detektor CO

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
Običajno ob uporabi nape nekje malo odprem neko okno in potem ni teh težav.
Tokrat sem pa čisto pozabil in evo.

hja jaz imam isto
po pravilih bi moral imeti dotok svežega zraka (najbrž ga nimaš, okno ne velja) v prostor, kjer je nameščena naprava na trda goriva oziroma cev z dovodom svežega zraka (ene peči to omogočajo)

Ne drži. Če ni dotoka zunanjega zraka moraš imet CO detektor, to je to. Če imaš zunanji zajem zraka detektorja ne rabiš.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.599
483
83
!
to je pa nekaj novega!
lahko to podkrepiš s pravilnikom/izsekom?

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.167
1.142
113
Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
Običajno ob uporabi nape nekje malo odprem neko okno in potem ni teh težav.
Tokrat sem pa čisto pozabil in evo.

hja jaz imam isto
po pravilih bi moral imeti dotok svežega zraka (najbrž ga nimaš, okno ne velja) v prostor, kjer je nameščena naprava na trda goriva oziroma cev z dovodom svežega zraka (ene peči to omogočajo)

Ne drži. Če ni dotoka zunanjega zraka moraš imet CO detektor, to je to. Če imaš zunanji zajem zraka detektorja ne rabiš.
Če imaš peč z notranjim zajemom zraka (torej iz prostora), potem moraš imeti detektor.
Če imaš napo z izpuhom VEN iz prostora, moraš imeti tako zvezano, da peč in napa ne moreta istočasno delati.
(običajno tako, da se napa ugasne, ko se peč prižge)

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
!
to je pa nekaj novega!
lahko to podkrepiš s pravilnikom/izsekom?

Saj ni tako težko, stric Gugl ali pa dve strani nazaj. Madona!
wink-1.gif

Citat:
Uporabnik McGiver pravi:
Evo da se ne nategujemo:

Pravilnik o vgradnji kurilnih naprav ...

4. člen
(1) V bivalne prostore se vgradi kurilne naprave na tekoče ali plinasto gorivo, ki obratujejo neodvisno od zraka v prostoru.
(2) V nebivalne prostore se smejo vgraditi kurilne naprave na tekoče ali plinasto gorivo, ki obratujejo odvisno od zraka v prostoru.
5. člen
(1) V bivalne prostore se vgradi kurilne naprave na trdno gorivo, ki obratujejo neodvisno od zraka v prostoru. V bivalne prostore se smejo vgraditi tudi kurilne naprave na trdno gorivo , ki obratujejo odvisno od zraka v prostoru. V teh primerih je treba poleg neoporečne vgradnje kurilne naprave zagotoviti tudi namestitev električne naprave za odkrivanje ogljikovega monoksida v gospodinjstvih (v nadaljnjem besedilu: CO senzor).
(2) V nebivalne prostore se smejo vgraditi kurilne naprave na trdno gorivo, ki obratujejo odvisno od zraka v prostoru.
(3) CO senzor mora izpolnjevati zahteve standarda SIST EN 50291 Električne naprave za odkrivanje ogljikovega monoksida v gospodinjstvih, 1. del: Preskusne metode in zahtevane lastnosti oziroma mora dosegati enakovredno raven v tem standardu navedenih zahtev.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.747
113
EU
Danes sem mimogrede pogledal pri Hoferju tiste CO detektorje. Ni bilo več nobenega. Ostali so samo tisti za dim.
cool-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Kakšna je razlika med Kidde 7DCO in Kidde 10LLDCO razen v napajanju in ceni?
17758-icon_confused.gif
http://www.kiddesafetyeurope.co.uk/Documents/DS_7DCO_2015.pdf
http://www.kiddesafetyeurope.co.uk/Documents/DS_10LLDCO_2015.pdf

Očitno je glavna razlika v bateriji...

Sem primerjal podatke na proizvajalčevi strani in nisem našel bistvenih razlik. Zato pa sprašujem...

Očitno je point v tem, da dražjega zmontiraš in pozabiš.
Pri baterijah pa jih moraš vsake toliko časa zamenjat in ob enem obrišeš prah iz naprave...
smile-1.gif

Senzor je tisto kar je "pomembno" - običajna življenjska doba (in s tem seveda delovanje naprave) je 7 let. Kidde 10LLDCO pa ima senzor, ki naj bi zdržal 10 let in vgrajeno baterijo, ki naj bi tudi toliko zdržala.

Najhuje je, ker še sam ne vem kaj vzeti - rabim jih pa najmanj 5, najverjetneje pa celo 7 (zase 2, ostalo ožja familija).

Se nagibam bolj h kakšni 7 letni varianti na AA baterije. Po drugi strani se pa KIDDE 10LLDCO dobi tudi že za slabih 35,- EUR - se pravi skoraj 50% daljša življensko doba in brez stroška baterij. Hmmm.
17758-icon_confused.gif

Sicer bo šlo kakšnih 150-250,- EUR pa pa
crazy1.gif

22. jul 2007
13.583
1.766
113
124
Ja zadevo je potrebno prej preizkusit, da se prepričaš če stvar deluje.Drugače ti ostane samo placebo varnostni efekt
wink-1.gif

Zato pa rabiš CO spray

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Starejša oseba me sprašuje ali potrebuje senzor tudi za plinski štedilnik v kuhinji?
Da ne študiram zakona, ker ste eni že naredili nalogo namesto mene
smile-1.gif

Hvala!

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Starejša oseba me sprašuje ali potrebuje senzor tudi za plinski štedilnik v kuhinji?
Da ne študiram zakona, ker ste eni že naredili nalogo namesto mene
smile-1.gif

Hvala!

Če se na štedilnik ogreva? ........
wink-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Vsi tako pogumno lepite linke iz Amazona pa sploh noben detektor ne gre poslat v našo jugoslovansko vukojebino?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.917
660
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Vsi tako pogumno lepite linke iz Amazona pa sploh noben detektor ne gre poslat v našo jugoslovansko vukojebino?

Te, ki sem jih jaz nabavil dobiš kamot iz UK:
https://www.amazon.co.uk/Kidde...+monoxide+alarm

Je sicer 6 funtov poštnine ampak, če jih več vzameš se vseeno splača...

EDIT:
Ozr. tudi če vzameš samo enega je to še vedno 10€ manj kot je pri nas...

Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Zanimivo, dvojni od katerih sem kupil ne pošiljajo več v SLO - dva meseca nazaj pa so.

22. jul 2007
13.583
1.766
113
124
Kaj pa če dobavitelji blokirajo zadevo, ker vedo za naš prihajajoči zakon in bodo lahko iztržili večjo ceno na našem trgu ob neposredni prodaji preko posrednikov
sprasujem se.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

Te, ki sem jih jaz nabavil dobiš kamot iz UK:
https://www.amazon.co.uk/Kidde...+monoxide+alarm

Je sicer 6 funtov poštnine ampak, če jih več vzameš se vseeno splača...

EDIT:
Ozr. tudi če vzameš samo enega je to še vedno 10€ manj kot je pri nas...

Hvala, ta pa me spusti skoz, 2 komada s poštnino vred 49€. Še eno vprašanje, ne štekam teh peči... ki rabijo zrak od znotraj al kakorkoli že zakon govori. Torej v bloku, peč ki je v stanovanju na mestni plin IMMERGAS, a to je peč ki ZAKONSKO potrebuje te merilnce ali ne? Itak ga bom kupil zaradi lastne varnosti ampak me vseeno zanima... LP