. Koliko je ta davčna stopnja??
redface-1.gif

Se pravi primer...če mi je banka poslala obvestilo o znesku 4500 € pridobljenega iz naslova obresti iz depozita, se mi jih obdavči 3500€??! V obrrazec, pa vpišem 4500€?!
Razmišljam prav?
confused-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Tle te olupijo za 20% nad 1000€.

Se pravi če si imel 4500€ (to je pa kar veliko
smile-1.gif

Naslednje leto bo pa 25%
cry12bpy.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
bom še jaz vprašala, na DURSu so mi trije različni ljudje dali 3 različne odgovore.

v začetku 2008 sem bila stara 26 let, sem reden študent, ampak na dodiplomcu več kot 6 let. tudi letos sem redno vpisana, se pravi sem bila študent celo leto 2008. delala sem preko dveh študentskih servisov, pri enem so mi upoštevali posebno olajšavo (slabih 3000 evrov) z študente, pri drugem ne.

Moja vprašanja:
- sem lahko v lanskem letu vzdrževani družinski član? sploh ne, samo do mojega 26 roj. dneva ali celo leto?
- mi pripada ta olajšava za študente? sploh ne, samo do mojega 26 roj dneva ali celo leto?

Ta dva oba podatka rabim, da bi se lahko doma zmenili, kaj se najbolj splača, če se sploh da kaj špekulirati. čeprav se mi itak zdi, da bo to stvar interpretacije tistega, ki mi bo to delal.

Nazadnje urejeno:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
- sem lahko v lanskem letu vzdrževani družinski član? sploh ne, samo do mojega 26 roj. dneva ali celo leto?

DA, saj si v letu 2008 dopolnila 26 let.

mi pripada ta olajšava za študente? sploh ne, samo do mojega 26 roj dneva ali celo leto?

DA, ampak bo treba prekalkulirati, ali se splača glede na tvoje dohodke, ker vzdržujočemu članu pokuriš splošno olajšavo...to naj ti kaka računovodkinja pomaga, jaz sem bolj jebiveter v teh zadevah...

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
ksz...

potrebujem link, na katerem se izpolni obrazec, da starši uveljavljajo otroka, pa ga ne najdem
crazy1.gif

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
hvala, sicer sem pol že včeri na privat dobila, mogoče pa vseeno še komu pride prav
wink-1.gif

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Citat:
Uporabnik Benady pravi:

DA, saj si v letu 2008 dopolnila 26 let.

mi pripada ta olajšava za študente? sploh ne, samo do mojega 26 roj dneva ali celo leto?

DA, ampak bo treba prekalkulirati, ali se splača glede na tvoje dohodke, ker vzdržujočemu članu pokuriš splošno olajšavo...to naj ti kaka računovodkinja pomaga, jaz sem bolj jebiveter v teh zadevah...

Isti problem sem imela jaz...in sva z očijem našla "točko preloma"...on me prijavi do 31.7. in v tem primeru jaz dobim 100% vrnjeno akontacijo, ki so mi jo odvedli čez leto, on je pa še vedno v plusu...če bi me prijavil za več mesecev, bi se meni zmanjšalo vračilo, če pa bi me on prijavil za manj mesecev, bi moral doplačat...

Malo prekalkulirajte doma.

Samo ne vem, kako je s splošno olajšavo. Na ŠS namreč piše:

Splošna olajšava za leto 2008 je 2.959,60 €, za leto 2009 pa 3.051,35 €. Prizna se vsakemu zavezancu pod pogojem , da drug rezident zanj ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana. To pomeni, da splošno olajšavo izgubiš, če te starši v svoji napovedi uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana.

Zdaj pa ne vem, kako e-dohodnina oz. e-davki to vzamejo. Jaz sem sicer podatke vpisovala v tisti okvirček, kjer piše, "da je priznana posebna olajšava" , ker je zdej bilo sprejeto, da tudi, če si bil med letom 26, da se ti prizna za celo leto posebna olajšava.
zmaga.gif
Jsz sm namreč marca dopolnila 26 let.

We'll see...voluharjem ne mislim plačat nič!!!
grin1.gif

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.522
7.043
113
Hja, jaz sem zdaj zaključila, da me ima lahko oče kot vzdrževanega člana celo leto in tudi eden od študentskih servisov mi je posebno olajšavo upošteval celo leto od drugega pa sploh še papirjev nisem dobila. Drugi študentski servis, mi je sicer odbijal akontacijo od rojstnega dneva, pa sem reklamirala. Tudi na DURSu so mi rekli včeraj še zadnjič rekli, naj pišem pritožbe, če ne bo tako. Sem pa gledala tudi obrazec za dohodnino in nikjer ne sprašuje po točnem datumu, le po letnici rojstva, tako da mora veljati celo leto.

ne moreš pa uveljavljati tiste olajšave, ki je slabih 5000 evrov, če si vzdrževani član.

pri nas doma smo se pa kar zmenili, da bom vzdrževani član celo leto, kar mi bodo akontacije manj vrnili, mi bo pa oče vrnil razliko. se nam tako še najbolj splača.