sončna elektrarna

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
V tem je napaka, da zapravljamo denar s plinom in še posebej z ostalimi nestabilnimi viri, bi pa morali imeti že NEK-x.
Me prav zanima, kake redukcije bodo v zimskih dnevih brez sonca izvajali tisti, ki se ogrevajo na toplotno črpalko zrak-voda? Karkoli ugasnejo, bo treba toploto nadoknaditi z virom, ki ima ravno v mrazu najslabši izkoristek.
Resno, za odrasle ljudi, kje bomo dobili elektriko v času največje porabe, ko ugasne TEŠ?
EU energetski sistem jo bo zagotovil . Ampak zgodovina kaže, da ko zmanjka, se najdejo poti, da pogodbe ne veljajo in dobijo vire najmočnejši ali tisti, ki imajo svoje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Glede TC je moje mnenje ze velikokrat povedano. Luknja v lastno koleno. Isto ogrevanje s plinom v urbanih okoljih kjer so toplovodi. Lesa segnije po moji oceni v slovenskih gozdovih "polovico".

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Kar tolaži se.
Nekoč bodo neki bolj zeleni naravovarstveniki pogruntali, da je uporaba lesa iz gozdov silno neekološka. Milijone let, ga ni nihče spravljal ven in je narava bila v potrebnem "sožitju". Nič ne zgnjije, le povsem naravni krog se zaključi.
:evil:
Kaka pongruntavščina v tem stilu bi glede na ostalo obnašenje znala priti že iz trenutne politike.

• Všeč mi je
Reactions: Daniel in Hanzi

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Da bi to videl.kakp so se danes propeler vrtel v razdtrem in senozetih..
Tako da ti v soncu, dezju in ponoci placujes jenkijem uran, jaz pa se bom ob ustrezni cenovni politiki prilagodil s porabo elektrike.
Ko ne bo ne sonca, ne vetra, ne vode, bo pa eleltrika 10x drazja iz plina in bom jaz v hisi uvedel redukcije.
A mi lahko poves kam da NEK elektriko ponoci in preko vikenda ko je ppraba elektrike cetrtina dnevne proizvodnje.
NEK dela 24/7 s 100%

Ustavijo se druge elektrarne (morda tudi JEK takrat zmanjša za melenkost),
pametna podjetja čakajo klic od elektra, če lahko prosim zaženejo plavže, ker jim v naslednjih 5 urah lahko dostavijo elektriko po 0€,
prodamo drugim iz EU, ki jo takrat potrebujejo,
itn... trg in prenos elektrike deluje, ne se bat. Se hitreje odzove, kot Arabci uspejo poslat nove sodčke nafte.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: Pepe in Hanzi

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Eno leto nazaj sem oddal vlogo, ki je bila zavrnjena.... Potrebna nadragnja trafo postaje. Sedaj se nekaj dogaja na naši postaji, so izvajali neka dela... Lahko oddam enako vlogo, ki sem jo poslal že leto dni nazaj?
Normalno da lahko. Celo zaželjeno je, da to storite vsi, ki že imate SE in neko odjemno moč, ker v prihodnosti jo boste potrebovali še več. Pa bi z iskanjem soglasja v letu 2024+ izpadli iz letnega netmeteringa. Z dodatnim iskanjem letos, pa ne.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Ustavijo se druge elektrarne (morda tudi JEK takrat zmanjša za melenkost),
pametna podjetja čakajo klic od elektra, če lahko prosim zaženejo plavže, ker jim v naslednjih 5 urah lahko dostavijo elektriko po 0€,
prodamo drugim iz EU, ki jo takrat potrebujejo,
itn... trg in prenos elektrike deluje, ne se bat. Se hitreje odzove, kot Arabci uspejo poslat nove sodčke nafte.
Vse to velja tudi za soncnice.
Ko ne bo sonca, bo pa hans iz porenja poslal elektrone iz propelerjev ki bodo mlatili 100/h.

• Všeč mi je
Reactions: jest5

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Pa znajo se danes racunalniki sami zmenit med sabo.
Ko nekdo ponudi ustrezno ceno, drug racunalnik da stikalo na on.
Zadeva manj kot sekunde najbrz....
Vprašaj NGEN koliko telegonistov imajo zaposlenih da vklapljajo baterije ko je poceni elektrika in oz njih potem oddajajo elektriko ko je le ta draga

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Ljudi pokličeš na delo, ker je sonce in pošlješ domov, ker je postalo preveč oblačno. V oblačnem mesecu pač ne naberejo dovolj delovnih ur in izdelki ne nastajajo, dobav ni. Zelo preprosto. Zato ne veste, čez koliko mesecev boste dobili naročen avto, ker sonce zajebava. :evil:
Le kje eni geniji spijo, da jih ne ukradejo.
Realno pa je to, da podjetja postavljajo svoje baterije, da lovijo nižje cene znotraj okna 24 ur. Ampak niti pod razno niso sposobni shraniti energije za daljše obdobje.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Nekaj je, da daš stikalo na "on". Drugo je pa potreben čas za opravljeno delo. V 5 urah, kot je nabluzil višje, plavž komaj ogreješ in zalaufaš linijo, kaj šele, da kaj narediš :valjamse:
Zapenjate v tri krasne na posamezno besedo, ko sem dal samo primer kako se to lahko uravna. Če se malenkost drugače (ne plavž ampak kaj drugega), se pač bo. Verjemi da trg elektrike deluje. Bolje kot naftni sodčki, ko se jim v sueškem ladja postrani postavi, cene pa skačejo kot nore tudi za sodčke, vsakič ko se en Arabc rastreli.
Kaj vam gredo tolk sončnice na živce - vsaj poleti ob soncu proizvajajo elektriko. Izumi raje nekaj poceni/home-use, da jo bo ustvarjalo še pozimi (in ponoči), in nehaj trolat.

Ljudi pokličeš na delo, ker je sonce in pošlješ domov, ker je postalo preveč oblačno. V oblačnem mesecu pač ne naberejo dovolj delovnih ur in izdelki ne nastajajo, dobav ni. Zelo preprosto. Zato ne veste, čez koliko mesecev boste dobili naročen avto, ker sonce zajebava. :evil:
Ne, ampak takrat kupiš dražjo elektriko na trgu, in (če se ti povprečje z drugimi dnevi ni izšlo) prevališ ceno na kupca. To je resnica. Enako je pri nafti. Takoj dobiš dražje kmetijske izdelke in smučarijo, čim gre nafta malo gor. Ko/če gre dol, pa noben ne muksne.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in Hanzi

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.005
3.701
113
Le kje eni geniji spijo, da jih ne ukradejo.
Realno pa je to, da podjetja postavljajo svoje baterije, da lovijo nižje cene znotraj okna 24 ur. Ampak niti pod razno niso sposobni shraniti energije za daljše obdobje.
Če se ustrezno beleži čas prihoda in odhoda v službo in, da je na koncu meseca doseženo ustrezno število ur je vse po P.S.-u.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Nam pa gredo na živce osebki, ki bi s sončnicami naivno reševali svet.

In sanjali, da ne rabimo dodatnih stabilnih virov. Dokler ne bomo spet doživljali redukcij kot smo jih nekateri pred desetletji v državi z drugim imenom že.
Podobno kot je reševanje prometnih zagat okrog glavnega mesta. Nič nam ne pomaga, da je pred 20-imi leti vse lepo šlo, stvari so se spremenile, nekaj je treba narediti. Na tem območju se glede prometne infrastrukture po izgradnji avtoceste ni dodalo nič bistvenega. In še kar se čaka, dokler ne bo vse skupaj povsem obstalo.
Dva največja vira elektrike se bosta v naslednjih 20-ih letih ugasnila. TEŠ in tudi NEK slej ko prej. To so projekti desetletij. Mi pa mučkamo in čakamo in računamo, da bodo drugi poskrbeli za nas. Vmes pa bo poraba rasla. Ne bo se izšlo ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Saj drugi bodo poskrbeli za nas. Z veseljem. Za ustrezno placilo seveda.
Sicer pa berem da je cena materila za SE v "prostem padu".
Paneli baje ze po 70-80€

• Všeč mi je
Reactions: sad