Lepo da napišete koliko vam porabi toplatna. Ampak meni so to nepopolni podatki. Kajti ni vseeno iz katerega konca slovenije ste, saj ni povsod enaka zunanja temperatura. Na gorenjskem in koroškem se po moje porabi več kot pa na primorskem .....
Pomemben podatek bi tudi bil ali imate talno gretje ali radiatorje.
Sam porabim elektrike za celo hišo od 12 do 13 Mwh. V teh dneh ko je zunanja temp. malo nad 0 pa ima toplotna izkoristek cca 3,2
Sem iz koroške, radiatorji, izolirana hiša stara več kot 60 let
Itak je porabo nemogoče primerjat, ker je toliko sprejemljivk, da karkoli napišeš je za nekoga drugega neuporabno, kvečjemu je lahko smernica za dober ali slab vzgled.
Lokacija je eno, mikrolokacijo drugo (pri nas mamo npr. 'spodnji' meglo, zgornji par stopinj manj a cel dan nažiga sonce -> povsem neprimerljivi na razdalji 3 km), izolativnost objekta spet nekaj, število oseb, navade teh oseb svoja zgodba, itd itd.
Naša skupna letna poraba vse elektrike je 7 MWh. Dvomim, da si kdo lahko kaj dosti s tem pomaga...a če poskušam precizirat: Hiša, Lj. kotlina, 200 kvadratov, renovirana iz 70 let, prenovljena (20+ cm izolacije), 2/3 talno, 1/3 radiatorji, 2 gospodinjstvi, (cca.) 3 osebe, imam še 2 sončna kolektorja za SV, ki od novembra do marca ne obratujeta zaradi lege (imamo pa poleti 'zastonj' gretje SV), imam še peč na drva, ki zadnja leta miruje (letos jo imam namen malo zbudit...vsaj plan je).
Sam sem ob prenovi, veliko pozornosti namenil majhni porabi vsakršnih energentov in ostalih dobrih, tudi če me je takrat malo več stalo...ker toliko sem se uspel naučiti v življenju je to, da bolje spelješ, če si čim manj odvisen od drugih - zato pozdravljan vsako investicijo posameznika, ki investira v zmanjšanje odvisnosti od drugih - torej po domače zmanjšuje porabo energentov (tudi npr. vode) - in na nek način 'rešuje' potratneže, ker bi drugače tudi sam bolj obremenjeval vire in omrežje (torej bi prišlo še prej do konkretnih težav z dobavo).
Kdor pa investira zgolj zato, da bo v danem trenutku prišel ceneje skozi (običajno ne posveča pozornosti (in sredstev) v zmanjšanje porabe ampak zgolj v menjavo takrat bolj ugodnega energenta zanj), tak na dolgi rok ne bo najbolje odnesel...a še vedno mu ostaja rek v tolažbo: Iz poraza v poraz do končne zmage!