Tema o novih prometnih zakonih

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
893
28
28
od-1-oktobra-po-rehabilitaciji-izbris-kazenskih-tock

A je to kaj novega oz. kje lahko dobim bolj natančne informacije? Do sedaj je bilo tako da si lahko šel na tečaj, če si imel od 14-17 točk, takrat si dobil od ministrstva poziv da se udeležiš tečaja. Ali greš po novem lahko narediti tečaj tudi, če imaš manj točk
confused-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.409
2.419
113
Torej če sem prav razumel, nisem v nobenem postopku, imam pike, torej komu plačam teh 43€ ter grem na pregled da mi 4ko brišejo? Lp

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.409
2.419
113
Hvala, sicer se nisem ubijal z iskanjem ampak tudi sam nisem našel nič uporabnega, toliko kar sem pač pametenga slišal iz informativne oddaje in 24ih ur...Lp

gonilnik

gps navigator
23. jul 2007
650
8
18
50
Citat:
Uporabnik Axi pravi:
od-1-oktobra-po-rehabilitaciji-izbris-kazenskih-tock

A je to kaj novega oz. kje lahko dobim bolj natančne informacije? Do sedaj je bilo tako da si lahko šel na tečaj, če si imel od 14-17 točk, takrat si dobil od ministrstva poziv da se udeležiš tečaja. Ali greš po novem lahko narediti tečaj tudi, če imaš manj točk
confused-1.gif
Da lahko se boš udeležil tega tudi pred 14 pikami.Enkrat v 3 letih in takrat se ti 4 točke brišejo.Je pa odvisno zakaj si dobil točke.Če si jih dobil zaradi alkoja boš imel te psihosocialne delavnice in dohtarja v primeru da imaš točke zaradi hitrosti pa tečaj varne vožnje.
Tole bo prišlo v poštev predvsem policajem,instruktorjem ter voznikom avtobusov(prvi imajo lahko do 5 zadnji do 8 točk)

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
KSz

Bo treba nastudirat tole novo zadevo, glihkar sem poslusal dobis 18pik zarad 50km/h na 50km/h ti vzamejo voznisko, gres do sodnika on te opredeli kater klub bos obiskoval in potem ti vrne voznisko pod pogojem da v roku 2 let ne storis VECJEGA prekrska?? Bo treba res tole nastudirat kam pes taco moli ker je se polno nerazumnih novitet. Edino proti alkoholu se ne izprosni.

Nazadnje urejeno:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.123
6.926
113
vecji prekrski so mislim da vsi kjer je kazen 300 eur in 3 pike ali vec... Mislim da je tam okoli zasega vozila (23. Clen) tale definicija... Nisem za compom in ne morem koj preverit

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.191
113
www.adriamedia.si
Lahko sem malo površno bral, ampak: če pike dobim zaradi malo prehitre vožnje (recimo parkrat na ac po piko ali dve), me izbris stane 200+€ (tečaj varne). Če pa tule zraven eno malenkost preveč napihnem (spet komaj čez mejo), pa moram, ker je zraven alko, na posvet s svojemu doktorju, in me to stane vsega 43€???
Apollo, a sem kiksnil? Lahko preveriš?

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
893
28
28
Tukaj je tale zakon, ki opisuje to. http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=20119&stevilka=318

Samo meni še vedno ni čisto jasno. V kolikor nimaš 18+ točk in imaš recimo 5 pik zaradi prehitre vožnje in 9 pik zaradi alkohola, ali si potem sam izbereš katerega tečaja se boš udeležil? Normalno si verjetno izbereš za hitrost, ker je ceneje?

Nekje sem prebral, da greš lahko na tečaj če imaš 4 točke ali več --> http://cvv.amzs.si/?podrocje=35 Zdaj mi pa ni jasno nekaj. Recimo da imaš 3 točke zaradi prehitre vožnje in 16 točk zaradi alkota, v tem primeru si ob izpit, ker se ne bi smel udeležiti tečaja za izbris točk. Če bi imel recimo 5 tock zaradi hitrosti in 16 zaradi alkota, bi bil očitno na boljšem, saj bi se udeležil tečaja in lahko najprej izbrisal 4 točke in bi ti izpit ostal? Če je to res, se mi zdi to malce diskriminatorno, saj je na boljšem tisti, ki je storilhujši prekršek?!

V vsakem primeru pa ima voznik pravico zarpositi za Odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja (202.d člen zgoraj navedenega zakona) in če v tem času ne naredi večjega prekrška in naredi tečaje, ki jih določi sodnik, mu izpit ostane.

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
893
28
28
Vprašanje če ni poleg tega posveta za 43€ obvezna še udeležba kakšne izmed teh dveh zadev:

-Edukacijske delavnice = 200 - 250 evrov

-Psihosocialne delavnice = 480 - 540 evrov

Ker v nasprotnem primeru res ni logično.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.180
1.191
113
www.adriamedia.si
Evo (http://www.avp-rs.si/avp/avp-si.nsf/avp/6DB9E7F8B146CFDDC225791A0032DB5C):
Izbris kazenskih točk

Z Zakonom o voznikih je uvedena možnost izbrisa štirih kazenskih točk enkrat v treh letih, če se imetnik veljavnega vozniškega dovoljenja prostovoljno udeleži programa usposabljanja za varno vožnjo, zdravstvenega pregleda s svetovanjem ali rehabilitacijskega programa.
a) Programa dodatnega usposabljanja za varno vožnjo se lahko udeleži imetnik veljavnega vozniškega dovoljenja, ki doseže štiri in ne preseže 17 kazenskih točk, (voznik začetnik pa ne preseže šest kazenskih točk) zaradi storjenih prekrškov, ki niso povezani z vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi.
Voznik potrdilo o uspešno zaključenem programu, ki ne sme biti starejše od treh mesecev, sam predloži organu, pristojnemu za vodenje evidence kazenskih točk (Ministrstvo za pravosodje), ki mu iz evidence izbriše kazenske točke.
Slika1

PRIMER 1:
Voznik je pridobil 3 kazenske točke zaradi prekoračitve hitrosti in 3 kazenske točke, ker je obračal vozilo na mestu, kjer je obračanje prepovedano.
Če želi voznik, ki je storil omenjena prekrška, izbrisati štiri kazenske točke, se sme udeležiti »Programa dodatnega usposabljanja za varno vožnjo«. Na podlagi potrdila o udeležbi se vozniku lahko enkrat v treh letih iz evidence izbrišejo 4 kazenske točke.
PRIMER 2:
Voznik je pridobil 5 kazenskih točk zaradi prehitevanja vozila po odstavnem pasu na avtocesti ter 8 kazenskih točk zaradi vožnje pod vplivom alkohola in je imel v organizmu 0,60 grama alkohola na kilogram krvi (cca 0,28 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka).
Če želi voznik, ki je storil omenjena prekrška, izbrisati štiri kazenske točke, se sme udeležiti »Zdravstvenega pregleda s svetovanjem pri osebnem zdravniku«, ker je kazenske točke pridobil tudi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Na podlagi potrdila o udeležbi se vozniku lahko enkrat v treh letih iz evidence izbrišejo 4 kazenske točke. V takšnem primeru si z udeležbo na »Programu dodatnega usposabljanja za varno vožnjo« ne bo mogel izbrisati kazenskih točk iz evidence.

b) Zdravstvenega pregleda s svetovanjem pri osebnem zdravniku se lahko udeleži imetnik veljavnega vozniškega dovoljenja enkrat v treh letih od tedaj, ko je bil prvič pravnomočno kaznovan zaradi prekrška vožnje pod vplivom alkohola:
– Voznik, ki v organizmu ne sme imeti alkohola (npr. voznik začetnik, poklicni voznik,…): če je bilo ugotovljeno, da je imel v organizmu do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.
– Drug voznik: če je bilo ugotovljeno, da je imel v organizmu nad 0,50 do vključno 0,80 grama alkohola na kilogram krvi ali nad 0,24 do vključno 0,38 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Voznik potrdilo o udeležbi na svetovanju, ki ne sme biti starejše od treh mesecev, sam predloži organu, pristojnemu za vodenje evidence kazenskih točk, ki mu iz evidence izbriše kazenske točke.
Zdravstvenega pregleda s svetovanjem za izbris kazenskih točk se ne more udeležiti voznik, ki je presegel zgoraj omenjene mejne vrednosti.
Slika2
c) Voznik, ki je imel v organizmu več kot 0,80 do vključno 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,38 do vključno 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, se lahko udeleži Rehabilitacijskega programa, ki ga na podlagi ugotovitev predhodnega kontrolnega zdravstvenega pregleda določi zdravnik (pooblaščeni izvajalec zdravstvene dejavnosti).
Slika3
Voznik potrdilo o uspešno zaključenem programu, ki ne sme biti starejše od treh mesecev, sam predloži organu, pristojnemu za vodenje evidence kazenskih točk, ki mu iz evidence izbriše kazenske točke.
Omejitev je le-ta, da se vozniku štiri kazenske točke lahko izbrišejo le enkrat v treh letih, ne glede na to, ali je opravil program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo, ali je opravil zdravstveni pregled s svetovanjem ali če se je udeležil ustreznega rehabilitacijskega programa.

Skratka: če nisi vsaj enkrat pihnil med 0,5 in 0,8 (čez seveda ne smeš), ne moreš priti do poceni variante (obisk pri osebnem zdravmiku za 43€), ampak moraš na tečaj varne vožnje za 200+€.

Bolano. Iz zgornjega primera: dvakrat na izvozu z AC 70 namesto tustih butastih 40, ki jih je polno, pa je "rehabilitacija" 4x dražja kot če 2x napihaš 0,8.

Nazadnje urejeno:

juris

Fizikalc
12. sep 2008
1.635
0
36
Državna cerkev Velikega Brata se je odločila, da bo talala odpustke. Tudi prav, le prispevek bi morala zvišat na min 2.000 €. Naj plača grešnik, če se hoče ogniti pešcev pekla!

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik juris pravi:
Državna cerkev Velikega Brata se je odločila, da bo talala odpustke. Tudi prav, le prispevek bi morala zvišat na min 2.000 €. Naj plača grešnik, če se hoče ogniti pešcev pekla!
Še malo pa bo tako,kot pri lovcih ki plačajo odstrel. da boš za dva jurja smel enga povozit z hudimi poškodbami , za štiri jurje pa že dva povozit do smrti.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.409
2.419
113
Hehe prokleti bebčki, bom ja kar počakal da pike same potečejo
smile-1.gif
Konec koncev nisem ogrožen.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ma je jeba, si takoj ogrožen...

jaz jih mam 12, pa sta to dva prekrška za hitrost, prvi se je zgodil junija ali julija 2008, pa imam še zdaj pike od njega, drugi pa lani poleti (položnica pa je prišla letos - tisti famozni občinski radar) pa še sploh nisem dobil lista od evidence za pike...

v bistvu je več kot tri leta od prekrška, pa bom pike imel še leto in pol približno
bonk.gif