Splošna debata, kaj je uspelo in kaj ne...

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Oj, letos žal ne bo nič iz tega. Takrat ima žena ravno 40-tko, pa ne bom izzival sreče
frown-1.gif
.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Haha, kdo bo pa vozil?

Žal sva že nekaj časa planirala imeti ta dan doma "piknik" zabavo.
Tako, da boste še malo morali počakati, da me z.... v tazadnjo.

Brez skrbi še bodo prilike. DLPD se zelo trudi in fantje s @Kalbotom vred se kar trudijo, da razvajajo naše brbončice. Ne @Kalbo?
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ha, glede da se večinoma ubada(mo) z mashingom, je kdo razmišljal v taki DIY izvedbi kontrole temperature - sem študiral (točno) v tej smeri, pa vidim da so me že prehiteli: klik

(sicer energetsko sila neučinkovita zadeva, ampak, tole se da narest za ~50€ materiala (+elektronika ki je itq pri hiši), kar pomeni, da bi lahko čez celo leto delal ale v flatu...)
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Vprašanje če ti peliter lahko ustrezno zniža temperaturo oz. tako bom rekel, sama fermentacija lahko sprosti par 10W energije pri 20l batchu in načeloma bi to toploto peltier lahko odvajal. Problem seveda je ker moraš poskrbet da ti okolica ne "oddaja" dodatne energije, tule je pa kar "problem" če imaš 25C in bi rad fermentiral na recimo 18C, sploh če imaš fermentor zavit sam ov neko "dekco". Sej če se komu da lahko izračuna, kalkulacija ni prezahtevna, bi pa rekel da rabiš par 10cm izolacije da ne dobiš več energije noter kot pa ti jo peltier pobere (brez energije ki jo daje fermentacija).
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
E, vidiš, izračuna še nisem delal...
ampak recimo, na hitro: manjši fermentator s stranicami 40x40x40cm ima celotno površino slab kvadratni meter. Z neko običajno izolacijo prideš na (pod) 0,5W/m2K pomeni to pri cca enem kvadratu in (tvojih) 7C razlike rabiš 7x0,7+1 = ~5W. Peltier dobiš z nazivno močjo 10A@12V=120W. Pa če ima 30% izkoristka (hudo neučinkovita zadeva), je to še vseeno 40W kar je več kot dovolj... Zdej, za večje fermentatorje pa bi znalo biti hitro problem, to v vsakem primeru. Ker pa seveda ne zaupam teoriji, bom verjetno kaj kmalu naredil test
grin1.gif

(no, po tem, ko bom imel do konca naštudiran mashing opremo, je to naslednji projektič)
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Če bi bila cena v rangu cca 150€, bi bila hudo zanimiva zadeva, tako pa...bomo raje počakali na zimske temperature.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Če (ko) pride na vrsto, javim strošek
grin1.gif


p.s.: ali je aluminijasta palica OK, da imaš ves čas namočeno v pivo, ali pa je tipson našel nek specialen material, ki dobro prevaja in ni strupen?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Oj, letos žal ne bo nič iz tega. Takrat ima žena ravno 40-tko, pa ne bom izzival sreče
frown-1.gif
.

Komot se cel teden prej pofočkaš za stevarda, ker bomo vsak dan po šihtu delal....
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Kaj pa uporablja varilec od Hobsbrew? A so to kakšni plašči za hlajenje/gretje, ker po njegovih fermentorjih vidim, da gre bolj za navadne inox cisterne.

 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ni nobene take splošne debate
smile-1.gif


Sem zdaj študiral, da bi se lahko kaj iz tega foruma oz tisti, ki tukaj beremo in pišemo glede piva in bi naredili kak piknik?
smile-1.gif

Jaz bi z veseljem ponudil vsa piva, ki jih imam, da si izmenjamo mnenja kakšna so piva, kje so pozitivne in negativne stvari pri njih itd?
smile-1.gif


Recimo prinesemo čimveč različnih piv in se jih degustira, pije itd na kakem pikniku in naslednjič se ponovi?
smile-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
8.10. DLDP v Human fishu organizira tekomvanje, kjer bomo z veseljem tudi tvoja piva probali, če jih ne boš prijavil, lahko tudi "na črno" kako rečemo, pa še bbq bo, tako da pridi
wink-1.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Model iz Pivovariuma gre ta teden v nabavo surovin, če rabite kaj spešl ga kontaktirajte
smile-1.gif

Jaz sem naročil par stvari, ki se jih pri nas ne dobi...
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Ni nobene take splošne debate
smile-1.gif


Sem zdaj študiral, da bi se lahko kaj iz tega foruma oz tisti, ki tukaj beremo in pišemo glede piva in bi naredili kak piknik?
smile-1.gif

Jaz bi z veseljem ponudil vsa piva, ki jih imam, da si izmenjamo mnenja kakšna so piva, kje so pozitivne in negativne stvari pri njih itd?
smile-1.gif


Recimo prinesemo čimveč različnih piv in se jih degustira, pije itd na kakem pikniku in naslednjič se ponovi?
smile-1.gif

V bistvu je blo že kar nekaj takih piknikov, clo pivo smo varili, kot rečeno, osmega v HFB bo zaključek tekmovanja, združeni smo še z Žarovnijami in HFB, tko da bo fino, vabljen. V novembru pa tudi začnemo redne mesečne trke, ki ne bodo zgolj v Ljubljani, upam da še kje, kjer še nismo bili.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:

oz. bi se dalo z ekstremnimi pogoji, tehniko in zelo dobrim nadzorom fermentacije poustvarit določene estre (banana) in fenole (klinčki) tudi iz belgijskih kvasov (recimo WB-06).
Samo pol vrečke kvasa in nabiti temperaturo? Ali še kaj drugega?

cheer.gif

Pol vrečke nerehidriranega WB-06 na 20l pivine z OG 1,050 pri temperaturi okolice 23 stopinj(koliko je bilo v pivini nimam pojma) je izpadlo enkratno. Rahlo sladkast pir z izrazito banano. Pir je drugače 40% pšenice, 60% pale, drozgano na okoli 68 stopinj, ter 35g bobka na 40min.