MPO da. 50% računa gre v DDV in so me avtomatsko dali pod MPO. Bolj mi je zanimiva tista kreativnost o zaračunavanju nekih odstopanj, kaj bi naj sploh odstopalo?Poslovni odjem?
Kje imaš kake grožnje?
Dejansko se je v zadnjem mesecu za uporabnike SE povečal mesečni znesek prispevkov za 300%, na SC ne bo možno več prenašati viške, se kar vrstijo udarci po SE uporabnikih, tega ne moreš zanikatKje imaš kake grožnje?
Poglej kje je konkurencaMPO da. 50% računa gre v DDV in so me avtomatsko dali pod MPO. Bolj mi je zanimiva tista kreativnost o zaračunavanju nekih odstopanj, kaj bi naj sploh odstopalo?
Razen da smo vmes dobili nazaj prispevek za OVSE, se meni ni nič spremenilo, prav tako mi SC dol visi, E+ mi plača viške, sicer nekih 40€ za MW ampak boljše kot nič.Dejansko se je v zadnjem mesecu za uporabnike SE povečal mesečni znesek prispevkov za 300%, na SC ne bo možno več prenašati viške, se kar vrstijo udarci po SE uporabnikih, tega ne moreš zanikat
Tvoj izračun zame (in tudi večino lastnikov SE) ne velja, po dveh postavkah vsaj, ne po razliki, ki bi bila ob moji porabi vsaj 2X višja, še manj pa po vrednost SE - ne vem iz kod si potegnil vrednost 15k€ - večina se vrti okoli 13k€, moja še dosti manj.Po mojem so baterije naslednji logični "napizd" za hype-anje. Z novim letom iz letnega mesečni netmetering, realno gledano bodo morale cene SE drastično pasti, ali pa bo treba izumiti nekaj da se bo dalo "izračunati" kvazi-plus na nek dolgi rok. Edina logična/tehnična alternativa znižanju cen so baterije, čeprav poleti ne boš mogel nafilati za pozimi :-/. Recimo izračun zgoraj od Sama izoliranca (ni mišljeno kot napad na njega, da ne boš vzel osebno, zgolj opažanje na podlagi tvojih podatkov) - razlika 100 EUR na mesec v plačilu. To je 1200 EUR na leto razlike, pri investiciji 15k€ je to 12 let, kar je blazno dolg ROI. Se pravi šele 13. leto si na plusu, oziroma jurja boš prvič prihranil šele čez 13 let. Bomo videli v katero smer bodo šle drugo leto subvencije, jaz bi stavil na baterije - SE se bo pocenila za 30%, baterije zraven bodo pa podražile vse skupaj.
Zamenjat boš moral inverter v hibridnega. Če nisi z optimizaotrji preveč zapel v SolarEdge, morda lahko celo druge firme hibridni inverter ?Eno vprašanje glede baterij... moj solaredgev razsmernik ni narejen da rokuje z baterijo. Torej, kako bo baterija vedela, kdaj se naj polni in kdaj prazni?
Torej, brezveze razmišljat o tem. Nikoli ne bo računice. Potem raje dol pošraufam vse in zakopljem na vrtu.Zamenjat boš moral inverter v hibridnega. Če nisi z optimizaotrji preveč zapel v SolarEdge, morda lahko celo druge firme hibridni inverter ?
danes na prvem radijskem kanalu (13.december)
10 minutaPogajalci na podnebnem vrhu v Dubaju vendarle sklenili končni dogovor
Pogajalci na podnebnem vrhu v Dubaju so zjutraj vendarle sklenili končni dogovor, ki poziva k odmiku od uporabe fosilnih goriv, ne pa tudi k njihovi popolni odpravi. Dogovor vsebuje še 7 drugih korakov za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Kot je dejal predsedujoči podnebni konferenci...prvi.rtvslo.si
uporabniki ki imajo sončno elektrarno in toplotno črpalko se bo povprečen strošek precej povišal
direktorica Agencije za energijo Duška Godina in direktor Elesa Aleksander Mrvar
fak, tisti, ki smo vlagali... tudi izpolnjevali obveznosti Slovenije za okoljsko energijo (sončne), izboljševali kvaliteto zraka (toplotne)... bomo zdaj še več plačevali kot povprečna gospodinjstva
(Pogajalci na podnebnem vrhu v Dubaju vendarle sklenili končni dogovor
Pogajalci na podnebnem vrhu v Dubaju so zjutraj vendarle sklenili končni dogovor, ki poziva k odmiku od uporabe fosilnih goriv, ne pa tudi k njihovi popolni odpravi. Dogovor vsebuje še 7 drugih korakov za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Kot je dejal predsedujoči podnebni konferenci, Sultan Al Džaber, je dogovor dober toliko kot njegova izvedba, zato je pozval da dogovor zaživi v konkretnih dejanjih.
Preostale novice: V Gazi nadaljevanje izraelskih napadov kljub pozivu generalne skupščine Združenih narodov k premirju. Predsednica Pirc Musar prvič nagovorila poslance državnega zbora. Pristojni o zvišanju omrežnine: to bodo občutili večji porabniki. )
Pri subvencijah je že sedaj tako, da za cca. 20-30% dodatnega vložka v SE, si dobil zraven še baterije.Po mojem so baterije naslednji logični "napizd" za hype-anje. Z novim letom iz letnega mesečni netmetering, realno gledano bodo morale cene SE drastično pasti, ali pa bo treba izumiti nekaj da se bo dalo "izračunati" kvazi-plus na nek dolgi rok. Edina logična/tehnična alternativa znižanju cen so baterije, čeprav poleti ne boš mogel nafilati za pozimi :-/. Recimo izračun zgoraj od Sama izoliranca (ni mišljeno kot napad na njega, da ne boš vzel osebno, zgolj opažanje na podlagi tvojih podatkov) - razlika 100 EUR na mesec v plačilu. To je 1200 EUR na leto razlike, pri investiciji 15k€ je to 12 let, kar je blazno dolg ROI. Se pravi šele 13. leto si na plusu, oziroma jurja boš prvič prihranil šele čez 13 let. Bomo videli v katero smer bodo šle drugo leto subvencije, jaz bi stavil na baterije - SE se bo pocenila za 30%, baterije zraven bodo pa podražile vse skupaj.
Recimo izračun zgoraj od Sama izoliranca (ni mišljeno kot napad na njega, da ne boš vzel osebno, zgolj opažanje na podlagi tvojih podatkov) - razlika 100 EUR na mesec v plačilu. To je 1200 EUR na leto razlike, pri investiciji 15k€ je to 12 let, kar je blazno dolg ROI. Se pravi šele 13. leto si na plusu, oziroma jurja boš prvič prihranil šele čez 13 let