Dizel, bencin, hibrid ali elektrika ?

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Vseeno sem zaradi tega "nesmisla" v lanskem letu naredi brezplačnih 40.000km "izletov", videl ogromno Slovenije in Balkana.

Letos, na račun tesla, pa se bodo izleti razširili na evropo, seveda spet brezplačno (razen cestnine, predornine, ipd...ali pa se gre izven AC, kjer se tudi praviloma vidi več okolice).

Ljudje imamo pač različne interese, meni to lepo sovpada z EVjem.
Kako točno so bili ti kilometri brezplačni? Nekaj ne brezplačnih polnilnicah? Nekaj doma na SE (kar smo že ugotovili, da pač ni zastonj)? Še kje "brezplačno"?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Pričakovano.
Niti sprejeto še ni, pa so že problemi v raju.
Kje je šele 2035 in kaj vse se bo do takrat še spremenilo, ter zamaknilo.

Nemški minister za promet Volker Wissing je z izjavo, da podpis Nemčije prihodnji teden pod že dogovorjeno uredbo ni zanesljiv, sprožil nekaj negotovosti v Bruslju in jezo v Berlinu. Pravi, da je mobilnostni preobrat, potreben za zmanjšanje izpustov in dosego podnebnih ciljev, mogoče doseči le, če se ob električnih avtomobilih omogoči izjema tudi za avtomobile z motorji na notranje izgorevanje na sintetična ali t. i. e-goriva.

"Vsi, ki mislijo resno z podnebno nevtralno mobilnostjo, morajo dovoliti uporabo tudi drugih tehnoloških možnosti. In če to pomeni, da so za to potrebna tudi sintetična goriva v večjem obsegu, da ostane vozni park podnebno nevtralen, potem je to razlog, da se dovoli uporaba motorjev na notranje izgorevanje tudi po letu 2035, če jih poganja izključno sintetično gorivo," je dejal.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.498
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Kako točno so bili ti kilometri brezplačni? Nekaj ne brezplačnih polnilnicah? Nekaj doma na SE (kar smo že ugotovili, da pač ni zastonj)? Še kje "brezplačno"?

Tastare Tesle (Model S in se nekatere) imajo, kolikor vem, se vedno brezplacno polnjenje na Teslinih Super Chargerjih ...

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Tastare Tesle (Model S in se nekatere) imajo, kolikor vem, se vedno brezplacno polnjenje na Teslinih Super Chargerjih ...
Ne poznam njegove zgodovine vozil. Sicer pa, če je tako, to pač ni nek primer povprečnega uporabika, ki bi se lahko tako švercal. Tudi ostale možnosti, ki jih je naštel kasneje, so neke trenutne izjeme, ki dolgotrajno najverjetneje ne bodo brezplačne.

Zaključek je, da se izplača za nekoga, ki dela veliko kilometrov in se šverca povsod, kjer se lahko. En normalen uporabnik se pa večinoma ne more tako švercati, torej so takšne izjave (brezplačna vožnja in čuda izletov) brezpredmetne.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Zakaj zahaklanje na brezplacno? Gre se, ali bo nakup+poraba na koncu zivljenjske dobe vozila enaka ali cenejsa/drazja od alternative.

Zakaj racunam, da bo elektrika doma zastonj? Itak SE ni zastonj, ampak kaka je, mora biti na nuli po 10 letih. Torej predimenzionirana s trenutnimi viski. Ker pac ne vem, a bo TČ crknila ali pa bo avto EV ali ne... Po trenutnih cenah stroma smo ze tam na cca 7 let. In ker sem to amortizacijo ze "poravnala" na tem racunu, lahko govorim za "tankam" avto zastonj, ce se odlocim za EV. Oziroma vse manjke pripisem porabi avtomobila, ce bodo(bi) bili.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Ne vem, zakaj se zdaj rezis. Ce ne spreminjam nicesar v porabi, bom imela glede na trenutne cene elektrike poplacano SE v 7 letih. Ce kupim jutri EV in bom z njim letno naredila 20kkm ter seveda filam doma, bom imela SE poplacano v...7 letih. Koliko me stane strom za EV?

Ce bom mogla pa doplacati 1000kwh stroma letno, bo pa to izključno strosek EVja in ne preostalega gospodinjstva in ga moram upostevati pri racunicah nakup+poraba. In tudi ga...

• Všeč mi je
Reactions: mags

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Jaz... Cenejsi mora biti konkretno, ker je treba notri prinesti se nabavno ceno. Tako razmislja velika vecina ljudi in vsi, ki jim je avto zgolj za prevoz, nekih popačenih imiđov in trendov, pa ne išče. Vsaj v vozilih ne.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Ne vem, zakaj se zdaj rezis. Ce ne spreminjam nicesar v porabi, bom imela glede na trenutne cene elektrike poplacano SE v 7 letih. Ce kupim jutri EV in bom z njim letno naredila 20kkm ter seveda filam doma, bom imela SE poplacano v...7 letih
S to matematiko se jaz ne strinjam, zato se režim. Če jutri kupiš EV, se del amortizacije SE prenese na vozilo v obliki porabljenih kWh. Torej moraš k skrajšanju dobe, ko se izplača SE, prišteti vrednost goriva, katerega bi sicer plačala.

Samo zato, ker nek vir še dodatno uporabiš za nek drug namen (v tem primeru EV), še ne pomeni, da je to zastonj. To ni "pošteno" do prvotnega porabnika, hiše, ker hiša v tem primeru "odplačuje" manjši delež kot brez EV.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Jaz... Cenejsi mora biti konkretno, ker je treba notri prinesti se nabavno ceno. Tako razmislja velika vecina ljudi in vsi, ki jim je avto zgolj za prevoz, nekih popačenih imiđov in trendov, pa ne išče. Vsaj v vozilih ne.
Pa dolgoročno ne bo ceneje, prej obratno, to je vsakemu bedaku lahko jasno. Če hočeš pobrat pogačico vožnje "zastonj" to naredi v naslednjih 5 letih. Po tem bo država že našla način, kako nadomestit trošarino ki ti jo pobira za nafto ki jo skuriš.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
S to matematiko se jaz ne strinjam, zato se režim. Če jutri kupiš EV, se del amortizacije SE prenese na vozilo v obliki porabljenih kWh. Torej moraš k skrajšanju dobe, ko se izplača SE, prišteti vrednost goriva, katerega bi sicer plačala.

Samo zato, ker nek vir še dodatno uporabiš za nek drug namen (v tem primeru EV), še ne pomeni, da je to zastonj. To ni "pošteno" do prvotnega porabnika, hiše, ker hiša v tem primeru "odplačuje" manjši delež kot brez EV.

Razumem jaz tebe. Ampak glede na to, da je SE že nabavljena, sem ta strosek porinila hiši, tudi za viske in jih ne pripisujem petrolu, npr. Posteno ali pa ne do hise. Ker placam jih jaz. In prenos bo s petrola na EV, ne s hise. In ker sem neposteno amortizacijo za SE porinila hisi ob nakupu SE, je pac ne bom vec k nobeni drugi zadevi, ki bo v okviru viskov. To je zdaj ze narejeno, ali kupim EV ali ne. In ce placam za elektriko enako ce kupim EV ali pa ce ga nimam, je strosek elektrike zanj 0.

kalbo
Zal nisem kot sandra ali kot ti, ki vidita v prihodnost ko baba vanga. Te preracuni se delajo na "danasnje" stanje. Vedno. Ker ostali ne vemo, kaj sele bo. In potem bolj ali manj pravilno ugibamo. Zato se tudi da "nizka" povracila doba, da se zminimalizira vpliv sprememb v prihodnosti. Glede na to, kako se slovenci kleno oklepamo dizlov, za vsak denar, kamoli ICE na sploh in do kdaj naj bi se se prodajali (2035, pa se ze nekaj premika na kasneje) lahko jaz spet bolj ali manj pravilno od tebe ugibam interval bistveno daljsi od 5 let.

• Všeč mi je
Reactions: mags

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Razumem jaz tebe. Ampak glede na to, da je SE že nabavljena, sem ta strosek porinila hiši, tudi za viske in jih ne pripisujem petrolu, npr. Posteno ali pa ne do hise. Ker placam jih jaz. In prenos bo s petrola na EV, ne s hise. In ker sem neposteno amortizacijo za SE porinila hisi ob nakupu SE, je pac ne bom vec k nobeni drugi zadevi, ki bo v okviru viskov. To je zdaj ze narejeno, ali kupim EV ali ne. In ce placam za elektriko enako ce kupim EV ali pa ce ga nimam, je strosek elektrike zanj 0.
Ni problema, tako pač računaš ti. Malo me preseneča glede na vso matematiko, katero vidim iz tvoje strani. Ampak nič hudega. Jaz pač ne računam tako.