Vojna v Ukrajini

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.
I

Izbrisan uporabnik 474

Za mene je vojak takrat, ko prime za orožje. Teoretična formulacija me ne zanima. Zato se mi zdi tudi bedno, da Zelensky tuli, da se pobija civiliste, v isti sapi pa tala orožje vsakemu, ki pride mimo. Zraven pa še sparkira tanke in topove na dvorišče (aktivnih) vrtcev in na blokovska dvorišča...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
No vidiš. potem niso bile izčrpane vse opcije.

In še nekaj - Američan in ZN KAO napada države, kjer je ljudstvo nezadovoljno in pod tiranijo. Torej KAO pomagajo ljudem na boljše. V Ukrajini pa ljudje niso pod tiranijo, oz. podpirajo zahod in zelenskega. In Rusija jih napade in hoče spremembno režima.

Pustimo zdej, način kako USA in ZN to izvedejo. Pustimo željo po dobrinah.

Poglejmo agendo napadov - spreobrnitev države na bolje. Tukaj pač Rus ne bo obrnil države na bolje, ampak na slabše. Pa še vedno mi ni jasno, kako si predstavlja vladat v državi, kjer ga ne marajo. Odpor bo vedno hujši. To ni recept za mir.
In kako so na bolje spreobrnili Irak, Afganistan, Libijo? :bonk:

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Za mene je vojak takrat, ko prime za orožje. Teoretična formulacija me ne zanima. Zato se mi zdi tudi bedno, da Zelensky tuli, da se pobija civiliste, v isti sapi pa tala orožje vsakemu, ki pride mimo. Zraven pa še sparkira tanke in topove na dvorišče (aktivnih) vrtcev in na blokovska dvorišča...

"žrtve civilisti" niso civilisti z orožjem.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Če govoriš o zgodovini pred 2012 in ozemeljskih problemih med rusijo in ukrajino pričakujem da boš v podkrepitev navedel kakšen vir. Moj vir je recimo
iz leta 1994, ko je Rusija priznala teritorialno integriteto in neodvisnost Ukrajine. Torej takrat ni bilo ozemeljskih zahtev med obema, je pa sporazum povozila Rusija s priključitvijo Krima.

Mobisux ali mobitel.sux.nu?

Pred časom sem poslušal Putina, ko je odgovarjal na vprašanja novinarke. Zdaj se ne bom spomnil, kateri posnetek je to bil, morda ga pa najdem....

Njegovi apetiti oziroma reference segajo mnogo dlje kot je novejša zgodovina, čeprav se takrat ni niti rodil.

Soviet historical tradition viewed it as an occupation of Ukraine by military forces of Western and Central Europe, including the Polish Republic's military...

Mobisux da, tisto drugo sem pa verjetno spustil in visel na IRCu.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.349
2.432
113
Če gremo tako daleč nazaj osveževat zgodovino in želje, potem komot tudi Slovenija naredi enako vse do polovice Istre, pa še celo avstrijsko koroško in polovico friuli-venezia-giulie, ali kaj? Zasedba Ukraije in pripojitev Rusiji ni več legitimna pravica Putina, to kar počne je agresija na demokratično in neodvisno državo.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Seveda lahko, samo nemoreš/nemoremo, čeprav težnje/želje so in bodo. Pa sej imamo takih primerov, ko bogati in vplivni delajo veliko več kot bo en normalen državljan, malo morje. Ne pravim, da je legitimno je pa del nas in naše kulture.

Američani pa pod pretvezo demokracije širjijo svojo kulturo na področja, ki nikoli ni imela demokracije niti ni primerna za posamezna ozemlja.

I

Izbrisan uporabnik 474

Američanom se ni ploskalo v Iraku, ni se jim ploskalo v Afganistanu. Koaliciji se ni ploskalo v Libiji. Vsaj ne ljudstvo. Politiki so seveda drugo.
Saj se tudi Rusiji/Putinu ne ploska... Ozirom vsaj jaz še nisem videl nobenega tukaj, ki bi podpiral Rusijo v njeni invaziji...

Ampak kolikor se spomnim, se takrat ni pozivalo k eliminaciji voditeljev držav napadalk, prav tako nisem videl neke gonje v športu, kulturi, nobenih sankcij... Pa so v tistih državah civilisti umirali bistveno hitreje, kot se trenutno dogaja v Ukrajini.

In jasno, politiki so tisti, ki vodijo države v eno ali drugo smer in sprejemajo odločitve... Ljudje ponavadi samo nafukajo...

damirj

Guru
9. maj 2012
5.349
2.432
113
Malo težko sedaj tole z Ukrajino primerjaš z Libijo ali ali Afganistanom. Sicer ne trdim, da takrat je pa bilo vse lepo in prav, ampak ko se nekaj dogaja praktično pred tvojimi vrati, potem na takšne zadeve gledaš drugače. In Ukrajina je pred tvojimi vrati.

delter333

Guru
21. maj 2010
1.929
1.627
113
Notranjska
Še ena, ker vidim, da ni predstave, še manj znanja.

Poglej priponko 53328
Zakaj je Putin izbral vojaški poseg zakaj ni zaprl pipe celi Evropi?

Moje mnenje je da bi njega udarilo še precej bolj. Poleg tega je pa mislil, da bo zadeva končana v par dneh. Vojaki niso imeli niti hrane ne goriva, torej totalni kolaps, imam tudi občutek da so vodilni v vojski tole sabotirali, ne moreš bit tak amater. Pa tale konvoj, kot da so na počitnicah pa se malo sončijo!

Problem bo nastal, ko s kovencionalnimi prijemi ne bo uspel takrat ga lahko zasrbijo prsti ob pogledu na "rdeč gumb"!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.142
113
Če gremo tako daleč nazaj osveževat zgodovino in želje, potem komot tudi Slovenija naredi enako vse do polovice Istre, pa še celo avstrijsko koroško in polovico friuli-venezia-giulie, ali kaj? Zasedba Ukraije in pripojitev Rusiji ni več legitimna pravica Putina, to kar počne je agresija na demokratično in neodvisno državo.

Za razumet konflikt je treba poznat kaj o širši sceni, predvsem tisti ki je zagotavljala mir od leta 45. Namreč od leta 45 mir na svetu zagotavlja stateška delitev sil in teritorijev. Realno govorimo o silah varšavskega pakta in NATU. Bistvo vsega pa je jedrsko orožje. Stateško ravnovesje sil so dejansko uzakonili celo v združenih narodih zato da bi preprečili jedrsko apokalipso.

Stateško ravnovesje sil pomeni da nobena sila ki napade z jedrskim orožjem ne more zmagat vojne, ampak doživi enako močan protinapad. Zaradi tega se vojna sploh ne začne. Večja neravnovesja v tem sistemu omogočajo da ena stran pridobi stateško prednost kar pomeni da bi v primeru jedrskega napada lahko šel vlak samo v eno smer.

Čisto na začetku je bilo pomembno kje imaš jedrsko orožje, zadnje čase pa je še bolj pomembno kje in kakšen imaš jedrski ščit. Ukrajina v NATU bi pomenila opcijski jedrski ščit zgodnjega ukrepanja, ki bi lahko sestrelil balistične rakete nad evropskim delom rusije preden pridejo v vesolje. To pomeni stateško neravnovesje in je proti vsem jedrskim in tudi mednarodnim sporazumom.

Skratka stvari niso črnobele in svobod izbire je včasih omejena tudi zaradi miru na svetu.

delter333

Guru
21. maj 2010
1.929
1.627
113
Notranjska
Torej si ti bil enako razumevajoč za vso sranje, ki ga je ZDA počela nad črnim prebivalstvom, indijanci plus vse ostale moderne vojne za demokracijo, kjer niti slučajno ni bilo niti kapljice nafte. Ne se sramotiti.
A ti najdeš opravičilo v tem? Vi ste lahko mi pa ne smemo?
In to naj bi bil dober argument?

Kako je pa Rusija radirala Čečene si pa pozabil? Pa kaj je Stalin že počel Ukrajincem si tudi izpustil. Pa Armenijo tudi. Daj še mal preberi kej.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113

Moje mnenje je da bi njega udarilo še precej bolj. Poleg tega je pa mislil, da bo zadeva končana v par dneh. Vojaki niso imeli niti hrane ne goriva, torej totalni kolaps, imam tudi občutek da so vodilni v vojski tole sabotirali, ne moreš bit tak amater. Pa tale konvoj, kot da so na počitnicah pa se malo sončijo!

Problem bo nastal, ko s kovencionalnimi prijemi ne bo uspel takrat ga lahko zasrbijo prsti ob pogledu na "rdeč gumb"!

Sodeč po tem zemljevidu težko rečem, da nazaduje. Iz zemljevida je sklepati, da bo Ukrajino odrezal od zahoda.

1646222809533.png

I

Izbrisan uporabnik 474

Od kod tebi ideja, da je Putin misli, da bo konec v par dneh? In ker so si zdaj vsi v glavo vcepili, da bo to konec v "par dneh" so zdaj vodilni sabotirali, pa vsi so amaterji, pa ker konvoj ne premakne, se malo sončijo... Pa kje spiš, da te ne ukradejo? Poglej si podatke za Bagdad - 3x več vojakov z vsem najnovejšim orožjem in enim letom priprav je potrebovalo 3 tedne, da je Bagdad padel. Zdaj pa mi še enkrat povej, zakaj je Putin po tvoje mislil, da bo to konec v parih dneh?

• Všeč mi je
Reactions: Davidoff
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.