Gledano na letni ravniNe poznam nikogar, ki bi sedaj porabil več elektrike iz omrežja kot prej. To bi dejansko pomenilo, da sedaj porabi vse kar je prej + še vso proizvodnjo SE. Je to sploh možno?
Gledano na letni ravniNe poznam nikogar, ki bi sedaj porabil več elektrike iz omrežja kot prej. To bi dejansko pomenilo, da sedaj porabi vse kar je prej + še vso proizvodnjo SE. Je to sploh možno?
kar bizarno...70% tvoje energije je morala termo/jederska itd naredit, kao... sam si pa "samooskrben". Res bizarna scena. Ampak to je realnost. Zato pa tole ne dela, očitno.No jaz sem eden tistih ki porabi več.
Sem hkrati z soncno instaliral tudi toplotno, in s tem avtomatsko povečal porabo.
Sem pa malo gledal po aplilaciji in videl podatek za lansko leto.
Naredil sem 13.40 MWh. porabil 13,
35.
Direktna poraba 30%, 70% pa sem uvozil nazaj iz omrežja.
Šenkal sem pa cca 50kwh
Takšni pogoji so bli, zato sem šel v to.kar bizarno...70% tvoje energije je morala termo/jederska itd naredit, kao... sam si pa "samooskrben". Res bizarna scena. Ampak to je realnost. Zato pa tole ne dela, očitno.
Sistem je v tem napacen, da z SE spodbujamo nakup TC. Ce bi vzpodbiujal klime za poleti bi bilo dobro, tc za pozimi je luknja v koleno.ni letelo na tebe, ampak na sistem.
Ampak mene vse eno nekaj zanima.
Zakaj je lastnik ali upravljalec omrežja vsa leta prodajal nekaj česar nima.
Za naše odjemno mesto že 60 let plačujemo obračunsko moč za 3x25A varovalke oz 10 Kw. Sedaj pa jamrajo da ni prenosnih kapacitet. In nas hocejo omejevat. Po moji butasti logiki bi jih lahko tožil ali vsaj terjal odškodnino ker da so prevaranti. Prodajajo zakupljeno moč, oz prenosne kapacitete, za katere trdijo da jih nimajo.
Zna mogoče to nekdo po domače razložit.
prevaranti? to pa ni lepo od tebe...Ampak mene vse eno nekaj zanima.
Zakaj je lastnik ali upravljalec omrežja vsa leta prodajal nekaj česar nima.
Za naše odjemno mesto že 60 let plačujemo obračunsko moč za 3x25A varovalke oz 10 Kw. Sedaj pa jamrajo da ni prenosnih kapacitet. In nas hocejo omejevat. Po moji butasti logiki bi jih lahko tožil ali vsaj terjal odškodnino ker da so prevaranti. Prodajajo zakupljeno moč, oz prenosne kapacitete, za katere trdijo da jih nimajo.
Zna mogoče to nekdo po domače razložit.
Vse to razumem, ampak zoplotne vlečejo pozimi, sončne pa največ oddajajo poleti.Pri omrežju se gleda na pričakovano porabo. Omrežje ni dimenzionirano, da bi recimo preneslo 100 bajt po 13kW, čeprav ima vsaka bajta tak priklop, ampak se vzame neko povprečno porabo bajte in to da x100 plus še nekaj rezerve.
Potem pa 50 bajt vrže notri TČ, za bonus pa še 20 sončno na streho. Povprečna poraba bajt se dvigne, nekaj jih pa še tišči energijo nazaj v omrežje
Saj lahko toliko jemlješ z omrežja. Še vedno. Samo več boš plačal za to.Ampak po sedanjem pravilu plačujem priključno moč, za varovalke 3x25A, in imam pravico obremenjevat kabel 25A 24 ur na dan. Pa tudi kabel je oče sam kupil, njegov presek pa je predpisalo distribucijsko podjetje, in ga prevzelo v upravljanje.
Menim, da nam vlada z novim načinom obračunavana omrežja, jemlje že pridobljene pravice.
kar bizarno...70% tvoje energije je morala termo/jederska itd naredit, kao... sam si pa "samooskrben". Res bizarna scena. Ampak to je realnost. Zato pa tole ne dela, očitno.
Ma bo kar za dolgo časa.Saj res ne verjameš da bo še to dolgo oz. večno? Treba jih je zdaj do novega leta še čimveč navučt.
Si si sploh prebral članek?Matko
Ne porabi
Razen ce je porabo iz 5 dvignil na 12.
Ker je sel na tc in ev. Ampak na tak nacin potem porabi vsaj 3m3 nafte manj
Se strinjamSaj lahko toliko jemlješ z omrežja. Še vedno. Samo več boš plačal za to.
Problem pa bo, če bodo tudi vsi ostali na tvoji trafo postaji želeli ves čas uporabljati max, kar jim zmorejo varovalke
No to oboje je v reali bikov drek.Bi nam en Nikola prav prišel ki je razvijal brezžični prenos el. energije, posebj pa bi nam prav prišel njegov projekt lovljenja strel...
Ti. Ker vedo, da je ne boš dosegel, sploh pa da ne boš stalno na max možni porabi.Ampak pri dajanju soglasja za priključitev na elektro, nam dustribucijsko podjetje zagotavlja takšno rabo.
To imaš povsot. Hitrost prenosa v mobilnem omrežju, zmogljivost vodovodnega omrežja, cestno omrežje,... Povsot se projektira na pričakovano obremenitev, ker se ve, da ne bodo vsi hkrati DL, odprli pip na max, šli na cesto,...Prodajajo in zagotavljajo in obračunavajo nekaj, česar niso sposobni 100% zagotavljat.
15 minutni interval je vazen samo za zaracunavanje in ne za izrabo elektrike.Se strinjam
Ampak pri dajanju soglasja za priključitev na elektro, nam dustribucijsko podjetje zagotavlja takšno rabo. Nikjer ne pišejo o maksimalni rabi v 15 minutnem intervalu.
Torej pri njih nekaj ne štima.
Prodajajo in zagotavljajo in obračunavajo nekaj, česar niso sposobni 100% zagotavljat. Hkrati pa upajo da se najbolj črn sinarij ne bo zgodil in si talajo visoke plače. Omrežje pa bolj slabo nadgrajujejo glede na trende.
Po drugi stani pa nam propagirajo Toplotne črpalke, el avte.
Veselica šele bo ko bo pri nas 10 al 20% voznega parka na elektriko.
Bi nam en Nikola prav prišel ki je razvijal brezžični prenos el. energije, posebj pa bi nam prav prišel njegov projekt lovljenja strel...
Ma bo kar za dolgo časa.
Stare pogodbe se ne bodo spreminjale.