sončna elektrarna

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.735
5.897
113
Elektrooligarhi imajo premale božičnice, ali kaj se je iz danes na jutri tako spremenilo?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.735
5.897
113
In kako boš recimo pozimi ko so nastavili najvišjo omrežnino, uravnotežil sistem?

Hočem ti rečt, obirajo nas. Čakam samo razglas koliko nagrad si bodo med seboj razdelili.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
In kako boš recimo pozimi ko so nastavili najvišjo omrežnino, uravnotežil sistem?

Hočem ti rečt, obirajo nas. Čakam samo razglas koliko nagrad si bodo med seboj razdelili.

kupil manj močno TČ, ponoči nafilal hranilnik, da boš opoldne dal TČju nekaj kW (ne vsega seveda, ker nimaš tako močnega hranilnka, ker je
ektremno drag), filal BEV bolj počasi - ne na 11kW, kregal otroke naj počakajo z igranjem 1kW PCja igric dokler mama kuha na indukcijski, itn...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.328
9.559
113
EU
Prej sem enkrat vprađal glede teh novih omrežnin, žal mi niste odgovorili.
So te nove cene in bloki omrežnin SLO pogruntavščina, ali je v preostali Evropi to že takšna praksa.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.865
6.520
113
Dobro, zdaj pa en korak nazaj stopiti pa pocas dihat do mirnega...

Sistem bo drugacen, sistem bo seveda drazji, kot je ob vsaki spremembi. in tretje, porabnik bo lahko nekaj naredil za nizanje poloznice. Edino slednje ni novo. Ce je zdaj folk pazil na vt/mt, bo zdaj na to, da ne bo vse naenkrat prizgano, npr. Kdor bo ze pozornost posvecal temu. Kot da koncepta aktivnega uporabnika do sedaj ni bilo...

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Ne. Eektro sistem je treba uravnotežit. Zmanjšat peake moči. Saj vemo, da ne gre drugače kot s kaznimi :)
Če bi se jim šlo za uravnoteženje, ne bi nabili FIKSNI del gor, temveč VARIABILNEGA. Le ta bo pa še vedno “zastonj”.
Da bi jaz imel SE in to meni naredijo, bi pa potem res vse električne porabnike nabil gor. Pa naj se j…

Itak je pa to namenjeno samo dodatnemu cuzanju in ničemur drugemu.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Vem, da je teta v Avstriji že pred desetletjem jamrala, da ne "sme" hkrati zagnati močnejših porabnikov. Če sem prav razumel, je bila "kazen" na špico v obdobju. Kar je tudi logično, infrastruktura mora ali manj uspešno pokriti špice in to je hudo drago. Ob enih ponoči verjetno nihče ne rabi druge cevi pod Karavankami.

Prej sem enkrat vprađal glede teh novih omrežnin, žal mi niste odgovorili.
So te nove cene in bloki omrežnin SLO pogruntavščina, ali je v preostali Evropi to že takšna praksa.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Da bi jaz imel SE in to meni naredijo, bi pa potem res vse električne porabnike nabil gor. Pa naj se j…

Še vedno imaš pri njih "neomejen hranilnik kWh" zaradi letnega netmeteringa. Kaj bi se bunil. Si ko bubreg v loju.
Malo kazni za te bombončke pa mora enkrat priti. Še vedno bo manjša kazen kot pri neSEjemaših.
Če bo pa nabil vse porabnike na fula (moč kW), bo pa tudi SEjaš plačal (pozimi) 10x omrežnine, ne le 4x :(

• Objave ne odobravam

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.735
5.897
113
kupil manj močno TČ, ponoči nafilal hranilnik, da boš opoldne dal TČju nekaj kW (ne vsega seveda, ker nimaš tako močnega hranilnka, ker je
ektremno drag), filal BEV bolj počasi - ne na 11kW, kregal otroke naj počakajo z igranjem 1kW PCja igric dokler mama kuha na indukcijski, itn...
Ljudje naj menjajo TČ? Ti to resno? Da jih bo zeblo? Sploh tisti ki so jih kupili predlani in so praktično nove? Glej navukli so nas na elektriko, zdaj pa dražijo kot norci. To se meni zdi kriminal, pa ti obračaš kakor hočeš.

• Všeč mi je
Reactions: sad

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.521
954
113
BTW... Izkoristek praznjenja baterij je cca 90% in polnjenju enako... Si že izgubil čez palec 20% elektrike...
TČ podnevi del z višjim COP kot ponoči, sploh, kadar podnevi ni defrostov ponoči pa so...

Bolj malo boste prihranili...

• Všeč mi je
Reactions: sad in Alesss

jest5

Guru
18. avg 2007
25.950
-8.676
113
Glej navukli so nas na elektriko, zdaj pa dražijo kot norci. To se meni zdi kriminal, pa ti obračaš kakor hočeš.
Ah dej no...

To se je vedelo že leta v naprej, da tak sistem dolgoročno ni vzdržen. Sploh pa ob histeriji nekaterih držav s paneli in ventilatorji, ter zapiranju nukleark.

Enako je pri štrom vozilih. Časi "zastonj" vožnje se hitro bližajo koncu in bo ven vdarila realnost. Zna biti čez nekaj let dizlaš konkurenčen štromarju ob ceni dizla 3€ na liter :evil:

• Všeč mi je
Reactions: sad

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Ljudje naj menjajo TČ? Ti to resno? Da jih bo zeblo? Sploh tisti ki so jih kupili predlani in so praktično nove? Glej navukli so nas na elektriko, zdaj pa dražijo kot norci. To se meni zdi kriminal, pa ti obračaš kakor hočeš.

eh, če bodo zunaj delali, in ne ležali po foteljih, jih ne bo nič zeblo :) Lahko takrat imajo v stanovanju 18C, kot v starih časih :)

• Objave ne odobravam

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.529
4.638
113
Na koncu bo največji zmagovalec konzervativni uporabnik, ki ni skočil v novotarijo na vrat na nos, sploh tisti, ki menjajo že obstoječe sisteme v hišah.
Koliko primerov vidim, ko 10+ let stare hiše, ki so praktično nove mečejo ven popolnoma dobro delujoče ogrevalne sisteme (olje, drva, peleti, plin,..) in menjajo na TČ + sončna. In to hiše z že dobro izolacijo, dobrimi okni, skratka so grajene energetsko varčno.

In potem jokajo, ker so dali 30k za novo ogrevanje s sončno na strehi in preračunavajo koliko bodo privarčevali letno in cifre niso take kot si želijo. In vse to ko so ravno odplačali (če) kredite za samo gradnjo.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje
Na koncu bo največji zmagovalec konzervativni uporabnik, ki ni skočil v novotarijo na vrat na nos, sploh tisti, ki menjajo že obstoječe sisteme v hišah.
Koliko primerov vidim, ko 10+ let stare hiše, ki so praktično nove mečejo ven popolnoma dobro delujoče ogrevalne sisteme (olje, drva, peleti, plin,..) in menjajo na TČ + sončna. In to hiše z že dobro izolacijo, dobrimi okni, skratka so grajene energetsko varčno.

In potem jokajo, ker so dali 30k za novo ogrevanje s sončno na strehi in preračunavajo koliko bodo privarčevali letno in cifre niso take kot si želijo. In vse to ko so ravno odplačali (če) kredite za samo gradnjo.
Podpis.

Mi smo dali 30k€ za novo "ogrevanje" in bomo finančno amortizirali v 6 letih. Se pa zahvaljujem državi, da mi je to na podlagi letnega netmeteringa omogočila.

Vsem, ki gre v nos letni netmetering nima pojma kako nas skubijo prek Borzena.
Ko vsak priključek plačuje SPTE in OVE bogatunom in prisklednikom, ki so postavili SE pred 15 leti.
Tam so kilowati in €€€ na katere se noben ne obeša, le hiše nam grejo v nos.