ksz
Evo, ta vikend sem stestiral CrossClimate 195/65 R15 na snegu.
V petek zvečer, ko je najbolj snežilo in AC še ni bila splužena, sem šel iz KP v Sežano. Po AC je šlo BP 60-80 km/h, se je pa malo čutilo, da avto ni tako stabilen, kot z GY UG9, ki sem jih imel prejšnjo sezono.
Klanci niso problem, sem pa potem na regionalki in v mestu opazil zame največjo pomanjkljivost teh gum: Precej daljša zavorna pot v primerjavi z UG9. Že pri minimalnem pritisku na zavoro je začel nabijat ABS.
Precej slabši kot pri UG9 je tudi bočni oprijem. V krožiščih sem pri minimalni hitrosti parkrat nenamerno zadriftal
Potem sem šel danes še na izlet po notranjski. Prijetno so me presenetile na zvoženem snegu, kjer tudi strmejši klanci čez Rakov Škocjan niso predstavljali problema. Tudi speljati se je dalo v klancu. Samo malo jim je treba pustiti, da se zavrtijo v prazno. Spet pa mi ni bila všeč močno podaljšana zavorna pot in slab bočni oprijem. Ovinke je treba odpeljati počasneje kot z zimskimi, sicer odnese rit.
Pod črto:
Da se preživeti z njimi na snegu, ni pa vožnja tako brezskrbna kot s pravimi zimskimi. Torej za Primorce in tiste, ki delajo malo kilometrov (in še to pretežno po ravnem), so ok, pod pogojem, da imajo vsaj malo feelinga za vožnjo po snegu in ne "zmrznejo" takoj, ko malo odnese zadek. Kdor pa mora na cesto v vsakih pogojih, dela veliko kilometrov, živi v hribih, itd ... zanj CrossClimate ne morejo nadomestiti zimskih.