sončna elektrarna

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Ne zamerite vprašanju, ker nisem vsega bral.. te dni sem dobil soglasje od Elektro za 8,8kW elektrarno in sedaj bo potrebno izbrati dobavitelja.
Ali so velike razlike med dobavitelji panelov in kateri je trenutno best buy? Edino kar želim je, da so paneli popolnoma črni, tudi brez vmesnih srebrnih robov..

Hvala!!!
Lahko so čisto črni (mi imamo npr od Trine full black, nekaj takega https://www.trinasolar.com/eu-en/product/VERTEX-S-DE09R05), ampak to pomeni par % nižjo moč od klasike, ker se jih "zatemni" z dodatno folijo. Ena vmesna varianta je black frame, ampak da se te srebrne vezave v samem panelu pa pač malo bolj vidi - je pa izkoristek boljši.

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
Zdravo,

oddal bom vlogo za izdajo soglasja, pa bi rabil malo pomočil:

Letna poraba:
2019 - 5808 kWh
2020 - 6580 kwh
2021 - 7136 kWh
2022 - 7000 kWh (cca. predvideno)

Razmišljam da bi oddal vlogo 10kVA, da si pokrijem potencijalni električni avto, nekoč.

Tole je vloga za 14kva

1664259902234.png

Napišem 10kVA, koliko napišem moč razmestnika kVa in V?

Glede izvajalca se nisem še odločil, saj bom počakal če bo vloga sploh odobrena.

Hvala za pomoč!

lp

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.463
10.695
113
tak sem jaz napisal, potem pa sem dobil mejl, kaj še naj dodam.

• Priložiti podpisano soglasje solastnikov nepremičnine (z davčno številko);
  • Navesti pravilno številko parcele in k.o., saj navedena ni vpisana v Zemljiško knjigo;
  • Navesti predviden datum priključitve;
  • Navesti celotno instalirano moč naprave za samooskrbo;
  • Navesti Delovno moč elektroenergijskega modula/moč fotonapetostnih modulov (kW);
  • Navesti podatke o razsmernikih/generatorjih;
  • Priložiti priloge: Tehnično dokumentacijo za izvedbo naprave za samooskrbo (enopolna shema naprave za samooskrbo z vrisano točko priključitve v interno NN omrežje, tehnične podatke o FV modulih, razsmernikih, optimizatorjih);
  • Navesti podatke in Podpis odgovorne osebe izvajalca elektro montažnih del in žig;
  • Kopija pogodbe o samooskrbi;
  • Izpolnjena vloga za začasno priključitev za potrebe preskušanja el. Inštalacije (ali Zapisnik o pregledu, meritvah in preskusu el. Inštalacije);
  • Poročilo o nastavitvah zaščite (tip A);
  • Navodilo za uporabo naprave za samooskrbo;
  • Izjava o ustreznosti priključka in opravljenem pregledu izgradnje priključka;
  • Certifikati in izjave EU za generator (razsmernik), razen če je na seznamu odobrene opreme SODO.

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
Se pravi, moraš že za oddajo vloge imeti izvajalca? Sem bil prepiračan da oddaš samo zgornjo vlogo na elektro....

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.463
10.695
113
sem tako naredil, in dobil kar sem nalimal. prst v rit...pač kao vse razdelano.
pol pa oni rečjo ja al pa ne.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.014
837
113
Se pravi, moraš že za oddajo vloge imeti izvajalca? Sem bil prepiračan da oddaš samo zgornjo vlogo na elektro....
Znanec je cca 14 dni nazaj oddal sam vlogo - še ne vem "updejta".. Ni dodal ne predračuna, ne izvajalca.. če mu rata dobit soglasje - bo imel proste roke pri izbiri izvajalca.. kao logika

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.472
113
Predračuna ne rabiš, rabiš pa enopolno shemo SE naprave in priključitve.

Saj drugače ti ne morejo odobriti, če ne vedo kaj. Na teh shemah je itak vse napisano - koliko katerih modulov, kateri razsmernik,...

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
Predračuna ne rabiš, rabiš pa enopolno shemo SE naprave in priključitve.

Saj drugače ti ne morejo odobriti, če ne vedo kaj. Na teh shemah je itak vse napisano - koliko katerih modulov, kateri razsmernik,...
ok, potem dejansko rabiš izvajalca :)

Verjetno je tko, da ti to oni pripravijo in če vzameš pri njih je zastonj, vsaj logično bi bilo tko.

Koga priporačate oz. s kom ste bili vi zadovoljni?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.892
633
113
Meni so delali Sonce Energija, vse bp. Tudi letnega servisiranja ne zahtevajo za garancijo.
Pa viške lahko prenašaš v naprej v nedolged (preverjeno)... ali jih pa prodaš nekomu.
Jaz bom počakal da bo cena kWh enih 50centov, pa bom potem prodal enih 10MHh viškov in tako skrajšal čas povrnitve investicije za precej let...

• Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.162
2.472
113
ok, potem dejansko rabiš izvajalca :)

Verjetno je tko, da ti to oni pripravijo in če vzameš pri njih je zastonj, vsaj logično bi bilo tko.

Koga priporačate oz. s kom ste bili vi zadovoljni?
Ja večina ti to vkalkulira v ponudbo, nekateri vzamejo nekih 200-300€ za "urejanje soglasja", ki ti jih potem odbijejo če vzameš pri njih.
Vic je v tem, da večina rabi sedaj vsaj dva tedna, da pridejo na ogled in komaj po tem ti pripravijo ponudbo in vse ostalo. ;)

Lahko pa ti dober prijatelj da svoje papirje (če predvidevaš enako SE kot on) in jih "popraviš" v smisli datumov in imen in vložiš vse skupaj, pa komaj po pridobitvi pozitivnega ESoglasja izbiraš izvajalce.
Jaz sem naredil (skoraj) tako zase in za celo širšo družino.

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
Ja večina ti to vkalkulira v ponudbo, nekateri vzamejo nekih 200-300€ za "urejanje soglasja", ki ti jih potem odbijejo če vzameš pri njih.
Vic je v tem, da večina rabi sedaj vsaj dva tedna, da pridejo na ogled in komaj po tem ti pripravijo ponudbo in vse ostalo. ;)

Lahko pa ti dober prijatelj da svoje papirje (če predvidevaš enako SE kot on) in jih "popraviš" v smisli datumov in imen in vložiš vse skupaj, pa komaj po pridobitvi pozitivnega ESoglasja izbiraš izvajalce.
Jaz sem naredil (skoraj) tako zase in za celo širšo družino.
Ima kakšen moj alter prijatelj papirje za soglasje za 8-9kw elektrarno ?

hvala!

• Haha
Reactions: Samo Svoj

first1

Fizikalc
19. mar 2018
328
158
43
Pa viške lahko prenašaš v naprej v nedolged (preverjeno)... ali jih pa prodaš nekomu.
Jaz bom počakal da bo cena kWh enih 50centov, pa bom potem prodal enih 10MHh viškov in tako skrajšal čas povrnitve investicije za precej let...
Ker sem laik na tem področju me zanima sledeče. Kako boš viške prodajal, če pa gre za samooskrbo in prodaja ni zamišljena, ker potem postaneš dejansko dobavitelj el. (opravljaš pridobitno dejavnost)? Ali boš iz letnega netmeteringa presedlal na nov sistem, kjer boš viške lahko prodajal? Ali pa bo prodaja bolj neuradna, kjer bo kupec tvojih MWh imel enakega dobavitelja in bo možen prenos MWh na drug naslov in potem "keš na roko"?

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.860
6.518
113
Ja zlahti pa vikend pa malo manj kot skupaj iti v to pa da se jim znotraj tega sporazuma sezide...

Delati viske za prodajo kar na blef - so kje kupci, ki gredo na suncontract tudi kar na blef, ker bo itak nekdo nekaj prodajal, ce ne pa... Glej cenik...