sončna elektrarna

mags

Fizikalc
11. nov 2020
201
96
28
Tudi jaz sem narocil ogled. Zdaj pa nevem, kako veliko vzet. V roku par let bom verjetno sel na e-avto. Koliko let to je, nevem. Lahlo d 2, lahko da 5. Bom glasoval z denarnico.

Drugace pa, kolikor sem dobival ponudbe. Petrol najdrazji na kw, merkur najcenejsi na kw, ce vzames na obroke pa najcenejsi gemi, ker nima obresti.
Če bo v bodoče EV potem MAX na moč varovalk

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.852
6.514
113
da bo bolj jasno. geni je bil moj prodajalec elektrike do nakupa SE. točno je vedel, kako imam porabo in predlagal nekaj. Kar pa ni bilo to, kar imam sedaj, ampak preračunano, je kar trofil. šele jaz sem potem prosila, naj ponudbo popravi na želeno velikost SE. kasneje ni bil niti moj izvajalec, ker je bil predrag, niti ni več moj ponudnik elektrike iz istega razloga.

To je pojasnilo za tiste, ki se mu moje izjave na zadnjih 2 straneh zdijo kontradiktorne. ne za Hanzija. On je te moje kalkulacije tu gor ves čas spremljal, kar je še toliko huje v teh jalovih poskusih prcanja.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.013
836
113
jest sm šel načrtno v "oversize/maxsize".. velikost tega "maxsize" so pa določile presečne vrednosti - varovalk, velikosti strehe, budgeta (vse so se srečale pri 13,35 kW).
viške prenašam (lani pridelal dobrih 9MWh viška).. ko uredim TČ ogrevanje jih pa itak ne bo tolk. dizla ostajata kot avta.. toj to..

še enkrat bi se isto odloču - tko da, če vam denar in streha dopuščata - postavte max..

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj in mags

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.221
1.365
113
jest sm šel načrtno v "oversize/maxsize".. velikost tega "maxsize" so pa določile presečne vrednosti - varovalk, velikosti strehe, budgeta (vse so se srečale pri 13,35 kW).
viške prenašam (lani pridelal dobrih 9MWh viška).. ko uredim TČ ogrevanje jih pa itak ne bo tolk. dizla ostajata kot avta.. toj to..

še enkrat bi se isto odloču - tko da, če vam denar in streha dopuščata - postavte max..

Kje pa se lahko prenasa v naslednje leto?

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.828
-1.075
113
145 km SZ od Opatije
Ja seveda, tako kot na vaši strani, da je Jankovič še vedno kriv za vse, kar se danes dogaja v Mercatorju. :bonk:
ĐejĐej se daje v zobe za 1000€. Zakaj že? Ker lahko, ker hoče pokazat, "ko je jači". "Ne može nam niko ništa, jaći smo od sudbine".
Sorry za off, če še kaj političnega sem not utirim, me brez utemeljitve banajte.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ON: danes sem dobil obisk za drugo ponudbo. Zanimivo, ta mi pa ni nič rož sadil, je povedal, kot je.
Moč cca. 13kW, 16kW razsmernik, optimizatorji, paneli 1722 x 1134 mm, možnost nadgradnje, ko bo EV pri hiši ... Čakam ponudbo.

• Objave ne odobravam
Reactions: Borg

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.852
6.514
113
Vsako lahko nadgradiš, ampak cene so ubitačne. cene novih so drobiž v primerjavi... Sicer pa na tvojo porabo in želeno SE, ne boš kaj dosti dokupoval po moje. No, ne vem, koliko kmjev narediš, ampak bi moral res na cesti živeti za kolebanje ali dokupiti ali ne.

• Všeč mi je
Reactions: AndrejEnej

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Je kar nekaj omejitev vsaj pri solaredgu. Predvsem mislim tu na velikost stringa in optimizator v.paru ali solo.
Razen ce me en dobavitelj plavša.

Schime

Guru
22. nov 2008
1.983
769
113
Optimizator v paru se začne tam pri 10kW ali 11kW. Kar je manj naj bi bilo solo.

Kar se pa viškov tiče je treba vedeti, da je lansko leto bilo bolj kot ne verjetno malo izvenserijsko. Sonce od Marca do Oktobra bolj kot ne brez dežja. Verjetno nekak max pridelave možne. Pa tudi vsako leto izkoristek pada. Ni pricakovati, da bo več pridelave ampak kvečjem manj. Tako, da na 0 gradit elektrarno se po mojem ne splača, če že ravno delaš. Tisti viški ne bolijo, če imaš sam dosti. Se pa dajo tudi porabiti tako ali drugače.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.157
2.472
113
Optimizator v paru se začne tam pri 10kW ali 11kW. Kar je manj naj bi bilo solo.

Kar se pa viškov tiče je treba vedeti, da je lansko leto bilo bolj kot ne verjetno malo izvenserijsko. Sonce od Marca do Oktobra bolj kot ne brez dežja. Verjetno nekak max pridelave možne. Pa tudi vsako leto izkoristek pada. Ni pricakovati, da bo več pridelave ampak kvečjem manj. Tako, da na 0 gradit elektrarno se po mojem ne splača, če že ravno delaš. Tisti viški ne bolijo, če imaš sam dosti. Se pa dajo tudi porabiti tako ali drugače.
Jaz se pa bojim, da je lansko leto samo vzorec za večino bodočih. Pa pri nas je ene dva meseca bilo izredno veliko cvetnega prahu povsod, tako da bi moral SE čistiti ziher 2X v tistem času.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.852
6.514
113
Zdaj ze en cas spremljam simulacije izplena na moji lokaciji. Posodabljajo redno in kar naprej se dviguje. Malo po malo, ampak se. Preracunavajo pa, se mi zdi, glede na povprecje osoncenosti v preteklih xy letih (ne vem koliko).

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
3.828
-1.075
113
145 km SZ od Opatije
Meni so zdaj znižali iz 15200 na 14600, ampak danes pridejo še iz ene druge firme pogledat, potem pa se bo treba odločit.
Sem nekako že nažajfan, da grem v tole, ne glede na dokaj visok račun (v primerjavi z letom nazaj = cca. 15% več). Aja, ne na moj račun, upošteval sem račun od dveh kolegov, ki sta SE montirala lansko leto. Jaz sem oddal povpraševanje za SE letos prvič.

Je pa res, da bo šla cena energenta verjetno še kdaj gor, potem pa bo tole imelo smisel.
Smo se odločili in sicer kar za prvega (14600€ za 11,6kW). Menda bo instalacija že v maju-juniju :p
Drugi je mel ceno še višjo ...