sončna elektrarna

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Saj dejansko ne verjameš v te pravljice? V Sloveniji smo, ne Nemčiji.
Itak.
Tak kot ko je treba za cene pisat se Nemčijo noter vleče, kak so pri nas še nizke in tam imajo še več sončnic (in se jim omrežje skoraj sesuva (ne samo zaradi sončnic, tudi zapiranja JE in ostalih neumnosti), rešuje jih pa vključitev v evropsko elektro omrežje in poljske termoelektrarne), ko se gre pa za to, smo pa v Sloveniji.
Nazadnje ko sem gledal, Slovenija ni imela svojega energetskega omrežja, ampak je bila del evropskega.
Ampak, je... ga, kaj bo kmet vedel. :cool:

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
OK pa takole: če mi našteješ vsaj dve slovenski podjetji, ki nista železarna ali Talum in sta dobila plačan odjem elektrike, ne spregovorim/napišem nič več na tem forumu. Predvidevam, da tudi ti verjameš, da od gospodinjstev in MPO ni nikoli noben dobil zastonj elektrike.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
OK pa takole: če mi našteješ vsaj dve slovenski podjetji, ki nista železarna ali Talum in sta dobila plačan odjem elektrike, ne spregovorim/napišem nič več na tem forumu. Predvidevam, da tudi ti verjameš, da od gospodinjstev in MPO ni nikoli noben dobil zastonj elektrike.
Sej tudi v nemčijo noben ne dobi direktno plačano za kurit viške. Dajo jih zastonj oz. po nizki ceni zato da se uravnava omrežje, če pa imajo vseeno viške se pretočijo pa v druge države EU kjer pa dejansko nemčija (njihov SODO) plačuje viške oz. se ne plačuje spet dejasnko ker elektrike je na splošno "premalo" in se potem razliko uvoza plačuje po dražji ceni (konkretno nemčija večino odkupuje od francije in poljske, sploh slednja kuri premog ekskluzivno za nemčijo ko je treba in to tudi lepo ekskluzivno zaračuna).

Talum tudi ne vem če dobi (je dobil) plačano da kuri viške, tako se samo temu reče. Dejansko je plačan za uravnavanje omrežja, elektriko plačuje po terminski pogodbi kot vsi (tudi ko kurijo viške).

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Ne rabim.
Ker s svojo sončnico filaš evropsko omrežje in če tvoje sončnice takrat ne bi bilo, nemški distributer ne bi potreboval plačevati nemškemu podjetju, da porabi tistih 5kWh, ki si jih tako dobrosrčno ''podaril'', saj bi jih lahko poslal slovenskemu podjetju.
Teoretično, tukaj so potem vprašanja prenosnih zmogljivosti, itd.
V glavnem, tisti, ki se imate za full samaritane, ker v času, ko je elektrike preveč, delate viške, ste milo rečeno bedaki. Kot rečeno, uživajte v tem sistemu, ki vam osebno izjemno koristi in vam ga jaz osebno privoščim in ne zamerim. Ampak vsaj tiho bodite pri tem, ne pa da neumnosti trosite okoli, kakšni samaritani ste.
Če bi pa viške delali pri nas recimo januarja, bi se ti pa na kolenih klanjal.

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Sej tudi v nemčijo noben ne dobi direktno plačano za kurit viške. Dajo jih zastonj oz. po nizki ceni zato da se uravnava omrežje, če pa imajo vseeno viške se pretočijo pa v druge države EU kjer pa dejansko nemčija (njihov SODO) plačuje viške oz. se ne plačuje spet dejasnko ker elektrike je na splošno "premalo" in se potem razliko uvoza plačuje po dražji ceni (konkretno nemčija večino odkupuje od francije in poljske, sploh slednja kuri premog ekskluzivno za nemčijo ko je treba in to tudi lepo ekskluzivno zaračuna).

Talum tudi ne vem če dobi (je dobil) plačano da kuri viške, tako se samo temu reče. Dejansko je plačan za uravnavanje omrežja, elektriko plačuje po terminski pogodbi kot vsi (tudi ko kurijo viške).
Hvala za bolj strokovno razlago. Jaz sem le bolj na nivoju kmeta in kmečke pameti.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
Sem pričakoval kontra akcijo na mojo ponudbo - pa je ne bom dočakal - mogoče pa se v tej temi ne bi več "po kmečko" oglašal?

Utisevalec meni je to bolj ali manj jasno, mi pa gre na "pajtl" ko se operira s plačili za odvzem viškov. Konkretno je kolega žalostni napisal, da zaradi naših SE mora "elektro" plačevat drugim, da to elektriko pokurijo.

Zdaj pa out and off!

Srečno Štajersko novo leto! :nazdravje:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
Sem pričakoval kontra akcijo na mojo ponudbo - pa je ne bom dočakal - mogoče pa se v tej temi ne bi več "po kmečko" oglašal?

Utisevalec meni je to bolj ali manj jasno, mi pa gre na "pajtl" ko se operira s plačili za odvzem viškov. Konkretno je kolega žalostni napisal, da zaradi naših SE mora "elektro" plačevat drugim, da to elektriko pokurijo.

Zdaj pa out and off!

Ja, plačuje nedeljsko elektriko drugim.
Je bil ze poleti poziv da tisti ki so v PX3? shemi v nedeljo od x do y ure popoldan izklopijo SE.
Od ponedeljka do sobote podnevi jo pa.lepo zaracuna, po precej visji ceni kot nam jo ponoci vrne.
Niso brez.razloga netmeteringase spravili na ET.

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113

Zdaj pa out and off!

Se opravičujem, ker sem očitno zaje..., ker kot kmet pač nisem tak strokovnjak za elektro panogo kot ti, ki se imaš za velikega samaritana, ker elektro omrežju podariš tisto nekaj elektrike, ko jo le to najmanj potrebuje. In sem takoj odgovoril Utiševalcu, da hvala za strokovni popravek.
Verjetno pa razumeš/ali pa tudi ne, da ni bila to glavna točka mojega odgovora.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Jaz pa vedno manj razumem to prekleto slovensko zarukanost in favšljivost.
....
Edino kar me tolaži je to, da če bom moral jaz plačat X, boste "navadni porabniki" plačali X+Y kar bo v vsakem primeru več in to ne malo več, kot jaz.

Vsi stavki so ok. Je čist konsistenten sam s sabo. Tudi sebe ne razume kot slovenca, da se tako obnaša/misli :)

Nekaj mi pa ni jasno o tej kao blazno dragi elektriki v Nemčiji. Danes pri poročilih ob 15h30 na radiju slovenija, so rekli, da bo nemška vlada vsem nemškim firmam zamejila ceno na 6 centrov / kWh za 2024 in 2025. A so se na radiju v čem zmotili, al tista pravljica, da so v Nemčiji z el.sistemom zašli, ni resnična ?

APM

Pripravnik
28. okt 2013
114
19
18
Samo je problem, da jim podariš takrat, ko morajo oni plačevati porabnikom, da to pokurijo, ker je elektrike takrat preveč.
Tak da tak samaritan nisi kot misliš, da si. Dejansko si ti točno tisto, kar sem zgoraj napisal, bil si pa nategnjen tudi s strani ponudnika SE, da si kupil več, kot potrebuješ.

1. Me to ne zanima ce ne vejo kaj z viskom elektrike ali jim to dela tezave, napaka tistega ki je to ponudil.

2. nisem bil nategnjen, mene je to tezko oz. nemogoce. Ce bi me ne bi bil to kar sem. Zracunali so mi manjso, ampak sem zahteval maksimalno kot je za soglasje. Tistih 1000 eur pri investiciji mi ne pomeni tolko kot da potem imam manjko. Tudi mogoce bom sedaj dizla zamenjal za plug in hybrida in se zastonj vozil razen ko grem na daljso pot. Tudi ce bi mi vzeli net metering, imam druge opcije: kupit 2. avto elektricni in se vozim na elektriko razen ko grem na daljso pot. Mali manjko imam samo novembra in februarja, december in januar pa bi ze zmogel nekak placati poloznico. Ali pa grem na sistem kot ima gospodarstvo in v tem primeru se dodam panele

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Eh, škoda razlagati. Morda samo v razmislek, ko si boš prebral, kaj si napisal: v bistvu boš ti noter zmetal nekaj 10.000 eur zato, da boš potem prihranil nekaj 100 eur na mesec. Čez nekaj let, ko bo nekaj drugega top shit, boš pa v to skočil in spet ponovil zgodbo. Zato da ''šparamo''.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
Se opravičujem, ker sem očitno zaje..., ker kot kmet pač nisem tak strokovnjak za elektro panogo kot ti, ki se imaš za velikega samaritana, ker elektro omrežju podariš tisto nekaj elektrike, ko jo le to najmanj potrebuje. In sem takoj odgovoril Utiševalcu, da hvala za strokovni popravek.
Verjetno pa razumeš/ali pa tudi ne, da ni bila to glavna točka mojega odgovora.
O tem kako se ne potrebuje "zastonj"elektrika poleti na delovni dan se govori zato, da se lahko jambra .
Mal potipaj teren v podjetjih kjer placijejo elektriko "po urah" ne po vt in nt in jih vprašaj za ceno poleti podnevi ko električarji nimajo kam z ekektriko od SE(po tvoje)

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

APM

Pripravnik
28. okt 2013
114
19
18
Eh, škoda razlagati. Morda samo v razmislek, ko si boš prebral, kaj si napisal: v bistvu boš ti noter zmetal nekaj 10.000 eur zato, da boš potem prihranil nekaj 100 eur na mesec. Čez nekaj let, ko bo nekaj drugega top shit, boš pa v to skočil in spet ponovil zgodbo. Zato da ''šparamo''.

Res je boljse ostat pri peci na drva in petrolejki na mizi

Še boljsi razmislek: kak se nekomu da brati teme ki ga ne zanimajo da preprecuje kontra? Jaz nimam niti casa niti volje brat teme ki me zanimajo ker imam prevec stvari za pocet, kaj sele da bi bral nekaj kar me ne zanima

Se zadnje: kot veliki strokovnjak za elektriko bi moral vedeti da elektrarna na hisi ne pride nekaj 10.000 eur.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje
Ja, plačuje nedeljsko elektriko drugim.
Je bil ze poleti poziv da tisti ki so v PX3? shemi v nedeljo od x do y ure popoldan izklopijo SE.
Od ponedeljka do sobote podnevi jo pa.lepo zaracuna, po precej visji ceni kot nam jo ponoci vrne.
Niso brez.razloga netmeteringase spravili na ET.
3 leta bil na px3 kn nikoli dobil takega poziva.

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
O tem kako se ne potrebuje "zastonj"elektrika poleti na delovni dan se govori zato, da se lahko jambra .
Mal potipaj teren v podjetjih kjer placijejo elektriko "po urah" ne po vt in nt in jih vprašaj za ceno poleti podnevi ko električarji nimajo kam z ekektriko od SE(po tvoje)
Eno je cenovna politika posameznega ponudnika, drugo je obremenitev elektro omrežja in regulacija porabe/proizvodnje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.704
113
pri taščici
Glej ceno elektrike na borzi.
Imam obcutek da Nemčiji vec zgage delajo vetrne elektrarne kot soncne.
Ker tiste tudi ponoci proizvajajo.
Je pa res da do negativnih cen elektrike prihaja ob nedeljah popoldne običajno. Torej kombinacija sonca vetra nedelje in se kaksnih pocitnic..... Kjer so ljudje odsotni od doma.
Ps: jaz vecino elektrike za polnjenje EV porabim za vikende ob lepem vremenu, nekaj malega ponoci. Podnevi med tednom prakticno ne polnim. Tako da tu imam mirno vest.

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.683
113
Vidim, da vsi osebno jemljete te zadeve.
Ni na tebi ali meni, da imaš čisto vest. Upravljalcem elektro omrežja plačujemo, da (med drugim) zagotavljajo delovanje le tega. In pravilno je, da si izkoristil to možnost in jaz tebi nič ne zamerim ali te psujem.
Kar jaz trdim je, da je letni netmetering za sončnice problematičen za elektro omrežje. Samo to.
Recimo sončnice z baterijami in ustreznim managementom brez letnega netmeteringa so pa dobre za elektro omrežje, ker ga razbremenjujejo, režejo špice in bedakom ne bo padlo na pamet, da konec leta nepotrebno kurijo elektriko, da ne bi kaj šenkali. In pri tem 2x obremenjujejo elektro omrežje brez veze: poleti s proizvodnjo, pozimi pa s porabo, ko laufa čista TEŠ.