sončna elektrarna

nacek

Guru
13. okt 2012
2.936
572
113
Zdaj ze en cas spremljam simulacije izplena na moji lokaciji. Posodabljajo redno in kar naprej se dviguje. Malo po malo, ampak se. Preracunavajo pa, se mi zdi, glede na povprecje osoncenosti v preteklih xy letih (ne vem koliko).
Evo pa računaj.

Schime

Guru
22. nov 2008
1.983
769
113
Če bi dali v bankovcih po 5€ bi si mogoče lahko z njimi še kaj obrisal.

Taubajo vse na elektriko pol bi pa plačevali, da bi sredi zime izklapljal naprave. Naslednji korak je, da ti jih bodo kar sami. Brezplačno.

• Všeč mi je
Reactions: sad in ales85

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.828
-1.075
113
145 km SZ od Opatije
A nisi dve strani nazaj tega opisal kot sadilca rožic? Ko ti je drugi prišel na ogled. ;)

Ti kar rukni gor! A EE soglasje že imaš?
Ah, ja, cvetličar ... na koncu je mel še "najcenejše" pušlce, damn :evil: drugi ni sadil rož,me je pa zabil s ceno ...

ON:
Soglasje že imam, da. Velja do februarja 2025.

Je pa zanimivo nekaj, kar nisem vedel: ko sem vprašal, kako je z net meteringom, so rekli, da zame ne velja samo do konca 2023, temveč do izteka soglasja ... še bolje. ampak, meni je itak vseeno, ker grem že sedaj v tole izgradnjo :)

• Objave ne odobravam
  • Ljubezen
Reactions: Borg in Samo Svoj

Apachi

gps navigator
Osebje foruma
21. jul 2007
2.195
20
38
Murska Sobota
Kako pa "zavedba" izgleda? Mi ogromno delamo s pomočjo Elektro Maribor, pa nisem nikjer zaveden... pa me sami dostikrat kličejo za kakšen priklop itd....

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Razsmernik je priključen in tudi povezava na števec. Koliko časa po navadi traja, da se naredi uradni priklop na omrežje - Elektro Gorenjska?

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Malo spremljam postavljene sončne po strehah (ker sem ravno v fazi finaliziranja ponudbe), pa opažam da 90% postavljenih elektrarn nima nobenega snegobrana na spodnjem robu strehe... Ok, razumem tam, kjer na teh straneh nimajo vhodov/garaž in podobno, pa ni problema če sneg pade dol... Ampak veliko jih ima tako, da imajo spodaj tudi vhode v garaže / vhode v hiše, terase ali še celo ulico... Se tole nikoli ne zapelje dol, da bi komu padlo na avto/glavo? Pri meni sem jim dal pogoj da mora biti v zadnji vrsti 15 cm visok profil (snegobran) da zadrži sneg (slika primera spodaj najdeno na internetih), glede na to da je streha naklona cca 35°, saj imam na to stran tudi vhod v hišo... sedaj pa gledam da večino tega ali podobnega nimajo...

1678695235677.png

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Ok, ampak če prav razumem, tak snegobran bo ustavil ves sneg iz sončnih panelov. V teoriji, če bi ga postavil na rob strehe (in takoj nad njemu sončne celice), sneg ne bi zgrmel iz strehe dol, oz vsaj ne v tako količini če tega ne bi bilo.

To da sneg dalj časa posledično pokriva panele je seveda logična posledica, vendar imam raje to kot da se vse zapelje nekomu na glavo ali avto...

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.808
129
63
Pri sosedu je letos odtrgalo spodnjo vrsto strešnikov z žlebom in letvami vred. So pa tri vrste strešnikov, potem pa kolektorji. Nameščeni snegobrani. Tista runda mokrega snega.....