sončna elektrarna

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
No jaz sem eden tistih ki porabi več.
Sem hkrati z soncno instaliral tudi toplotno, in s tem avtomatsko povečal porabo.
Sem pa malo gledal po aplilaciji in videl podatek za lansko leto.
Naredil sem 13.40 MWh. porabil 13,
35.
Direktna poraba 30%, 70% pa sem uvozil nazaj iz omrežja.
Šenkal sem pa cca 50kwh

• Objave ne odobravam
Reactions: trance0

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.722
113
No jaz sem eden tistih ki porabi več.
Sem hkrati z soncno instaliral tudi toplotno, in s tem avtomatsko povečal porabo.
Sem pa malo gledal po aplilaciji in videl podatek za lansko leto.
Naredil sem 13.40 MWh. porabil 13,
35.
Direktna poraba 30%, 70% pa sem uvozil nazaj iz omrežja.
Šenkal sem pa cca 50kwh
kar bizarno...70% tvoje energije je morala termo/jederska itd naredit, kao... sam si pa "samooskrben". Res bizarna scena. Ampak to je realnost. Zato pa tole ne dela, očitno.

• Objave ne odobravam
Reactions: kajote

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
kar bizarno...70% tvoje energije je morala termo/jederska itd naredit, kao... sam si pa "samooskrben". Res bizarna scena. Ampak to je realnost. Zato pa tole ne dela, očitno.
Takšni pogoji so bli, zato sem šel v to.
Pa se sploh ne sekiram in nimam slabe vesti.
proizvedeno zeleno energijo so pač sosedje porabili, in je lahko Šostanj počival.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
ni letelo na tebe, ampak na sistem.
Sistem je v tem napacen, da z SE spodbujamo nakup TC. Ce bi vzpodbiujal klime za poleti bi bilo dobro, tc za pozimi je luknja v koleno.
Po drugi strani pa SE najbolj dela takrat (pol leta, z izjemo nedelje) ko elektriko najvec rabimo.
Rabimo sedaj samo se en podpben vir ki bi pozimi proizvajal na veliko elektriko. Ker odocil smo se, da jo bomo na veliko zgal.

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
Ampak mene vse eno nekaj zanima.
Zakaj je lastnik ali upravljalec omrežja vsa leta prodajal nekaj česar nima.
Za naše odjemno mesto že 60 let plačujemo obračunsko moč za 3x25A varovalke oz 10 Kw. Sedaj pa jamrajo da ni prenosnih kapacitet. In nas hocejo omejevat. Po moji butasti logiki bi jih lahko tožil ali vsaj terjal odškodnino ker da so prevaranti. Prodajajo zakupljeno moč, oz prenosne kapacitete, za katere trdijo da jih nimajo.
Zna mogoče to nekdo po domače razložit.

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Uradno hočejo špice blažit, dejansko gre pa samo za cuzanje. Ker drugače ne bi večinski del omrežnine vrgli na fiksno.
Pa ti boš moč še vedno imel, samo si je ne boš želel uporabit, ker te bo usekalo po denarnici.
Oz. po spremembi bo ta moč zagotovo na voljo, ker bodo vsi ''optimizirali''.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.951
-8.676
113
Za naše odjemno mesto že 60 let plačujemo obračunsko moč za 3x25A varovalke oz 10 Kw. Sedaj pa jamrajo da ni prenosnih kapacitet. In nas hocejo omejevat. Po moji butasti logiki bi jih lahko tožil ali vsaj terjal odškodnino ker da so prevaranti. Prodajajo zakupljeno moč, oz prenosne kapacitete, za katere trdijo da jih nimajo.

Pri omrežju se gleda na pričakovano porabo. Omrežje ni dimenzionirano, da bi recimo preneslo 100 bajt po 13kW, čeprav ima vsaka bajta tak priklop, ampak se vzame neko povprečno porabo bajte in to da x100 plus še nekaj rezerve.
Potem pa 50 bajt vrže notri TČ, za bonus pa še 20 sončno na streho. Povprečna poraba bajt se dvigne, nekaj jih pa še tišči energijo nazaj v omrežje :evil:

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: endvatri in trance0

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.722
113
prevaranti? to pa ni lepo od tebe...

poglej malo, kjer tile direktorji in odločevalci živijo, če imajo slučajno elektriko in vodo v svojih jamah. :evil:

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
Pri omrežju se gleda na pričakovano porabo. Omrežje ni dimenzionirano, da bi recimo preneslo 100 bajt po 13kW, čeprav ima vsaka bajta tak priklop, ampak se vzame neko povprečno porabo bajte in to da x100 plus še nekaj rezerve.
Potem pa 50 bajt vrže notri TČ, za bonus pa še 20 sončno na streho. Povprečna poraba bajt se dvigne, nekaj jih pa še tišči energijo nazaj v omrežje :evil:
Vse to razumem, ampak zoplotne vlečejo pozimi, sončne pa največ oddajajo poleti.
to pomeni da je kabel celo leto obremenjen.
Ampak po sedanjem pravilu plačujem priključno moč, za varovalke 3x25A, in imam pravico obremenjevat kabel 25A 24 ur na dan. Pa tudi kabel je oče sam kupil, njegov presek pa je predpisalo distribucijsko podjetje, in ga prevzelo v upravljanje.
Menim, da nam vlada z novim načinom obračunavana omrežja, jemlje že pridobljene pravice.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.951
-8.676
113
Ampak po sedanjem pravilu plačujem priključno moč, za varovalke 3x25A, in imam pravico obremenjevat kabel 25A 24 ur na dan. Pa tudi kabel je oče sam kupil, njegov presek pa je predpisalo distribucijsko podjetje, in ga prevzelo v upravljanje.
Menim, da nam vlada z novim načinom obračunavana omrežja, jemlje že pridobljene pravice.
Saj lahko toliko jemlješ z omrežja. Še vedno. Samo več boš plačal za to.

Problem pa bo, če bodo tudi vsi ostali na tvoji trafo postaji želeli ves čas uporabljati max, kar jim zmorejo varovalke :evil:

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
Saj lahko toliko jemlješ z omrežja. Še vedno. Samo več boš plačal za to.

Problem pa bo, če bodo tudi vsi ostali na tvoji trafo postaji želeli ves čas uporabljati max, kar jim zmorejo varovalke :evil:
Se strinjam
Ampak pri dajanju soglasja za priključitev na elektro, nam dustribucijsko podjetje zagotavlja takšno rabo. Nikjer ne pišejo o maksimalni rabi v 15 minutnem intervalu.
Torej pri njih nekaj ne štima.
Prodajajo in zagotavljajo in obračunavajo nekaj, česar niso sposobni 100% zagotavljat. Hkrati pa upajo da se najbolj črn sinarij ne bo zgodil in si talajo visoke plače. Omrežje pa bolj slabo nadgrajujejo glede na trende.
Po drugi stani pa nam propagirajo Toplotne črpalke, el avte.
Veselica šele bo ko bo pri nas 10 al 20% voznega parka na elektriko.
Bi nam en Nikola prav prišel ki je razvijal brezžični prenos el. energije, posebj pa bi nam prav prišel njegov projekt lovljenja strel...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.951
-8.676
113
Bi nam en Nikola prav prišel ki je razvijal brezžični prenos el. energije, posebj pa bi nam prav prišel njegov projekt lovljenja strel...
No to oboje je v reali bikov drek.

Ampak pri dajanju soglasja za priključitev na elektro, nam dustribucijsko podjetje zagotavlja takšno rabo.
Ti. Ker vedo, da je ne boš dosegel, sploh pa da ne boš stalno na max možni porabi.

Prodajajo in zagotavljajo in obračunavajo nekaj, česar niso sposobni 100% zagotavljat.
To imaš povsot. Hitrost prenosa v mobilnem omrežju, zmogljivost vodovodnega omrežja, cestno omrežje,... Povsot se projektira na pričakovano obremenitev, ker se ve, da ne bodo vsi hkrati DL, odprli pip na max, šli na cesto,...

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Se strinjam
Ampak pri dajanju soglasja za priključitev na elektro, nam dustribucijsko podjetje zagotavlja takšno rabo. Nikjer ne pišejo o maksimalni rabi v 15 minutnem intervalu.
Torej pri njih nekaj ne štima.
Prodajajo in zagotavljajo in obračunavajo nekaj, česar niso sposobni 100% zagotavljat. Hkrati pa upajo da se najbolj črn sinarij ne bo zgodil in si talajo visoke plače. Omrežje pa bolj slabo nadgrajujejo glede na trende.
Po drugi stani pa nam propagirajo Toplotne črpalke, el avte.
Veselica šele bo ko bo pri nas 10 al 20% voznega parka na elektriko.
15 minutni interval je vazen samo za zaracunavanje in ne za izrabo elektrike.