sončna elektrarna

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.458
10.688
113
Krasne rešitve. Se vidi, da samo nabijaš. In kaj bo potem, ko bojo vsi, ki še nekaj proizvajajo v blokih v fužinah? Se bojo zaposlili v JU na fiktivnem delovnem mestu?
potem bo mleko postalo drago in se bo mogoče splačalo spet krave na pašo pošiljat...

Tako pa se zdaj kmetje, ki jh sicer cenim in ne oporekam pridnosti...jamrajo (VSI) u 3pm skoz in skoz. kak ni dnarja, kak ni subvencij kak je suša kak je to in ono... zdaj si še ti priklopil kak je elektrika draga in podobno. Zapri pa idi na karibe.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.613
3.138
113
Ja, ker samo naredi PUF in krava se kar iznenada pojavi v prej izpraznjeni štali. Pa tudi vso znanje o reji se kar čudežno povrne.

Štala, ki se enkrat izprazni, ne bo nikoli več videla živali. To je gotovo dejstvo

Spravi se komentirat stvari o katerih morda kaj veš, ne pa, da tu komentiraš stvari, o katerih nimaš pojma, skušaš pa biti na vsak način pameten.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.852
6.514
113
aja vidim pozabil link -- beri zadnja dva odstavka/vprašanja

Zdaj smo pa spet tle... Folk se je navadil, da zadnjih par let placuje zdatni nizjo omreznino od cene. Ker regulative, omejitve, subvencije... In da recimo cena za gospodinjstvio za 3x25A NI 9,x evrov, ampak je 18,5€. Tole je pa marsikdo manj plačal zdele oktobra.

APM

Pripravnik
28. okt 2013
113
18
18
Tako ja... Zdaj placujes minimum 4,6 do novega leta. Naslednje leto (saj piše 1.1.2025 - 31.12.2025) bodo pa kW malo višji...

Edino mi ni jasno, kje so zdaj dobili ČB4 in ČB5. Bi moral biti ravno tako 4,6 po moje. Ampak tole itak ni omembe vredno v denarju. ČB5 je celo nic.

Hvala. Če imam ČB 11,3 KW pomeni, da mora biti ta vrednost v SolarEdge povprečno v 15 minutah 11,3 KW ali manj? Ker potem si lahko komot znižam. Se ve koliko je kazen za prekorečitev?

Popravek: narobe sem obkrožil, mislil sem vrednost za omrežje (1,31 KW na sliki)

Priponke

• 69410.jpg
    69410.jpg
    484,6 KB · Ogledi: 10

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.852
6.514
113
Tako je.

Si imel zdaj kako prekoracitev. Ti pise na računu informativno. Pa lahko tam pogledaš. Ne vem, do kdaj je rok decembra. Po moje do 8ga v mesecu (preveri!) za menjavo v januarju

sass

Guru
1. sep 2007
5.208
847
113
kazen za prekoračitev si lahko izračunaš tukaj, imaš tudi primer:
na grobo lahko oceniš, za vsako prekoračitev za vsak prekoračen kW pomnožiš s tarifno postavko za časovni blok, v katerem je bila prekoračitev (torej 3,6134 EUR za ČB1, 0,882 EUR za ČB2, ...). Npr. če si v ČB1 enkrat za 15 minut za 1,5kW presegel tvojo dogovorjeno moč, boš plačal kazni približno 3,6×1,5 = 5,4 EUR + DDV

• Všeč mi je
Reactions: futuristic

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.613
3.138
113
S temi kaznimi bojo še precej dobro zaslužili. Sploh pri starejših, ki tega sistema verjetno nikoli ne bojo prav razumeli in si bojo kupili kakšen 2 kW kalorifer, da dodatno pogrejejo sobo.

Mora biti zanimivo, če priklopiš kalorifer recimo na takšnem odjemnem mestu:

Blok 2,0. Priključna moč 5 kW.

21. 6. 20241. 1. 202531. 12. 2025DistributerMoč po 15 min meritvah2,02,02,02,02,0NeveljavnoNe5,02,0

sass

Guru
1. sep 2007
5.208
847
113
2kW kalorifer, kaj si nor, to spada v isto kategorijo enormnih porabnikov kot bojlerji, to bi morali najstrožje prepovedati
zaslužili bodo pravzaprav pri vseh, ki v naslednjih dveh letih ne bodo pogledali računa za elektriko, kjer naj bi bile zapisane morebitne prekoračitve

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.613
3.138
113
2kW kalorifer, kaj si nor, to spada v isto kategorijo enormnih porabnikov kot bojlerji, to bi morali najstrožje prepovedati
zaslužili bodo pravzaprav pri vseh, ki v naslednjih dveh letih ne bodo pogledali računa za elektriko, kjer naj bi bile zapisane morebitne prekoračitve
Komur bolj sede matematika naj izračuna kaj se zgodi, če prekoračiš recimo za 1,5 kW vsak dan 4 ure, med delavniki cel mesec. Tole se sicer najbrž ne bo zgodilo, bi pa marsikdo vedel priti razmeroma blizu.

APM

Pripravnik
28. okt 2013
113
18
18
Tako je.

Si imel zdaj kako prekoracitev. Ti pise na računu informativno. Pa lahko tam pogledaš. Ne vem, do kdaj je rok decembra. Po moje do 8ga v mesecu (preveri!) za menjavo v januarju

Sem pogledal v Moj elektro za prekorečitve in jih ni. Pomoje lahko komot spustim na ene 7 kw. Na toplotni sem imel omogočeno segrevanje sanitarne vode tudi preko električnega grelca, to sem zdaj izklopil. Možno da je to kdaj naredilo kakšno špico

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.458
10.688
113
Ja, ker samo naredi PUF in krava se kar iznenada pojavi v prej izpraznjeni štali. Pa tudi vso znanje o reji se kar čudežno povrne.

Štala, ki se enkrat izprazni, ne bo nikoli več videla živali. To je gotovo dejstvo

Spravi se komentirat stvari o katerih morda kaj veš, ne pa, da tu komentiraš stvari, o katerih nimaš pojma, skušaš pa biti na vsak način pameten.
praviš torej, da se kmetovanja na novo ne moreš lotit.. epiš ja.
jamranje.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.458
10.688
113
mogoče pa poznam, ampak dokler je pri kmetijstvu samo eno jamranje, potem je to to za ta denar.

ne neb se lotil, me to ne veseli.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.139
355
83
praviš torej, da se kmetovanja na novo ne moreš lotit.. epiš ja.
jamranje.
Na novo najbrž ne. To je milijonska investicija, pa ni treba da je kmetija velika. Lahko se pa znova zalaufa na obtoječi opuščeni, čeprav je tudi to povezano s kar nekaj stoškov. Res pa je tudi, da štala ni edini način kmetovanja.
Drugo dejstvo pa je tudi, da če "propade" ena kmetija bodo okoliške sčasoma prevzele površine in jih obdelovale naprej. Razen v hribih, tam je propad skoraj gotovo povezan tudi zaraščanjem površin.

(tole sicer ne paše v tole temo)
((je pa tudi res, da naše kmete skupaj drži jamranje. pa ostale po evropi tudi. mene stisne, ko gre francoz razlagat, da ni konkurenčen. komu vraga pa ni konkurenčen? maltežanu??))

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
949
136
43
Zdaj vidim da je za 2024 napisano 0, so pa potem te številke za 2025. Torej drugo leto bodo na položnici te številke kot so v moj elektro za 2025 ?
Po linku, ki ga je nekje nalimala Jabe, sklepam:
Za trenutno obdobje nimaš veljavno določene obračunske moči (imaš same 0), zato so ti gospodje na podlagi dejanske rabe - doseženih špic - določili obračunske moči po časovnih blokih. In to take, da polovijo VSE špice = nikjer ne prebiješ.
Tudi pri meni je tako in to je kar svinjarija - če bi bile določene moči nižje, bi pač nekje prebijal, kar se trenutno ne plačuje. Tako pa so določili obračunske moči tako, da nikjer ne prebijaš - in plačaš več za obračunsko moč.
Jaz sem npr. v oktobru v enem časovnem intervalu imel eno 15-minutno špico ca 8kW, sicer pa nikoli v mesecu čez 5,5kW... in imam obračunsko moč določeno 8kW.
Sicer imam ustrezen števec in 15-minutne podatke od julija 2023, ampak jih niso uspeli primerno analizirati...
Od 1.1.2025 dalje imam sicer ok veljavno določene obračunske moči, za november in december 2024 pa bom morda 1. blok plačal previsoko (recimo vsak mesec kakih 10EUR preveč) in se ne upam petelinit za teh 20EUR, da mi ne bo en butec označil, da ročno spreminjam obračunsko moč.