sončna elektrarna

jest5

Guru
18. avg 2007
25.953
-8.678
113
Recimo izračun zgoraj od Sama izoliranca (ni mišljeno kot napad na njega, da ne boš vzel osebno, zgolj opažanje na podlagi tvojih podatkov) - razlika 100 EUR na mesec v plačilu. To je 1200 EUR na leto razlike, pri investiciji 15k€ je to 12 let, kar je blazno dolg ROI. Se pravi šele 13. leto si na plusu, oziroma jurja boš prvič prihranil šele čez 13 let

No, samo cene elektrike bodo še naraščale. Tako da bo tole manj, kot 13 let

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
danes na prvem radijskem kanalu (13.december)
a. Pristojni o zvišanju omrežnine: to bodo občutili večji porabniki. )

Če imaš TČ še ne pomeni, da si tudi večji porabnik....

Jaz imam nižjo položnico za elektriko tudi v najbolj mrzlem mesecu, kot jo ima sodelavka, ki se greje na plin. Izven kurilne sezone sem praktično na njeni polovični porabi.
Suma sumarum šteje koliko energije potrošiš...ne pa s kom jo trošiš.

O dolgoročnih perspektivah politikov pa boljš da ne.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.869
6.526
113
A tu ste pa sončkarji se vneli... Vsaka sprememba najprej nazene strah v kosti, pol šele, če sploh, se podiha pa premisli...

Vzamte alternativno interpretacijo npr... Koliko bi plačevali po novem omreznine, če ne bi bilo SE. Je ta sprememba samo za SE ali na splošno. Odgovor je: povsem enako. Če si normalem. Temu strošku se pač ne ognes, ima pa kdor hoče možnost ga nižat, sploh tisti, ki decembra kalorifer na tretoarju prizigajo v svoji zavoženi zablodi, da šenkali ne bodo.

Torej ta postavka ostaja v vsakem primeru. Medtem ko druge, ki bo bolela bistveno bolj, se sonckarjev ne tiče in se je ne bo se en lep čas. Tele omreznine niso imena vredna razlika napram že znanim cenam elektrike, ko jih bodo nehali bremzati. V najboljšem primeru pa bodo ostale na tej ravni, kot bomo zdaj 10% plačevali.

Na koncu se vedno potegne črta pod:
- koliko sem plačal za SE in račun elektrike
- koliko sem plačal za račun elektrike brez SE
In malo zdeliš...

Posamezne postavke izolirano ven vleči, pri tem pa pozabljati, da se jim ne bi ognil v nobenem primeru, je rahlo... kako bi rekla, da ne rečem glupo?

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
86
18
8
A tu ste pa sončkarji se vneli... Vsaka sprememba najprej nazene strah v kosti, pol šele, če sploh, se podiha pa premisli...
Sam sem med tistimi, ki je 14 dni nazaj dal vlogo na elektro za SE, 10KW, Sonce energija dela na ključ.

Pač prva stvar ko greš mislit o postavitvi SE je racionalizacija finančnega vložka in čas v letih ko se investicija povrne.

Pred enim mesecom sem računal, da bo investicija povrnjena v 8 letih in 2 mesecih, sedaj po dvigu cen omrežnin in upoštevajoč nove cene električne energije (ki je sicer 90% še regulirana) se mi ta čas dvigne na 8 let in 4 mesece. Ko bodo cene energije neregulirane bo čas odplačila padel na 7 let. Tako da nič drastičnega se ni spremenilo na področju SE, še.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

bev

Majstr
25. apr 2017
375
258
63
Pol pa jest najbrž ne vem kaj je delati na ključ. išči mojstra, da ti prestavi omarico, išči mojstra, da ti naredi strelovod ..... zame to ni na ključ.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
Lepo da napišete koliko vam porabi toplatna. Ampak meni so to nepopolni podatki. Kajti ni vseeno iz katerega konca slovenije ste, saj ni povsod enaka zunanja temperatura. Na gorenjskem in koroškem se po moje porabi več kot pa na primorskem .....
Pomemben podatek bi tudi bil ali imate talno gretje ali radiatorje.
Sam porabim elektrike za celo hišo od 12 do 13 Mwh. V teh dneh ko je zunanja temp. malo nad 0 pa ima toplotna izkoristek cca 3,2
Sem iz koroške, radiatorji, izolirana hiša stara več kot 60 let

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Lepo da napišete koliko vam porabi toplatna. Ampak meni so to nepopolni podatki. Kajti ni vseeno iz katerega konca slovenije ste, saj ni povsod enaka zunanja temperatura. Na gorenjskem in koroškem se po moje porabi več kot pa na primorskem .....
Pomemben podatek bi tudi bil ali imate talno gretje ali radiatorje.
Sam porabim elektrike za celo hišo od 12 do 13 Mwh. V teh dneh ko je zunanja temp. malo nad 0 pa ima toplotna izkoristek cca 3,2
Sem iz koroške, radiatorji, izolirana hiša stara več kot 60 let

Itak je porabo nemogoče primerjat, ker je toliko sprejemljivk, da karkoli napišeš je za nekoga drugega neuporabno, kvečjemu je lahko smernica za dober ali slab vzgled.

Lokacija je eno, mikrolokacijo drugo (pri nas mamo npr. 'spodnji' meglo, zgornji par stopinj manj a cel dan nažiga sonce -> povsem neprimerljivi na razdalji 3 km), izolativnost objekta spet nekaj, število oseb, navade teh oseb svoja zgodba, itd itd.

Naša skupna letna poraba vse elektrike je 7 MWh. Dvomim, da si kdo lahko kaj dosti s tem pomaga...a če poskušam precizirat: Hiša, Lj. kotlina, 200 kvadratov, renovirana iz 70 let, prenovljena (20+ cm izolacije), 2/3 talno, 1/3 radiatorji, 2 gospodinjstvi, (cca.) 3 osebe, imam še 2 sončna kolektorja za SV, ki od novembra do marca ne obratujeta zaradi lege (imamo pa poleti 'zastonj' gretje SV), imam še peč na drva, ki zadnja leta miruje (letos jo imam namen malo zbudit...vsaj plan je).

Sam sem ob prenovi, veliko pozornosti namenil majhni porabi vsakršnih energentov in ostalih dobrih, tudi če me je takrat malo več stalo...ker toliko sem se uspel naučiti v življenju je to, da bolje spelješ, če si čim manj odvisen od drugih - zato pozdravljan vsako investicijo posameznika, ki investira v zmanjšanje odvisnosti od drugih - torej po domače zmanjšuje porabo energentov (tudi npr. vode) - in na nek način 'rešuje' potratneže, ker bi drugače tudi sam bolj obremenjeval vire in omrežje (torej bi prišlo še prej do konkretnih težav z dobavo).

Kdor pa investira zgolj zato, da bo v danem trenutku prišel ceneje skozi (običajno ne posveča pozornosti (in sredstev) v zmanjšanje porabe ampak zgolj v menjavo takrat bolj ugodnega energenta zanj), tak na dolgi rok ne bo najbolje odnesel...a še vedno mu ostaja rek v tolažbo: Iz poraza v poraz do končne zmage!

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
vincent: odlično napisano
V najboljšem primeru pa bodo ostale na tej ravni, kot bomo zdaj 10% plačevali.
Dobra si, da si to upaš napisati. Jaz si ne bi.
In še vedno malo upam, da so sedaj toliko dvignili cene, zato, ker je omejeno na 10% in so s to razliko hoteli prinesti noter nekaj več prihodka. Pač striži ovce, itak se ne bo zelo poznalo, saj te pa je le 10%.
Poglej cene pelet, plina, itd. leto nazaj. Ista zgodba. Sedaj so pa že nižje.
Bomo videli, je rekel slep.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Zakaj se bo uporabnikom, ki imajo sončno elektrarno povprečen strošek precej povišal?
Ker gre gor strošek omrežnine za moč (omrežnina za energijo pa bo načeloma nižja). In omrežnina za moč je pri SE na letnem net-meteringu praktično edini strošek, pri ostalih pa morda tretjina. Če gre ta strošek gor x3, je to pri SEx3, pri ostalih pa (ker bodo pa nekaj prihranili pri omrežnini za energijo) skoraj nič gor.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Ali pa samo dodati baterijo s svojim inverterjem. Imaš pač dva in nekaj % več izgub.

Je kdo videl kje kako shemo, ali graf, kako magnetno sevanje od inverterja stran pada z razdaljo ? za različno močne inverterje ?
Saj baterije verjetno ne sevajo veliko v okolico, oz. samo lajtnga od baterije do razsmernika ? Žal bom moral postavit oboje blizu spalnice,
pa da vem kako daleč stran se moram res matrat it...

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.448
2.184
113
Jaz imam občutek, da boste ob tej vladi lastniki SE nategnjeni.
Ne privoščim, želim vam le super, samo občutek ob telih kekcih mi pravi da vas bodo na vsak način hoteli na suho....

Ta letni obračun se zna spremeniti v mesečnega, oziroma neko neugodno opcijo

klekej

Majstr
26. jul 2007
5.456
346
83
34
Razmisljam o SE. Hisa montazna 1990, nova okna, streha, fasada, visokotemp. toplotna, skratka vse obnovljeno. Poloznica za november 150€. Po ulici jih je kar nekaj, hvalijo itak vsi. It v to ali ne? Priblizen steosek?

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.011
566
113

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
Vsaka stvar seva. Za začetek bi si lahko pogledali frekfenčni spekter in hitro ugotovili frekfenco sevanja oz pri kateri sevanje začne povzročat spremembe in postane škodljivo. Če pa govorimo samo o sevanju kar tako, je pa to šank debata.