sončna elektrarna

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Sicer dober optimizator "naj bi" poglihal te razlike v moči med paneli, ma bolj zihr je vseeno, da imaš na vsaki veji čimbolj podobne panele. Pač na eno vejo namečeš 400, na drugo pa 600W
Kako gre to z vejami ? na inverter lahko priključiš koliko vej ?
Ali lahko veje združiš v manj vej s kako napravco, preden potem daš to edino vejo na inverter ?

Pa še nekaj sem slišal, da je fajn mal senco opazovat po strehi, da niso panelke na pol osenčene,
ali da so tiste v občasni senci zvezane na svojo vejo ?

Lahko dodaš vmes še kak protipožarno/protitokovno zaščito ?
Kako zaščitiš kablovje pod panelkami, da jih sonce & miši ne preglodajo ?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Lastniki sončnih elektrarn pa jejo solato in korenje iz vrta?

Smešno je videt kolko ljudi ima čas in voljo hodit v teme, ki jih očitno ne zanimajo, da pišejo kaki nateg in bedarija je to. Sem mislil da je to tema za lastnike in interesente za izmenjavo mnenj in nasvetov. Predlagam da se še oglasite v temi npr. BMW G60 in napišete da v 4 letih popijete pa pojete v vrednosti avta in da so kupci najivni, ker se bo ziher drugo leto zavarovanje podražlo.

Nisi me razumel, jaz nikjer nisem napisal da nisem potencialni interesent, res je da drugam kot na "štalo" tega ne bi dal ampak žal nimam štale. To ni bistveno. Bistveno je to, da če tukaj dam nekaj podvprašanj, npr. kdo mi jamči netmetering, pa vsi skočite kot stekli psi. Razumeš? Ni v meni problem, v vas je. Zakaj, pa ne morem točno razvozlati. Ali veste da ste bili nategnjeni, ali niste prepričani v svojo odločitev, nevem. Za mene pa ne skrbi, jaz bom ob naši mini porabi plačal elektriko, pa še tudi se za 500% podraži, z lahkoto. Sem pa še vedno zainteresiran za elektrarno da se ne bova napak razumela.

• Všeč mi je
Reactions: sad

badboybk

Pripravnik
7. mar 2015
86
18
8
Dobil ponudbo za izdelavo 10.25 kW SE. Ponudnik Sonce energija.
Paneli 25x 410W Longi , razsmernik Huawei 10kwp, 25x optimizator, števec za trenutno porabe itd.

Cena 12.500 eur.

Kakšno mnenje o ceni, materialu dodatnih stvareh, na katere bi moral bit pazljiv?

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Za ceno ne vem, ampak kako je lahko inverter 10kW pri SE moči 10,25kW?!

jst vem, jst vem :) ker teh 10.25kW itak dosežeš samo na poletni dan (pa še to ne sme bit prevroč), opoldne. Zato pa dajejo predimenzinirane SE, da tudi še kakšne druge dni in mesece dobijo max. izplen kW. Inverter pa več kot je deklariran itak ne prenese in poreže. Komentirajte ?
BadboyBK, so še kaj drugega komentirali, kako zaščitijo te kable od optimizatorjev do inverterja ?

Avtofun, vredu je. Nehajte. Si kaj razmišljal da bi dal panele na tla dokaj stran od hiše, ne na nobeno streho (štale, garaže,...) ?

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.867
6.525
113
Narobe. Nikoli na poletni dan, na pomladni pa ni neobičajno in zdaj ni naj bi se rezale špice zaradi neustrezno izbrane opreme? Poleg tega, da je že v startu premali, tudi seveda ne omogoča širjenja SE v prihodnosti. Od vsega inverter ne sme biti ozko grlo sistema...

Pravilni odgovor je lahko:
- napaka pri ponudbi
- se jim valajo nekje, pa jih hočejo na tak grd način poturiti nekomu

Zahtevati ustreznega.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Narobe. Nikoli na poletni dan, na pomladni pa ni neobičajno in zdaj ni naj bi se rezale špice zaradi neustrezno izbrane opreme? Poleg tega, da je že v startu premali, tudi seveda ne omogoča širjenja SE v prihodnosti. Od vsega inverter ne sme biti ozko grlo sistema...

Pravilni odgovor je lahko:
- napaka pri ponudbi
- se jim valajo nekje, pa jih hočejo na tak grd način poturiti nekomu

Zahtevati ustreznega.
hmmm, zaradi 250W špice dajat dražji inverter ja nima smisla ? Tudi preventivno ne veliko močnejši inverter, če ne misli nadgrajevati elektrarne že v naslendjih 2 letih. Ker potem bodo, pa že toliko cenejši in boljši, z več funkcijami, da boš raje kr inverter zamenjal. Ali še enega dodal ?
Tisto ko nekateri ful predimenzonirajo, npr. za 4kW, tam pa ja, moraš dat ustrezno močan inverter (no, če tudi tam za par sto W zgrešiš, tudi nisi nekega stroška si naredil pri pridelavi elektrike - ga imaš več s senčenjem :)

Kako rešiš, če bi v prihodnje samo par panelk zamenjal (npr. iz 400W v 600W ?), razumem da moraš dodatno vejo vpeljat. A lahko pa imaš torej tudi več 400W vej, ki jih nekje združiš ? s čim ? (da bi potem lahko na inverter pripeljal posebno 600W vejo). A znajo vsi inverterji različne veje različno močnih inverterjev skombinirat (če imajo dovod za dve veji) ?

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.867
6.525
113
Govora je bilo o opremi in nje neustreznosti. Tako se pač ne dela. Inverter ne more biti ozko grlo. Že ob morebitni menjavi panelov, ko bo moč lahko večja od starih, bo peč vrženega še več, oziroma ugotoviš, da je manj škode nedelujočega samo vreči in imeti manjšo SE.

Če bi o ceni pa prvič, huaweija ne poznam, ampak razlika v ceni inverterjev je bržkone nikakva. Kot drugo, das 11kw SE, ki ima dovolj panelov, da lahko daš 2 na 1 optimizator in solaredgov inverter, pa si dobil večjo SE za manj denarja.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.952
-8.680
113
Narobe. Nikoli na poletni dan, na pomladni pa ni neobičajno in zdaj ni naj bi se rezale špice zaradi neustrezno izbrane opreme?
Ali pa sploh nikoli ne bo prišlo do rezanja.
Saj ne veš, kakšno ima orientacijo panelov. Če bi imel vse približno na J, potem ja. Če ima polovico V in pol Z, pa ne boš nikoli prišel čez teh 10kW.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.867
6.525
113
Bistveno je to, da če tukaj dam nekaj podvprašanj, npr. kdo mi jamči netmetering, pa vsi skočite kot stekli psi. Razumeš? Ni v meni problem, v vas je. Zakaj, pa ne morem točno razvozlati. Ali veste da ste bili nategnjeni, ali niste prepričani v svojo odločitev, nevem.

Dala sem ti link do v bistvu iste teme, samo druga stran, kjer je bil odgovor, da ne gremo še enega kroga...

Glede na to, da so gotovi le smrt in davki, je treba oceniti rizičnost špekulacije. Upošteva se:
- kolikokrat v preteklosti se je zgodilo, da se je spreminjalo pogodbe za nazaj. Celo na SE imamo primer - koliko je takih, kjer se je kršilo pogodbo, cim se je zacela obracati potrošniku bolj v prid, čeprav slučajno. Nikoli, torej je precej sigurno, da tudi tokrat ne bo drugače. Za nazak se nikdar ne spremnija, za nalrej je nov sistem
- ce se že zgodi, da bo to prvič, bo to sigurno s še eno spremembo sistema. Ta, ki pride v veljavo 2024/25 sigurno ne posega v netmetering kot je sedaj. Se pravi 10 let si varen. 10 let je tudi smiselna doba, kdaj moras biti na nicli. Vse kar je vec, je dodatek.
- ker je letni netmetering v pogodbi s prodajalcem stroma, izberes takega, ker je verjetnost, da bo se dolgo z nami, velika. Če bi slučajno bila kaka luknja (cerkev je trenutna interpretacija, da je ni), da ob menjavi distributerja ne moreš več skleniti pogodbe za star sistem. Bojazni, da bi trenutni distributer želel ven, pa ni. Tu imamo lastniki in oni interes, da ostane.

SE je v zelo velikem verjetnostnem procentu pokrita, v dovolj velikem se bo splačala z vec kot niclo, ce se pa se dalje en čas suka v smeri, kot se ta moment (itak se ne bo, pac je vrh elektro cikla, malo pa še), potem je pa sploh nobrainer. Kot receno, samo zato, ker se elektrika pomovira, kot se ze preteklih 10-15 let in je zdaj nekje dosegla vrh, da so sle vse spremembe energentov skozi, je v dveh letih moja ničla padla z 10 na pod 7 let. Sreča? Mrbit. Ampak ce gres na zacetek teme, je moje mnenje povsem enako, kot danes. Samo rezultat je bil, da SE ni bilo na strehi.

Seveda pa obstaja možnost, da sem se nategnila. Itak... Kljub pazljivostji, da vse če-je cimbolje ovrednotim. Medtem ko o neprepričanosti v odlocitev... Tle se pa mogoce ne najdem. Algoritem je bila zastavljen skoraj 5 let pred nakupom in eksekutiran, čim so se moji če-ji poklopili. Kako ti razumeš "prepričanost" v odločitve, ce to ni to?

• Všeč mi je
Reactions: sad

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.867
6.525
113
Ali pa sploh nikoli ne bo prišlo do rezanja.
Saj ne veš, kakšno ima orientacijo panelov. Če bi imel vse približno na J, potem ja. Če ima polovico V in pol Z, pa ne boš nikoli prišel čez teh 10kW.

Jaz jih imam na Z, pa gre čez...
Recimo če jih da na S. Recimo, da se v tem primeru odloči, da jih ne bo na J dal...

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Jaz jih imam na Z, pa gre čez...
Recimo če jih da na S. Recimo, da se v tem primeru odloči, da jih ne bo na J dal...

Kolko ur (v katerih mesecih) in za kolko kW ti gre čez ?

je to, da če tukaj dam nekaj podvprašanj, npr. kdo mi jamči netmetering, pa vsi skočite kot stekli psi.

Avtofun, nehaj že :) ja, vlada lahko izda zakon, da se prepove letni netmetering tudi za nazaj, ampak v naši državi sodniki veliko takih budalaštin razveljavijo (čeprav jih v kaki drugi državi ne bi). Pri nas, ko pa niti napovedi predsednika vlade ne zdržijo 2 tedna, se je pa brezveze sekirat in pri nas še bolj velja, da so ziher samo davki in smrt. Smo lahko koniec s to temo :) ?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
sajkek je napisal da se soglasje dobi na priključek ne na izvajalca.
Kaj je v primeru, da je soglasje na priključku odobreno, lastnik pa umre? Ali za naslednjega lastnika še velja net metering? Ali je to že nova pogodba?

Ce je soglasje na priključek,...?
Predvidevam da ja, ker ga hisi najbrz tudi ne vzamejo (netmetering) ce lastnik umre po priklopu.
1. soglasje je na merilno mesto!
2. SE se priklopi na merilno mesto.
3. PAZI SEDAJ!!! Pred priklopom SE se sklene pogodba o dobavi/odjemu. In če govorimo o veljavnosti LETNEGA netmeteringa se ta do 31.12.2023 ob spremembi pogodbe prenese na VSAKEGA novega lastnika, ker le-ta lahko sklene pogodbo po trenutno veljavni ureditvi.
4. Po 1.1.2024 bodo pogodbo o letnem netmeteringu lahko sklenili do 31.12.2024 še vsi tisti LASTNIKI merilnega mesta, ki so/bodo dobili soglasje na podlagi vložene vlogo do 31.12.2024.
5. Ali bo možen prenos SE z letnim netmeteringom na nove lastnike izven zgornjih omejitev je trenutno v domeni "Blaža vedeževalca", načelno pa velja, da med živimi sigurno ne, v primeru dedovanja pa mogoče.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Avtofun, vredu je. Nehajte. Si kaj razmišljal da bi dal panele na tla dokaj stran od hiše, ne na nobeno streho (štale, garaže,...) ?

Mi je to sicer nekdo že predlagal da bi jih na tla dal ali brežino ampak niti slučajnk ne bi tega gledal vsak dan. Bil sem zainteresiran da bi jih na drugi lokaciji dal na drug objekt in sam to koristil pa je sistem neugoden. Prav tako bi bil za kakšno kolektivno sončno elektrarno, v smislu da je na sosednjem bregu ena masa teh panelov in da financiram svoj del, pa smo še nedorasli temu. Skratka to bo verjetno to. Razmišljam da plačam tistih 50€ za vsako lokacijo za soglasje in si kupim še slabo leto časa za razmislek in opcije.

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.163
2.475
113
1. soglasje je na merilno mesto!
2. SE se priklopi na merilno mesto.
3. PAZI SEDAJ!!! Pred priklopom SE se sklene pogodba o dobavi/odjemu. In če govorimo o veljavnosti LETNEGA netmeteringa se ta do 31.12.2023 ob spremembi pogodbe prenese na VSAKEGA novega lastnika, ker le-ta lahko sklene pogodbo po trenutno veljavni ureditvi.
4. Po 1.1.2024 bodo pogodbo o letnem netmeteringu lahko sklenili do 31.12.2024 še vsi tisti LASTNIKI merilnega mesta, ki so/bodo dobili soglasje na podlagi vložene vlogo do 31.12.2024.
5. Ali bo možen prenos SE z letnim netmeteringom na nove lastnike izven zgornjih omejitev je trenutno v domeni "Blaža vedeževalca", načelno pa velja, da med živimi sigurno ne, v primeru dedovanja pa mogoče.
Napaka: vložene vloge do 31.12.2023!

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
242
192
43
Dobil ponudbo za izdelavo 10.25 kW SE. Ponudnik Sonce energija.
Paneli 25x 410W Longi , razsmernik Huawei 10kwp, 25x optimizator, števec za trenutno porabe itd.

Cena 12.500 eur.

Kakšno mnenje o ceni, materialu dodatnih stvareh, na katere bi moral bit pazljiv?
10,25 kW SE, tudi če bo dosegla to moč v špici, ne bo oddajala 10,25 kW v omrežje, saj bo že na razsmerniku oddaja omejena na cca 10 % manj.
Polega tega lahko 10 kW pretvornik, npr. od Solaredge, prenese do 135 %, torej 13 kW SE. Tega je ogromno na netu.
Moja SE je v dveh sezonah zgolj enkrat v aprilu dosegla nominalno moč, po nevihti. Pol panelov azimut 129 pol 219.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Mi je to sicer nekdo že predlagal da bi jih na tla dal ali brežino ampak niti slučajnk ne bi tega gledal vsak dan. Bil sem zainteresiran da bi jih na drugi lokaciji dal na drug objekt in sam to koristil pa je sistem neugoden. Prav tako bi bil za kakšno kolektivno sončno elektrarno, v smislu da je na sosednjem bregu ena masa teh panelov in da financiram svoj del, pa smo še nedorasli temu. Skratka to bo verjetno to. Razmišljam da plačam tistih 50€ za vsako lokacijo za soglasje in si kupim še slabo leto časa za razmislek in opcije.
Pred časom je veljalo, da si moral imeti gradbeno dovoljenje, če si hotel panele postaviti kam drugam, kot na streho. Če pa to še velja, pa ne vem.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Pred časom je veljalo, da si moral imeti gradbeno dovoljenje, če si hotel panele postaviti kam drugam, kot na streho. Če pa to še velja, pa ne vem.

Ne vem, nisem prišel tako daleč ker že v štartu to ni bila opcija. Bi pa elektrarno dal tudi na kak nadstrešek za avtomobile če bi ga imel, tako pa jih imamo pospravljene v hiši in zopet ni opcija. Imam pa v načrtu drugo leto eno večjo vrtno lopo in bi bilo res zanimivo vedet ali bi lahko panele obesil tja gor brez kakšnih dodatnih dovoljenj.

APM

Pripravnik
28. okt 2013
114
19
18
Ne vem, nisem prišel tako daleč ker že v štartu to ni bila opcija. Bi pa elektrarno dal tudi na kak nadstrešek za avtomobile če bi ga imel, tako pa jih imamo pospravljene v hiši in zopet ni opcija. Imam pa v načrtu drugo leto eno večjo vrtno lopo in bi bilo res zanimivo vedet ali bi lahko panele obesil tja gor brez kakšnih dodatnih dovoljenj.

Mislim da lahko. Najboljse vprasat izvajalce elektrarn, oni tocno vejo.