sončna elektrarna

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.865
6.520
113

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
To kar piše v njej. Do konca delovanja SE

Še vedno ne razumem kdo ti jamči netmetering do konca delovanja elektrarne? D.o.o. ki ti jo je prodal in postavil? Država? Elektro distributer? In kaj točno oz. kakšna je pogodbena kazen če ti tega ne bo mogel "več" zagotavljati? Nameč kolikor je bilo meni rečeno ko sem poizvedoval, ni nobenega fiksnega pametnega zagotovila da bo to čez 5 let res tako.

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Mene pa zanima kako poteka dvig priključne moči odjemnega mesta in priključne moči sončne elektrarne.
Iz 3x20A bi šli na 2x25A. Prav tako bi dvignil priključno moč elektrarne iz 11,2kW na 13,6kW (elektrarna je 13,12kW).

Je kdo to izvajal v zadnjem času. Koliko časa to traja? Ko dobim soglasja moram takoj nareditit spremembo ali lahko kaj zamaknem čim bolj v december (ker bo ob izvedbi narejen poračun)?

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
86
18
8
Še vedno ne razumem kdo ti jamči netmetering do konca delovanja elektrarne? D.o.o. ki ti jo je prodal in postavil? Država? Elektro distributer? In kaj točno oz. kakšna je pogodbena kazen če ti tega ne bo mogel "več" zagotavljati? Nameč kolikor je bilo meni rečeno ko sem poizvedoval, ni nobenega fiksnega pametnega zagotovila da bo to čez 5 let res tako.
Po mojem se v to dejansko sploh jim ni treba vtikati.

Net meetering lahko enostavno zjebejo posebej s kakim dodatnim davkom na SE ali podobno.

Ne skrbi očitno jim idej za kasirat denar ne zmanjka.

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: Samo Svoj in sad

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
86
18
8
Vse to razumem, ampak zoplotne vlečejo pozimi, sončne pa največ oddajajo poleti.
to pomeni da je kabel celo leto obremenjen.
Ampak po sedanjem pravilu plačujem priključno moč, za varovalke 3x25A, in imam pravico obremenjevat kabel 25A 24 ur na dan. Pa tudi kabel je oče sam kupil, njegov presek pa je predpisalo distribucijsko podjetje, in ga prevzelo v upravljanje.
Menim, da nam vlada z novim načinom obračunavana omrežja, jemlje že pridobljene pravice.
Pozabi na vso logiko pri novem sistemu tarif, ker jo ni.

Gre se samo in izključno za to, da poberejo več denarja od ljudi, katerega nimajo za dogradit omrežje na zeleni prehod, kot zahteva EU.

Izumili so nov sistem, ki jim dovoljuje, da pod pretvezo in obljubo prinesejo več denarja v svoj sistem.

Za moje pojme je ena najbolj perspektivna industrija/panoga v naslednjih 10/20/30 letih elektro branja. To bom tudi svetoval vsem 3 mojim otrokom. Pozabi medicino, pravo, arhitekturo. Pejt ma elektro študirat. Ali kar koli povezano s tem.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
Mene pa zanima kako poteka dvig priključne moči odjemnega mesta in priključne moči sončne elektrarne.
Iz 3x20A bi šli na 2x25A. Prav tako bi dvignil priključno moč elektrarne iz 11,2kW na 13,6kW (elektrarna je 13,12kW).

Je kdo to izvajal v zadnjem času. Koliko časa to traja? Ko dobim soglasja moram takoj nareditit spremembo ali lahko kaj zamaknem čim bolj v december (ker bo ob izvedbi narejen poračun)?

Za dvig prikjučne moči rabiš novo soglasje za priključitev in vso kolobocijo okrog tega (cel postopke s SODO, elektrodistributerjem, ponuidnikom elektrike in pa na koncu še uradne meritve pooblaščene osebe). Če bodo kaj komplicirali pa še kdaj dodatno, recimo lahko rečejo da kabli niso ok pa moraš menjat, lahko jih moti mesto kjer je merilna omarica pa jo moraš prestavit, lahko se jim ozemljitev ne zdi ok (opravijo meritev) pa jo moraš na nov naredit ... vse sorte sem že slišal na to temo. Če ti uspe do decembra zrihtat je tako kar optimistično vse skupaj, tudi če gre samo za osnove; torej papirje oz. novo soglasje, nastavittv števca in varovalk + nove meritve na odjemnem mestu.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
Jaz pa vedno manj razumem to prekleto slovensko zarukanost in favšljivost.
Kaj klinca vas moti, da smo si nekateri v ugodnem času pod ugodnimi pogoji postavili SE.
Vi si bi jih tudi lahko, pa je bila 5 let stara premija bolj nujen nakup.

Edino kar me tolaži je to, da če bom moral jaz plačat X, boste "navadni porabniki" plačali X+Y kar bo v vsakem primeru več in to ne malo več, kot jaz.

• Všeč mi je
Reactions: AndrejEnej

Schime

Guru
22. nov 2008
1.984
769
113
Za dvig prikjučne moči rabiš novo soglasje za priključitev in vso kolobocijo okrog tega (cel postopke s SODO, elektrodistributerjem, ponuidnikom elektrike in pa na koncu še uradne meritve pooblaščene osebe). Če bodo kaj komplicirali pa še kdaj dodatno, recimo lahko rečejo da kabli niso ok pa moraš menjat, lahko jih moti mesto kjer je merilna omarica pa jo moraš prestavit, lahko se jim ozemljitev ne zdi ok (opravijo meritev) pa jo moraš na nov naredit ... vse sorte sem že slišal na to temo. Če ti uspe do decembra zrihtat je tako kar optimistično vse skupaj, tudi če gre samo za osnove; torej papirje oz. novo soglasje, nastavittv števca in varovalk + nove meritve na odjemnem mestu.
Ja saj načeloma poznam postopek samo tako me je zanimalo kakšen je to časovni okvir, da se izvede.
Vlogo bi oddal potem pa vidimo kaj bo. Če bi kaj komplicirali in bo strošek prevelik je tudi še opcija, da pač potem tega ne izvedem.

Izpolnjujem pa obrazec preko internetne strani Elektro Ljubljana pa se čudim ali je res potreben vpis vseh teh podatkov. A ne bi bilo dovolj naslov naročnika, številka merilnega mesta in kaj bi rad naredil. Tam moraš pa izpolnjevati podatkov, kot da bi delal priklop na novogradnjo in o tebi nimajo nobenega podatka. Digitalizacija na višku.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Se strinjam
Ampak pri dajanju soglasja za priključitev na elektro, nam dustribucijsko podjetje zagotavlja takšno rabo. Nikjer ne pišejo o maksimalni rabi v 15 minutnem intervalu.
Torej pri njih nekaj ne štima.
Prodajajo in zagotavljajo in obračunavajo nekaj, česar niso sposobni 100% zagotavljat.
Absolutno lahko 24/7 uporabljaš toliko, kolikor si plačal priključne moči. Storitev je popolnoma enaka, kot si jo imel doslej. Ne bo te ven metalo ipd.
Samo cena se je spremenila.

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Ja in? Zakaj bi moral bit boljši od vas?
Ne rabiš. Ti kar bodi slovensko zarukan in favšljiv.
Samo ne delaj se potem, da si nekaj več oz. ne sprašuj se zakaj je tako, če pa najdeš odgovor iz prve roke pri sebi.
In še tole: jaz tebi osebno prav nič ne zamerim, da si izkoristil sistem. To pa ne pomeni, da je sistem v redu in da ne smem nič napisati o tem, da se ne strinjam z njim.
Verjamem pa, da v svoji slovenski zarukanosti in favšljivosti, ne boš razumel razlike med tema dvema zadevama.
Aja, še to: se mi pa zdi popolnoma debilno, če nekdo dvakrat po nepotrebnem nategne sistem in potem še sebe, da najprej kupi predimenzionirano SE, ker se je pustil nategnit s strani prodajalca SE, potem pa še “kuri” elektriko pozimi po nepotrebnem, da ja ne bi podaril viška. No, takim pa mirno in brez slabe vesti rečem, da so konkretno oni debili.