sončna elektrarna

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Gledenkurjenja za brez veze je to samo posledica tega, da ne omogocijo odkupa viskov, ali pa prenosa na drugo MM pa.ceprav ob neki proviziji. Itak.na drugem MM placas omrežnino....
Pac politika skrbi da je narod odvisen od vesno vec dobrin....namesto vedno manj.
Jih "blokada" ob zacetku korone nic k pameti spravila

• Všeč mi je
Reactions: Alesss in piagolo

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Najbolj smešen protiargument vas (nekaterih) sončničarjev je naša favšija, obnašate se kot da imate vilo na morju, "prvi red kraj moja", mi reveži pa vam zavidamo. A dejansko, povprečna elektrarna stane toliko kot letno (+-) zabijem na kavicah, špricarjih in nedeljskih kosilih po gostilnah. Skratka ja, res zavidam, vsem po vrsti :evil:

• Všeč mi je
Reactions: sad

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.005
3.701
113
Najbolj smešen protiargument vas (nekaterih) sončničarjev je naša favšija, obnašate se kot da imate vilo na morju, "prvi red kraj moja", mi reveži pa vam zavidamo. A dejansko, povprečna elektrarna stane toliko kot letno (+-) zabijem na kavicah, špricarjih in nedeljskih kosilih po gostilnah. Skratka ja, res zavidam, vsem po vrsti :evil:
Pa še motenj ne proizvajaš elektroomrežju.

• Haha
Reactions: sajkek in sad

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.832
-1.068
113
145 km SZ od Opatije
Sam da smo si na jasnem: ti vsak mesec za kavice, kosila ipd. porabiš cca. 1200€
Ni kaj, zdaj sem ti pa jaz fovš :evil:

• Objave ne odobravam
Reactions: Borg

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Sam da smo si na jasnem: ti vsak mesec za kavice, kosila ipd. porabiš cca. 1200€
Ni kaj, zdaj sem ti pa jaz fovš :evil:

Ne ne, gledam iz vidika da povprečna hiša rabi eno 8Kw elektrarno in ne 12+ kot jo gor bašejo vsi ti tukaj in tako se da priti na 10k(+-). In če teh 10k delim na 365 dni, smo hitro na 27€ dnevno kar pa dvomim da imam v povprečju dnevno dovolj za vse kavice, kosilca, kje so tukaj še kakšne večje akcije, pijanice, družinska kosila kjer vlečem in ostali novodobni gostilniški nategi. Vem da se sliši ogromno ampak tak budget zagotovo letno sprašim v sektorju gostinstva in turizma. Drago je to postalo zadnje leto/dve, se strinjam. Pa dobro, tudi če je to 1-2k manj, nima veze. Hotel sem pač povedati da se nekateri obnašajo kot da so boga za jajce prijeli s to elektrarno ki pa finančno ni nek bav bav in mislim da si jo večina ljudi lahko privošči. Če ne drugače na obroke.

• Všeč mi je
Reactions: AndrejEnej

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.867
6.525
113
Itak, da ni... Že samo, da jo vidis na nasi bajti, se ve, da je racunica zadaj, ne emocija. Torej prav nekaj luksuznega ne more bit.

• Všeč mi je
Reactions: bertoncl

APM

Pripravnik
28. okt 2013
114
19
18
Ne ne, gledam iz vidika da povprečna hiša rabi eno 8Kw elektrarno in ne 12+ kot jo gor bašejo vsi ti tukaj in tako se da priti na 10k(+-). In če teh 10k delim na 365 dni, smo hitro na 27€ dnevno kar pa dvomim da imam v povprečju dnevno dovolj za vse kavice, kosilca, kje so tukaj še kakšne večje akcije, pijanice, družinska kosila kjer vlečem in ostali novodobni gostilniški nategi. Vem da se sliši ogromno ampak tak budget zagotovo letno sprašim v sektorju gostinstva in turizma. Drago je to postalo zadnje leto/dve, se strinjam. Pa dobro, tudi če je to 1-2k manj, nima veze. Hotel sem pač povedati da se nekateri obnašajo kot da so boga za jajce prijeli s to elektrarno ki pa finančno ni nek bav bav in mislim da si jo večina ljudi lahko privošči. Če ne drugače na obroke.

Lastniki sončnih elektrarn pa jejo solato in korenje iz vrta?

Smešno je videt kolko ljudi ima čas in voljo hodit v teme, ki jih očitno ne zanimajo, da pišejo kaki nateg in bedarija je to. Sem mislil da je to tema za lastnike in interesente za izmenjavo mnenj in nasvetov. Predlagam da se še oglasite v temi npr. BMW G60 in napišete da v 4 letih popijete pa pojete v vrednosti avta in da so kupci najivni, ker se bo ziher drugo leto zavarovanje podražlo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.867
6.525
113
Kdo je zelenjavo... V duhu sodobnih trendlv, je edino zeleno dovoljeno na strehi, blize zemlji greš, bolj je strupeno. To ne veste tisti, ki ne spremljate vseh tem na alterji...

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Gledenkurjenja za brez veze je to samo posledica tega, da ne omogocijo odkupa viskov, ali pa prenosa na drugo MM pa.ceprav ob neki proviziji. Itak.na drugem MM placas omrežnino....
Pac politika skrbi da je narod odvisen od vesno vec dobrin....namesto vedno manj.
Jih "blokada" ob zacetku korone nic k pameti spravila
Evo ga, jambrača.
Spet je nekdo drugi kriv, da le ne bi priznal, da ga je ponudnik SE na suho nategnil in sedaj po nepotrebnem proizvaja viške, ker je kupil preveliko SE. Ista zadeva kot pri toplotnih: dam Jabe 100% prav, dejmo raje 11kW, da bo za ziher, da bo tudi pri -30 delala (lokacija pa recimo v Kopru), sej je samo par jurčkov več. Za ziher.
Aja, pa bog ne daj, da bi potem, če bi vzel ustrezno SE, moral doplačati recimo 100kWh konec leta. To bi bil največji kriminal, za se skrit v klet in ne prit ven vsaj par let, ker to pa bi bil poraz. Pravi Slovenc bo raje naredil nekaj MWh viška in se počitil carja, ker šenkuje ali pa bo kuril konec leta kalorifer zunaj, da bo Božičku zunaj toplo. Zraven pa na veliko jambral, kako mu država ne omogoči odkupa, itd. Pa car bo, ker on pa fuLL pridela. Isti štos z dohodnino: največji car je tisti, ki največ dobi nazaj, :valjamse:

Je treba začeti pred svoijm pragom pometat, preden se jokca, kak so drugi gldi, gldi.

• Haha
Reactions: jonny77

verma

Pripravnik
2. nov 2011
257
10
18
sajkek je napisal da se soglasje dobi na priključek ne na izvajalca.
Kaj je v primeru, da je soglasje na priključku odobreno, lastnik pa umre? Ali za naslednjega lastnika še velja net metering? Ali je to že nova pogodba?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.661
6.705
113
pri taščici
Predvidevam da ja, ker ga hisi najbrz tudi ne vzamejo (netmetering) ce lastnik umre po priklopu.
sad
Ni me ponudnik nahecal za večjo.
Sam se odlocil za večjo. Ce ne bo slo drugace pa panele prenesem na drugo lokacijo pa priklopim na nekaj hibridnega ali pa "balkonska" varianta.
Na drugi lokaciji ne morem imeti SE, najvec elektrike pa porabim poleti.
In tja jo bom prenesel. Preko suncontracta.
Aja pa se to, dograditev SE bo cez 5 let najbrz nemogoca ker oprema ne bo kompatibilna. Poraba bo narascala, moc SE pa upadala z leti. Jaz pa lepo placeval elektriko....
Ce me bodi € zasrbeli, bom se hibridno dodal.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
tole "da na nas prodajalc nategne in smo na streho dali preveliko SE" - je karneki.
Kolk preveliko? Za kaksno porabo preveliko? Zdej? Zadnjih par let? Mi kdo ve povedat kakšna bo moja poraba cez 5-10 let, ko bo pri hiši EV?

isto sem imel pri TČ - z istimi vhodnimi podatki sem dobival ponudbe od "dobrih 9kW do 20+ kW dualnevemkajvse sistema".. komu zdej verjet - sami experti.. in ja vzel sem 18kW.. jebat ga - ziheraš

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

APM

Pripravnik
28. okt 2013
114
19
18
po taki logiki so tudi lastniki S klas najivni, ker bi jih tudi Polo pripeljal do cilja in imajo po nepotrebnem 1,5 m daljsi avto
:biceps:
Pa se zaradi vecje tezje bolj unicujejo ceste. Pešci pa se tolazijo da pojejo in popijejo za 25 eur na dan.

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
škoda da bo tale thread postal eno samo trolanje... 220 strani.. umirte se, vsi imate po svoje prav.. dejmo kako konstruktivno raje reč :)

npr. kaj pazit pri izvajalcih SE, kakšne sorte panelov vzet, ipd... nekje sem videl že 600W. Kako je z mešanjem 600W in 400W panelk, kolko/kakšne MPPT in optimizatorje rabiš, kako se jih veže, kolko in kakšne na panelko (če so različne) in podobne fore pri "zidanju" SE ?

• Všeč mi je
Reactions: APM

jest5

Guru
18. avg 2007
25.952
-8.680
113
npr. kaj pazit pri izvajalcih SE, kakšne sorte panelov vzet, ipd... nekje sem videl že 600W. Kako je z mešanjem 600W in 400W panelk, kolko/kakšne MPPT in optimizatorje rabiš, kako se jih veže, kolko in kakšne na panelko (če so različne) in podobne fore pri "zidanju" SE ?
Sicer dober optimizator "naj bi" poglihal te razlike v moči med paneli, ma bolj zihr je vseeno, da imaš na vsaki veji čimbolj podobne panele. Pač na eno vejo namečeš 400, na drugo pa 600W

• Objave ne odobravam
Reactions: endvatri