Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Kaj pa če bi žito odcedil in zjutraj samo skuhal? Razen izgube elergije (=elektrike) ne bi smelo biti problem...?

Point je v neizgubi časa pa še večjo efektivnost dobiš če drozgaš dalj časa. Če zvečer narediš mashin ti ni treba potem čakat vsaj 1h da se konča in se potem ukvarjat z izpiranjem ..
evil.gif


Sicer ja, tudi z izpiranjem sladu in shranjevanem sladice ki jo potem kasneje uporabiš se da igrat. Eni dejansko drozgajo večje količine in potem osnovo (sladico) razdelijo v več batchev in jo hranijo več dni ali celo tednov (mesecev) v hladilniku/zmrzovalniku. Bistvena je higiena oz. uporaba pravega pristopa in temperaturnih režimov, ko gre sladica pod 62C mora bit v razkuženi opremi in ne sme imet stika z okoljem .. če to lahko zagotoviš mislim da ni težav.

Sem mislil, da sem jasno vprašal. Točno to, kar sprašuje Odisej, je mene zanimalo. Saj načeloma si vzamem čas, samo recimo, da si en večer pripraviš slad in ga zmelješ, potem en večer (ko grejo otroci spat) narediš mash in sparge (vmes jaz uredim domače živali), greš ob normalni uri spat in naslednji dan zjutraj samo še skuhaš pivo (recimo, da to delaš iz petka na soboto ali iz sobote na nedeljo). Vmes spiješ kavo, poješ zajtrk in pripraviš fermentorje. Ob 10h si fertik in se posvetiš ženi in otrokom
wink-1.gif


Ampak očitno ni OK, če bi po mashu samo vzel ven slad in posodo pokril. Če je treba sladico dat v sterilno okolje, je to dodatno delo in na koncu porabiš še več časa in več dela imaš.

Vsekakor je za sprobat dejansko drozganje čez noč.
 
Nazadnje urejeno:

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Jaz sem to enkrat že naredil in ni blo problema, samo potegnil vrečo iz lonca, pokril in pustil do naslednjega dne. Sej lonec naj bi bil steriliziran po drozganju...pa če mogoče še oviješ s folijo nima kaj notri pridit
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Mah jaz odcejeno sladico segrejem med 80°C in vretjem ter pokrijem. Počaka po mojem tut 24ur, res pa je, da se 120L zelo počasi ohladi
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Ampak očitno ni OK, če bi po mashu samo vzel ven slad in posodo pokril. Če je treba sladico dat v sterilno okolje, je to dodatno delo in na koncu porabiš še več časa in več dela imaš.

"Sterilno okolje" je tudi pokrit lonec, ki je bil podvržen pasterizaciji. Skratka lonec v katerem drozgaš je sterilen dokler je v njem bilo vsaj 30min nad 65C!
zmaga.gif


Pri pretakanju pa pazi ker ni več sterilnosti. Recimo če spereš iz drozgalnika v lonec boš imel v loncu res sladico na 65+ stopinj, vprasanje pa koliko časa bo tako ostalo oz. če se bo celotna površina lonca segrela nad 65C za vsaj 30min. Se splača segret malo s pokrovom, pustit pokrito in potem si varen vsaj par dni.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Tenx! Ob priliki poskušam
smile-1.gif
S pretakanjem ne bo težav, saj po večini delam vse v enem loncu brez izpiranja.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Verjetno je vprašanje primerno za kak drug podforum, v tem pa je ta tema prava, torej, kako vam je uspelo... NALOŽITI SLIKE?
smile-1.gif
 

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Verjetno je vprašanje primerno za kak drug podforum, v tem pa je ta tema prava, torej, kako vam je uspelo... NALOŽITI SLIKE?
smile-1.gif
Shrani.si, potem kopiras link za forum in ga prilepiš v temo. Če ti ne podpura brskalnik kopiranje, ročno kopiraj... 😉
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Verjetno je vprašanje primerno za kak drug podforum, v tem pa je ta tema prava, torej, kako vam je uspelo... NALOŽITI SLIKE?
smile-1.gif
Shrani.si, potem kopiras link za forum in ga prilepiš v temo. Če ti ne podpura brskalnik kopiranje, ročno kopiraj... 😉

Hvala
smile-1.gif
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Nevem kam naj vprasam....bi si vzel kdo samolepilno izolacijo za kotle? Jaz sem bil vceraj v trgovini Mavi in mi nocejo na meter vrwzat,samo celnkolut. 14m bi dobil za nekje 140e..jaz bi rabil 6m ostalo bi dal naprej...ce bi si skip vzeli? Vidima pa da na prohajajoce zimske mesece je must pri meni, ker mi 120l vode po 2uri greje in emergijo zgublam bv. Ce se ma kdo elektor grelce se ti to povrne v par kuhah.

Zs ce je kdo za.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Exactly!
zmaga.gif
(ko sem jaz iskal, so bili edini, ki imajo armaflex in da ga odrežejo...)

Sem pa jaz vzel navadnega (ne-samolepilnega) ker mi je lažje snet izolacijo za čiščenje (ok, odvisno od kotla...), pa še če ga umažeš je lažje ga obrisat. Aja, pa, saj se verjetno neki ful spet ne pozna, amapk med hlajenjem ga že snamem in se vsaj teoretično bolje hladi
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Izguba brez izolacije v idealnem "brezvetrju" je okoli 200-300W na 30l lonec, ki bi stal v luftu in bi bil pokrit. V praksi je lonec itak na izolaciji (miza, grelec, ..), torej je izguba samo preko stene, pokrov .. tako da imaš tam potem okoli 200W izgube. Z 1cm penaste izolacije pa zmanjšaš izgube za recimo okoli 3-4x .. namesto 200W si potem na recimo 50W. Izgube so jasno večje če imaš prepih, ampak za to lahko poskrbiš malce drugače (zaščita iz kartona).

Kaj ti pomeni teh 200W je vprašanje .. v končni fazi če imaš 2000W grelec na polno ves čas je ta izguba 10% in torej z izolacijo dobiš 8% časa (in energije). Če imaš na vetru se bo pa izolacija kar konkretno poznala ker lahko prineseš tudi 30% noter. Se pa več kot 1cm izolacije ne splača oz. so izgube tako majhne da je investicija dražja od dolgoročnega prihranka.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Samo 200W? Ne pravim da je moja računica prava, ampak lani ko sem kuhal pozimi sem imel precej optimističen rezultat: kohar, 2,2kW mi je komaj komaj vrel na max moči 15l pivine ko je bila nula. Ko sem ga oblekel (18mm armafleksa mislim da imam?) je "prav" vrelo pri ~1,8kW.

Tudi zdaj, ko imam močnejši grelec, se mi zdi da se konkretno pozna. Je pa stvar posameznika, meni ni bilo škoda investirat da vem, da bom lahko kuhal v vsakem vremenu
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Sem napisal 200-300W je pri idelanem nemešanju zraka. V tem primeru imaš prehod toplote preko zraka (ki je odličen izolator) dokaj majhen. Če imaš pa prepih (delno prepih dela tudi sam zrak ker se dviguje zaradi segrevanja) se pa lahko ta izguba poveča tudi za faktor 10x če kuhaš na burji!

Sam sem testiral sedaj na elektriko in dobim izgubo kot sem napisal. Test je bil pa preprosto segrevanje znane količine vode z grelcem v loncu (100% učinkovitost) in merjenjem časa do vretja ter primerjavo preko "fizikalnega" preračuna. Razlika oz. izguba je bila okoli 300W .. tak da pr ikonstantnem vretju bi bila razlika njabrž nekoliko višja saj je moja izguba "integralni" podatek med 20-100C kolikor je imela voda ko se je segrevala.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Teh 200W izgube je verjetno mišljenih na sobni temperaturi. Na 0 stopinjah bi rekel da so nekajkrat večje izgube
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Preračunano je pri:
0C = 310W
15C = 260W
25C = 230W
(glede na temperaturo medija v loncu na 95C)

Od oka torej 30% razlike med 0C in sobnih 25C.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Zdravo, doma imam nekaj starega prazenega slada, nekaj crnega,... torej specialnih sladov. Vse skupaj je morda okoli 2kg vendar mi ga ni uspelo porabiti in je malo cez rok. Morda celo kako leto, ups
smile-1.gif

Zanima me ali je to se uporabno ali je bolje zavreči? Vse je bilo zaprto v vreckah, ki so bile zalepljene. Raje zavrzem kot pa da dobim kake ne pitne zvarke
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Za specialne slade ni nek problem če so čez rok dokler so ok shranjeni. Če dišijo ok in zgledajo ok, so ok. Mogoče bodo dali malo manj arome in to je to.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Se komu sanja kakšno efektivnost v % ima Muscovado sladkor napram glukozi (aka corn sugar, dextrosa).
Nekje med rjavim sladkorjem in molaso verjetno.
Ne vem koliko gr./20l naj ga uporabim za močno božično/praznično pivo?