Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Torej no limit. Testirat vse
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Če želiš dobro pivo mislim da ni omejitve in da ni pravil. Drugo je če želiš delat pivo po tradiciji ali uveljavljenih stilih (BJCP), tam bo pač citra v plsnerju označena kot napaka čeprav mogoče izpade čisto ok!
zmaga.gif
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Varil bom 80-90l..to zdaj sem daval 25kg belgijski pale ale ječmena..bekaj probal prelivat čez same tropine ko sem cedil da bi ga zbistril (nimam pipe še na loncu) ampak mi rata skoz ful pretemn. prav ipa varjanta že. je prevlka doza ječmena to? al ga medam malo z munichom oz pilsnerjem?
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Za svetle pirčke moraš uporabit Pils slad v kombinaciji z Pale ale sladom. Lahko dodaš Munich ampak za IPA po mojem mnenju niti ni tako pomembno da dodajaš Munich slad ker ti hmelj okus tega tipičnega sladu skrije. Lahko pa da se motim.
PH vode je tudi pomemben, tako da preveri še to, če ti štima.
Če imaš veliko Pils sladu boš moral dlej časa vreti (90min) da izločiš DMS, kar ti pa spet poveča možnost da dobiš bolj temno kot želiš.
Jaz bi probal 50/50% pils/ Pale ale + 90 minut.
Upam da ti uspe svetlo kot želiš...
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Kaj pa vem. Mogoče imaš res količino sladu preveliko, ali pa zaradi samega postopka. Meni pride ven z 8 kg pale ale (belgijski) in 0.8 kg cara 50 na 60lit ( mash in sparge) takšna barva.

 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Ok..pol bi na 80l lahko dal 10-12kg pa od tega 50/50% pilsner-pale ale.

zadeva je da drugace ga se na 45stopinj 25min laufam..predem grem na 60+. so mi rekli tudi da lahko preskocim to. vrem ga pa skoz 90min.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Tole je blo pretočeno prejšnji dan s fermentorja v keg. Priklopljeno na co2 in v hladilniku čez noč. Naslednji dan je bila že degustacija. Pivu ni dodano sredstvo za čiščenje. Sploh pa ne pričakujem da se bo zbistril.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Reflex, kako pa da je tako moten? Namenoma z vsedlino v kozarec?

Zdej je motno moderno, poglej, kaj se na veliko prodaja po SLO. Za motnost lahko odšteješ zgolj točko po bjcp. Bo pa tale po dveh tednih v hladilniku lepo čist.

Je pa kar nekaj pivovarjev pri nas, ki zagotovo uporabljajo vse živo, da bi ja pivo prišlo čisto ven, pozabijo pa na najosnovnejše stvari. Pol maš pa kristalno čisto pivo, polno DMSa, okuženo, da zasmrdi na sto kilometrov in podobno.
 
Nazadnje urejeno:

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Je pa vsaj zame, boljši filing piti pivo, ki je lepo na pogled, se pravi dovolj bistro pa še z lepo penco, ki obstane do zadnjega požirka v kozarcu.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Sam če je to pivo zanič mu pogled nič ne pomaga. Tole zgoraj na sliki bo pa v dveh tednih čisto.
 
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ah jaaa, DMS ... jaz delam na ustrezno močnejši hladilni tuljavi, ker imam probleme z ohlajevanjem in posledično priokusi s tega naslova pri trenutni ... Hkrati čakam še 2 pumpici za hlajenje in sicer prvo za kroženje pivine in drugo za kroženje mrzle vode (led v vodi) za še hitrejše ohlajevanje na nižjo oz. željeno temperaturo. Okužb pa še nisem imel (tok, tok, tok ...) ...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
DMS nastaja tam do 70C, kar pa verjamem da uspeš še s tako zanič hladilnikom shladit v par minutah. Razen redkih stilov kjer je DMS res problematičen (grainbill vs. karakter piva) tako mislim da iz tega naslova (hlajenje) ne dobiš DMSja.

Tako da je dosti večji problem v samem boilu ali pa mogoče še kje drugje.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Ko smo že pri DMS-ju. Pils slad ga ima veliko, Pale slad malo manj. Koliko pa ima DMS-ja neslajena in slajena pšenica?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Sam če je to pivo zanič mu pogled nič ne pomaga. Tole zgoraj na sliki bo pa v dveh tednih čisto.

Se strinjam, okus je itak najbolj pomemben
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
DMS nastaja tam do 70C, kar pa verjamem da uspeš še s tako zanič hladilnikom shladit v par minutah. Razen redkih stilov kjer je DMS res problematičen (grainbill vs. karakter piva) tako mislim da iz tega naslova (hlajenje) ne dobiš DMSja.

Tako da je dosti večji problem v samem boilu ali pa mogoče še kje drugje.

Težavo imam s (poddimenzoniranim) hladilnikom še v tem, ker - razen v najhujši zimi, ko je voda iz pipe dovolj hladna - ne uspem spraviti temperature pivine pod 24-25 stC ... Potem pa še kaj v fermentorju ven udari iz naslova neželjenih estrov.

Delam nekaj na to vižo: http://www.mrmalty.com/chiller.php
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
Ko smo že pri DMS-ju. Pils slad ga ima veliko, Pale slad malo manj. Koliko pa ima DMS-ja neslajena in slajena pšenica?

Sodoben polno modificiran pils ga ima malo več kot pale ale, tako da razlike v praksi ni. Če nimaš z pale alejom problemov z DMSjem jih tudi s pilsnerjem ne bo.

Mislim da ima pšenica manjši delež SMMja ki razpade v DMS pri temperaturah nad 70C, tako da načeloma ni problema. Več SMMja od ječmena ima recimo koruza, tako da so stili ki vsebujejo koruzo načeloma tolerančni do DMSja.
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
To me še zanima. Na enem blogu sem prebral da damo suhi kvas ( v moje primeru safale us05) na zacetku za hydrate za 20min v vodo z 40stopinjami. kaj pol pa po pretrčenem času shladim na temp piva
.torej 25stopinj in vlijem not? al kar na 40 stopinjah dodam kvas? načeloma sem dal skoz kar v 2dc pivime ki je bila ohlajena..kremešal dodobra in vlil.