Kaj si nabavil?Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Staršem sem namestil CO javljalnik. Zaenkrat nisem opazil, da bi bilo pri štedilniku na drva kaj monoksida v zraku, videl pa sem, da je med delovanjem plinskega štedilnika (denimo dva do trije gorilniki) številka na javljalniku do 30. Priznam, da tega nisem pričakoval. Če bi delovale štiri plošče, bi gotovo presegalo 35 ppm, kar je že meja za osem urno izpostavljenost. Človek zaradi tega ravno ne bo umrl, bi lahko bilo kako slabše počutje.
Je to normalno, ali se da izgorevanje še kaj izboljšati? Plamen je videti na oko OK (moder...).
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Staršem sem namestil CO javljalnik. Zaenkrat nisem opazil, da bi bilo pri štedilniku na drva kaj monoksida v zraku, videl pa sem, da je med delovanjem plinskega štedilnika (denimo dva do trije gorilniki) številka na javljalniku do 30. Priznam, da tega nisem pričakoval. Če bi delovale štiri plošče, bi gotovo presegalo 35 ppm, kar je že meja za osem urno izpostavljenost. Človek zaradi tega ravno ne bo umrl, bi lahko bilo kako slabše počutje.
Je to normalno, ali se da izgorevanje še kaj izboljšati? Plamen je videti na oko OK (moder...).
Zakaj si pa fiziko in kemijo šprical?Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Lokacija montaže baje ni tako važna, ker to, da je CO lažji od zraka in "pade na tla" je mit.
Kuhališče je stalo kakih 5 let. Mene bolj zanima, če sploh obstajajo plinska kuhališča, ki v prostor oddajo točno 0 CO? Kdo vse na forumu ima "odprto ognjišče" v kuhinji in je to v resnici meril?Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:koliko je kuhališče staro? starejši znajo zaradi izrabe pridobti kake okvare, deformacije itd. Jaz bi rekel da mate preveliko doziranje plina (od tu slabo zgorevanje), oz so lahko kuhališča/gorilniki kje poškodovani. Mogoče pa nimimum ni pravilno nastavljen.
mene bolj kot tisti CO skrbi koliko je zadeva še varna, oz kake "okvare" ima
Pri gorenju se ogljik spaja s kisikom. Če je dovolj kisika nastaja CO2 in takrat govorimo o popolnem zgorevanju. Če je kisika premalo nastaja CO in govorimo o nepopolnem zgorevanju. Za razliko od raznih peči, kjer ogenj gori v kuriščih v katera prihaja zrak preko loput ali kanalov pri odprtem ognju (kar je primer plinski gorilnik na štedilniku) ne moremo omejiti dotoka zraka. Do tvorjenja CO bi prišlo, če bi bila kuhinja neprodušno zaprta in bi ogenj gorel tako dolgo, da bi porabil večino kisika iz zraka.Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Kuhališče je stalo kakih 5 let. Mene bolj zanima, če sploh obstajajo plinska kuhališča, ki v prostor oddajo točno 0 CO? Kdo vse na forumu ima "odprto ognjišče" v kuhinji in je to v resnici meril?
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
Tam tega seveda ne potrebujete.
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
Tam tega seveda ne potrebujete.