ne razumem nekaterih trditev, ki so popolnoma stereotipne.
hybrid ni za na avtocesto. ne razumem zakaj?
se že 3,5 let s Priusom tretje generacije vozim nekje 30.000-35.000 km letno, ogromno po AC. recimo nekje 80%. se pravi, območje dizla. ko sem kupoval avto, je bil dizel tudi v igri. gledal pa sem izključno rabljena vozila. in sem delal malo raziskave, se malo pogovarjal ... vzdrževanje dizelskih vozil je nekoliko dražje, dodan je bil še riziko, ker sem kupoval rabljene, plus, da je bila zahteva, da ima avto tudi avtomatski avtomatik. z računico nikakor nisem prišel skozi ceneje. tudi če sem gledal porabo in vse. na koncu je situacija sledeča.
all time poraba s Priusom je trenutno 5.73. veliko? meni ne. zakaj? ker sem fcuking lucky bastard in je en del moje službe zelo povezan z avtomobili, tako da sem vozil že celo falango vozil podobnega razreda, kot je moj. in ne glede, kaj vse naredim, se mi poraba vrti tu nekje, z vsemi avtomobili tega razreda. raje še kak deci več. če dodam še vzdrževanje, je dizel konkretno dražji. zakaj bi potem imel dizla, če se s Priusom (oz. hibridno gnanim vozilom) pod črto vozim ceneje?
že samo menjava olja menjalnika - 120.000km vs. 60.000 km. plus, da je menjava olja bila nazadnje nekje cca. 80€, pri ostalih avtomatikih varira nekje od 200-300€, odvisno od menjalnika.
sama vožnja po AC je tiha. nič glasnejša od preostalih vozil tega segmenta. da, je glasnejša v klanec, ampak nič kritičnega. da, ko se med vožnjo navzdol baterija napolni in avto začne vrteti motor, je spet glasnejši, a med prvimi tovrstnimi vožnjami je bila edina reakcija - kaj se pa zdaj dogaja, a je kaj narobe? ugotoviš, da to tako je in da ni nič narobe in ni moteče ...
večino poti v Nemčijo in nazaj ta vikend sva poslušala podcaste. ko berem nekatere poste tule, bi rekel, da se ni slišalo popolnoma nič, ker hibrid se ja dere. pa sva jih poslušala čisto normalno, brez problema. in to pri hitrostih med 140-150km/h. in tudi vožnja pri teh hitrostih je udobna in normalna, čeprav naj bi bil hibrid zgolj in samo za po mestu.
še tale kost za glodanje. LJ - Hockenheim - Heidelberg - Hockenheim (4x) - Heidelberg - LJ - 1667km in 5.0 poraba ... hibrid je tudi na AC čisto ok vozilo.