sončna elektrarna

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Težava je, da v konicah, ko sonce ne da nobene proizvodnje, lastniki sončnih elektrarn porabijo več kot nekoč. Saj smo stokrat pisali, ampak g. Golob, ki je (oziroma bi naj bil, pa očitno ni) energetski strokovnjak, je zadnjič govoričil, da je rešitev za energetiko v Sloveniji, da ima vsaka hiša svojo sončno elektrarno. To žal pomeni, da bodo gospodinjstva imela več stvari na elektriko in bomo čez zimske mesece potrebovali še precej več klasičnih virov, da bomo zagotovili to elektriko. Če malo parafraziram, brez sončnih elektrarn bi mogoče bil dovolj NEK-2, s sončnimi rabimo še NEK-3. Elektrike se pač ne da resno skladiščiti.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Dr. Golob je želel pvedati, da bi vsak moral imeti SE in baterijski hranilnik, ki bi te nočne konice porabe pokril. Več dni oblačnega vremena ne krije ta izjava.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.529
4.638
113
No ja, paradoks je čisto za razumet. Večina, ki si nad glavo postavi panele prej ali slej zblazni s porabo elektrike. Vse na elektriko, poraba gre konkretno gor in v dnevih/večerih ko sonca ni, kurijo elektrike veliko več kot prej. Konec leta se seveda "pogliha", ampak to je računovodska računica. Omrežna pa je drugačna.

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Dr. Golob je želel pvedati, da bi vsak moral imeti SE in baterijski hranilnik, ki bi te nočne konice porabe pokril. Več dni oblačnega vremena ne krije ta izjava.
Več dni oblačnega vremena je tudi problem ja. Največja težava pri nas je tam nekje od novembra do februarja/marca, ko je proizvodnja skoraj nič, poraba pa ogromna zaradi ogrevanja.
Ampak kaj mu bomo mi kmetje govorili, on ima doktorat. Naj se v Kalifornijo preseli, tam bi ta logika celo špilala.
Ne poznam nikogar, ki bi sedaj porabil več elektrike iz omrežja kot prej. To bi dejansko pomenilo, da sedaj porabi vse kar je prej + še vso proizvodnjo SE. Je to sploh možno?
Narobe razumeš. Proizvodnjo pusti pri miru.
MIšljeno je tole: pred SE poraba x. Po SE poraba več kot x.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Ne poznam nikogar, ki bi sedaj porabil več elektrike iz omrežja kot prej. To bi dejansko pomenilo, da sedaj porabi vse kar je prej + še vso proizvodnjo SE. Je to sploh možno?
Itak nabuloze. Ja če grem na sončno elektrarno in posledično dodam še TČ in si kupim elektro avto bom več elektrike porabil? Čudn a ne:) pa to ne pomeni da se sedaj k in vse pržigam.

Mal jim k. v rit skače ker res noben ni nič delal z omrežjem.

BTW firbec. Kolk vam kaj proizvajajo sončne v zadnjem mesecu v LJ? Jst sm nekje 0,45-0,47 kwh na panel/dnevno zadnje 3 tedne

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Zato pa bodo od marca 2024 uvedli "kazenske" odjemne moči za zimske mesece, da tudi od SE dobijo po 30€/zimski mesec.
SE čist pijejo vodo, ker z njimi vsaj poletja pokrijemo, pozimi pa bomo pač zaugali Terawate iz Francoskih jedrskih elektrarn, in ne uvažali naftnih derivatov iz arabskih držav (ki se pogrezajo v vojno). Za čimbolj neodvisno samooskrbo Evrope gre. Naši vnuki bodo to doživeli, mi bomo pa mal trpeli. Pot bo še zanimiva.

• Haha
Reactions: Pepe

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.735
5.897
113
Več dni oblačnega vremena je tudi problem ja. Največja težava pri nas je tam nekje od novembra do februarja/marca, ko je proizvodnja skoraj nič, poraba pa ogromna zaradi ogrevanja.
Ampak kaj mu bomo mi kmetje govorili, on ima doktorat. Naj se v Kalifornijo preseli, tam bi ta logika celo špilala.

Narobe razumeš. Proizvodnjo pusti pri miru.
MIšljeno je tole: pred SE poraba x. Po SE poraba več kot x.
Mi se tukaj kregamo o sončnicah, EU pa nam vsiljuje uporabo električnih vozil, ki bodo porabo elektrike podvojili. Se pravi je bolje, da sončnic sploh nimamo, imamo TČ-jke in EV-je? Guess not.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
Point!
Rešitev bi bila sicer po njegovem mnenju relativno preprosta. “Vlada bi morala predpisati obvezen odkup viškov elektrike s strani dobaviteljev, seveda po ustrezni nizki ceni. Na ta način bi motivirala ljudi, da se glede porabe, ko njihove elektrarne ne proizvajajo, čez celo leto obnašajo racionalno.”

• Všeč mi je
Reactions: jest5 in sajkek

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.521
954
113
Point!
Rešitev bi bila sicer po njegovem mnenju relativno preprosta. “Vlada bi morala predpisati obvezen odkup viškov elektrike s strani dobaviteljev, seveda po ustrezni nizki ceni. Na ta način bi motivirala ljudi, da se glede porabe, ko njihove elektrarne ne proizvajajo, čez celo leto obnašajo racionalno.”
Ob solarnih viških je cena negativna tudi po 500€ za MWh... Kateri "srečnik" ti bo to obvezno odkupoval....

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Mi se tukaj kregamo o sončnicah, EU pa nam vsiljuje uporabo električnih vozil, ki bodo porabo elektrike podvojili. Se pravi je bolje, da sončnic sploh nimamo, imamo TČ-jke in EV-je? Guess not.
Kaj ti je pa bolje pri uvozu nafte (za bencin/dizel avte in kurjavo), kot povečanju porabe elektrike ? Isto stranje je. Oz. bolje, da premikamo terawate po el.omrežjih, kot po naftovodih od nezanesljivih partnerjev (rusi, arabci, maročani, američani) !

• Haha

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.719
113
hranilnik je nekaj nalepšega po leseni žlici ali?

kak bi ti s hranilnikom ponoč polnil teslo?

• Všeč mi je

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.735
5.897
113
Hranilnik je teoretično OK, praktično pa spet ena draga zadeva, ki bo čez 4 leta začela crkovat, možnost požara pa dvignila še za kakšen faktor. Ampak mi lastniki sončnic si nismo le te izmislili, izkoristili smo možnost ki so nam "oni" dali. Tako da iskat problem v nas lastnikih sončnic ni ravno fer.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
hranilnik je nekaj nalepšega po leseni žlici ali?

kak bi ti s hranilnikom ponoč polnil teslo?

Ko/če bodo cene hranilnikov enkrat padle, ja.
Do takrat pa poletne opoldanske viške prenesejo s 10 kWh+ hranilnikom na noč. Dejstvo je, da so SEjevci poleti (včasih pa tudi spomladi in jeseni) lahko popolnoma avtonomni, in iz elektro omrežja zaugajo točno 0kWh !! kvečjemu jih še kaj oddajo neSEjevcem. Pa bodo od marca 2024 morali SEjevci vseeno plačevati tudi poleti omrežnino. Smer je prava, pot bo grbava.
Zato jih pa bodo od 2024 "opalili na hard" v zimskih 4 mesecih - PAZI, to bo od 30-100€ / mesec omrežnine, tudi za SEjevce ! odvisno koliko kW moči jim zauga njihova TČ in BEVi.
Pa, da ne bo pomote: SE se še vedno izplača, sploh v 2024 z letnim netmeringom. Ker neSEjevc bo najebal še bolj !!

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Rešitev je preprosta, potrebno je pogledati po državah, ki vedo, kaj delajo in bi jim radi bili podobni. Denar je edina resna ekološka metrika. Ostale metrike so iluzija.
Kot sem že pisal, švicarski energetski svetovalec mi je kako leto nazaj razložil njihov sistem, ki je seveda finančni. Ko ima višek elektrike, ga iz svoje sončne elektrarne proda po 0.09, ko naslednjo sekundo oblak prekrije njegovo proizvodnjo, manjko kupi po 0,20. Hranilnika elektrike v letu 2022 še ni imel, ker je rekel, da izračun kaže, da se še ne splača. Elektrarno je imel veliko 5 kW, ker je spet izračun kazal, da več nima smisla. Imel je hranilnik tople vode, ki je poceni in je pobral nekaj viškov in zmanjšal porabo po tej plati.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.735
5.897
113
Ko/če bodo cene hranilnikov enkrat padle, ja.
Do takrat pa poletne opoldanske viške prenesejo s 10 kWh+ hranilnikom na noč. Dejstvo je, da so SEjevci poleti (včasih pa tudi spomladi in jeseni) lahko popolnoma avtonomni, in iz elektro omrežja zaugajo točno 0kWh !! kvečjemu jih še kaj oddajo neSEjevcem. Pa bodo od marca 2024 morali SEjevci vseeno plačevati tudi poleti omrežnino. Smer je prava, pot bo grbava.
Zato jih pa bodo od 2024 "opalili na hard" v zimskih 4 mesecih - PAZI, to bo od 30-100€ / mesec omrežnine, tudi za SEjevce ! odvisno koliko kW moči jim zauga njihova TČ in BEVi.
Pa, da ne bo pomote: SE se še vedno izplača, sploh v 2024 z letnim netmeringom. Ker neSEjevc bo najebal še bolj !!
Kaj omrežnina se nam sončničarjem ki imamo netmetering tudi začne obračunavat glede na porabo iz omrežja? A ni tako da je za nas zaenkrat še nespremenjeno?

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj