sončna elektrarna

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Glede na nove pogoje pri SunContract, glede tega, da se viškov ne da prenašat, študiram ali je sploh še smiselno predimenzionirat panele na strehi. Če imam letno porabo cca 7 MWh, dam gor panele, da pokrijem to in ne višek, ker itak nimam kam z njimi?
Koliko je racionalno več proizvodnje predvidet, +10% ?

Ko ti pošljejo ponudbo za 8Kw 11k€ za 12kw pa 12,2k€ postane smiselno.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in ncnifrej

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.676
3.271
113
Petrol postaja kreativen

20231213_172454.jpg

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
danes na prvem radijskem kanalu (13.december)
10 minuta

uporabniki ki imajo sončno elektrarno in toplotno črpalko se bo povprečen strošek precej povišal
direktorica Agencije za energijo Duška Godina in direktor Elesa Aleksander Mrvar

fak, tisti, ki smo vlagali... tudi izpolnjevali obveznosti Slovenije za okoljsko energijo (sončne), izboljševali kvaliteto zraka (toplotne)... bomo zdaj še več plačevali kot povprečna gospodinjstva

(Pogajalci na podnebnem vrhu v Dubaju vendarle sklenili končni dogovor
Pogajalci na podnebnem vrhu v Dubaju so zjutraj vendarle sklenili končni dogovor, ki poziva k odmiku od uporabe fosilnih goriv, ne pa tudi k njihovi popolni odpravi. Dogovor vsebuje še 7 drugih korakov za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Kot je dejal predsedujoči podnebni konferenci, Sultan Al Džaber, je dogovor dober toliko kot njegova izvedba, zato je pozval da dogovor zaživi v konkretnih dejanjih.
Preostale novice: V Gazi nadaljevanje izraelskih napadov kljub pozivu generalne skupščine Združenih narodov k premirju. Predsednica Pirc Musar prvič nagovorila poslance državnega zbora.
Pristojni o zvišanju omrežnine: to bodo občutili večji porabniki. )

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
Jaz sem si naredil izračun po onem programu/linku zgoraj (oz. iz druge teme). Če sedaj plačam okoli 15€ na mesec, bom po novem nekih 35€, torej 100+% povišanje.
Po drugi strani pa bodo "navadni" uporabniki še vedno plačevali 130+€ s porabljeno elektriko.

Bomo preživeli, kar nas ne ubije nas jača!

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
86
18
8
To z dvigom omrežnin razumem , to bo prizadelo vse uporabnike, sicer procentualno največ uporabnike s SE.

Ne razumem dodatnih groženj za uporabnike SE, se mogoče pripravlja še kak dodaten davek na SE?

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.053
69
48
Zakaj se bo uporabnikom, ki imajo sončno elektrarno povprečen strošek precej povišal?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Uresnicuje se napoved SJTV1 iz pred nekaj let, zakaj bo pametno dajati baterijo v sistem.
Za nizanje oddajne in prevzete moci.
Takrat smo sicer mislili da bo to bolj veljalo samo za podjetja, zdaj bo jnvesticija v baterijo lahko hitro povrnjena tudi v gospodinjstvu.
Sploh ce bos pozimi v 1.cb sel preko 10kw...
Daniel
Jaz se z novim letom poslavljam zaenkrat od Petrola. Ce kdo rabi njihove tocke mu jih "prodam" (ce je mozno).
So me razjezili jeseni

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Po mojem so baterije naslednji logični "napizd" za hype-anje. Z novim letom iz letnega mesečni netmetering, realno gledano bodo morale cene SE drastično pasti, ali pa bo treba izumiti nekaj da se bo dalo "izračunati" kvazi-plus na nek dolgi rok. Edina logična/tehnična alternativa znižanju cen so baterije, čeprav poleti ne boš mogel nafilati za pozimi :-/. Recimo izračun zgoraj od Sama izoliranca (ni mišljeno kot napad na njega, da ne boš vzel osebno, zgolj opažanje na podlagi tvojih podatkov) - razlika 100 EUR na mesec v plačilu. To je 1200 EUR na leto razlike, pri investiciji 15k€ je to 12 let, kar je blazno dolg ROI. Se pravi šele 13. leto si na plusu, oziroma jurja boš prvič prihranil šele čez 13 let. Bomo videli v katero smer bodo šle drugo leto subvencije, jaz bi stavil na baterije - SE se bo pocenila za 30%, baterije zraven bodo pa podražile vse skupaj.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
Dejansko se je v zadnjem mesecu za uporabnike SE povečal mesečni znesek prispevkov za 300%, na SC ne bo možno več prenašati viške, se kar vrstijo udarci po SE uporabnikih, tega ne moreš zanikat
Razen da smo vmes dobili nazaj prispevek za OVSE, se meni ni nič spremenilo, prav tako mi SC dol visi, E+ mi plača viške, sicer nekih 40€ za MW ampak boljše kot nič.

Po mojem so baterije naslednji logični "napizd" za hype-anje. Z novim letom iz letnega mesečni netmetering, realno gledano bodo morale cene SE drastično pasti, ali pa bo treba izumiti nekaj da se bo dalo "izračunati" kvazi-plus na nek dolgi rok. Edina logična/tehnična alternativa znižanju cen so baterije, čeprav poleti ne boš mogel nafilati za pozimi :-/. Recimo izračun zgoraj od Sama izoliranca (ni mišljeno kot napad na njega, da ne boš vzel osebno, zgolj opažanje na podlagi tvojih podatkov) - razlika 100 EUR na mesec v plačilu. To je 1200 EUR na leto razlike, pri investiciji 15k€ je to 12 let, kar je blazno dolg ROI. Se pravi šele 13. leto si na plusu, oziroma jurja boš prvič prihranil šele čez 13 let. Bomo videli v katero smer bodo šle drugo leto subvencije, jaz bi stavil na baterije - SE se bo pocenila za 30%, baterije zraven bodo pa podražile vse skupaj.
Tvoj izračun zame (in tudi večino lastnikov SE) ne velja, po dveh postavkah vsaj, ne po razliki, ki bi bila ob moji porabi vsaj 2X višja, še manj pa po vrednost SE - ne vem iz kod si potegnil vrednost 15k€ - večina se vrti okoli 13k€, moja še dosti manj.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.735
5.898
113
Eno vprašanje glede baterij... moj solaredgev razsmernik ni narejen da rokuje z baterijo. Torej, kako bo baterija vedela, kdaj se naj polni in kdaj prazni?

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Eno vprašanje glede baterij... moj solaredgev razsmernik ni narejen da rokuje z baterijo. Torej, kako bo baterija vedela, kdaj se naj polni in kdaj prazni?
Zamenjat boš moral inverter v hibridnega. Če nisi z optimizaotrji preveč zapel v SolarEdge, morda lahko celo druge firme hibridni inverter ?

kajote

Fizikalc
11. dec 2007
390
178
43
danes na prvem radijskem kanalu (13.december)
10 minuta

uporabniki ki imajo sončno elektrarno in toplotno črpalko se bo povprečen strošek precej povišal
direktorica Agencije za energijo Duška Godina in direktor Elesa Aleksander Mrvar

fak, tisti, ki smo vlagali... tudi izpolnjevali obveznosti Slovenije za okoljsko energijo (sončne), izboljševali kvaliteto zraka (toplotne)... bomo zdaj še več plačevali kot povprečna gospodinjstva

(Pogajalci na podnebnem vrhu v Dubaju vendarle sklenili končni dogovor
Pogajalci na podnebnem vrhu v Dubaju so zjutraj vendarle sklenili končni dogovor, ki poziva k odmiku od uporabe fosilnih goriv, ne pa tudi k njihovi popolni odpravi. Dogovor vsebuje še 7 drugih korakov za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Kot je dejal predsedujoči podnebni konferenci, Sultan Al Džaber, je dogovor dober toliko kot njegova izvedba, zato je pozval da dogovor zaživi v konkretnih dejanjih.
Preostale novice: V Gazi nadaljevanje izraelskih napadov kljub pozivu generalne skupščine Združenih narodov k premirju. Predsednica Pirc Musar prvič nagovorila poslance državnega zbora.
Pristojni o zvišanju omrežnine: to bodo občutili večji porabniki. )

me zanima kako bo obračunano kadar imaš npr. 80 % pridelano preko S.E., kakih 20% pa ti manjka - se pravi dokup ?

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Pri subvencijah je že sedaj tako, da za cca. 20-30% dodatnega vložka v SE, si dobil zraven še baterije.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi