sončna elektrarna

PujsaPepa

Pripravnik
12. feb 2011
91
0
8
Torej, če prav razumem imaš na eni strani vlogo za 50 eur, na drugi 350 eur (oz. še manj pri nekaterih) in pri obeh nisi vezan?

Tako je.. in je torej na bolha oglasu prodajalce še preveč lepo opisal, ker je napisal da vam prodajalci izdelajo "brezplačno".
S tem, da so ko sem jaz iskal, so vsi prodajalci jamrali da se bom načakal, ker da je naval, kolegu pa izdelovali in oddali zelo počasi, tako da ga je sosed prehitel.
Tale je pa naredil da sem soglasje prejel v 3.tednu, brez jamranja, pa še nekaj dodatnih fint mi je predlagal, ki jih je dodal v soglasje.

• Všeč mi je
  • Ljubezen
Reactions: Hanzi in sad

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
Če kaj ne bom razumel je to to, da da rukneš na bajto/gos. poslopje elektrarno za par 10.000 €, nimaš pa strelovoda.

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.009
564
113
Mene pa zanima kako je z sončno elektrarno na vrstni hiši? Je potrebno soglasje soseda? Sprašujem zato ker me zanima kako je potem v primeru požara in zavarovanja.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
Ni potrebno nič - iz prve roke.

Imam pa sam zavarovano elektrarno tudi za požar sosedu - malo verjetno zaradi bakrene strehe.

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.009
564
113
Mislim da je na tem področju popoln nered. Zakaj? Predvsem zaradi ogromno pomanjkljivosti okoli strelovodov, zavarovanj, tehničnega prevzema. Pri sosedu na vrstni hiši je bila montirana SE, zamenjali kritino, salonitke dol, kovinska streha gor...... Strelovod umaknjen, praktično prekinjen na obeh straneh. Za moje pojme katastrofa okoli predpisov.

• Všeč mi je
Reactions: Robert

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.474
113
To, da nimate urejenih razmerij s sosedom ni problem zakonodaje.
Če je prekinil tvoj strelovod, ga pozovi k vzpostavitvi prvotnega stanja, zamenjava kritine je stvar gradbenega dovoljenja. O kakšnem tehničnem pregledu ti sanjaš? Postavitev SE pač spada pod naprave in ni del hiše (gradbeno gledano), podobno kot klimatska naprava, tenda, TČ,...

Sicer pa težko verjamem, da kovinske strehe niso povezali s strelovodom.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje
Ti novi okrogli strelovodi po strehah so bolj za hec.
Pri direktnem udaru preživi samo takšen kot ga polagamo v zemljo. Ta debeli ploščati.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Mislim da je na tem področju popoln nered. Zakaj? Predvsem zaradi ogromno pomanjkljivosti okoli strelovodov, zavarovanj, tehničnega prevzema. Pri sosedu na vrstni hiši je bila montirana SE, zamenjali kritino, salonitke dol, kovinska streha gor...... Strelovod umaknjen, praktično prekinjen na obeh straneh. Za moje pojme katastrofa okoli predpisov.

Predpisi ti nič ne koristijo, če jih šalabajzerji ne upoštevajo. ;)

Brezplačni nasvet: pisno opozori soseda, da naj vzpostavi ustrezno stanje.

Če se bo delal, da je vse ok (lahko, da sploh ne ve), boš moral najeti strokovnjaka, ki bo zadevo pregledal in seveda podal neustrezno poročilo.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
A ni strelovod dvorezen meč. Več kovine na strehi še bolj privlači strelo.
Šank debata...

Namen strelovoda je, da v primeru udara strele prepreči škodljive učinke na objekte in osebe v njej.

PS: Strela je dokaj nepredvidljiva reč, lahko imaš stelovod, pa udari zraven v drevo.

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.832
-1.068
113
145 km SZ od Opatije
Milko Bizjak 2 days ago
"Tako rekoč vsi sončni paneli so kitajskega porekla, tudi če jih uvozi evropski "izdelovalec", ki nanje samo doda etiketo svoje firme. Da ta tehnologija ni tako zanesljiva in se elektrarne "pregrejejo", pride do kratkega stika in posledično neustavljivega požara, je poznano že več let, vendar lobiji to prikrivajo zaradi finančnih interesov. Pri nas se je o tem molčalo, ko so pred leti masovno gorele sončne elektrarne v Nemčiji. Zdaj se pač dogaja tudi pri nas in stvar bo težko prikriti. Kdor lahko mirno spi s tem na strehi ali gospodarskem poslopju, naj izvoli. Če že mislite, da je tu profit (kar se že izkazuje da gre za nateg elektro distributerjev) potem postavljajte te elektrarne stran od stavb na konzole."

Milko, ne seri ...
Pa da ne boš jamral, ko bo šla cena elektike močno gor.

• Objave ne odobravam
Reactions: Borg

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Nered je samo pri raznih garažarskih šalabajzerjih, ki postavljajo napol zastonj in brez znanja in kvalitetne robe.
Postavitev SE ne sme spremenit stanja objekta na slabše. Streklovod mora odstat oz bit prilagojen SE, snegobranov se ne sem odstranit oz. zmanjšat njihove funkcije ipd ... Za karkoli, kar spremeni lastnosti (odstranitev snegobrana ipd) mora biti lastni objekta (oz naročnik) opozorjen (tudi na posledice, ki lahko nastanejo) in mora pisno potrdit da je bilo seznanjen in to zahteva kljub temu.
Še en kos papirologije ampak tako pač mora biti.

• Všeč mi je
Reactions: sad

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Berem tale clanek, pa ne vem ce pravilno razumem. Po novem bomo imeli vsi (torej po starem net meteringu in novem mesecnem netmeteringu) na postavki za poloznico se omreznino za porabljeno energijo?

Zurnal

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.864
6.520
113
Ne... Po novem bodo na novem sistemu plačevali, kot tisti brez SE.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so prvič bolj podrobno razložili, kaj lastnike sončnih elektrarn za samooskrbo čaka, ko se izteče net metering.
...

Po novem omrežnina za vse enako
Bolj zgovorni so bili tokrat na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. „Glede obračuna omrežnine se uporabniki s sončno elektrarno ne bodo razlikovali od uporabnikov, ki SE nimajo,“ so nam povedali

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Berem tale clanek, pa ne vem ce pravilno razumem. Po novem bomo imeli vsi (torej po starem net meteringu in novem mesecnem netmeteringu) na postavki za poloznico se omreznino za porabljeno energijo?

Zurnal

Da, omrežnino v znesku 2 centa / kWh (+ moč prejemanja kW v 15+ min. intervalih, ki bo večino € nove položnice, in kaj hitro 3x več za lastnike SE kot sedaj:(
Energijo za porabljene / oddane kWh se še ne ve, oz. bo poljubno odvisno od vsakega ponudnika (ki se seveda med seboj ne bodo dogovarjali:evil:

Postavitev SE ne sme spremenit stanja objekta na slabše. Streklovod mora odstat oz bit prilagojen SE, snegobranov se ne sem odstranit oz. zmanjšat njihove funkcije ipd ... Za karkoli, kar spremeni lastnosti (odstranitev snegobrana ipd) mora biti lastni objekta (oz naročnik) opozorjen (tudi na posledice, ki lahko nastanejo) in mora pisno potrdit da je bilo seznanjen in to zahteva kljub temu.

Zadnjo čist spodnjo vrsto snegobranov absolutno pustiti.
Si mislil tudi vmesne snegobrane ? in kakšno višino od strehe do panelov predlagate, da se čimbolj izogneš možnosti "dimnika" pri požaru ?