detektor CO

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.074
113
Plamen je moder. Je kdo meril, kake izpuste daje plinski štedilnik?
V svoji kuhinji nimam plina že 15 let in ne morem primerjati. Sicer bi detektor odnesel domov in tam preveril.

22. jul 2007
13.583
1.764
113
124
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Staršem sem namestil CO javljalnik. Zaenkrat nisem opazil, da bi bilo pri štedilniku na drva kaj monoksida v zraku, videl pa sem, da je med delovanjem plinskega štedilnika (denimo dva do trije gorilniki) številka na javljalniku do 30. Priznam, da tega nisem pričakoval. Če bi delovale štiri plošče, bi gotovo presegalo 35 ppm, kar je že meja za osem urno izpostavljenost. Človek zaradi tega ravno ne bo umrl, bi lahko bilo kako slabše počutje.
Je to normalno, ali se da izgorevanje še kaj izboljšati? Plamen je videti na oko OK (moder...).
Kaj si nabavil?

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.599
483
83
dobro, da imamo forum

v kurilnico, ki ni bivalen prostor in ima celo zajem zraka od zunaj (peč na kurilno olje) nam hoče upravnik namestiti CO javljalnik
cena?
sitnica, 40 eur javljalnik in 20 eur montaža
res prima
bonk.gif

Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Staršem sem namestil CO javljalnik. Zaenkrat nisem opazil, da bi bilo pri štedilniku na drva kaj monoksida v zraku, videl pa sem, da je med delovanjem plinskega štedilnika (denimo dva do trije gorilniki) številka na javljalniku do 30. Priznam, da tega nisem pričakoval. Če bi delovale štiri plošče, bi gotovo presegalo 35 ppm, kar je že meja za osem urno izpostavljenost. Človek zaradi tega ravno ne bo umrl, bi lahko bilo kako slabše počutje.
Je to normalno, ali se da izgorevanje še kaj izboljšati? Plamen je videti na oko OK (moder...).

koliko je kuhališče staro? starejši znajo zaradi izrabe pridobti kake okvare, deformacije itd. Jaz bi rekel da mate preveliko doziranje plina (od tu slabo zgorevanje), oz so lahko kuhališča/gorilniki kje poškodovani. Mogoče pa nimimum ni pravilno nastavljen.

mene bolj kot tisti CO skrbi koliko je zadeva še varna, oz kake "okvare" ima

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.074
113
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:koliko je kuhališče staro? starejši znajo zaradi izrabe pridobti kake okvare, deformacije itd. Jaz bi rekel da mate preveliko doziranje plina (od tu slabo zgorevanje), oz so lahko kuhališča/gorilniki kje poškodovani. Mogoče pa nimimum ni pravilno nastavljen.

mene bolj kot tisti CO skrbi koliko je zadeva še varna, oz kake "okvare" ima
Kuhališče je stalo kakih 5 let. Mene bolj zanima, če sploh obstajajo plinska kuhališča, ki v prostor oddajo točno 0 CO? Kdo vse na forumu ima "odprto ognjišče" v kuhinji in je to v resnici meril?

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Kuhališče je stalo kakih 5 let. Mene bolj zanima, če sploh obstajajo plinska kuhališča, ki v prostor oddajo točno 0 CO? Kdo vse na forumu ima "odprto ognjišče" v kuhinji in je to v resnici meril?
Pri gorenju se ogljik spaja s kisikom. Če je dovolj kisika nastaja CO2 in takrat govorimo o popolnem zgorevanju. Če je kisika premalo nastaja CO in govorimo o nepopolnem zgorevanju. Za razliko od raznih peči, kjer ogenj gori v kuriščih v katera prihaja zrak preko loput ali kanalov pri odprtem ognju (kar je primer plinski gorilnik na štedilniku) ne moremo omejiti dotoka zraka. Do tvorjenja CO bi prišlo, če bi bila kuhinja neprodušno zaprta in bi ogenj gorel tako dolgo, da bi porabil večino kisika iz zraka.
Če pa vemo, da je za človeka usodno že, če nivo kisika v zraku pade pod tam 16% potem bi mnogo prej umrl zaradi pomanjkanje kisika, kot pa bi se začel tvoriti CO.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.074
113
Pustimo teorije. Kuhinja ima dovolj pritoka svežega zraka. Napa na prosto, reže pod vrati, okna s samo enimi tesnili... To je danes nadpovprečno slabo zatesnjeno.
Dajmo meritve s piskri na ognju. Potem je lahko pritok svežega zraka iz okolice nekoliko moten in vsaka molekula ogljika mogoče ne najde dveh atomov kisika. Vsaj merilec meni tako kaže. Ta vikend bom spet na obisku in bom gledal na merilec, kaj pokaže. Vrednosti so seveda daleč od tistih, da bi merilec tulil, ker to bi potem zvedel po telefonu.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.074
113
Ta vikend sem pri starših vsakič, ko sem šel mimo, poškilil na ta senzor. Zmeraj 0, čeprav je plinski štedilnik delal svojo nalogo. Ne vem, kaj je bilo zadnjič, ko sem senzor montiral. Res pa je, da tokrat gotovo niso bile vse plošče prižgane in zasedeno s piskri.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.747
113
EU
30 €ur na Amazon.UK. Zakaj piše Amazon.it, nimam blage veze.
grims-1.gif

Aja, sedaj vidim da so vsi Amazoni gor napisani
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.532
5.074
113
Cena je očitno enaka pri nas: mimovrste.. Vsaj trenutno kaže ceno 29,90. Jaz sem sicer kupil staršem kupil model NHDCO, ki je bil 5 € cenejši.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Glede na to, da je potrebno zadostiti zakonskim predpisom (only) mislim da je tudi CO javljalnik iz AliExpressa za 6EUR s poštnino vred dober... KLIK

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
A mi pokažeš s čim boš dokazal, da tale kitajc ustreza "SIST EN 50291-1"? Če smo lih pri "zadostiti zakonu".

Sem načeloma proti "predpisovanjem pretirane zaščite prebivalcev" - ampak tale predpis sam po sebi niti ni napačen in ga bom upošteval ne samo zaradi črke na papirju.

Sem pri sebi doma namestil javljalnik KIDDE 7DCO ("group buy" (no ja - jaz za celo žlahto nabavil) - bil 17,62 GBP + 8,30 poštnine) v bivalnem ob peletni peči z zunanjim zajemom zraka.