Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Če se prav spomnim, oz. sem nekje zasledil, da v naslednjem letu izide "revisited" različica knjige, kjer se bo veliko spremenilo.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Če bi Palmer objavil zadnjo verzijo njegove knjige na internetu, nas to ne bi .... Tako je pa objavljena prva verzjia, ki jo vsi jemljejo(mo) za suho zlato.

Pri kateri reviziji pa sploh je trenutno? 3rd edition datira menda v 2006 ... od takrat je pa verjetno že kaj novega pogruntal...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Sej v tem je težava, ker Palmerja ali pa pač kateregakoli avtorja ljudje jemljejo preveč za svetega. Je treba mal tud sam potuhtat, pa probat.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Poleg tega da je Palmer "starina" je še en problem da je američan. Tu pa se stvari zelo spremenijo pri dojemanju piva in pivovarstva na sploh. Sicer je aktiven še vedno in če bi kdo bral kaj novejšega ali pa gledal kakšne vloge v katerih se pojavlja se vidi da dosti dopolnjuje svoje tehnike in metode ter tudi nasvete.

Sicer pa da starega prdca kdo nebo preveč šimfal, Palmer je vrhunski inženir, delal je na projektih za NASO ipd. in ravno zato je njegovo čtivo ok. In sem tudi sam pomojem že 10x dejal da kdor hoče biti dober pivovar mora v prvi vrsti biti dober tehnolog. Za dosti zadev okoli hrane in pijače to ne velja, ampak pri pivu je tako.

Dejansko je pa tudi res da včasih sam dajem tu neke nasvete za katere vidim da ljudi samo begajo. Kot kalbo pravi je mogoče boljše da se za začetek držiš navodil iz kit pisksne, tisto niso napisali avtorji zato ker so neumni in nimajo pojma kaj je pivo, ampak ljudje ki vedo da je s takimi navodili najlažje ne narediti kaj narobe.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Utiševalec ti si naš Palmer.

Ja res. Bral sem Plamerja in druge Ameriške avtorje ki imajo neko svojo zgodbo. Na primer kot smo že razglabljali o mitskem vnosu kisika v drozgo. Ta je bila pri meni za sveto vzeta, da tega se pa pač ne sme delat. In če berem Decotion ali pa Turbid mash pa pri vsem tem je kisika toliko notri da je joj. Tako da je treba malo z rezervo jemat nekatere stvari. Predvsem je pa treba se učiti in brati iz različih virov.
Pa da o higieni ne govorimo... Vsaj kar se Lambic pira tiče je popolnoma skregano z logiko.

Mi je kar nekaj pojmov od prvega piva naprej bolj jasnih tudi po zaslugi tebe g. Utiševalec;).

Kostanj je kul. MOgoče se pa res kaj da narest pitnega iz tega. Probaj.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Če že koga izpostavljamo, meni je recimo car Kai Troester (braukaiser) ki se je domačega pivovarstva lotil znanstveno. Sicer črpa večinoma iz nemške tradicije (Ludwig Narziss etc.), ampak več ali manj vse zraven tudi praktično in sodobno znanstveno demonstrira. Med drugimi je par tradicionalnih zadev dokazal kot napačnih in dosti kot pravilnih. Sicer ne vem ali je človek še živ ker že dve leti ni nobenih aktivnosti, ampak kar je dal do sedaj je zlata vredno.

Dober pristop ima recimo tudi blog na Brülosophy sploh njihovi exBEERiment-i, ki dokazujejo/zavračajo precej "praks" koristnih za homebrewerje.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Mi je pa zanimivo, da se take stvari primejo, pomembnejše pa nikakor ne. Da prideš do dobrega piva rabiš dobro encimsko pretvorbo, se pravi učinkovito drozganje. Zelo lepe rezultate daje preprost single infusion mash seveda mora bit PH ustrezen, izpirat se ne sme s prevročo vodo. Stvar mora lepo vret, zadevo moraš ohladit na prave temperature in skoraj najpomembnejše, pivo mora fermentirat na ustreznih temperaturah in nazadnje in ne zadnje, preprečit je treba okužbe. Rehidriranje kvasa, štarterji in podobno so nadgradnja. Če ti ne bo ratalo pivo OK če samo posuješ kvas notri, ti tud z rehidriranim kvasom ne bo.

Pozdravljeni,

zanima me nekaj glede učinkovitosti. Kadar se lotim kuhanja imam ponavadi malo slabšo učinkovitost. Menim, da svojo opremo že kar dobro poznam, čeprav bi jo lahko še bolje, ampak ponavadi ne dosežem efektivnosti, ki je navedena na raceptu. Ja, za enkrat kuham po receptih, ker še ne vem točno kakšen okus da kateri hmelj in kakšnega določen slad. Zanima me ali je možno, da je učinkovitost slabša kot na receptu, ker ne poznam pH-ja vode, ki jo uporabljam?

Kuham na all-grain način, s tem, da za filter po mashu uporabim kar biab vrečo. Delam pa batch sparge. Ali je možno tudi, da prehitro odcedim pivino skozi pipo in bi moral počasneje spuščati?

Če rabite še kak podatek kar vprašajte.

Hvala za pomoč.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Učinkovitost j ponavadi 80% odvisna od opreme in tehnike in samo 20% od kemije vode. Sicer če imaš totalno off vodo se lahko ta delež poveča, ampak načeloma to ni problem.

Če imaš "probleme" z učinkovitostjo začni na začetku s sladom. Bolj fino mlet slad bo vsekakor dvignil učinkovitost, če delaš z vrečo pa ponavadi problemov z zamašitvijo izpiranja ni.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ali je možno, da je slad preveč fino zmlet? To bi me sicer malo čudilo. Temperaturo masha, imam tudi dovolj konstantno. Morda mi v eni uri pade za 1 do 2 stopinji. Ali je to že preveč? Med mashom se trudim tudi, da čim pogosteje premešam slad.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Preveč fino mlet slad ima za posledico lahko samo večjo efektivnost. Stranske negatvine posledice pa so povečano izločanje taninov (če so zmlete tudi ovojnice) in pa t.i. "stuck sparge".
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Koliko pa imaš efektivnost? Efektivnost na receptu je napisana zato, da lahko recept prilagodiš efektivnosti svoje opreme in tehnike in ne zato, da bi ti lovil to efektivnost.
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Pri izpiranju si kalbo rekel da ni pametno imeti preveč vroče vode? Da prelijem tropine ko se mi cedijo z ene 80stopinj nikakor vrele?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Koliko % pa imaš osnovnega slada? Meni učinkovitost ponavadi niha samo glede na recepte.