Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

mistique

Guru
16. jun 2009
14.496
2.267
113
Emona / Carnium
Evo, mal statistike, na pamet:

Slovenia and Poland are both post-communist success stories, but they’ve taken different paths and have different scales. Here’s a comparison based on major economic and standard of living KPIs (as of recent data from 2023–2024):

1. GDP per capita (PPP)

Slovenia: ~$50,000

Poland: ~$45,000
Winner: Slovenia
Slovenia has consistently had a higher GDP per capita, reflecting a more affluent population on average.

2. Unemployment Rate

Slovenia: ~3.5%

Poland: ~5.0%
Both are low, but Slovenia has a tighter labor market.

3. Inflation Rate (2023)

Slovenia: ~4–5%

Poland: ~10–12% (recent spikes)
Poland faced much higher inflation due to energy prices, supply shocks, and policy choices.

4. Human Development Index (HDI)

Slovenia: 0.918 (Very High)

Poland: 0.880 (Very High)
Higher HDI reflects better health, education, and income overall.

5. Public Debt (% of GDP)

Slovenia: ~70–75%

Poland: ~50–55%
Winner: Poland (fiscally more conservative)
However, Slovenia’s higher debt is still manageable and not excessive by EU standards.

6. Wages and Cost of Living

Average Net Monthly Salary:

Slovenia: ~€1,400–1,500

Poland: ~€1,100–1,200

Cost of Living:

Slovenia: Higher

Poland: Lower
Draw
Higher wages in Slovenia, but also higher prices, especially for housing and services.

7. Inequality (Gini Index)

Slovenia: ~24 (one of the lowest in the world)

Poland: ~30
More equal income distribution.

Summary:

Final Thought:

Slovenia has a higher standard of living and more equal society, but Poland has a larger economy with more geopolitical influence and growth potential due to its size. Slovenia benefits from being small, stable, and deeply integrated into Western Europe.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.629
7.872
113
Saj enkrat ti bo en povedal da blagostanje oziroma kupna moč posameznika ni odvisna od velikosti države... ampak ok.

Vedno je fino iskat izgovore... a veš eni so uspešni ker jih je veliko, a veš eni so pa veliki pa so zato bedni - ker je težko take velike države prilagajat okoliščinam, eni so uspešni ker jih je malo pa se prilagodijo... itd, itd... prilagodiš po željah in navdihu.

Pa ne pozabit omenit kako imajo eni, ki nas šišajo turizem, drugi naravna bogastva, tretji tehniko... aja, poljaki nimajo v bistvu nič od tega kaj občutno boljše pa nas vseeno dohitevajo oz prehitevajo.. se zgodi.
Enkrat bo tebi en povedal da nihce ne isce izgovorov ampak se navaja dejstva. Ce Slovenija in Poljska startata na isti tocki bo Poljska zmagala. Ker je vec davkoplacevalcev za podobne storitve. So doloceni servisi ki jih rabis ob 2 in ob 40 milijonih. Poljaki imajo marsikaj kar mi nimamo.
Pa preden se razcvetis, jaz sem dolocen del kariere tam prezivel in se res ne bi z google podatki pregovarjal.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.629
7.872
113
A res? Po kaki logiki? Imamo nekaj ogromnih držav na svetu v primežu komunizma in jim ne gre in ne gre. Pa so tako velike, da Poljake za malico pojejo. Ne bi jaz v tem iskal izgovore za naše nesposobne vlade.
Pomoje si narobe razumel, napisal sem brez primeza komunizma. Dokler so bili v tem primezu jih je dusilo. Poljska nas poje za zajtrk.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.880
593
113
42
povsod malo
Pomoje si narobe razumel, napisal sem brez primeza komunizma. Dokler so bili v tem primezu jih je dusilo. Poljska nas poje za zajtrk.
Meni se zdijo bolj razviti sploh kar se tiče črpanja EU sredstev od koles do gasilcev je sponzor neki EU sklad.
Se pa težko primerja 40 in 2 milijona ljudi je le razlika ali jih gre par milijonov delat v tujino in prinašajo domov evre ali par tisoč.