sončna elektrarna

19. jul 2007
2.838
1.562
113
1MWh je približno ena povprečna strela. Kar sploh ni tako malo.
Med eno konkretno nevihto se sprosti energija, ki je primerljiva s sproščeno energijo pri eksploziji atomske bombe.
Razlika je samo v koncentraciji energije (atomska točkovno, nevihta čez četrt Slovenije) in času (atomska sekunde, nevihta pa ura).

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
949
136
43
Samo gospodinjstva porabijo letno 12GWh energije (od tega 4GWh elektrike). Kje je še vsa industrija.
Če bi ujel par strel , kot je navedel eden zgoraj, si pridobil npr. 5MWh. Na eni strani sem prebral, da je per capita v SLO poraba (samo!) elektrike 6,4MWh.
Ostane samo še Jezusov čudež s kruhom in ribami, da s tem celo leto pokrivaš komplet Slovenijo, kot je navedel isti user.

To je to okrog zelo napačne računice - po parih strelah ima en prebivalec elektriko (tudi za na šiht), vsi ostali pa na svečah (tudi mašine na šihtu).

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Če bo pa nabil vse porabnike na fula (moč kW), bo pa tudi SEjaš plačal (pozimi) 10x omrežnine, ne le 4x :(
Jaz zase vem, da sem sposoben s timerji urediti zadevo, ki bi žgala cel čas do moči, ki bi jo sicer maksimalno dejansko potreboval. Imam že sedaj tako urejeno.

Čeprav realno: moj eko jaz bi mi to verjetno preprečil. :(

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.865
6.520
113
Na koncu bo največji zmagovalec konzervativni uporabnik, ki ni skočil v novotarijo na vrat na nos, sploh tisti, ki menjajo že obstoječe sisteme v hišah.
Koliko primerov vidim, ko 10+ let stare hiše, ki so praktično nove mečejo ven popolnoma dobro delujoče ogrevalne sisteme (olje, drva, peleti, plin,..) in menjajo na TČ + sončna. In to hiše z že dobro izolacijo, dobrimi okni, skratka so grajene energetsko varčno.

In potem jokajo, ker so dali 30k za novo ogrevanje s sončno na strehi in preračunavajo koliko bodo privarčevali letno in cifre niso take kot si želijo. In vse to ko so ravno odplačali (če) kredite za samo gradnjo.

Tu zdaj tudi na novo toplo vodo odkrivamo. Navlekli so nas na TČ. Pred tem na drva, se pred tem na olje ipd itn. Folk pa ko bebav eni vsakic menjajo in devajo za notri za 30let. Vcasih si mislim, da pri vseh teh ponavljajocih se zgodbah, sploh ne morem kriviti prodajalcev, ampak eni orav iscejo opcije, kako se jih zejne cez vodo pelje.

Kar se pa se ni zgodilo, je pa to, da je kdo menjal delujoc sistem in bi se mu vse skupaj obrnilo hitreje kot ce bi pustil in menjal na aktualen "trend" ko je treba. Edino malo izolacije na bajto res razliko dela, ker potem se po sploh splaca vleci zivljenje obstojece peci, dokler gre.

• Všeč mi je
Reactions: sad

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Mater ste sitni s temi kurilnimi napravami. Kaj vam ni jasno tukaj? Seveda elektrika se draži ampak še vedno kljub vsej tej dragnji ti v najhujši zimi TČ ne bo požrela za 100€ štroma in boš z njo grel hišo. Pa grejte celo hišo na plin pa da vidim kakšna bo položnica. Aja drva bi? Že, ampak z drvami je delo. Kaj še ostane? Pa ne vem od kje vam informacije o tem da stane TČ 20 ali 30k€?

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje
20kw elektrarna plus 17kw TČ plus sanitarna TČ in si na 30k€.
Je pa res, da grejemo 450m2.
Za 120m2 sodobno gradnjo je dovolj polovica tega zneska.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.865
6.520
113
Prvi prihranek je ven vreči sanitarno TČ. Razen če je bila že prej notri. Ne vem, zakaj bi človek kupoval sanitarno TČ, če istočasno kupuje ogrevalno...

Vse ostalo... Je bilo že premleto večkrat, na vec mestih. Izkusnje so pa zelo različne, pa vsi smo prepričani, da smo prav in pametno naredili.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Od kje to? Recimo Panasonic 9kW je pod 13 jurjev. Z 200l bojlerjem za sanitarno vodo.
Mitsubishi, Kronoterm... sej 13k je tudi skoraj 15k :) bistvo je, da so cene ponorele. Upam, da se po 2024 umirijo, ko se neha hajka z letnim netmeteringom. btw. na kaj je treba pazit pri različnih voda/zrak sistemih različnih proizvajalcev - ali je za tole že bolje drugo temo odpret :) ?!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Mi smo delali hišo tam 2020/2021. Za 8KW toplotnalo Toshiba + 2 dvojčka klime Toshiba (dve zunanji + 4 notranje enote) brez montaže smo dali cca. 9000€. Nimam zdaj tukaj računov ampak mislim da je bila samo tolotna tam 4500€ minus subencija. Koliko stane talno, bojler in ostalo nima veze, to potrebuješ tudi pri plinu, drvah, olju... tako da težko je reči da so/smo bili nategnjeni tisti ki smo do lani/letos montirali toplotno. Se pa strinjam, če bi za TČ moral danes dati res 15k bi to bilo too much. Sicer pa ravno gledam, primerljiva TČ, nov model Estia 8KW stane danes polna cena brez popusta z 22% DDV 6k€. Ni neke drame. Z montažo samo 9,5%. Kot sem rekel, bojler, montažo ter instalacije pa moraš kupiti tudi pri drugih vrstah ogrevanja.