Dizel, bencin, hibrid ali elektrika ?

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.711
1.060
113
O ekologiji trosi neumnosti nekdo, ki je lani naredil 40.000 “nesmiselnih” km. Bob leta.
V glavnem priznaj, da si Gorenjc in zate je edino merilo, da je zastonj. In zato si pripravljen prilagoditi vse in potrpeti vse neumnosti. Samo, da je zastonj.

Kako zastonj? Kaj to klobasas? Kaj ima zastonj?Ti ne bi koristil, ce bi lahko al kaj? Je razlog, da ima zastonj. Ce je kdo gorenc ste to tukajsnjo ice fahrerji, sam poglej jokanja v temah pa je vse jasno. Najjaci frajerji, pol pa vse v stilu "Kako bomo pa zdej nase premije kupval? Gulp". Boste ze nekako, sej STE - karkoli ze. Da lapanja o "ekofasistih" niti ne omenjam. Vse je nateg, vse je jajc, edino kar je ok je pa petro/dizl voz ne? Ker je tako v tvojinglavi? To je tvoja poanta? Svoh je tole, ves. In ja, vem da internet vse prenese, zato ne rabis s kontra argumenti strasit. Ima drugacno mnenje kot ti, to je vse. Zaenkrat mu gre ok, je nepreden, ti pa kot oni od spodaj - vse ves, vse ti kristalno jasno, edini bwana. Daj no. Sej bo cas pokazal kako pa kaj. Za fosilce se tako ze kaze kako super so. Pa ne da se hocem kregat, samo ta uber mentality je pa res tezka.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Sass ima seveda prav, v štartu sem si zadala višji strošek od potrebnega glede na trenutno situacijo. Če bi vedela, kaj bo v prihodnje, bi bil izračun pravilnejši in brez bolj ali manj ustreznih špekulacij. Tako pa imam TČ in star avto, ko domnevam, se bo vsaj eden menjal v naslednjih 5 letih in sem vsaj za eno stvar hotela biti pokrita. Ker se vrtimo v stalnem krogu zakaj kaj in kako, vstopa se na različnih postaja algoritma, imate zdaj spodaj pripetega. Nekaj sem ugibala, kaj bo, nisem se hotela pa preveč zakalkulirati, če pridem do zadnje stopnje na levi strani. nekako hotela zasigurati, da povračilna doba še vseeno normalna, če bosta tako TČ kot avto še delala naslednjih 10 let. Trenutna starost obeh mašin je napisana v oklepajih za lažje ovrednotenje špekulacija/wishful thinking.

• Všeč mi je
Reactions: sass

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
Ti bom podal realen odgovor in ne hipotetičen, v štartu je investirala 3 jurje , da bo v naslednjih 10 letih privarčevala 30 jurjev
aja, ker cena novega električnega avtomobila je pa enaka kot cena primerljivega ne-električnega :fredi:
pa če ga ne bo hotela polniti celo noč, prištej k tej investicije še kakega jurja za domačo polnilnico.
da bi pa 30 jurjev v 10 letih dal za gorivo, bi moral letno narediti kakih 30.000 km z avtom. jabe ne poznam, tako da ne vem, koliko jih dejansko ona naredi, se mi pa za povprečnega slovenca vseeno zdi malo visoka ta cifra.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
Vidis, vse kaze da bos moral spremeniti lastna pravila.
in to s kakšnim namenom? da bi bi se lahko v evropi pohvalili, kako imamo super-duper nizek ogljični odtis, medtem ko na drugem koncu sveta tole:
potem pa imaš še miljardo lačnih indijcev, pa naslednjo miljardo afričanov in južnoameričanov, ki sanjajo o standardu, ki ga imamo danes evropejci, in so jim CO2 izpusti zadnja briga. se bomo morda čez 20 let vprašali, zakaj se navljub vsem našim odrekanjem, pa nižanju standarda in višanju življenjskih stroškov izpusti CO2 globalno še vedno večajo?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.966
6.584
113
Uf, tole poglej...

Tesla Y je cenejša od kodiaqa. brez dvigov obrvi. Meni je sicer vseeno, če se polni celo noč... Naredim pa, kot je napisano kaki post ali dol cca 23kkm v povprečju.
dejstvo pa je, seveda, da če nabavim EV, bom tudi polnilnico. in jo vkalkulirala.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.711
1.060
113
Kdaj si bil nazadnje v indiji? Kar sem sam videl je drugace. Saj ves vec oci, vec malarjev al kako gre ona. Drugace pa ko s takim zarom navajas kako je eu standard pa to ok in vse. Mogoce zato, ker eu tako zeli. Saj si eu ne?
CNN storije pa raje izpusti, da te bom resno jemal.

kegelj

Fizikalc
30. apr 2012
407
98
28
V kolikor EV polniš na javnih polnilnicah v finančnem smislu ni prihrankov. Narediš pa nekaj za okolje. Če imaš možnost polniti doma in delaš precej kilometrov je pa lahko mesečni prihranek več 100 €.
Ne poznam nobenega lastnika EV, ki ne bi želel naslednji avto zopet EV, to pove zelo veliko.

mags

Fizikalc
11. nov 2020
205
98
28
Tvoja pavsalna matematika odlicno deluje, kar tako naprej.
Tu ni nobene pavšalne matematike, pišem to kar imamo in kar koristimo in ne mislim nikogar prepričevat v nobeno stvar , lahko pa je nekomu v pomoč pri odločitvi , tudi sam sem nemalo idej, informacij dobil na raznih forumih in hvaležen sem vsakemu ,ki mi je karkoli pomagal .
Bom podal nekaj konkretnih primerov , da ne bo neke pavšalne matematike.
SE in TČ gresta v četrto sezono delovanja, zaenkrat BP, SE zagotavljata porabo hiše ,ogrevanje in polnjenje EV , Tesla3 (sinov) je pri hiši od leta 21 pred dnevi ga je zamenjal z Y v juniju prihaja zame EV , tako da samo še žena vztraja pri obisku petrola.
Mesečno za EE-prispevke plačujemo slabih 10 eur , poraba hiše, ogrevanje in delno,(kolikor je pač doma) ,polnjenje EV nam pokrije SE(12.5MW v letu 22) s tem da je bilo konec leta 1,2 MW viška. Sine je v preteklem letu napravil 40 000 KM , od tega je na plačljivih polnilnicah pustil cca. 100 eur.
Kolikšen je prihranek si naj izračuna vsak sam

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.229
1.367
113
To je ravno moja situacija. Letno okrog 45kkm. In premlevam o duelu elektrarna + e-auto. Vse pa potegne s sabo se vec kobacanja. Zdaj je moj avto prvi avto za 5 oseb. Midva + 3 otroci. Kateri e-auto je sposoben biti udoben za 5? O tesli S ne bomo debatirali, ker ne dam 60k za avto.

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
saj ne gre za to, da nihče ne bi hotel EV. dejstvo je, da moraš pri prehodu na EV sprejeti nekaj kompromisov in komur ti kompromisi zdaj ne predstavljajo težav, mu tudi pri naslednjem EV ne bodo, ker roko na srce z vsako novo generacijo EV so ti kompromisi manjši. še vedno pa imaš množico ljudi, za katere so ti kompromisi nesprejemljivi (npr. vsi tisti, ki živijo v blokih in nimajo svojega parkirnega mesta) in za tiste bo ta prisljen prehod zelo boleč

mags

Fizikalc
11. nov 2020
205
98
28
To je ravno moja situacija. Letno okrog 45kkm. In premlevam o duelu elektrarna + e-auto. Vse pa potegne s sabo se vec kobacanja. Zdaj je moj avto prvi avto za 5 oseb. Midva + 3 otroci. Kateri e-auto je sposoben biti udoben za 5? O tesli S ne bomo debatirali, ker ne dam 60k za avto.
Tesla y je zelo velik EV , cena 46 jurjev