Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Ja, so navodila za rehidracijo, vprašanje je le ali je rehidracija za piva z nizko do srednjo gravitacijo sploh potrebna. Škodi ne, če je pravilno izvedena seveda, koliko koristi je pa drugo vprašanje.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Koristi v toliko, da preveriš, če kvas deluje. Na to sem naletel pri kvasih, ki so priloženi all-in-one piksnam. Palmer pravi, da je dobro kvas rehidrirat že zato, da preveriš, če so kvasovke še žive (če postanejo aktivne in imajo lep svež vonj ...). Nisem še posul kvasa direktno v pivino, ker vedno rehidriram in do sedaj nisem še imel težav.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Kvasi priloženi all in one piksnam so za v smeti. Če ne drugega jih je absolutno premalo. Kvasa v fermentisovi vrečki je za 23 litrov popolnoma zadosti, zato ga brez slabe vesti posuješ po vrhu. Med rehidriranim kvasom in nerehidriranim sam nisem opazil nobenih razlik, ampak res nobenih, zato sem vedno kvas potresel po vrhu, rezultati pa vedno dobri. Palmer tudi še vedno svetuje sekundarni fermentor, za kar pa sam trdim. da je nesmisel, seveda govoriva o pivih do poznih 1050 OG.

Zdaj delam štarter, že zato, da mi lenoritis kakega varjenja v nedeljo ne prepreči, pa eno vrečko kvasa prišparam, čeprav za suh kvas ni ravno potreben. Tukaj pa je razlika, ker dejansko zliješ notri več zdravih celic in že lepo pripravljenih na delo. Fermentacija se začne lepše in hitreje pa za kako piko do dve bolj pridne so. Tko da če se ti že da packat je štarter definitivno boljša izbira kot rehidracija.

Tekoči kvas je pa drug problem, tam pa skoraj moraš narest šterter.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Kalbo, kje pa dobiš vse seve kvasovk, katere želiš uporabiti? Ali uporabljaš kvase prejšnjih batch-ev, ali pa obstaja kakšna underground borza, ker sem si zdaj narihtal vse od stir plate, palčke, pivine, sterilnosti ... moram samo še do tekočih sevov priti.

Lahko pa nov thread odpremo, z borzo kvasovk ...
cheer.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
pivovarium.si jih ima kar nekaj, oziroma vse, kar se dobi pri mr-maltu

Enega sem do sedaj shranil, pa bo pomoje letel, ker mi ni všeč in ne vem, če ga bom še kdaj uporabil in sicer wyeast Irish ale, sicer je v bronastem pivu, sam meni ni všeč. Če hočeš kozarček, sam piši, pa se zmeniva.

V tisti Belgijski zverini imenovani The dark side of the monastery je bil uporabljen Wyeast belgian abby. Mene sta doleteli dve "časti" in sicer prva je bila pripravi štarter in druga "pri tebi bo fermentiralo in ti boš potem skegal". Ta kvas mi je dal vetra, ker v štarterju ni kazal nobenih znakov aktivnosti še po treh dneh, se je pa videlo, da je nekaj beline v mešanici. Glede na to, da sva delala overnight chill, ker smo bli še mal pod gasom na pikniku in res ni blo časa še hladit zadeve sem stvar pichal šele po 24 urah, naslednji dan pozno zvečer. Po dogovoru sem vlil not kao neaktivni štarter, če po 24 urah nebi blo nič, bi potresel po obeh fermentorjih back up fermentisov suhi belgijski kvas. No stvar je začela prdet in to je blo to. Seveda je bilo to pivo 5 tednov v fermentorjih, ker sem šel vmes za 3 tedne na dopust. Potem sem zadevo skegal s cukrom, pustil še dva tedna na 20 stopinjah in pol je romalo v klet za skoraj 3 mesece do dneva D, ko smo stvar priklopil pred HFB.
Zakaj to pišem, ker bi po Palmerju morala bit zadeva za stran zlit, v resnici pa sploh ni izpadla slabo, sicer tiste hvasovke niso pustile kaj dosti Belgijskega notri, pivo je bilo pa brez napak. Torej živ dokaz, da je s sodobnim kvasom sekundarni fermentor nepotrebni bullshit in da lahko ob upoštevanju osnov marsikaj narediš mimo pravil, pa bo še vedno OK.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Jaz osebno vse shranjujem, no razen od fermentisa ker so poceni. Je pa res da imam cilindrokoničen fermentor in mi uspe ujeti relativno čisto usedlino. To usedlino nato prelijem v sterilen kozarec za vlaganje (brez da bi jo kaj spiral) in postavim na hladno. Do sedaj (trkam) nisem še imel okužbe, pa zaokrožim 5-7, je pa res da te usedline smrdijo ko pra**ca in te lahko zavede :D
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
pocast:
a) ali imaš glaž v frižiderju zaprt ali delno odprt? Verjetno mora zadeva ostati sterilna, torej zaprt.
b) koliko časa je uporaben? Itak da boš pred uporabo naredil štarter? Max koliko si ga valjal po frižiderju, preden si ga uporabil?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Načeloma ne traja več kot mesec ali dva, ker veliko kuham. Glaž imam zaprt, spuščam pa vsake toliko ven co2, tako da ga na malo odprem, ravno toliko da pihne ven. Hranim ga ne v hladilniku, ker nimam še nameskega hladilnika in ga imam kar na tleh v pivovarni, kjer je relativno hladno, bi pa seveda hladilnik zadevo še izboljšal.
kot sem reklel, do sedaj ni bilo težav...
Aja, štareja prej ne naredim. Usedline je v kozarcu okrog 2L in jo samo dam prej na toplo, nato pa v 100L sveže pivine. Štarter delam samo ko kupim nov tekoči kvas, ker ga je pač premalo v vrečki
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Do meseca ali dveh štarter skoraj ni potreben, po tem času pa je. So imeli ljudje tudi po leto in več tako shranjen kvas.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Kvasi priloženi all in one piksnam so za v smeti. Če ne drugega jih je absolutno premalo. Kvasa v fermentisovi vrečki je za 23 litrov popolnoma zadosti, zato ga brez slabe vesti posuješ po vrhu. Med rehidriranim kvasom in nerehidriranim sam nisem opazil nobenih razlik, ampak res nobenih, zato sem vedno kvas potresel po vrhu, rezultati pa vedno dobri. Palmer tudi še vedno svetuje sekundarni fermentor, za kar pa sam trdim. da je nesmisel, seveda govoriva o pivih do poznih 1050 OG.

Zdaj delam štarter, že zato, da mi lenoritis kakega varjenja v nedeljo ne prepreči, pa eno vrečko kvasa prišparam, čeprav za suh kvas ni ravno potreben. Tukaj pa je razlika, ker dejansko zliješ notri več zdravih celic in že lepo pripravljenih na delo. Fermentacija se začne lepše in hitreje pa za kako piko do dve bolj pridne so. Tko da če se ti že da packat je štarter definitivno boljša izbira kot rehidracija.

Tekoči kvas je pa drug problem, tam pa skoraj moraš narest šterter.

To sem tudi jaz včasih delal, da nisem rehidriral in je bilo pivo pravtako dobro kot tista, ki so bila narejena z rehidriranim kvasom.
Z rehidracijo imaš samo eno dodatno delo segreva vodo, jo ohlajat, pazit na čistočo erlenmajerce in na koncu ko vliješ v fermentor imaš še dodatno vodo, ki ti malenkost zbije OG.

Sicer sem že nekaj tega prebral razlik ampak... se nisem spuščal v to ali sploh kasneje kaj experimentiral...

http://brulosophy.com/2014/09/15/sprinkled-vs-rehydrated-dry-yeast-exbeeriment-results/

Torej ni razlik? Jaz bi tole rehidracijo takoj izpustil pa se nisem toliko posvečal, ker jaz vedno uporabljam suh kvas in ga rehidriram in večina samo US-05 zato, če ni nekega efekta neb več rehidriral, ker se izognem gor naštetemu...
 
Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Višji kot je OG, večja je korist rehidracije. V dovolj sladki vodi se kvasovke niti zmočijo ne dobro
evil.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Rehidracija kvasa se uporablja (po priporočilih proizvajalcev) zato da se maksimizira število vitalnih celic.

Če se kvasa ne rehidrira potem večji delež kvasovk NIKOLI ne oživi (ne dobijo zadostno količino vode v celico da stečejo presnovni procesi) ampak samo potonejo na dno in to je to. Skratka imaš manj aktivnega kvasa kar samo po sebi ni nikoli problematično.

Pri zelo nizkem OGju, to je tam pod 1.040 in pitchanju nad 20C je sposobnost kvasnih celic da se rehidrirajo v pivu dokaj velika in skoraj ni razlike (par %) ali jih daš prej v vodo ali ne. Tako da se BP ta korak lahko izpusti. Pri višanju OGja pa se sposobnost rehidracije kvasa zmanjšuje in pri zelo visokih OGjih se večina celic sploh ne bo uspešno rehidrirala kar pomeni da imaš potem recimo namesto 100 miljard celic iz vrečke aktivnih samo 30 miljard celic, kar pomeni da bi za isti pitch rate potreboval 3x več kvasa.

Glede temperature, rehidracija boljše poteka pri višji temperaturi zato se priporoča temperaturo okoli 30C. Max. naj bo 35C ker več že lahko škoduje. Tudi čas rehidracije mora bit ustrezno dolg, čeprav je načeloma dovolj že par minutk (ko se naredi kremasta zmes in ni več "kosov" kvasa), pazit je treba da čas ni preveč dolg ker ko se kvasovke zbudijo začnejo aktivno prebavljat zaloge ki jih imajo v celici in je bolje da pridejo takrat v pivo kjer so koristne kot pa da rabijo energijo na "suho". Max. priporočen čas mislim da je okoli 30 min.

Temperatura dodajanega rehidriranega kvasa naj bo čimbližje temperaturi piva oz. tist 1dcl vode se bo zelo hitro z 35C spustil na recimo sobno temperaturo, tako da če se počaka 15 min bo temperatura čisto zadovoljiva. dodatno segrevanje na recimo 35C nima smisla oz. bo bolj škodilo kot koristilo.
 

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Za daljše obdobje shranjevanja kvasa (+1leto) se uporablja tudi živilski glicerin ter zamrzovalna skrinja (-24°C). Prednost je ta ,da lahko shraniš manjše količine kvasa v plastične epruvetke in si tako narediš banko kvasa. Slaba pa to da moraš vedno delati štarter pred uporabo, ker shranjuješ manjše količine kvasa.

Do sedaj sem imel največ 14 dni kvas od prejšnjega piva v hladilniku. Za kakšno daljše oboje si ga pa ne upam pustiti zaradi mutacij in izgube vitalnosti.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz doma dam erlenmajerco v posodo z mrzlo vodo in šejkam, da se mi kvas ohlaja in počasi pade iz 30 na 20°C v ca. 5 min, ker ponavadi delam batche, ki potrebujem 23g suhega kvasa in okol 3dcl vode in če bi pustil 3dcl z 30°C bi bilo predolgo, da bi padel na 20°C v roku 15 min.

Al je kaka boljša ideja kako ohladit?
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

koloid

Pripravnik
24. sep 2015
226
0
16
Ena od variant je da dodajaš ohlajeno pivino cca 1dcl na 5minut, da prideš na temperaturo pitchanja.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Vsa ta teorija mi je poznana in jasna. Samo še vedno sem mnenja, da za piva z relativno nizkim OG rehidracija ni najpomembnejši korak. Sam razlik enim paketkom na 20l pri OG 1048 nisem opazil. V obeh primerih je ratal enak tehnično popln pale ale, tud fermentiralo je identično. Je kar nekaj korakov prej in po tem dosti bolj pomembnih, od temperature fermentacije, do potrpežljivosti in pazljivosti na oksidacijo pri flaširanju.

Torej, moj odgovor na vprašanje, a čem rehidrirat je, daj, če boš naredil prav, če ne je bolš da ne. Seveda je pa res, da višje, kot greš z OG, pomembneje je, kaj počneš s kvasom prej.
 
Nazadnje urejeno:

Metalyedge

Pripravnik
25. nov 2008
116
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Vsa ta teorija mi je poznana in jasna. Samo še vedno sem mnenja, da za piva z relativno nizkim OG rehidracija ni najpomembnejši korak. Sam razlik enim paketkom na 20l pri OG 1048 nisem opazil. V obeh primerih je ratal enak tehnično popln pale ale, tud fermentiralo je identično. Je kar nekaj korakov prej in po tem dosti bolj pomembnih, od temperature fermentacije, do potrpežljivosti in pazljivosti na oksidacijo pri flaširanju.

Torej, moj odgovor na vprašanje, a čem rehidrirat je, daj, če boš naredil prav, če ne je bolš da ne. Seveda je pa res, da višje, kot greš z OG, pomembneje je, kaj počneš s kvasom prej.

Se popolnoma strinjam s to trditvijo.
nahrung002.gif
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Kot je že Utiševalec lepo povedal (kopiram iz Palmerja): Often the concentration of sugars in wort is high enough that the yeast can not draw enough water across the cell membranes to restart their metabolism. In samo za to gre. Jaz vsekakor rehidriram, ker škodit ne more (ob upoštevanju, da je vse sterilno, kar pa je tako ali tako osnova).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
A bi nehal že Palmerja citirat no. Verjetno nas ga je večina prebrala, pa še kaj drugega zraven. Lahko Palmerja še stotič citiraš, pa ti bom še stotič povedal isto zadevo. Mal zdrave pameti zraven, pa bo. Če rehidriraš ne delaš nič narobe, prav tako nebi bilo nič narobe, če nebi, seveda za piva nizke do srednje gravitacije.

Mi je pa zanimivo, da se take stvari primejo, pomembnejše pa nikakor ne. Da prideš do dobrega piva rabiš dobro encimsko pretvorbo, se pravi učinkovito drozganje. Zelo lepe rezultate daje preprost single infusion mash seveda mora bit PH ustrezen, izpirat se ne sme s prevročo vodo. Stvar mora lepo vret, zadevo moraš ohladit na prave temperature in skoraj najpomembnejše, pivo mora fermentirat na ustreznih temperaturah in nazadnje in ne zadnje, preprečit je treba okužbe. Rehidriranje kvasa, štarterji in podobno so nadgradnja. Če ti ne bo ratalo pivo OK če samo posuješ kvas notri, ti tud z rehidriranim kvasom ne bo.
 
Nazadnje urejeno: