Dizel, bencin, hibrid ali elektrika ?

Marxon

Majstr
24. feb 2009
730
377
63
Malce v zagovor (in postavljanje na realna tla) dizalešem.
Webasto ima boljši izkoristek za ogrevanje kabine, kakor vaš 1.6 TDI, pa porabi povprečno 0,6l/h. Računajte še tek motorja občasno, ker drugače bo šel akumulator ležat, vi pa brez toplote, s polnim tankom nafte, v mrazu. Liter na uro je kar realna ocena.

1677653063901.png

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
EV zdrži dlje, problem je, da nimajo vsi dovolj velikih baterij, pa tudi naokoli se ne vozimo z 100% baterijo, ampak ponavadi tam nekje med 10-60%

Je pa res, da tudi ICEji nimajo vedno polnih tankov :)

Ampak povprečen ICE bo zdržal dlje, kot povprečen EV (kar pričakujem, da bo čez X let obratno, ko bo skoraj standard 100kwh baterija)

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Mene pa zanima zakaj si ti tako prepričan, da bo standard 100 kWh baterija? To stalno ponavljaš. Po drugi strani pa tudi stalno ponavljaš, da je doseg 200-300 km zadosti. Torej zakaj bi proizvajalci sploh povečevali kapaciteto, če pa je za večino tako kratek doseg pač dovolj?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Zato, ker trg nekako pričakuje 700km dometa, tako kot ICE, to je ponavadi največji argument anti EVjevca.

Sem govoril z sodelavcem in mu rekel, da lahko na šuko polni vsako noč in mu bo vedno dovolj, pa še vedno tupi da ne, da on bi samo 1x tedensko polnil in raje imel take EV...

Poleg tega, pa se tudi ne bo splačalo, proizvalacem, delati xy različnih baterij. Recimo tesla tudi več ne dela najmanjših in tudi v primeru garancijskih popravil rajši dajo večje, ker pač manjših nimajo.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.306
4.124
113
Itaq se bo zgodilo tako kot z avtomobili, ki imajo vedno manjše rezervoarje.

Ko se bo infrastruktura izboljšala, da boš imel na vsakih 20 km solidno hitro polnilnico ne bo potrebe tako težkih baterij s sabo voziti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Dvomim, ljudje imamo doma idealno možnost polniti, vsako noč lahko nafilaš za 100-200km, imaš zjutraj topel/hladen avto, pa se vedno najdejo taki ki jamrajo kako jim EV ne paše ker je premai domet.

100kwh baterija "na dnu avta" je tudi idealna za lego na cesti, varnost, ipd. Poleg tega pa 100kwh baterija, ki jo polniš le na 40-60%, zdrži veliko dlje, kot recimo 10kwh ki jo polniš vsak dan.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Zato, ker trg nekako pričakuje 700km dometa, tako kot ICE, to je ponavadi največji argument anti EVjevca.

Sem govoril z sodelavcem in mu rekel, da lahko na šuko polni vsako noč in mu bo vedno dovolj, pa še vedno tupi da ne, da on bi samo 1x tedensko polnil in raje imel take EV...

Poleg tega, pa se tudi ne bo splačalo, proizvalacem, delati xy različnih baterij. Recimo tesla tudi več ne dela najmanjših in tudi v primeru garancijskih popravil rajši dajo večje, ker pač manjših nimajo.
Enkrat na teden bo takšno baterijo polnil na šuko ja. A en teden jo bo polnil, drugi teden pa vozil? :valjamse:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Ne, rajši si bo nabavil 3 x 25A priklop na bajti, potem pa še 3f polnilnico...samo da bo polnil le enkrat tedensko, namesto vsako noč.

Pač ignoranca ali pa napuh ljudi.

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: trance0 in Marxon

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.355
9.596
113
EU
Še telefona s slabo baterijo nisem hotel imet, da bi vsaki dan visel na polnilcu. Imam sedaj Samsunga M31 s 6000mA baterijo. Polnim enkrat tedensko. Takšnega EV-ja bom kupil.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.156
747
113
EU
Jst jih čist razumem; men se še telefona ne da polniti vsak dan, kaj šele skirco in zdaj naj bi vsak dan vestno polnil EV zunaj? To da lahko tankaš ICE le na vsake toliko časa je vsaj zame zelo udobno.

• Všeč mi je
Reactions: trance0 in ales85

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
kolega kupil teslo S, mal udarla debato...je rekel, ko pridejo updejti, je vedno nekaj narobe, (odpiranje oken v dežju, epiš) in podobno. Pa za vsako pot, daljšo recimo si pač moraš vzet tretjino več časa. Pol pa gre. :evil:
Bomo čim dalj na dizlu sem si rekel.

• Wow
  • Haha
Reactions: trance0 in NekdoK

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113

Ko se bo infrastruktura izboljšala, da boš imel na vsakih 20 km solidno hitro polnilnico ne bo potrebe tako težkih baterij s sabo voziti.
Še slabše, ood Murske do Ljubljane boš 2x stal.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.711
1.060
113

Ja, ko... Najprej pa bo najbrz tako kot pravi Darjan. Ker to bo sale booster. Potem pa ko (ce) se raja navlece, se bo zmanjsevalo. Podobno kot danes jogurt, ko ga ze skoraj dobis v lekarniski pakungi.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
in dan heavy duty drkanja...
Za to se ti nuca baterija? :evil: ;)

Darjan...roko na srce...povprečnemu človeku se NE bo dalo vsak dan priklapljat avtomobila na polnilec. 1 x tedensko bo to to..in v povprečju bo vsak stremel k taki polnilnici/dosegu. Folku se pač s tem ne bo dalo ukvarjat..podobno kot je dandanes z zavijanjem na pumpo...ko imaš enkrat avto s katerim delaš 900 do 1.000 km med tankanji, ti je vse kar je manj, ultra odveč (pa realno postanek traja 10 minut).
Pol boš pa vsak dan priklapljal in odklapljal, vmes na piko daljši poti ure čakal v koloni na vrsto, da ga boš potem napolnil na polnilnici, da se vsaj privlečeš do cilja oz. doma (ker ne boš hotel čakat še polnjenja, ker si že vrsto)...in ko prideš na cilj ga daš spet takoj filat, da se boš zjutraj vsaj do šihta privlekel.
To ni mobilnost..to je tlaka.

In tega ljudje ne bojo želeli.

Nazadnje urejeno: