sončna elektrarna

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Kot velik porabnik el. energije sem postavil SE z netmeteringom izključno zato, ker se mi izplača. To, da pa omrežje zaradi tega trpi pa me v resnici sploh ne zanima. Po trenutnih cenah elektrike bo v 4 letih odplačana.
Tako kot nekateri na tem forumu že sedaj vedo, da netmetering ne bo dolgo za nas, ki ga imamo tako jaz upam prav, da bo še dolgo.
Izkoriščam pač tisto, kar mi država omogoča in ponuja.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.954
-8.678
113
Ne ne, to imajo po "pogodbi" plačano. Zraven tega jih menda celo na veliko odkupujejo, te stolčene in izrabljene panele.
No eni imajo to plačano(druga stvar je, če bo takrat firma še obstajala).
Znucane panele se pa tudi odkupuje, za določene zadeve.
Recimo meni bi ustrezali za kakšen hobi projekt. Ali pa B klasa novih.

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No eni imajo to plačano(druga stvar je, če bo takrat firma še obstajala).
Znucane panele se pa tudi odkupuje, za določene zadeve.
Recimo meni bi ustrezali za kakšen hobi projekt. Ali pa B klasa novih.

Ja, in v panelih je zagotovo neka hudo redka snov/kovina zarad katere bodo stare panele čez 20 let kradli iz streh. Če ga boš takrat prodal, boš gospod. Prava dolgoročna naložba na strehi :fredi:

• Objave ne odobravam
Reactions: Samo Svoj

jest5

Guru
18. avg 2007
25.954
-8.678
113
Ja, in v panelih je zagotovo neka hudo redka snov/kovina zarad katere bodo stare panele čez 20 let kradli iz streh. Če ga boš takrat prodal, boš gospod. Prava dolgoročna naložba na strehi :fredi:
Hja, če ga prodaš pa 10€, je bolje, kot nula.
Kot sem rekel, za določene zadeve so ok tudi rabljeni paneli.
Kaj bodo tebi kradli, je pa druga zgodba.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.676
3.272
113
Ja saj, zaradi tega pa če bomo mi slučajno dajali gor panele bodo kupljeni pri veliki renomirani firmi in ne pri eni izmed 1000-ih Sol-ov d.o.o.. razlike v skupni ceni je na koncu ravno 500€.
A se še kje dobijo paneli, ki se lahko uporabijo tudi kot streha? Proizvajalec je očitno bil Bisol.

Prijatelju so ob izdelavi fasade mojstri z nožem prerezali 3 panele. Fuč.

• Wow
Reactions: Samo Svoj

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Razmisljam o SE. Hisa montazna 1990, nova okna, streha, fasada, visokotemp. toplotna, skratka vse obnovljeno. Poloznica za november 150€. Po ulici jih je kar nekaj, hvalijo itak vsi. It v to ali ne? Priblizen steosek?
Če bi še prišel v letni net metering (torej oddal vlogo še letos) potem abslutno ja. Brez (vloga po 31.12.2023) pa je malo bolj kompliciran izračun.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.701
9.487
113
Kot velik porabnik el. energije sem postavil SE z netmeteringom izključno zato, ker se mi izplača. To, da pa omrežje zaradi tega trpi pa me v resnici sploh ne zanima. Po trenutnih cenah elektrike bo v 4 letih odplačana.
Tako kot nekateri na tem forumu že sedaj vedo, da netmetering ne bo dolgo za nas, ki ga imamo tako jaz upam prav, da bo še dolgo.
Izkoriščam pač tisto, kar mi država omogoča in ponuja.
Točno tako in se nimaš za rešitelja sveta kot par mandeljcev tu gor. Ti sam upaj da bo te norije čimprej konc, pa boš še dolg žel pridelek s strehe.

• Všeč mi je
Reactions: sad

jest5

Guru
18. avg 2007
25.954
-8.678
113
Zdele ko bo konc lušnega bo večina teh instant firm, ki so zrasle v zadnjih par letih lepo tole zaprlo in bo pogodba za ritko obrisat.
No ne tako hitro.
2024 se bo postavljalo vse, kar je dobilo letos pogodbo. 25 bo malo krize in bo res kdo tudi crknil, 26 bo pa ob ceni štroma aktualna sončna z zalogovnikom, ali pa sončna brez oddajanja viškov.

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
In prodajalca elektrike lahko poljubno menjaš, ni vpliva na soglasje in letni netmeternig,m kajne ?
Ga pa verjento ne moreš menjati na poljubni dan v letu ? ali pač ?
Kako je sploh obračunano prvih 12 mesecev ko vstopiš s SE v letni netmetering ? so na položnici 0,00€ za energijo ?
Potem 13.mesec se preračuna in pošljejo poračun za nazaj, če si premalo pridelal ? Dajo celo na obroke, al striktno "udri plačaj vse v enem mesecu" ? in potem
naprej nek mesečni predujem kwh, kolko si imel manjka prejšnje leto ?
Je na SunCotract kej bolj zakomplicirano preiti sredi leta (če imaš letni netmetering) kot na druge prodajalce ?

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje
In prodajalca elektrike lahko poljubno menjaš, ni vpliva na soglasje in letni netmeternig,m kajne ?
Ga pa verjento ne moreš menjati na poljubni dan v letu ? ali pač ?
Kako je sploh obračunano prvih 12 mesecev ko vstopiš s SE v letni netmetering ? so na položnici 0,00€ za energijo ?
Potem 13.mesec se preračuna in pošljejo poračun za nazaj, če si premalo pridelal ? Dajo celo na obroke, al striktno "udri plačaj vse v enem mesecu" ? in potem
naprej nek mesečni predujem kwh, kolko si imel manjka prejšnje leto ?
Je na SunCotract kej bolj zakomplicirano preiti sredi leta (če imaš letni netmetering) kot na druge prodajalce ?
Kolega šel na SC, bom počakal par mesecev, da vidim kako mu bo šlo.