sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.866
6.524
113
Vse res... Zdaj pa SE gor ali pa dol, gre na splosno in okoli tega skoraj v vsaki temi zašumi. Sistemi in situacije so, kake so in se spremenijo, kakor se. Direktno posameznik ne more vplivati (posredno samo in se to ne ve, kaj voli) in vzklikati, da je sistem glup/nefer/napačen je v 99,9% enako produktivno, kot metanje ob steno. Sistem/situacijo se vzame, kakor je in naredi z njima, kar lahko, da je zate najbolje. Rezultat je za posameznika tako najbolj ugoden in sekirancije in stresa s tega naslova je tako najmanj.

Kar se tiče SE konkretno... Fascinantno se mi zdi, kako so ljudje pripravljeni zaratiti okrog te brezvezarije. Po drugi strani me pa veseli, ker vedno se je treba malo sporeči, za trening, in ocitno pravih problemov ni, pa je tudi SE OK za to...

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.723
113

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Upam, da se to ne nanaša name? Ker nisem nikjer zaratil, le ogledalo sem mu nastavil.
Glede tega, da je letni netmetering škodljiv za elektro sistem, pa verjetno tudi ni potrebno zaratiti. Razen, če živiš v alternativni realnosti. Potem verjamem, da tega ne razumeš.

• Všeč mi je
Reactions: BLABLABLA

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje
Je rekel škodljiv.... da je škodljiv so rekli upravljalci omrežja, ker rabijo par milijard€, ker so v 70 letih vse zagonili za sebe.

Ker imam precej KW SE in veliko sodelujem z vsemi v tej verigi, se samo smejim tem komentarjem.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.866
6.524
113
Ne, ne na tebe... Govorim o tem kake so debate na 200+ strani v tej, temi. La se 200 strani po drugih temah. Pa to samo ta forum.

Koliko je net metering pri nas škodljiv je pa povsem drugo vprasanje. Cost/benefit je v vseh glavah, razen samooklicanih pravicnezev. Kje pri nas se kazejo tezave s tem? Je komu ze kdaj kaj dol vrglo ali kaj zaradi sončnic? A je tako bolj na nacelni ravni. Je bilo pa treba nekaj narediti okoli penalov, ki jih tudi vsi placujemo. In je nastal sistem, kjer je obesila drzave stroske "investicije" na slehernika, da se manj kazni placuje. Do tam, kjer se kaj dosti ne pozna. Zdaj, ko se je kolesje zavrtelo končno in se je janeza premaknilo, pa ni treba vec poceni pokušin in bombončkov. Subvencije dol, sistem drug in se zmeraj ne bo štal v omrežju, ker ima elektro proste roke, da nekomu, ki bi vseeno želel, reče "ne". To je sivina tega sistema. Kdor živi Č/B, ima pa res tezave z alternativnimi svetovi.

Seveda, to je moje razumevanje situacije. Najbrz pa vsi mimo vsak nekje sekamo, ker nekih info kaj zakaj in kako nimamo. Brati to, kar ne nam servira z vseh moznih medijev in ven vzeti tisto, kar igra enako vižo, kar mi radi slišimo, ostalo za zanemariti ni enako kot "poznavanje situacije in informirana stališča".

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.866
6.524
113
Včasih, pa treba jo je imeti. Da par soncnic dela štalo v sistemu, ni zdrava kmecka pamet. Zdrava kmecka pamet je diametralna polarizaciji. S tem imamo pa dandanes blazne probleme. Vse je 0/I.

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Včasih, pa treba jo je imeti. Da par soncnic dela štalo v sistemu, ni zdrava kmecka pamet. Zdrava kmecka pamet je diametralna polarizaciji. S tem imamo pa dandanes blazne probleme. Vse je 0/I.
Hvala, da mi praviš, da je nimam. No vidiš. Sedaj bi se ti šla vojno. Jaz nisem napisal, da se bo sistem razsul zaradi nekaj sončnic in tvoj 0/1. Preberi točno, kaj sem napisal.
Glede tega, da je letni netmetering škodljiv za elektro sistem, pa verjetno tudi ni potrebno zaratiti.
Torej vsaka sončnica v sistemu letnega netmeteringa je škodljiva za elektro sistem. Koliko (in pri kakšni količini sončnic bi sistem počepnil) pa jaz kmet ne znam razložiti.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
v bistvu rabmo mi en
Vse je 0/I.
v bistvu rabmo "50 odtenkov sive"... en tak soft filmčk ;)

tisti ki nas (SE) ne marate - dejte se že odločit kaj vas peče:
a) netmetering (da se bom v prihodnosti malo bolj ugodno ogreval kot vi)
b) al da vam "zjebemo/obremenimo" elektro sistem

Če je a - imeli ste šanso tudi sami postavt.
Če je b - pizdite na napačnega.. tudi sedanji lastniki SE smo plačevali vse kar je bilo na položnicah.. drugo vprašanje pa je, kam je ta denar dejansko šel.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.866
6.524
113
tako je in tu ni kmečke pameti. to je 0/I. arbitrarnega pomena, praktične vrednosti oziroma v tem primeru škodljivosti za elektro sistem, kjer bi se kaj poznalo pa ni. In je tudi ne bo, ker enostavno, ko se izkaže, da bi lahko bila, Elektro ne pusti montirati in ne bo pustil, dokler ne bo kaj posodobil, ki bo, če bo, ko bo. In je povsem vseeno, ko se spet nekateri tretji tej zgodbi vekajo, kako ni fer, da oni ne morejo postaviti SE, sosed jo je pa lahko.

Motilci elektroomrežja so pa vsi, ki so izven balansa poraba/proizvodnja =/= 0. To je bilo pred sončnicami? A je to zdaj novo?

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Bom še tebi napisal, vsaj kaj zame velja: jaz zaradi tega tebe prav nič manj ne maram in te sovražim in pljuvam po tebi. V bistvu ti čestitam, da si izkoristil sistem in naj ti dolgo dela. Vem pa, da bom tudi sam plačeval višjo ceno elektrike zaradi vseh teh sončnih na letnem netmeteringu. Pa ti zato še vedno ne je... koga.
Sedaj pa še naprej brezpredmetno (vsaj zame) opravičuj svoj vložek v SE. Meni tega ne rabiš delat.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
Bom še tebi napisal, vsaj kaj zame velja: jaz zaradi tega tebe prav nič manj ne maram in te sovražim in pljuvam po tebi. V bistvu ti čestitam, da si izkoristil sistem in naj ti dolgo dela. Vem pa, da bom tudi sam plačeval višjo ceno elektrike zaradi vseh teh sončnih na letnem netmeteringu. Pa ti zato še vedno ne je... koga.
Sedaj pa še naprej brezpredmetno (vsaj zame) opravičuj svoj vložek v SE. Meni tega ne rabiš delat.
ne rabim nikomur nič opravičevat, ker je šlo za (kot si pravilno napisal) MOJ vložek.
vse dobro tudi tebi :)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
v bistvu rabmo mi en

v bistvu rabmo "50 odtenkov sive"... en tak soft filmčk ;)

a) netmetering (da se bom v prihodnosti malo bolj ugodno ogreval kot vi)
b) al da vam "zjebemo/obremenimo" elektro sistem

Če je a - imeli ste šanso tudi sami postavt.
Če je b - pizdite na napačnega.. tudi sedanji lastniki SE smo plačevali vse kar je bilo na položnicah.. drugo vprašanje pa je, kam je ta denar dejansko šel.

Sistema ne maramo, ne sončničarjev, ampak držita obe točki:
a. nimajo vsi opcije sončnice, bodisi zaradi lokacije (eni živimo v grapah), same strehe (na vsako ne gredo sončnice, ne boš verjel), ali pa zaradi samega elektroomrežja
b. sistem je že zjeban ker je enotni v EU in ga jebe že na veliko nemčija, zato tudi sedaj omrežninski bloki in v prihodnje najbrž dinamična cena elektrike/omrežnine tudi za končnega uporabnika oz. t.i. full smart grid (beri ko ne bo sonca po EU bo cena elektrike 10-30x višja kot ko bo sonce, kakšna je cena za naslednjo uro boš pogledal pa na net in potem razmišljal ali bi danes pekel pečenko ali ne)

Drugače pa sistem OVE* netmeteringa (tak je uradni naziv, nikjer ni eksplicitno omenjen SE netmetering) v RS je na začetku predvideval:
- sončno energijo
- veterno energijo
- vodno energijo
... od tega je v prakso prišlo samo sončničarstvo, kar je posebnost celo na ravni EU. Čeprav sama zakonodaja tehnično omogoča vse troje in se razni uradniki tudi sklicujejo na to. Samo ko prideš v prakso prideš pa pred zid preko katerega ne moreš. ROI faktor je dejansko pri sončnicah najmanjši, in to ranga 10x. Poleg tega je vpliv obeh ostalih virov na samo omrežje precej manjši, ker govorimo o generatorjih ranga 1kW ki imajo precej stabilen dotok (torej vsaj faktor 10x manj obremenitve omrežja kot SE).

*OVE = obnovljivi viri energije

• Všeč mi je
Reactions: sad

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
....... Vem pa, da bom tudi sam plačeval višjo ceno elektrike zaradi vseh teh sončnih na letnem netmeteringu. .....
Prav nič ne plačuješ in ne boš plačeval več ZARADI nas na letnem netmeteringu ker nas je zanemarljiv procent (odštej večje SE, ki niso na netmeteringu ampak so izključno za proizvodnjo in prodajo). Bi pa vsi skupaj plačevali še več za penale EUju, ker ne dosegamo ciljev za prehod v brezoglično družbo.
Če pa slučajno misliš prispevek za OVSE, ki mimogrede na moji položnici trenutno znaša 40% vsega brez DDV, ga plačujemo tudi mi. Jaz nisem vzel nobene eko subvencije za SE in letos bom "šenkal" dobavitelju cca 5 MW - je pa to moj problem.

Pa še nekaj - če so SE taka motnja v sistemu, zakaj največje postavljajo elektro podjetja?

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje
Prav nič ne plačuješ in ne boš plačeval več ZARADI nas na letnem netmeteringu ker nas je zanemarljiv procent (odštej večje SE, ki niso na netmeteringu ampak so izključno za proizvodnjo in prodajo). Bi pa vsi skupaj plačevali še več za penale EUju, ker ne dosegamo ciljev za prehod v brezoglično družbo.
Če pa slučajno misliš prispevek za OVSE, ki mimogrede na moji položnici trenutno znaša 40% vsega brez DDV, ga plačujemo tudi mi. Jaz nisem vzel nobene eko subvencije za SE in letos bom "šenkal" dobavitelju cca 5 MW - je pa to moj problem.

Pa še nekaj - če so SE taka motnja v sistemu, zakaj največje postavljajo elektro podjetja?
nima smisla naprej rinit.

Kot sem napisal, jamrajo za net metering, ne jamrajo pa ko jim OVE predstavlja 20% omrežnine in nas tolče direkt po denarnici.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

APM

Pripravnik
28. okt 2013
114
19
18
Niso net metering zahtevali uporabniki, ampak nam je bila dana možnost postaviti SE pod takimi pogoji. Če je to slabo za omrežje, niso krivi uporabniki ampak tisti, ki so to možnost ponudili. Vsak je imel možnost iskoristiti oz. še vedno ima do konca leta. Če je to dobro ali slabo za omrežje me ne gane, ker nam je bila ta možnost ponujena. Jaz gledam iz drugega zornega kota - letno podarim 5mwh viškov. Kar pomeni da jim podarim 5mWh, katere oni lahko prodajo naprej.

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Kar pomeni da jim podarim 5mWh, katere oni lahko prodajo naprej.
Samo je problem, da jim podariš takrat, ko morajo oni plačevati porabnikom, da to pokurijo, ker je elektrike takrat preveč.
Tak da tak samaritan nisi kot misliš, da si. Dejansko si ti točno tisto, kar sem zgoraj napisal, bil si pa nategnjen tudi s strani ponudnika SE, da si kupil več, kot potrebuješ.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
Samo je problem, da jim podariš takrat, ko morajo oni plačevati porabnikom, da to pokurijo, ker je elektrike takrat preveč.
Tak da tak samaritan nisi kot misliš, da si. Dejansko si ti točno tisto, kar sem zgoraj napisal, bil si pa nategnjen tudi s strani ponudnika SE, da si kupil več, kot potrebuješ.
Saj dejansko ne verjameš v te pravljice? V Sloveniji smo, ne Nemčiji.