Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Zdej pa temu "LME" dodaj še malo začimb, pa kečapa pa imaš tak glaze za rebrca da dol padeš
Še enkrat: nomi, nomi
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Zdej pa temu "LME" dodaj še malo začimb, pa kečapa pa imaš tak glaze za rebrca da dol padeš
Pa nimaš ti slabih idejCitat:
Uporabnik pocast pravi:
Zdej pa temu "LME" dodaj še malo začimb, pa kečapa pa imaš tak glaze za rebrca da dol padeš
Citat:
Uporabnik koloid pravi:
V četrtek sem spravil v fermentor pšenično pivo. Uporabil sem 2 dekokcijo. če se komu da brat naj, drugače pa naj preskoči in gre na spodnji del sporočila
Mash in T=42°C----- počasi v 25'------- na 50°C ( ferulic rest), tukaj sem pazil da imam pH malce višji od idealnega ,ki naj bi bil 5,7 ( moj je bil 5,8). Po ferulic restu sem dodal fosforno kislino da sem dosegel pH 5,50
1. dekokt 35%-40% gostljate snovi segrel na 71°C ( tukaj me je T mal zajeb...) počitek 30' in potem vretje cca 18'
dekokt dodal glavnemu mashu da sem dosegel 64°C počitek 25'
2. dekokt 40% redke snovi segrel na 71°C počitek 15', vretje 15'
dekokt dodal glavnemu mashu da se dosegel 71°C ( + dogrevanje) počitek 25'
mash out 77°C počitek 5'
sparge T=77°C cca 30'
Vretje 90' pH po vretju pH=5,4
Kvas dodan v 16°C. T fermentacije prvih 3 dni je stalnih 17°C. 4 dan zvišal na 21°C.
kvasa sem po mojih izračunih dodal 0,54Mcellic / ml / P. Vem da je premalo, vendar sem računal da jih bo dovolj glede na to da so direkt iz starterja in v polni formi.
Po predvidevanjih bi moral po 4 dneh doseči 3°P. Imam ga pa 6°P ( 1.012) in pH 4. Zdaj problem, ki ga imam ni v okusu piva, temveč v tem, da ne vem kje sem ga usral. Ali sem premalo kvasa doda, ali pa sem z dekokcijo preveč kompleksnih sladkorjev sproduciral.
Kar sem naredil zdaj je da sem zvišal T okolice v kateri fermentira na 24°C in pomešal na rahlo pivo z lopatko.
Sem pa opazil ,da ko sem odprl fermentor, da je še polno kvasa v t.i. krausnu, tako da je možno da še sploh ni sfermentiral do konca ( kar bi bil zelo presenečen), bojda je 3068 brutalen kvas ki opravi delo v 3 dneh. ali se pa motim. Bomo videli.
Malo sumim premalo kvasa, ker sodeč po okusu ki ga ima pivo, ki bi moralo imeti okus po klinčkih ( nizka T ferm, ferulic acid rest) ima pa ga bolj po banani in jagodi.
Če ima kdo kako idejo kaj bi lahko šlo narobe sem odprt za ideje.
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pa nimaš ti slabih idejCitat:
Uporabnik pocast pravi:
Zdej pa temu "LME" dodaj še malo začimb, pa kečapa pa imaš tak glaze za rebrca da dol padeš
Citat:
Uporabnik HudaLiza pravi:
Meni je poslal pokvsrjen kvas ki mi zjebal 200l piva. Morn jih poklicat pa malo je*at ma**r