sončna elektrarna

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Odpri drugo. Bi mene tudi zanimalo :).

Gremo floodat tole ?
https://www.alter.si/tema/tc-12kw-monoblok-ali-klasicna-klima-tc.2677476/page-2
ali tole
https://www.alter.si/tema/katero-toplotno-crpalko.2670255/page-88

Jep, verjamem (in se spomnem) da so cene včasih bile po 5k€, ko sem jih pa obiskal sedal, me je pa na rit fuknalo.
Ream za MItshubishi z montažo in DDV vred in zalogovnik vode, ker imam radiatorje = 14k€
So sedaj res toliko boljši COP izkoristki ? So res večne in ne crknejo ventilatorji ali kompresorji po 7 letih ?

Razpišite se v zgornjih dveh temah :)) vabljeni !
poleg zgornjih dveh vprašanj napišite še 3. - kolko kW moči vam zaugajo pozimi max, koliko povprečno in kolko minimalno,
ker to bo v prihodnjih cenah omrežnine/odjemne moči zelo pomembno !

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.865
6.520
113
Ta spodnjo temo se lahko samo prebere.
Na 3. --> max obicajno pise v specifikacijah. Min meni 300W.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.244
2.379
113
Gremo floodat tole ?
https://www.alter.si/tema/tc-12kw-monoblok-ali-klasicna-klima-tc.2677476/page-2
ali tole
https://www.alter.si/tema/katero-toplotno-crpalko.2670255/page-88

Jep, verjamem (in se spomnem) da so cene včasih bile po 5k€, ko sem jih pa obiskal sedal, me je pa na rit fuknalo.
Ream za MItshubishi z montažo in DDV vred in zalogovnik vode, ker imam radiatorje = 14k€
So sedaj res toliko boljši COP izkoristki ? So res večne in ne crknejo ventilatorji ali kompresorji po 7 letih ?

Razpišite se v zgornjih dveh temah :)) vabljeni !
poleg zgornjih dveh vprašanj napišite še 3. - kolko kW moči vam zaugajo pozimi max, koliko povprečno in kolko minimalno,
ker to bo v prihodnjih cenah omrežnine/odjemne moči zelo pomembno !

No potem pa bi že v štartu napisal da imaš radjatorje in da gledaš izključno HT modele, čeprav ni tako zelo nujno in da bi rad imel 1500-2000L zalogovnik. Potem to nekaj več stane, drži. Mogoče tudi res prilezeš do 15k€, čeprav če jih nimaš, ti bo OK tudi kakšna cenejša zadeva, ne potrebuješ nujno ravno Micibušija, ki grejo za med in so najbolj dvignili cene.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
No potem pa bi že v štartu napisal da imaš radjatorje in da gledaš izključno HT modele, čeprav ni tako zelo nujno in da bi rad imel 1500-2000L zalogovnik. Potem to nekaj več stane, drži. Mogoče tudi res prilezeš do 15k€, čeprav če jih nimaš, ti bo OK tudi kakšna cenejša zadeva, ne potrebuješ nujno ravno Micibušija, ki grejo za med in so najbolj dvignili cene.

In Kronoterm in Mitsubishi trdita, da je 300 litrov zalogovnika vrh glave. Resda je ta mini zalogovnik 2000€, in torej tudi vi brez njega ne pridete pod 10k€ :) Ker zunanja enota 5000€, notranja enota 5000€, montaža 700€.
Absolutno nimam nič proti ostalim znamkam, ampak se logično povprašujem "zakaj sta ti dve znamki tako dragi" (če sta), ostale pa toliko cenejše (če so še vedno res). Imajo toliko slabši izkoristek COP ali kakšne napake/probleme, ki se ti pri sevisiranju pojavijo kasneje ?

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Koliko kvadratov imaš za ogrevat in kakšno izolacijo? Meni so rekli za Panasonic, da je 100-150l zalogovnik več kot dovolj. Tudi radiatorji.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Koliko kvadratov imaš za ogrevat in kakšno izolacijo? Meni so rekli za Panasonic, da je 100-150l zalogovnik več kot dovolj. Tudi radiatorji.

100m2, super izolacija montažne hiše, a ne pasivna. Ja, ta minizalogovnik je 100 litrski (in 2000€:)), v sami TČ pa je še 200 litrski.
Zato sem opletal s podatkom o 300 litrih, še posebej ker sta jih podobno dimenzionirali obe firmi: osnovna enota + dodatek... čeprav imata baje zelo različen sistem prenosa tekočin/plinov, ali pač ne in se samo sebe hvalita ?

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
86
18
8
A ima mogoče kdo dejanske izkušnje s Suncontract in darovanjem viška energije?

Predvsem me zanima, kolikšen del potrebne energije moraš pokriti tistemu kateremu daruješ, da se mu izplača bit na istemu ponudniku Suncontract, glede na to da ima potem Suncontract nenormalno visoke cene oz tarife za VT in MT.

Torej če jaz z SE pridelam 10 MWh na leto, 6 MWh porabim zase, 4MWh darujem nekomu. Kolikšen delež potrebne energije moram pokriti darovancu z temi 4 MWh, da se mu izplača ostale potrebe pokrit po oderuških cenah Suncontracta.

Če mu z temi 4 MWh pokrijem recimo 30% njegovih potreb, sklepam da ni računice. Pri koliko procentih se potem to izplača(50?, 60?)? Če je kdo računal.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.865
6.520
113
Nikoli ne bos zares vedel, ker sun contract spreminja cene mesecno, kolikor vem. Odvisno od trga (samo trenutno ne, ker je cena regulirana).

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
86
18
8
Nikoli ne bos zares vedel, ker sun contract spreminja cene mesecno, kolikor vem. Odvisno od trga (samo trenutno ne, ker je cena regulirana).
Sem se bal tega odgovora, pol nikakor tudi ne moreš vedet ali se splača jih imeti kot ponudnika ali ne. Zakaj gre potem folk k njim? A se sploh ve kakšen tržni delež pokrivajo?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
Aja, ce ti lahko pokrijes samo 30% potreb po elektriki "obdarovanca" lahko tvoj obdarovanec ostalih 70 % kuoi na tržnici ce si jaz prav razlagam njihov sistem. Cena na tržnici je stvar prodajakca in kupca. SC mislim da nek % zaračuna za posredovanje,ki pa ni ravno pasji (10%?)

22. jul 2007
13.415
1.666
113
124

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
Sem se bal tega odgovora, pol nikakor tudi ne moreš vedet ali se splača jih imeti kot ponudnika ali ne. Zakaj gre potem folk k njim? A se sploh ve kakšen tržni delež pokrivajo?
Moja izkusnja:
- priključen na njihovo tržnico od poletja 2021. V tistem letu pridelal 3-4MWh viska (govorim na pamet, ker se ne spomnim v detajle)
- januarja se zacel igrati idejo, da bom viske prenesel žlahti naprej. Ugotovil, da mu teh 3-4MWh mojih viškov pokrije 60-70% letne porabe
- odprl excel, zmetal noter podatke.. izhajal sem iz tega da mora dokupit 30-40% po njihovih takrat rednih cenah.. primerjal s stroskom, ce bi bil celo leto še naprej pri Geni (nek toplotnanevemkaj ugoden paket).. ugotovil, da se sicer splaca.. ampak da prihranek v € ne bo 60-70% (kolikor mu prenesem elekrike) ampak le nekih 30% (in se to ob upostevanju, da cene pri suncontract ostanejo celo leto enake - kar je nekaj kar ne vem). Tko da navdusenje je mejčkn splahnelo priznam

Na koncu kaj sem naredil - žlahta je šla k njim sredi 2022 - torej, da sem z viski zagotovo "pokril" njihovo porabo do konca 2022. Začetek 2023 sem "poštukal" z viški, ki sem jih naredil v 2022. Od sredine 2023 naprej ima tud žlahta njihovo elektrarno.

Primanjkljaje ljudje kupujejo preko FB povpraševanj v raznih skupinah (najbrž najceneje) - ponavadi iščejo 1-3 MWh (kako so uspešni ne vem). Kako izgleda in deluje njihova tržnica - ne vem.. so pa tam noter našteti tudi drugi viri (velik je HE). Je pa treba ločit med "samooskrbo" in pa "proizvodnjo" elektrike. Jaz kot lastnik "samooskrbne" elektrarne na njihovem portalu ne morem prodajat elektrike.

Sam prenos iz enega "števca" na drugega je pa enostaven - ta, ki ima viške vpiše email tega kateremu jih pošilja in količino. Potem se zabeleži na obeh koncih (+/-). Prejemniku potem mesečno odštevajo na računu koliko ima še v dobro. Zadeva deluje

• Všeč mi je
Reactions: sad in Samo Svoj

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
86
18
8
Moja izkusnja:
- priključen na njihovo tržnico od poletja 2021. V tistem letu pridelal 3-4MWh viska (govorim na pamet, ker se ne spomnim v detajle)
- januarja se zacel igrati idejo, da bom viske prenesel žlahti naprej. Ugotovil, da mu teh 3-4MWh mojih viškov pokrije 60-70% letne porabe
- odprl excel, zmetal noter podatke.. izhajal sem iz tega da mora dokupit 30-40% po njihovih takrat rednih cenah.. primerjal s stroskom, ce bi bil celo leto še naprej pri Geni (nek toplotnanevemkaj ugoden paket).. ugotovil, da se sicer splaca.. ampak da prihranek v € ne bo 60-70% (kolikor mu prenesem elekrike) ampak le nekih 30% (in se to ob upostevanju, da cene pri suncontract ostanejo celo leto enake - kar je nekaj kar ne vem). Tko da navdusenje je mejčkn splahnelo priznam

Na koncu kaj sem naredil - žlahta je šla k njim sredi 2022 - torej, da sem z viski zagotovo "pokril" njihovo porabo do konca 2022. Začetek 2023 sem "poštukal" z viški, ki sem jih naredil v 2022. Od sredine 2023 naprej ima tud žlahta njihovo elektrarno.

Primanjkljaje ljudje kupujejo preko FB povpraševanj v raznih skupinah (najbrž najceneje) - ponavadi iščejo 1-3 MWh (kako so uspešni ne vem). Kako izgleda in deluje njihova tržnica - ne vem.. so pa tam noter našteti tudi drugi viri (velik je HE). Je pa treba ločit med "samooskrbo" in pa "proizvodnjo" elektrike. Jaz kot lastnik "samooskrbne" elektrarne na njihovem portalu ne morem prodajat elektrike.

Sam prenos iz enega "števca" na drugega je pa enostaven - ta, ki ima viške vpiše email tega kateremu jih pošilja in količino. Potem se zabeleži na obeh koncih (+/-). Prejemniku potem mesečno odštevajo na računu koliko ima še v dobro. Zadeva deluje
Hvala za to konkretno izkušnjo. Nekako sem podobno izračunal, da bom pokril cca 70% potreb hiše kateri bom daroval.
Edina računica, da se ekonomsko izide je , da 1MWh preprosto nekje "kupim" na forumu ali od kolega, znanca. Ta del je zelo priročen in mikaven, glede na to da veliko ljudi pridela višje. Bi bilo pa super ,da bi obstajal prostor, kjer bi te viške lahko "podarjali". :D

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Hvala za to konkretno izkušnjo. Nekako sem podobno izračunal, da bom pokril cca 70% potreb hiše kateri bom daroval.
Edina računica, da se ekonomsko izide je , da 1MWh preprosto nekje "kupim" na forumu ali od kolega, znanca. Ta del je zelo priročen in mikaven, glede na to da veliko ljudi pridela višje. Bi bilo pa super ,da bi obstajal prostor, kjer bi te viške lahko "podarjali". :D
Ustvariš temo v forumu za podarjanje/posojanje/prenakazovanje/prodajanje-na-črno-blago-za-blago :) ?
A v teh 70% ste vračunali tudi, da omrežnino bo pa obdarjenec vseeno moral plačevat v celoti ? je 70% mišljeno v evrih ali v kWh ? Ker nekdo bi na hitro iz tvojih stavkov lahko sklepal, da si bo račun v € za 30% zmanjšal če mu ti kaj podariš.

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
86
18
8
Ustvariš temo v forumu za podarjanje/posojanje/prenakazovanje/prodajanje-na-črno-blago-za-blago :) ?
A v teh 70% ste vračunali tudi, da omrežnino bo pa obdarjenec vseeno moral plačevat v celoti ? je 70% mišljeno v evrih ali v kWh ? Ker nekdo bi na hitro iz tvojih stavkov lahko sklepal, da si bo račun v € za 30% zmanjšal če mu ti kaj podariš.
Kot gledam svoje račune je tako. Sedaj brez SE, 3x25A. Malo zaokrožujem. Celoten znesek plačam recimo 100 EUR. Od tega je omrežnina in prispevki cca 40 EUR(30 omrežnina + 10 prispevki (z ddv)). Torej energija oz. dejanska poraba elektrike je cca 60 EUR z DDV.

Torej predstavlja 60% računa dejanska potrošnja energije. 40% pa omrežnina, prispevki. Lahko je kak procent +-, ne veliko.

Ko bom imel SE in bom staršem poslal vso energijo, katero porabijo, bi morali oni plačat samo 40% računa, katerega prejemajo sedaj. Ker svoje energije ne bodo trošili, bi moral račun se jim zmanjšat vsak mesec za 60%. +-4%.

Torej če danes plačujejo 100 EUR, bodo potem, ko jim energijo jaz častim, plačevati samo 40 EUR. Oni torej "prišparajo" 720 EUR na leto.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in ncnifrej