Tak gorilec z 4l/h regulatorjem da od sebe 9kW grelne moči ... uporabne moči je ob dobrem izkoristku tja do 40%, če daš lonec samo nanj in nič ne zadelaš oz. nimaš lonca z obročem (recimo pivovarski sod ima spodaj obroč in konus dno kar je idealno za plinsko ogrevanje) potem realno spraviš v lonec 25-30% energije, odvisno tudi od tega koliko imaš prepiha (tricky part je da če nimaš prepiha oz. kuhaš v notranjosti tvegaš pa zastrupitev s CO).
Dober izkoristek pri tem gorilcu recimo pomeni da ti pleh okoli žari (barva ob prvi uporabi s takim izkoristkom odteče dol). skratka ni ravno namenjen temu. Tako da realen izkoristek če ni prepiha in j lonec/gorilec zadelan spodaj je cca. 1/3 kar pomeni da gorilec da od sebe okoli 3kw v lonec (6kw se porabi pa za segrevanje prostora).
Dalje, plinu niha izkoristek v odvisnosti od temperature in pa polnosti jeklenke. Že poleti začne jeklenka pri takih pretoki zmrzovati kar pomeni da bolj kot kuriš manjša je moč. Sploh ko je jeklenka več kot polovico prazna. Se da lepo to videt ko recimo med delovanjem gorilca malce potreseš jeklenko in začne spet lepo goret (samo ne je obračat na bok ali na glavo, da ne dobite na gorilec tekočo fazo, ker potem bo "kabom"). Ne škodi če se da jeklenko v škaf z toplo/mlačno vodo, tudi poleti je lahko v vodi (voda hitreje odvaja "mraz" kot zrak in se jeklenka ne ohladi toliko) in občasno malo potrese da se "plin" premeša.
Aja če je gorilec previsoko pada tudi tlak in slabše gori (sploh ko gre jeklenka proti koncu), idealno je da je regulator na nivoju gorilca ali celo nižje. Če imate kakšne visoke postavitve se lahko kar pozna v moči gorilcev če mora plin po cevi 2m v višino.
Pa še nekaj ne pozabit, pri gorenju plina nastaja poleg CO2ja (in COja če je premalo kisika) tudi ogromno vode v obliko vodne pare. Že samo če imaš 9kW gorilec vključen v prostoru brez odvoda pare boš dobil v eni uri savno.
Suma vsega je da sem sam šel po 5h letih zlorabe plinskega gorilca na elektriko. Kdor ima to opcijo naj razmisli o tej alterativi. Sam sem precej časa odlašal ker nisem imel priklopa ok (enofazni priklop v hiši), ampak sem "investiral" še enega tisočaka v električni priklop, samo "za hobi"!