Bistveno je to, da če tukaj dam nekaj podvprašanj, npr. kdo mi jamči netmetering, pa vsi skočite kot stekli psi. Razumeš? Ni v meni problem, v vas je. Zakaj, pa ne morem točno razvozlati. Ali veste da ste bili nategnjeni, ali niste prepričani v svojo odločitev, nevem.
Dala sem ti link do v bistvu iste teme, samo druga stran, kjer je bil odgovor, da ne gremo še enega kroga...
Glede na to, da so gotovi le smrt in davki, je treba oceniti rizičnost špekulacije. Upošteva se:
- kolikokrat v preteklosti se je zgodilo, da se je spreminjalo pogodbe za nazaj. Celo na SE imamo primer - koliko je takih, kjer se je kršilo pogodbo, cim se je zacela obracati potrošniku bolj v prid, čeprav slučajno. Nikoli, torej je precej sigurno, da tudi tokrat ne bo drugače. Za nazak se nikdar ne spremnija, za nalrej je nov sistem
- ce se že zgodi, da bo to prvič, bo to sigurno s še eno spremembo sistema. Ta, ki pride v veljavo 2024/25 sigurno ne posega v netmetering kot je sedaj. Se pravi 10 let si varen. 10 let je tudi smiselna doba, kdaj moras biti na nicli. Vse kar je vec, je dodatek.
- ker je letni netmetering v pogodbi s prodajalcem stroma, izberes takega, ker je verjetnost, da bo se dolgo z nami, velika. Če bi slučajno bila kaka luknja (cerkev je trenutna interpretacija, da je ni), da ob menjavi distributerja ne moreš več skleniti pogodbe za star sistem. Bojazni, da bi trenutni distributer želel ven, pa ni. Tu imamo lastniki in oni interes, da ostane.
SE je v zelo velikem verjetnostnem procentu pokrita, v dovolj velikem se bo splačala z vec kot niclo, ce se pa se dalje en čas suka v smeri, kot se ta moment (itak se ne bo, pac je vrh elektro cikla, malo pa še), potem je pa sploh nobrainer. Kot receno, samo zato, ker se elektrika pomovira, kot se ze preteklih 10-15 let in je zdaj nekje dosegla vrh, da so sle vse spremembe energentov skozi, je v dveh letih moja ničla padla z 10 na pod 7 let. Sreča? Mrbit. Ampak ce gres na zacetek teme, je moje mnenje povsem enako, kot danes. Samo rezultat je bil, da SE ni bilo na strehi.
Seveda pa obstaja možnost, da sem se nategnila. Itak... Kljub pazljivostji, da vse če-je cimbolje ovrednotim. Medtem ko o neprepričanosti v odlocitev... Tle se pa mogoce ne najdem. Algoritem je bila zastavljen skoraj 5 let pred nakupom in eksekutiran, čim so se moji če-ji poklopili. Kako ti razumeš "prepričanost" v odločitve, ce to ni to?