Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Ne zdej učiti kalbota, on "ve vse"

Ponavad ti veš več od mene.
nahrung002.gif


Kar se pa Utisevalca tiče, on lahko, in tudi je, marsikoga nauči marsikaj, z mano vred. Še vedno pa nizek OG ne pomeni nujno vodenega piva, pa lahko trolaš kakor in kolikor hočeš.
 
Nazadnje urejeno:

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Se vidi da je prezgodaj. Take stvari se laže debatira popoldan ob kozarcu piva.
Ampak mojega je pa dobro zgrizel kvas.

20160902220211.jpg


20161001182454.jpg


Škoda da ni bilo to pred prijavami za tekmovanje.
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Hmm.. Jaz sem včeraj odprl našega pale ale-a po 1 tednu zorenja v steklenici. Ker ga imam v utici zravn hise kjer ni nic ogrrvanja je te dni temperatura kar nizka. Pivo ima se zelo malo co2 in pena je, upam da se samo zaenkrat, nikakva. Je pa res da sem med analizirsnjem ugotovil, da sem pri izračunavanju kiisnil in dal ored flasiranjem celih 18g namiznega cukra premalo. Zdaj sem odnesel pivo domov ga dau v kurilnico kjer je topleje vsaj sobne temperature in se ga pustim vsaj 1 tedn. Se bo kaj poboljsal ali je 18g cukra lahko ključnega pomena da sem sjebal pri mehurčkih in peni?
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali lahko še ostale podatke navedeš:
- prikoliko stC se je zaključa fermentacija pred flaširanjem
- količina je 41 litrov
- na koliko bi rad karboniziral (PA je tam okoli 2.0 - meni je morda všečneje manj kot več)
- koliko gramov navadnega cukra si dodal

Če zori zadeva na temp 15-20 st. je dobro. Če je na manj (npr. 12 stC), bo tudi dobro, samo več časa je za to potrebnega ....

Jaz ponavadi flaše nekaj dni po flaširanju in karbonizaciji itak še enkrat nenamerno pretresem s samim etiketiranjem, tako da mi ponavadi karbonizacija ni delal problemov.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Če si not stresel za 36l bo čisto ok...
ČE nisi prepričan če poteka karbonizaija, lahko naslednjič flaširaš v eno PVC flaško. Če se po nekaj dneh napihne je vse ok...
Tako, boš tudi dobil občutek kako hitro se odvija proces karbonizacije pri naizkih ali visokih temp.
Seveda lahko pivo iz PVC flaše normalno spiješ...
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Po dryhopu sem mel 15 stopinj, preden sem dodal cuker. Na brewsfrend sem tisti kalkulator uporabil pa navedel stopinje 2.0 in 15C 36l in mi je ven vrglo 148.2 cukra mislim da. Ko pa sem flasiral do konca pa sestel flase je pa 41l. Tak da bi naceloma rabil dat 164g cukra. Zaj je bil nekje n 13stopinjah. Od vcere ga mam doma na skoraj 20. Tedn dni se pustim in porocam dalje
wink-1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ni panike. Po mojih izkušnjah (jemljem nekje priporočene srednje vrednosti CO2) je tako, da takšno pivo, vsaj mesec in pol staro vsebuje prej več kot manj CO2-ja. Torej, za moj okus je skoraj preveč karbonizirano.

Brez panike. Nič ga ne bo ostalo...
smile-1.gif
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Je pa tudi res da sem cuker raztopil v litru vode. Preveč? Ko sem pa vlil pa nic premesal, skoraj takoj flasiral.
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Pa opazam tudi ker delam z plinskim grelnikom in mi temp skoz malo niha da mi ne povre do konca. Og je bil 1065 po 10 dneh vretja ko se je vstavo pa 1023.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Nebi rekel da je za to kriv plinski gorilnik. Tudi jaz vrem na plinu.
Bo težava prej pri kvasu, T pivine pri dodajanju kvasa ali T drozge.
 
Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Kokr zgleda gre hlajenje celo do cold crash-a (5C)

http://www.brewjacket.com/product/immersion-pro-dual-heating-cooling-pre-order/

Ampak cena je pa...

Še malo bi se navezal na tole debato... ni mi dalo mira in sem začel na kup zbirat material za testno izvedbo projekta DIY hlajenja na podoben princip kot je tole. Napajalnik je doma, hladilni element je na poti, hladilnikov je pri hiši ulala, elektronika in cloud integracija grafov je v teku, rabim pa pomoč pri delu, ki bo prišel skozi pokrov in bo potopljen v pivino. Majstri tu uporabijo 18''x1,5'' (46x4cm) palico iz "anodized aluminium". Zanima me, ali je kar se food-safe tiče kaka fora, da mora biti alu obdelan, ali lahko vzamem direktno palico iz aluminija brez obdelave? Ne bi se, ali koga, rad zastrupil po neumnosti. Tak komad bom menda že dobil nekje?
17758-icon_confused.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Aluminij + kislina ni ravno dobra kombinacija. Aluminij v vsakem primeru rabi površinsko zaščito, ta se tvori recimo v loncih sama kot oksid in preprečuje stik aluminija z kislino ki ga razjeda. Za daljše čase namakanja vseeno tudi naravni oksid ni 100% zaščita tako da je potrebno aluminij dodatno površinsko obdelat. Eloksacija je klasičen proces ki se uporablja za aluminij, tako da ti priporočam da daš tole naredit v zadosti veliki plasti nekemu mojstru da bo 100%.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ok, torej dam enemu majstru da mi odreže/postruži + da na galvano, da naredi eluksacijo in je to to. Barvanje bo verjetno še slabša ideja... (čeprav, če se ne motim so pločevinke iz aluminija, ampak je notri nek specialni neškodljiv lak?)
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Mimogrede: kako dosežete temnost Black IPA zadev? Praženi slad menda ni najboljši za to, ker naj bi bila BIPA brez praženega priokusa ....
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
BIPA ni brez praženega ampak z "malo" praženega priokusa:
Citat:

A beer with the dryness, hop forward balance, and flavor characteristics of an American IPA, only darker in color but without strongly roasted or burnt flavors. The flavor of darker malts is gentle and supportive, not a major flavor component. Drinkability is a key characteristic.

Uporabiš ali "debittered" temni slad ali pa oluščen (pealed) žgan ječmen. Oboje dobiš v naših spletnih trgovinah. Lahko tudi kombiniraš z bolj aromatičnimi manj žganimi sladi (recimo chocolate, coffe). Bistveno je da količinsko prilagodiš na mejo da je stvar črna oz. temno rjava/rdeča (SRM okoli 25), če daješ dozo kot za strout je kmalu preveč (žgane arome).

Sam dajem v BIPO pilsner kot osnovo, "pealed roasted barley" (tam okoli 3%) in še special B (temni karamelni slad) ker se mi zdi da dobro paše na tropske arome hmelja in malo žganega okusa.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
A je kje kaka smernica katere hmelje za kateri stil piva uporabit?

Recimo Citra je klasika za kake ipe...
Ali pa Bobek je kao predviden za angleške stile al pa kak lager...
Centennial je za stoute, ipe,...

Recimo da bi dal Saaza za IPO ali pa Citro za Bocka?
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Mislim da v današnjem času smernic ni ali pa ne držijo. Recimo ravno citra je toliko popularna da je povsod, še Laško dela lager s tem hmeljem!
grin1.gif


Dobiš tudi recimo single hop IPA s SAAZom ipd. tako da niti s starimi sortami ni več enako kot je bilo nekoč.